√ Kisah Perang Badar: Perang Umat Muslim Pertama di Ramadhan

Perang Badar – Peperangan yang dekat dengan kita membawa bencana yang besar, merampas harta benda dan nyawa manusia. Namun, dalam Islam, peperangan memiliki tujuan yang suci, iaitu untuk mempertahankan agama dan menyebarkan ajaran Islam ke seluruh dunia. Terdapat catatan tentang tujuh peperangan semasa zaman Rasulullah SAW, dan Perang Badar adalah yang pertama.

Dalam artikel ini, kami ingin mengongsikan dengan anda mengenai Perang Badar dan peristiwa-peristiwa yang berlaku pada masa itu.

Pengertian Perang Badar

Peperangan Badar ialah pertempuran penting dalam sejarah umat Islam yang menentang musuh-musuh musyrikin pada zaman itu. Peristiwa ini berlaku setelah Hijrah (17 Ramadhan tahun kedua Hijrah, sekitar 624 Masihi) dan melibatkan Rasulullah SAW bersama para sahabat beliau.

Peristiwa ini dinamakan ‘Badr’ kerana pertempuran berlaku di kawasan yang berhampiran dengan sebuah telaga yang dimiliki oleh seorang bernama Badr, terletak di antara Mazkah dan Madinah.

Kawasan Badar ini dikenali dengan ciri-ciri persekitaran yang unik, dikelilingi oleh gunung-gunung tinggi. Terdapat tiga buah celah yang menjadi fokus utama pertempuran:

 • Celah dari selatan, yang merupakan pinggir lembah yang agak jauh.
 • Celah dari utara, yang berhampiran dengan lembah.
 • Celah dari arah timur, menjadi laluan utama masuk ke Madinah.

Pertempuran Badar bukan hanya tentang keberanian tetapi juga tentang strategi dan ketabahan dalam menghadapi musuh yang lebih besar jumlahnya. Rasulullah SAW dan para sahabatnya menunjukkan kekuatan iman dan kebolehan taktikal yang mengagumkan dalam pertempuran tersebut.

Penyebab Berlakunya Perang Ini

Setiap peristiwa yang berlaku pasti mempunyai punca atau sebab yang menggerakkan peristiwa tersebut. Perang Badar, sebagai contoh, berlaku disebabkan oleh beberapa faktor yang berbeza.

1. Kebencian Abu Jahal terhadap Rasulullah

Asal-usul keturunan Rasulullah SAW berasal dari Bani Hasyim, suku Quraisy. Ketika Rasulullah dilantik menjadi Nabi pada usia 40 tahun, usahanya dalam menyebarkan dakwah semakin giat dengan sokongan daripada Abu Talib, pakcik baginda.

Namun, selepas kematian Abu Talib, Abu Jahal dan kaum musyrikin semakin memperhebatkan tentangan mereka terhadap Rasulullah SAW, dengan niat untuk menguasai Mekah. Usaha dakwah Rasulullah ditentang secara keras.

Maka, Abu Jahal merancang untuk mengusir Rasulullah dan para pengikut Islam dari Kota Mekah.

2. Penindasan Terhadap Umat Islam

Umat Islam yang berhijrah menerima perlakuan yang sangat kejam daripada Quraisy kafir. Mereka menghina agama Islam secara berterusan kerana tidak menerima ajaran yang dibawa oleh Rasulullah SAW yang menolak penyembahan kepada berhala Latta dan Uzza, yang telah menjadi tradisi nenek moyang mereka.

3. Rampasan Harta dan Pengusiran Umat Islam

Selepas Rasulullah SAW menyebarkan dakwah secara terbuka di Mekah, ramai dari penduduk mula memeluk agama Islam, terutamanya golongan miskin.

Hal ini menyebabkan kaum musyrikin Mekah melancarkan penindasan dan menghalalkan pembunuhan terhadap umat Islam.

Tidak hanya itu, umat Islam yang berhijrah dari Mekah ke Madinah juga tidak dibenarkan membawa harta, yang kemudiannya menyebabkan Perang Badar, di mana musuh-musuh Islam mempertaruhkan harta umat Islam untuk dirampas.

Perang Badar diceritakan Dalam Al-Quran

Allah SWT ada menceritakan perihal Perang Badar ini menerusi Surah Ali-Imran ayat 123 – 126:

Maksudnya: “Dan sesungguhnya Allah telah menolong kamu mencapai kemenangan dalam peperangan Badar, sedang kamu berkeadaan lemah (kerana kamu sedikit bilangannya dan kekurangan alat perang). Oleh itu bertaqwalah kamu kepada Allah, supaya kamu bersyukur (akan kemenangan itu).

(Ingatlah wahai Muhammad) ketika engkau berkata kepada orang-orang yang beriman (untuk menguatkan semangat mereka): “Tidakkah cukup bagi kamu, bahawa Allah membantu kamu dengan tiga ribu tentera dari malaikat yang diturunkan?

Bahkan (mencukupi. Dalam pada itu) jika kamu bersabar dan bertaqwa, dan mereka (musuh) datang menyerang kamu dengan serta-merta, nescaya Allah membantu kamu dengan lima ribu malaikat yang bertanda masing-masing.

Dan Allah tidak menjadikan bantuan tentera malaikat itu melainkan kerana memberi khabar gembira kepada kamu, dan supaya kamu tenteram dengan bantuan itu. Dan (ingatlah bahawa) pertolongan yang membawa kemenangan itu hanya dari Allah Yang Maha kuasa, lagi Maha Bijaksana.”

