√ Keutamaan Sujud Syukur, Niat, Cara Pelaksanaannya

Sujud Syukur – Apakah makna yang tersirat di sebalik amalan sujud syukur, serta hubungannya dengan nikmat yang dianugerahkan oleh Allah kepada manusia setiap hari?

Dalam artikel ini, kami ingin membincangkan dengan anda panduan lengkap tentang pelaksanaan sujud syukur dan manfaatnya.

Sujud Syukur

Sujud syukur ialah satu bentuk sujud yang dilakukan oleh seseorang apabila mereka menerima berita gembira atau ingin menyampaikan rasa terima kasih kepada Allah SWT. Sujud ini digalakkan dilakukan dalam dua keadaan iaitu ketika menerima anugerah, nikmat, atau berita gembira, serta ketika terhindar dari sebarang bencana atau musibah.

Dalil Pensyariatan

Berdasarkan hadis Nabi SAW daripada Abu Bakrah RA:

أَنَّهُ كَانَ إِذَا جَاءَهُ أَمْرُ سُرُورٍ أَوْ بُشِّرَ بِهِ خَرَّ سَاجِدًا شَاكِرًا لِلَّهِ

Maksudnya: “Adalah Nabi SAW ketika telah datang sesuatu perkara yang menggembirakan ataupun diceritakan sesuatu yang gembira dengannya akan turun sujud, bersyukur terhadap Allah SWT.” – (Hadis Riwayat Abu Daud, 2774)

Dalam mazhab Syafie, dalil bagi pensyariatan sujud ini dapat dilihat melalui sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abdurrahman Bin Auf:

Rasulullah s.a.w. bersabda, “Benar-benar Jibril a.s. baru saja datang kepada saya dan membawa kabar gembira, beliau berkata,

“Allah berfirman: ‘Siapa yang bershalawat untukmu, maka Aku akan memberikan selawat (ampunan) untuknya. Siapa yang memberikan salam kepadamu, maka Aku akan mengucapkan salam untuknya’. Ketika itu, aku lantas sujud kepada Allah sebagai tanda syukur.” – (Hadis Riwayat Ahmad)

Hukum Pelaksanaannya Dalam Islam

Melaksanakan sujud adalah satu amalan yang digalakkan. Dengan kata lain, sesiapa yang melakukan sujud akan mendapat ganjaran amalan sunat. Bagi mereka yang tidak melakukannya, tidak ada pahala atau dosa yang dikenakan.

Syarat Sujud Syukur

Berikut adalah syarat yang sah:

 1. Menjaga kesucian dari hadis kecil dan hadas besar.
 2. Menghadap kiblat dengan penuh khusyuk.
 3. Menutup aurat dengan sempurna agar menunaikan ibadah dengan penuh kehormatan.

Cara Pelaksanaannya

Dalam buku fiqh Syafie dan Hambali, ditegaskan bahawa tindakan sujud ini itu serupa dengan sujud sajadah yang dilakukan di luar solat.

Inilah langkah-langkahnya dengan terperinci:

 1. Mula dengan niat untuk melakukan sujud syukur (Hanya aku sujud syukur kerana Allah Taala).
 2. Selepas itu, ucap takbir seperti takbiratul ihram sambil mengangkat kedua belah tangan, kerana hal ini disamakan dengan tindakan dalam solat.
 3. Ulangi takbir sekali lagi tanpa mengangkat tangan, yang menandakan keinginan untuk sujud.
 4. Lakukan sujud satu kali seperti yang dilakukan dalam solat. Bacaan semasa sujud ini adalah sama seperti dalam solat, dan boleh ditambah dengan pujian kepada Allah.
 5. Bangun dari sujud dalam posisi duduk dan memberikan salam.

Lafaz Bacaan Yang Boleh dibaca

Di bawah ini, saya ingin kongsi beberapa rangkaian doa yang boleh anda amalkan dalam kehidupan harian anda:

1. Doa 1

سُبْحَانَ رَبِّيَ الأَعْلَى

Subhana rabbiyal a’la

Maksudnya: “Maha Suci Tuhanku yang Maha Tinggi.”

