√ Zikir Fatimah Untuk Meringankan Letih (Teks Rumi & Maksud)

Zikir Fatimah – Dalam artikel kali ini, kami ingin berbagi informasi mengenai Zikir Fatimah dalam bahasa Arab, tulisan roman, beserta terjemahannya. Dalam kehidupan sehari-hari, tanpa menghiraukan posisi kita, baik sebagai seorang suami yang bekerja di luar rumah atau seorang isteri yang menguruskan rumah tangga, setiap individu pasti mengalami kelelahan yang unik.

Terkadang, kita merasa tertekan oleh beban tanggung jawab dan ujian kehidupan yang harus kita hadapi setiap hari. Untuk mengatasi kelelahan ini, ada satu amalan yang dapat Anda lakukan, baik di rumah atau di tempat kerja, yaitu dengan mengamalkan zikir ini. Zikir ini dapat membantu memudahkan urusan harian Anda dan memberikan ketenangan dalam menjalani kehidupan.

Penjelasan Zikir Fatimah

Zikir Fatimah merupakan salah satu zikir yang Rasulullah SAW ajar kepada puteri kesayangan beliau, Saidatina Fatimah Az-Zahra RA.

Kebaikan yang terkandung dalam zikir ini adalah untuk memberikan kekuatan kepada seseorang dalam menangani tugas-tugas harian mereka, sebagaimana yang dialami oleh Saidatina Fatimah dan Saidina Ali dalam kisah mereka.

Kisah dibalik Zikir Fatimah

Pada satu hari yang cerah, Saidatina Fatimah mengadu kepada suaminya, Saidina Ali bin Abu Talib, tentang rasa kesakitan yang amat terasa pada tangannya. Rasa itu berpunca daripada letih yang teramat ketika menggiling gandum dengan tekun untuk menyediakan roti.

Saidina Ali menjawab dengan penuh perhatian:

“Bapa kamu telah membawa balik tawanan perang. Berjumpalah dia dan mintalah seorang khadam untuk membantu mu.”

Saidatina Fatimah melawat ayahnya dengan tujuan mengungkapkan keinginannya untuk memiliki seorang pembantu rumah untuk membantu dalam pekerjaan sehari-harinya di rumah.

Namun, Rasulullah SAW tidak dapat mengabulkan permintaan yang diajukan oleh anak kesayangannya. Maka, baginda SAW berkata:

أَلاَ أَدُلُّكُمَا عَلَى مَا هُوَ خَيْرٌ لَكُمَا مِنْ خَادِمٍ؟ إِذَا أَوَيْتُمَا إِلَى فِرَاشِكُمَا، أَوْ أَخَذْتُمَا مَضَاجِعَكُمَا، فَكَبِّرَا ثَلاَثًا وَثَلاَثِينَ، وَسَبِّحَا ثَلاَثًا وَثَلاَثِينَ، وَاحْمَدَا ثَلاَثًا وَثَلاَثِينَ، فَهَذَا خَيْرٌ لَكُمَا مِنْ خَادِمٍ

Maksudnya: “Apa kamu berdua mahu aku ajarkan perkara yang lebih baik daripada apa yang kamu minta daripadaku? Apabila kamu berdua berbaring untuk tidur, bertasbilah (Subhanallah) 33 kali, bertahmid (Alhamdulillah) 33 kali dan bertakbir (Allahuakbar) 33 kali. Ia adalah lebih baik untuk kamu berdua daripada seorang khadam.”

Maka, zikir ini lah yang boleh berfungsi sebagai pengubat yang mudah yang diajar oleh Nabi SAW kepada anak dan menantunya, untuk membantu mengurangkan keletihan dan kesulitan dalam kehidupan mereka berdua.

Setelah menerima nasihat yang berharga dari Nabi SAW ini, Saidina Ali dengan tekun mengulang-ulang kalimah-kalimah Rasulullah SAW ini dalam setiap situasi, walaupun kadang-kadang sukar baginya untuk melafazkannya. Beliau berkata:

فَمَا تَرَكْتُهَا بَعْدُ

Maksudnya: “Demi Allah aku tidak pernah meninggalkannya semenjak ia diajarkan kepadaku. Alangkah baiknya amalan kepadaku. Alangkah baiknya amalan ini dicadangkan kepada ibu-ibu, suami-suami atau sesiapa sahaja yang merasai kepenatan setelah melakukan tugas-tugas harian supaya mengamalkan membaca zikir ini.”

Bacaan Zikir Fatimah

Ini adalah kumpulan doa yang diajarkan oleh Nabi Muhammad SAW kepada anak-anaknya:

 سبحان الله
Subhan Allah – (33 kali) Maha Suci Allah

 الحمد لل
Alhamdulillah – (33 kali) Segala puji bagi Allah

الله أكب
Allahuakbar – (33 kali) Allah Maha Besar

لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيْكَ لَهُ، لَهُ المُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ يُحْيِيْ وَيُمِيْتُ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيْر
La ilaha illallah wahdahu la syarikalah lahul mulku wa lahul hamdu wa huwa ‘ala kulli syai ‘in qadir – (di cukupkan menjadi 100 dengan kalimat ini 1 kali)

Maksudnya: “Tiada Tuhan yang lain melainkan Allah yang Maha Esa. Tiada sesuatu yang menyekutukan bagi Nya. Tuhan yang memiliki segala kekuasaan. Tuhan yang memiliki segala pujian. Dialah yang menghidupkan dan mematikan. Dialah Allah yang Berkuasa atas segalanya”.

Membaca tasbih, tahmid, dan takbir adalah cara terbaik untuk berzikir. Aktiviti berzikir ini dapat dilakukan sebelum kita tidur agar kita memperoleh kekuatan yang cukup untuk menjalankan pelbagai tugas esok hari, dengan izin Allah SWT.

Bagaimana besar nilainya amalan berzikir ini sehingga Ali RA sendiri tidak pernah meninggalkannya, bahkan ketika berada di medan perang.

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my ini mengungkapkan bahawa Zikir Fatimah adalah satu amalan berzikir dalam Islam yang diajar oleh Rasulullah SAW kepada puteri beliau, Saidatina Fatimah Az-Zahra RA. Ia melibatkan pengulangan kalimat tasbih, tahmid, dan takbir sebanyak 33 kali serta kalimat “La ilaha illallah wahdahu la syarikalah lahul mulku wa lahul hamdu wa huwa ‘ala kulli syai ‘in qadir” sebanyak 100 kali.

Tujuan Zikir ini adalah untuk memberikan kekuatan dan ketenangan dalam menghadapi kepenatan serta tugas harian. Kisah di sebaliknya mula-mula bermula ketika Saidatina Fatimah mengadu kepenatannya kepada suaminya, Saidina Ali, dan Rasulullah SAW mengajarinya Zikir ini sebagai alternatif yang lebih baik daripada memiliki pembantu rumah.

Amalan berzikir ini diyakini dapat memberikan kekuatan dan mengurangkan kesulitan dalam kehidupan sehari-hari.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.