√ Penjelasan Hukum Sahur: Manfaat dan Keberkahannya

Hukum Sahur – Mengakhiri puasa dengan santapan dan minuman semasa waktu maghrib disebut sebagai berbuka. Sementara itu, bersahur merujuk kepada amalan menyantap makanan dan minuman pada awal pagi sebelum waktu fajar dengan niat menjalani puasa.

Mari kita jelaskan tentang hukum serta manfaat sahur yang patut Anda ketahui. Pada kesempatan ini, kami ingin berbicara mengenai pentingnya sahur dan keberkatannya bagi individu yang menjalankan puasa, sama ada itu puasa wajib atau sunat.

Hukum Sahur Orang Berpuasa

Menjaga sahur merupakan amalan sunat yang amat ditekankan dalam agama Islam. Ini berdasarkan kepada hadis yang dilaporkan oleh “Amr bin al-‘As RA, di mana Rasulullah SAW bersabda:

فَصْلُ مَا بَيْنَ صِيَامِنَا وَصِيَامِ أَهْلِ الْكِتَابِ، أَكْلَةُ السَّحَرِ

Maksudnya: “Perbezaan antara bagi puasa kita dan puasa ahli kitab adalah dengan makan sahur.” – (Hadis Riwayat Muslim, No. 1096)

Imam al-Nawawi berkata mengenai syarah hadism ini:

“Maknanya, perbezaan yang paling ketara antara puasa kita dan puasa mereka (ahli kitab) adalah bersahur, sesungguhnya mereka tidak bersahur dan kita disunatkan untuk bersahur”. (Lihat Syarh al-Nawawi ‘ala Sahih Muslim, 7/207)

Sebagai orang Islam, kita seharusnya tidak mengabaikan amalan sahur, walaupun hanya dengan memakan sebiji kurma dan meminum segelas air.

Riwayat yang disampaikan oleh Abu Hurairah RA menyatakan bahawa Rasulullah SAW bersabda:

نِعْمَ سَحُورُ المُؤمِنِ التَّمْرُ

Maksudnya: “Sebaik-baik sahur orang mukmin adalah dengan buah tamar.” – (Hadis Riwayat Abu Dawud, No. 2345)

Waktu Sahur Ada Keberkatannya

Waktu sahur dalam agama Islam sangat diberkati. Ini dibahagikan kepada dua jenis keberkatan seperti yang dijelaskan dalam hadis:

1. Keberkatan Badaniyah

Ini merujuk kepada keberkatan yang diperoleh tubuh dari sahur. Makanan dan minuman yang diambil memberikan nutrisi dan tenaga yang diperlukan untuk menjalani puasa dengan baik. Selain itu, ini juga memperkuat semangat untuk menahan lapar dan menahan diri dari tindakan yang tidak baik.

Keberkatan sahur tidak hanya melibatkan aspek keagamaan, tetapi juga membawa faedah kesihatan yang besar. Ia membantu melatih disiplin diri untuk kegunaan dalam kehidupan harian.

Sebagai contoh, dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abu Sa’id Al-Khudri, Nabi SAW menyatakan:

السَّحُورُ أَكْلُهُ بَرَكَةٌ ، فَلاَ تَدَعُوهُ ، وَلَوْ أَنْ يَجْرَعَ أَحَدُكُمْ جُرْعَةً مِنْ مَاءٍ ، فَإِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَجَلَّ وَمَلاَئِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى الْمُتَسَحِّرِينَ

Maksudnya: ”Makan pada waktu sahur adalah satu keberkatan. Jangan pernah kalian meninggalkannya walaupun hanya dengan satu tegukan air. Sesungguhnya Allah memberikan rahmat dan para malaikat pula mendoakan ke atas orang yang bersahur.” – (Hadis Riwayat Imam Ahmad, No. 11102) di dalam Musnadnya

2. Keberkatan Syar’iyyah

Ini merujuk kepada keberkatan dalam mengikuti sunnah Rasulullah SAW. Dalam melakukan ini, seseorang akan mendapat ganjaran dan pahala. Saat sahur adalah waktu yang sangat baik untuk berzikir, berdoa, dan memohon ampun.

Adab-adab Berbuka Puasa

Terdapat beberapa norma-norma yang patut diamalkan semasa berbuka puasa dalam rutin harian anda. Antara etika-etika tersebut termasuklah:

1. Berbuka Dengan Ruthob

Rasulullah SAW sendiri ketika berbuka puasa biasanya memilih untuk makan ruthob, kurma, atau minum air. Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Anas bin Malik RA, beliau menyatakan:

كَانَ النَّبِيُّ صَلَى الله عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يُفْطِرُ قَبْلَ أَنْ يُصَلِّيَ عَلَى رُطَبَاتٍ فَإِنْ لَمْ تَكُنْ رُطَبَاتٌ فَتُمَيْرَاتٌ فَإِنْ لَمْ تَكُنْ تُمَيْرَاتٌ حَسَا حَسَوَاتٍ مِنْ مَاءٍ

Maksudnya: “Rasulullah SAW berbuka puasa sebelum bersolat dengan beberapa biji ruthob. Sekiranya tiada ruthob, maka baginda berbuka dengan beberapa biji tamar dan sekiranya tiada tamar, maka baginda meneguk beberapa teguk air.” – (Hadis Riwayat Ahmad, No.12676 dan al-Tirmizi, No.696)

2. Pantas Berbuka Puasa

Sebagaimana yang tercatat dalam hadis yang diriwayatkan oleh Sahl bin S’ad RA, Rasulullah SAW menekankan tentang kepentingan untuk segera berbuka puasa. Beliau bersabda:

لا يَزَالُ النَّاسُ بِخَيْرِ مَا عَجَّلُوا الْفِطْرَ

Maksudnya: “Manusia sentiasa dalam kebaikan selagi mereka menyegerakan berbuka puasa.” – (Sahih al-Bukhari, No.1957 dan Sahih Muslim, No.1098)

3. Berdoa ketika berbuka

Hadis daripada Abdullah bin Amru bin al-‘As RA, Rasulullah SAW bersabda:

إِنَّ لِلصَّائِمِ عِنْدَ فِطْرِهِ لَدَعْوَةً مَا تُرَدُّ

Maksudnya: “Sesungguhnya bagi orang berpuasa itu doa yang tidak ditolak ketika dia berbuka.” – (Hadis Riwayat Ibn Majah, No.345)

4. Bersederhana Dalam Makan dan Minum

Allah SWT berfirman dalam surah Al-A’raf, ayat 31 yang bermaksud:

وَكُلُوا وَاشْرَبُوا وَلَا تُسْرِفُوا ۚ إِنَّهُ لَا يُحِبُّ الْمُسْرِفِينَ

Maksudnya: “Dan makanlah serta minumlah, dan jangan pula kamu melampau; sesungguhnya Allah tidak suka akan orang-orang yang melampaui batas.”

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my menuliskan, Amalan sahur dalam Islam amat ditekankan dan diberkati, menurut hadis yang menekankan perbezaan puasa umat Islam dengan penganut kitab. Waktu sahur memberi keberkatan dari segi syariah dan kesihatan, disamping memupuk disiplin diri. Semasa berbuka, adab-adab seperti berbuka dengan pantas, memilih makanan ringan, serta berdoa, mengikuti ajaran Rasulullah SAW untuk menjalani ibadah puasa dengan penuh keberkatan.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.