√ Doa Hilangkan Mabuk Mengandung Dalam Rumi dan Maksud

Doa Hilangkan Mabuk Mengandung – Bagaimanakah doa yang boleh membantu mengurangkan rasa mabuk ketika mengandung doa hilangkan mabuk mengandung dan nasihat kesihatan yang berguna untuk mengurangkan masalah morning sickness?

Dalam artikel kali ini, kami ingin berkongsi beberapa doa hilangkan mabuk mengandung yang boleh membantu mengurangkan rasa mual ketika mengandung dan tips kesihatan yang berguna untuk wanita hamil mengatasi masalah morning sickness.

Sebab Wanita Mabuk Ketika Hamil

Rasa mual dan ingin muntah, atau yang lebih dikenali sebagai morning sickness, merupakan perkara biasa yang dialami oleh ramai wanita semasa mengandung, terutamanya pada trimester pertama.

Dari segi perubatan, tidak terdapat sebab yang pasti yang dapat dijelaskan mengapa wanita mengalami keadaan ini semasa hamil. Namun, kemungkinan besar ia berlaku disebabkan oleh perubahan-perubahan dalam tubuh wanita yang berlaku seiring dengan kehadiran janin.

Doa Hilangkan Mabuk Mengandung

Ini adalah beberapa doa yang dapat membantu mengurangkan rasa mual semasa mengandung yang boleh anda praktikkan:

1. Membaca Al-Fatihah

بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِیْمِاَلْحَمْدُ لِلّٰهِ رَبِّ الْعٰلَمِیْنَ(1) الرَّحْمٰنِ الرَّحِیْمِ(2) مٰلِكِ یَوْمِ الدِّیْنِﭤ(3) اِیَّاكَ نَعْبُدُ وَ اِیَّاكَ نَسْتَعِیْنُﭤ(4) اِهْدِنَا الصِّرَاطَ الْمُسْتَقِیْمَ(5) صِرَاطَ الَّذِیْنَ اَنْعَمْتَ عَلَیْهِمْ ﴰ غَیْرِ الْمَغْضُوْبِ عَلَیْهِمْ وَ لَا الضَّآلِّیْنَ(7)

“Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang (1). Segala puji hanya bagi Allah, tuhan sekalian alam (2). Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang (4).

Yang menguasai pemerintahan hari pembalasan (hari akhirat) (4). Engkaulah sahaja yang kami sembah dan kepada engkaulah sahaja kami memohon pertolongan (5).

Tunjukkanlah kami jalan yang lurus (6). Iaitu jalan orang yang engkau telah kurniakan nikmat kepada mereka, bukan jalan orang yang engkau telah murkai dan bukan pula jalan orang yang sesat (7).”

2. Dua ayat terakhir surah Al-Baqarah

اٰمَنَ الرَّسُوْلُ بِمَاۤ اُنْزِلَ اِلَیْهِ مِنْ رَّبِّهٖ وَ الْمُؤْمِنُوْنَؕ-كُلٌّ اٰمَنَ بِاللّٰهِ وَ مَلٰٓىٕكَتِهٖ وَ كُتُبِهٖ وَ رُسُلِهٖ۫-لَا نُفَرِّقُ بَیْنَ اَحَدٍ مِّنْ رُّسُلِهٖ۫-وَ قَالُوْا سَمِعْنَا وَ اَطَعْنَا ﱪ غُفْرَانَكَ رَبَّنَا وَ اِلَیْكَ الْمَصِیْرُ(285) لَا یُكَلِّفُ اللّٰهُ نَفْسًا اِلَّا وُسْعَهَاؕ-لَهَا مَا كَسَبَتْ وَ عَلَیْهَا مَا اكْتَسَبَتْؕ-رَبَّنَا لَا تُؤَاخِذْنَاۤ اِنْ نَّسِیْنَاۤ اَوْ اَخْطَاْنَاۚ-رَبَّنَا وَ لَا تَحْمِلْ عَلَیْنَاۤ اِصْرًا كَمَا حَمَلْتَهٗ عَلَى الَّذِیْنَ مِنْ قَبْلِنَاۚ-رَبَّنَا وَ لَا تُحَمِّلْنَا مَا لَا طَاقَةَ لَنَا بِهٖۚ-وَ اعْفُ عَنَّاٙ-وَ اغْفِرْ لَنَاٙ-وَ ارْحَمْنَاٙ-اَنْتَ مَوْلٰىنَا فَانْصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكٰفِرِیْنَ(286)

“Rasulullah telah beriman terhadap apa yang diturunkan kepadanya daripada Tuhannya dan juga orang-orang yang beriman. Semuanya beriman kepada Allah, Malaikat-malaikat-Nya, kitab-kitab-Nya dan Rasul-rasul-Nya.

