√ Penjelasan Lengkap Mengenai Hukum Yasin Bawah Bantal

Hukum Yasin Bawah Bantal – Melakukan amalan menaruh kitab Yasin di bawah bantal semasa tidur sebenarnya adalah suatu perbuatan yang tidak dibenarkan dalam Islam. Hal ini disebabkan tindakan tersebut dianggap sebagai penghinaan terhadap teks suci Al-Quran. Dalam artikel ini, kami ingin menjelaskan mengenai hukum melaksanakan amalan tersebut, yang kononnya untuk mengelakkan gangguan makhluk halus atau jin ketika tidur.

Isu Penghinaan Terhadap Al-Quran

Keadaan terkini menunjukkan bahawa isu mengenai penghinaan terhadap agama Islam, khususnya Al-Quran, semakin kerap berlaku di dalam dan luar negara.

Peningkatan teknologi, terutamanya dalam bentuk media sosial, semakin meluaskan isu ini dari komuniti kecil hingga ke peringkat negara dan dunia.

Di Malaysia, isu penghinaan terhadap agama Islam adalah sangat sensitif dan berpotensi untuk merosakkan perpaduan nasional.

Ini disebabkan Islam merupakan agama Persekutuan dan diikuti oleh lebih separuh daripada jumlah penduduk negara ini.

Oleh itu, tindakan yang mencemarkan kesucian dan menghina agama Islam boleh menimbulkan kemarahan dan protes dari umat Islam atau majoriti penduduk Malaysia.

Dari segi undang-undang sivil, individu yang melakukan tindakan tersebut boleh didakwa di bawah Akta Penyalahgunaan Media serta undang-undang yang berkaitan dengan keselamatan dan kesejahteraan sosial.

Di sisi undang-undang Syariah Malaysia, terdapat undang-undang khusus yang mengenai kesalahan menghina agama Islam.

Kesalahan menghina agama Islam di dalam undang-undang jenayah Syariah umumnya termasuk tindakan seperti berikut:

 1. Menghina, mencaci, mengejek, atau merendahkan Islam secara lisan, tulisan, gambar, atau melalui perbuatan lain yang boleh dilihat atau dibaca.
 2. Menyindir atau mencemuh amalan, upacara, undang-undang Islam yang dikuatkuasakan, mazhab dan fatwa yang diiktiraf, serta tokoh-tokoh agama Islam.
 3. Menghina atau merendahkan Al-Quran, Hadis, atau ayat-ayat berkaitan dengan agama, sama ada melalui kata-kata, lisan, atau perbuatan.
 4. Merosakkan masjid, surau, atau tempat ibadah lain serta kemudahan yang berkaitan, dengan niat untuk menghina atau merendahkan agama Islam.

Selain itu, dakwaan seseorang Muslim bahawa dia telah murtad juga dianggap sebagai satu kesalahan menghina agama.

Hukum Yasin Bawah Bantal Ketika Tidur

Tidur dengan meletakkan Yasin di bawah bantal adalah bertentangan dengan ajaran agama.

Hal ini juga berlaku bagi tindakan menggunting Al-Quran, menyalin surah Yasin atau sebarang surah dari Al-Quran, buku-buku yang mengandungi ayat-ayat Al-Quran, serta karya-karya keagamaan lainnya sebagai bantal semasa tidur atau meletakkannya di bawah bantal, walaupun dilakukan dengan niat untuk mengelakkan gangguan makhluk halus.

Tindakan ini dianggap sebagai penyelewengan yang menghina dan mengurangkan kemuliaan Al-Quran itu sendiri.

وَيَحْرُمُ تَوَسُّدُه: أي المصحف أي جَعْلُهُ وِسادة وَهِيَ المِخَدَّة التي تُوضَعُ تَحْتَ الرأْسِ، لأن في تَوَسُّدِهِ تَحقيرا وإهانَة

Maksudnya: “Diharamkan daripada berbantalkan mashaf: iaitu menjadikan mashaf itu sebagai bantal dan diletakkan di bawah kepala, ini kerana perbuatan berbantalkan mushaf itu merupakan satu bentuk merendah-rendahkan dan penghinaan.”