2. Doa 2

اللَّهُمَّ لَكَ سَجَدْتُ وَلَكَ أَسْلَمْتُ وَبِكَ آمَنْتُ سَجَدَ وَجْهِي

لِلَّذِي خَلَقَهُ وَصَوَّرَهُ فَأَحْسَنَ صُورَتَهُ وَشَقَّ سَمْعَهُ

وَبَصَرَهُ تَبَارَكَ اللَّهُ أَحْسَنُ الْخَالِقِينَ

Allaahumma laka sajadtu wa laka aslamtu wa bika aamantu, sajada wajhi lillazhi khalaqahu wa sawwarahu fa ahsana surotahu wa shaqqa sam’ahu wa basarahu, tabaaraka Allaah ahsan ul-khaaliqeen

Maksudnya: “Ya Allah, kepadaMu aku sujud dan kepadaMu aku berserah, dan padaMu aku beriman. Wajahku sujud kepada yang menciptakannya dan membentuknya dan membentuknya dengan baik, dan memunculkan pendengaran dan penglihatannya. Maha Suci Pencipta yang terbaik.”

3. Doa 3

سُبْحَانَ اللهِ وَالْحَمْدُ للهِ، وَلاَ إِلَهَ إِلاَّ الله، وَاللهُ أَكْبَرُ

Subhaanallaahi wal hamdu lillaahi, wa laa ilaaha illallaah, wallahu akbar

Maksudnya: “Maha Suci Allah, Segala puji bagi Allah, tiada Tuhan selain Allah, Allah Maha Besar.”

Soalan Lazim Berkenaan Sujud Ini

Berikut adalah beberapa persoalan berkaitan dengan sujud ini dalam kehidupan sehari-hari:

 1. Apakah perlunya berwuduk dan menghadap kiblat?
  Sujud syukur boleh dilakukan tanpa wuduk dan menghadap kiblat.
 2. Haruskah sujud syukur diqadakan dan dilakukan ketika aurat terbuka?
  Menurut mazhab al-Syafie, sujud boleh diqadakan dengan syarat tidak terlalu lama. Jika sudah lama berlalu, sujud tidak boleh diqadakan.
 3. Bolehkah wanita nifas sujud syukur?
  Fuqaha Mazhab Syafie menyatakan wanita berhadas dilarang melakukan sujud syukur kerana hadas besar. Namun, wanita yang berhadas boleh mengungkapkan syukur dengan zikir atau ucapan “alhamdulillah”.
 4. Adakah sujud syukur dibolehkan dalam solat?
  Para fuqaha menyatakan sujud syukur tidak dibolehkan dalam solat kerana boleh membatalkan solat, kecuali jika seseorang itu jahil atau terlupa.

Kelebihan Sujud Syukur

Daripada Ma’daan Bin Abi Thalhah Al Ya’mary, beliau berkongsi, “Aku pernah berjumpa dengan Tsaubaan, seorang hamba yang dikasihi oleh Rasulullah SAW. Lalu, aku bertanya kepadanya, “Ceritakanlah kepada saya tentang suatu amalan yang akan membawa saya masuk ke syurga oleh Allah. Atau amalan yang paling dicintai oleh-Nya.” Namun, Tsaubaan hanya senyap.

Kemudian, aku bertanya sekali lagi. Tetapi masih senyap. Akhirnya, aku bertanya untuk yang ketiga kali, dan barulah dia memberitahu, “Aku pernah bertanya Rasulullah SAW tentang perkara tersebut, dan baginda bersabda:

“Hendaklah engkau memperbanyak sujud kepada Allah kerana sesungguhnya engkau tidaklah sujud kepada Allah dengan satu sujud kecuali Allah akan tinggikan engkau dengan satu darjat dan hapuskan daripadamu satu kesalahan.”– (Hadis Sahih Riwayat Muslim)

Menyembah adalah cara kita untuk menghampiri Allah. Lebih-lebih lagi, sujud dilakukan sebagai tanda terima kasih kita kepada Allah atas segala nikmat yang Dia kurniakan setiap hari.

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my menuliskan, Sujud syukur adalah amalan penting dalam Islam sebagai tanda terima kasih kepada Allah SWT atas segala nikmat-Nya. Panduan lengkap mengenai pelaksanaannya disediakan dalam artikel ini, termasuklah hujah-hujah syarak, syarat-syarat, dan doa-doanya.

Artikel ini juga menerangkan persoalan lazim berkaitan sujud ini seperti perlunya berwuduk, kebolehannya bagi wanita yang berpantang, dan bahawa sujud syukur tidak disyariatkan dalam solat. Manfaat besar sujud syukur turut ditekankan, di mana Rasulullah SAW menyatakan bahawa amalan ini mendatangkan keberkatan serta menghapuskan kesilapan, menjadikannya cara untuk mendekatkan diri kepada Allah SWT dan mengucapkan terima kasih atas nikmat-Nya.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.