(Mereka berkata): Kami tidak membezakan antara seorang dengan yang lain daripada kalangan rasul-rasulnya. Mereka berkata lagi: Kami dengar dan kami taat (kami pohonkan) keampunan-Mu wahai Tuhan kami dan kepada-Mu jualah tempat kembali. Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya.

Ia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (Mereka berdoa dengan berkata): Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah. Wahai Tuhan kami!

Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami!

Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya. Dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami, dan berilah rahmat kepada kami.

Engkaulah Penolong kami. Oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir.”

3. Surah Al-Insyirah

(5) اَلَمْ نَشْرَحْ لَكَ صَدْرَكَۙ (1) وَوَضَعْنَا عَنْكَ وِزْرَكَۙ (2) الَّذِيْٓ اَنْقَضَ ظَهْرَكَۙ (3) وَرَفَعْنَا لَكَ ذِكْرَكَۗ (4) فَاِنَّمَعَ الْعُسْرِ يُسْرًاۙ اِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًاۗ(6) فَاِذَا فَرَغْتَ فَانْصَبْۙ(7) وَاِلٰى رَبِّكَ فَارْغَبْ ࣖ(8)

“Bukankah Kami telah melapangkan bagimu: Dadamu (wahai Muhammad serta mengisinya dengan iman dan hidayat petunjuk)? Dan Kami telah meringankan daripadamu: Bebanmu (menyiarkan Islam);

Yang memberati tanggunganmu, (dengan memberikan berbagai kemudahan dalam melaksanakannya)? Dan Kami telah meninggikan bagimu:

Sebutan namamu (dengan mengurniakan pangkat Nabi dan berbagai kemuliaan)? Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan,

Bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan. Kemudian apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu amal soleh), maka bersungguh-sungguhlah engkau berusaha (mengerjakan amal soleh yang lain),

Dan kepada Tuhanmu sahaja hendaklah engkau memohon (apa yang engkau gemar dan ingini).”

4. Membaca ayat kursi

اَللّٰهُ لَاۤ اِلٰهَ اِلَّا هُوَۚ-اَلْحَیُّ الْقَیُّوْمُ ﳛ لَا تَاْخُذُهٗ سِنَةٌ وَّ لَا نَوْمٌؕ-لَهٗ مَا فِی السَّمٰوٰتِ وَ مَا فِی الْاَرْضِؕ-مَنْ ذَا الَّذِیْ یَشْفَعُ عِنْدَهٗۤ اِلَّا بِاِذْنِهٖؕ-یَعْلَمُ مَا بَیْنَ اَیْدِیْهِمْ وَ مَا خَلْفَهُمْۚ-وَ لَا یُحِیْطُوْنَ بِشَیْءٍ مِّنْ عِلْمِهٖۤ اِلَّا بِمَا شَآءَۚ-وَسِعَ كُرْسِیُّهُ السَّمٰوٰتِ وَ الْاَرْضَۚ-وَ لَا یَـٴُـوْدُهٗ حِفْظُهُمَاۚ-وَ هُوَ الْعَلِیُّ الْعَظِیْمُ(255)

“Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya).

Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi.

Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. yang mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka,

sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya).

Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi; dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya.

Dan Dia lah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya).”

4. Membaca Soa Selepas Solat

Setelah menunaikan solat, anda juga disarankan untuk mengamalkan doa berikut bagi mendapatkan kemudahan, terutamanya bagi ibu yang sedang hamil.

1. Doa agar janin dalam kandungan dikuatkan

Bismillahilladziilaailaaha illaa huwal haliimul kariimu rabbil ‘arsyil ‘adzimhiim. La illaaha illallaahu wabbus samaawaati wa rabbul ‘ arsyil ‘adziim

Maksudnya: “Dengan menyebut nama Allah yang tidak ada Tuhan selain Engkau, Yang Maha Penyabar, Maha Mulia, Tuhan yang Agung. Tiada Tuhan selain Allah SWT, Tuhan semesta langit dan bumi dan Tuhan yang Maha Agung.”

2. Doa agar janin diberi kesihatan

Allahummah fazh waladii ma daama fii bathnii. Wasyfihi ma’ii. Anta asy-syaafii laa syifaa’an illa syifaa ‘uka syifaa‘an laa yughaadiru saqamaa

Maksudnya: “Ya Robb, aku memohon kepada-Mu untuk selalu melindungi bayi dalam kandunganku ini. Berikanlah kesehatan kepada bayiku dan juga denganku.