Faidh al-Ilah al-Malik fi Halli Alfaz ‘Umdah al-Salik wa ‘Uddah al-Nasik oleh al-Sayyid Umar bin Muhammad al-Biqa‘ie (t.t), Beirut: Dar al-Kutub al-‘Ilmiyyah, 1/64

Ulama yang menganuti mazhab Syafie dengan tegas menyatakan bahawa adalah diharamkan meletakkan kitab suci agama dan mushaf Al-Quran sebagai bantal atau alas kepala semasa tidur.

وَيَحْرُمُ ‌تَوَسُّدُ مُصْحَفٍ وَغَيْرِهِ مِنْ كُتُبِ الْعِلْمِ قَالَ الْقَاضِي: إلَّا أَنْ يَخَافَ سَرِقَتَهُ

Maksudnya: “Diharamkan menjadikan mushaf dan kitab-kitab agama sebagai bantal. Kata al-Qadhi Husain: Pengecualian diberikan jika dia takut kitab atau mushaf itu dicuri.”

Al-Ghurar al-Bahiyyah fi Syarh al-Bahjah al-Wardiyyah oleh Zakariyya al-Ansari (t.t) al-Matba‘ah al-Maimaniyyah, 1/149

Mengapa Al-Quran diberi penghormatan yang begitu tinggi dalam agama Islam? Al-Quran dianggap sebagai satu keajaiban luar biasa yang diberikan kepada Nabi Muhammad SAW. Sejak Al-Quran diturunkan, ia telah dijaga dengan teliti sepanjang masa hingga saat ini.

Dalam Al-Quran, terdapat petunjuk dan panduan bagi kehidupan kita dari pelbagai aspek seperti hubungan keluarga, interaksi dalam masyarakat, ilmu sains, urusan politik, agama, undang-undang, tatakelola pemerintahan, ekonomi, pengurusan harta, bidang perubatan, serta etika dan moral lainnya.

Adab-adab Dengan Al-Quran

Di sini kami ingin berkongsi sepuluh norma yang terdapat dalam Al-Quran yang dapat diamalkan dalam kehidupan seharian:

 1. Menjadikan niat ikhlas ketika mempelajari Al-Quran.
 2. Mengaplikasikan isi kandungan Al-Quran dalam kehidupan.
 3. Mendorong untuk sentiasa mengingati dan mengulang bacaan Al-Quran.
 4. Menyentuh Al-Quran hanya dalam keadaan suci.
 5. Membaca dengan penuh tuma’ninah dan tidak terlalu tergesa-gesa.
 6. Tidak menyelak halaman Al-Quran seperti membuka akhbar; menyelak dengan penuh adab.
 7. Mengambil Al-Quran dengan tangan kanan dan menggenggamnya dengan dua belah tangan.
 8. Disunahkan untuk membaca isti’adzah dan basmalah sebelum memulakan bacaan.
 9. Menyimpan Al-Quran di tempat yang tinggi.
 10. Jika membawa Al-Quran dalam beg, adalah lebih baik untuk memeluk beg tersebut sebagai tanda penghormatan terhadap Al-Quran.

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my ini menjelaskan bahawa meletakkan kitab Yasin di bawah bantal semasa tidur adalah bertentangan dengan ajaran Islam kerana dianggap sebagai penghinaan terhadap Al-Quran. Tindakan ini boleh menimbulkan kemarahan dan protes dari umat Islam serta boleh menimbulkan tindakan undang-undang di bawah perundangan sivil dan undang-undang Syariah.

Ulama dari mazhab Syafie dengan tegas menyatakan bahawa menggunakan kitab suci agama atau mushaf Al-Quran sebagai bantal semasa tidur adalah diharamkan kerana Al-Quran dipandang sebagai sesuatu yang sangat mulia dalam Islam. Di dalamnya terdapat panduan hidup dari pelbagai aspek, dan sebagai umat Islam, kita diarahkan untuk menghormati Al-Quran dengan mengikut adab yang telah ditetapkan.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.