Apa Yang Berlaku Dalam Peperangan Ini

Kisah perang ini sebenarnya sangat berbelit-belit, tetapi saya akan merangkumnya kepada beberapa bahagian penting.

Rasulullah SAW mengajak para sahabatnya untuk menghentikan kafilah dagang Quraisy yang pulang dari Syam ke Mekah. Penyekatan tersebut bertujuan untuk melindungi kepentingan umat Islam dengan tidak membiarkan harta mereka dirampas.

Sebelum berhijrah, Allah SAW memerintahkan umat Islam untuk bersabar dalam menghadapi kesengsaraan, seperti yang dinyatakan dalam firman-Nya:

أَلَمۡ تَرَ إِلَى ٱلَّذِينَ قِيلَ لَهُمۡ كُفُّوٓاْ أَيۡدِيَكُمۡ وَأَقِيمُواْ ٱلصَّلَوٰةَ وَءَاتُواْ ٱلزَّكَوٰةَ

Maksudnya : “Tidakkah kamu perhatikan orang-orang yang dikatakan kepada mereka: “Tahanlah tanganmu (dari berperang), dirikanlah sembahyang dan tunaikanlah zakat!.” – (Surah An-Nisa’, ayat 77)

Setelah hijrah, turunnya ayat dibenarkan untuk berperang sebagaimana dalam firman Allah SWT:

أُذِنَ لِلَّذِينَ يُقَٰتَلُونَ بِأَنَّهُمۡ ظُلِمُواْۚ وَإِنَّ ٱللَّهَ عَلَىٰ نَصۡرِهِمۡ لَقَدِيرٌ  ٣٩ ٱلَّذِينَ أُخۡرِجُواْ مِن دِيَٰرِهِم بِغَيۡرِ حَقٍّ إِلَّآ أَن يَقُولُواْ رَبُّنَا ٱللَّهُۗ ٤٠

Maksudnya : “Telah diizinkan (berperang) bagi orang-orang yang diperangi, karena sesungguhnya mereka telah dianiaya. Dan sesungguhnya Allah, benar-benar Maha Kuasa menolong mereka itu (39) (yaitu) orang-orang yang telah diusir dari kampung halaman mereka tanpa alasan yang benar, kecuali karena mereka berkata: “Tuhan kami hanyalah Allah” (40) –  (Surah Al-Hajj : 39-40).

Kemenangan Umat Islam

Dalam peperangan yang sengit itu, Rasulullah SAW memohon dengan penuh keikhlasan kepada Allah SWT untuk mendapat pertolongan dan perlindungan agar umat Islam dapat mengatasi cabaran dari kaum musyrikin.

Allah SWT, sebagaimana yang disebutkan dalam firman-Nya:

إِذۡ تَسۡتَغِيثُونَ رَبَّكُمۡ فَٱسۡتَجَابَ لَكُمۡ أَنِّي مُمِدُّكُم بِأَلۡفٖ مِّنَ ٱلۡمَلَٰٓئِكَةِ مُرۡدِفِينَ  ٩

Maksudnya : “(Ingatlah), ketika kamu memohon pertolongan kepada Tuhanmu, lalu diperkenankan-Nya bagimu: “Sesungguhnya Aku akan mendatangkan bala bantuan kepada kamu dengan seribu malaikat yang datang berturut-turut.” – (Surah Al-Anfal, ayat 9)

Kemenangan telah diraih oleh umat Islam di medan perang Badar yang bersejarah. Diperkirakan bahawa kira-kira 70 orang musuh kafir Quraisy telah gugur, termasuk ketua mereka yang sombong, Abu Jahal. Selain itu, kira-kira 70 orang lagi telah berjaya ditawan dalam pertempuran tersebut.

Senarai Nama Para Sahabat Yang Syahid Badar

Jelas bahawa peperangan sebesar ini pasti akan menuntut korban jiwa dan menyaksikan syuhada. Berikut adalah senarai nama-nama sahabat yang gugur syahid dalam Pertempuran Badar:

 1. Umair bin Abi Waqas
 2. Safwan bin Wahab
 3. Dhu-Shimalayn bin ‘Abdi
 4. Mihja bin Salih
 5. ‘Aqil bin al-Bukayr
 6. ‘Ubaydah ibn al-Harith
 7. Sa’ad ibn Khaythama
 8. Mubashir ibn ‘Abd al-Mundhir
 9. Haritsah ibn Suraqah
 10. Rafi ‘ibn Mu’ala
 11. Umayr ibn Humam
 12. Yazid bin al-Harits
 13. Mu’awidh ibn al-Harith
 14. ‘Awf ibn al-Harits.

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my ini menyimpulkan, Perang Badar merupakan peristiwa penting dalam sejarah umat Islam yang menentang musuh-musuh musyrikin pada masa itu. Walaupun mengakibatkan kerugian besar, namun perang itu membawa matlamat suci dalam mempertahankan agama dan menyebarkan ajaran Islam. Rasulullah SAW dan sahabat-sahabatnya menunjukkan kekuatan iman dan kebolehan taktikal yang mengagumkan.

Penyebabnya termasuk kebencian Abu Jahal terhadap Rasulullah dan penindasan terhadap umat Islam. Dalam peperangan itu, mereka menghadapi cabaran dengan keberanian, strategi, dan ketabahan, serta meraih kemenangan dengan pertolongan Allah SWT. Meskipun menuntut korban jiwa, Perang Badar meninggalkan pengajaran tentang keberanian, keteguhan iman, dan kesabaran dalam menghadapi cobaan.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.