Sesungguhnya Engkau Maha Penyembuh dari segala penyakit pada hamba-Mu. Tidak ada kesehatan untuk badan bagi kami selain kesehatan yang Engkau berikan, kesehatan yang tidak diakhiri dengan penyakit lainnya.”

3. Doa agar diberi anak yang soleh

Rabbi hab lii minash shaalihii

Maksudnya: “Ya Rabb, anugerahkan kepadaku keturunan yang termasuk dalam golongan orang-orang saleh.”

4. Doa agar dipermudahkan urusan sepanjang kehamilan

Allaahumma ‘aafini fii badanii wa ‘aafinii fii sami’ii wa ‘aafini fii basharii

Maksudnya: “Ya Tuhan kami, berikanlah kesehatan bagi tubuhku, berikan kesehatan bagi pendengaranku, serta berikanlah kesehatan bagi penglihatanku.”

Tips Tidak Mual Muntah Ketika Hamil

Bagi mengurangkan rasa mabuk ketika mengandung, terdapat pelbagai langkah yang boleh anda ambil untuk menjaga kehamilan dengan lebih baik.

1. Minum air secukupnya

Dehidrasi boleh memperburukkan rasa mual dan muntah. Oleh itu, pastikan anda minum banyak air dan cecair seperti air kosong, jus buah segar, atau sup sayur.

Jika air kosong kelihatan tidak mengujakan, cuba gantikan dengan air berperisa yang kurang manis untuk memastikan tubuh mendapat bekalan cecair yang mencukupi.

Selain itu, minuman bersuhu sejuk dan minuman isotonik tanpa karbonat juga boleh membantu mengurangkan gejala mabuk dan loya semasa hamil.

2. Mengubah pola pemakanan

Penting untuk makan dalam jumlah kecil tetapi kerap. Anda disarankan untuk makan sebanyak 5-6 kali sehari untuk mengelakkan perut kosong yang mungkin menyebabkan rasa mual.

Elakkan makanan berlemak, pedas, dan berminyak, serta makanan yang berbau kuat kerana ini boleh memperburuk gejala mabuk.

Anda boleh mengambil snek sihat seperti biskut gandum atau kerepek kentang sebelum tidur malam untuk mengelakkan perut kosong pada waktu pagi.

Pastikan anda mengunyah makanan perlahan-lahan untuk memudahkan proses penghadaman.

3. Mengelakkan bau yang mengganggu

Bau yang kuat atau tidak menyenangkan boleh merangsang rasa mual ketika mengandung.

Cuba elakkan tempat atau makanan yang mengeluarkan bau yang boleh mencetuskan gejala mabuk tersebut.

4. Mengelakkan stres

Stres dan keletihan adalah faktor-faktor utama yang boleh menyebabkan rasa mual dan muntah.

Cuba cari masa untuk berehat yang mencukupi dan cari kaedah untuk menguruskan stres dengan berkesan, seperti melalui meditasi, yoga, atau urutan.

5. Mencuba terapi akupunktur

Beberapa wanita melaporkan bahawa terapi akupunktur membantu mengurangkan rasa mual semasa hamil.

Pastikan anda berunding dengan pakar akupunktur yang berkelayakan dan berpengalaman sebelum memulakan rawatan tersebut.

6. Pengambilan suplemen vitamin B6

Berkonsultasilah dengan doktor anda mengenai penggunaan suplemen vitamin B6 yang boleh membantu mengurangkan rasa mual semasa mengandung.

Pengambilan vitamin B6 telah terbukti berkesan dalam mengurangkan rasa loya ketika hamil apabila diambil dalam dos 25mg, tiga kali sehari. Namun, pengambilannya sebaiknya atas nasihat doktor kerana pengambilan berlebihan boleh menyebabkan kesan sampingan seperti kebasan dan kerosakan saraf.

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my ini memberikan panduan tentang doa-do yang boleh membantu mengurangkan kesan mabuk ketika mengandung dan tips-tips kesihatan untuk meredakan masalah morning sickness. Morning sickness adalah keadaan biasa yang dialami oleh ramai wanita hamil, terutamanya dalam trimester pertama, disebabkan oleh perubahan dalam tubuh semasa kehamilan.

Doa-doa yang disyorkan termasuk Al-Fatihah, dua ayat terakhir surah Al-Baqarah, surah Al-Insyirah, dan ayat kursi. Tips kesihatan termasuk mengubah pola pemakanan, memastikan pengambilan air yang mencukupi, mengurangkan stres, mengelakkan bau yang mengganggu, mengambil suplemen vitamin B6, dan mencuba terapi akupunktur. Kesimpulannya, artikel ini memberi panduan praktikal untuk membantu wanita hamil menghadapi masalah morning sickness dengan lebih selesa dan sihat.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.