√ Doa Qunut Tarawih: 10 Malam Terakhir Ramadan Di Solat Witir

Doa Qunut Tarawih – Tanpa disedari, bulan Ramadhan berlalu begitu cepat dan sekarang sudah hampir mencapai penghujungnya. Terdapat banyak keistimewaan yang tersedia di penghujung bulan Ramadhan ini jika kita benar-benar menghargai keelokan bulan yang penuh berkat ini.

Salah satu tujuan yang sangat penting adalah untuk mencari malam Lailatul Qadar yang sangat istimewa. Terdapat beberapa amalan yang boleh kita lakukan, salah satunya adalah dengan mengerjakan doa Qunut Tarawih.

Dalam artikel ini, kami ingin berkongsi dengan anda mengenai kebaikan doa Qunut Tarawih yang boleh diamalkan pada saat-saat akhir Ramadhan.

Pengertian Doa Qunut Tarawih

Makna perkataan “qunut” dalam konteks bahasa merujuk kepada ketaatan, berdiri dengan penuh khushu’ dan khusyuk, serta berdoa dengan tunduk serta diam.

Dari segi terminologi, “qunut” merujuk kepada doa yang dibaca semasa tahap iktidal semasa sembahyang. Ia terbahagi kepada tiga bahagian utama, iaitu bacaan doa, zikir, dan selawat.

Bagian pertama, bacaan doa, dimulai dengan kata-kata “اللهم اهدنا فيمن هديت” dan berakhir dengan “وقنا شرما قضيت.” Bacaan ini perlu dilafazkan dengan kuat dan jelas kerana ia merupakan bentuk doa yang kuat.

Bagian kedua, bermula dari “فإنك تقضي ولا يقضى عليك,” hingga akhir bacaan, perlu dibaca dengan perlahan kerana ini adalah zikir.

Bagian ketiga adalah selawat yang dibaca pada akhir doa qunut.

Selain itu, ada tiga jenis qunut yang perlu anda ketahui:

  1. Qunut semasa solat Subuh.
  2. Qunut semasa solat Witir pada bulan Ramadhan.
  3. Qunut nazilah.

Dalil Berkenaan Dengan Doa Qunut

Salah satu amalan yang disyorkan pada penghujung bulan Ramadan adalah melakukan doa qunut ketika menunaikan solat witir. Praktik ini berdasarkan tindakan Ali bin Abu Thalib yang hanya menjalankan qunut pada pertengahan hingga penghujung bulan Ramadan, dan beliau melakukannya selepas rukuk. Hadis ini diriwayatkan oleh Tirmizi dalam koleksi hadisnya, No. 426.

Selain itu, Imam Nawawi juga telah menyatakan dalam Mazhab Syafie bahawa sunnah untuk berqunut dalam rakaat terakhir semasa solat witir pada penghujung bulan Ramadan. Ini adalah pandangan yang paling terkenal dalam mazhab ini. Pandangan ini terdapat dalam kitab Majmu’ Juz 14, muka surat 4.

Hukum Membaca Doa Qunut Ketika Witir

Seperti yang telah dinyatakan oleh Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan, adalah dianjurkan untuk melafaz doa qunut dalam solat witir, seperti yang telah dijelaskan oleh Imam al-Nawawi.

Dalam Mazhab Imam Syafie, kita dianjurkan untuk membaca doa qunut witir pada separuh terakhir dari bulan Ramadan, bermula pada malam ke-16 Ramadan.

Meskipun doa ini dianggap sebagai sunnah, kita sangat didorong untuk melakukannya dengan tujuan untuk meraih malam Lailatul Qadar.

Ia termasuk sebahagian daripada usaha untuk mendapatkan malam lailatul qadar dengan berhujahkan sebuah hadis: “Maka carilah ia (malam al-Qadr) pada separuh yang terakhir (dari bulan Ramadan).

Hal ini seperti manan yang disebutkan dari pandangan Imam Ibn Rajab al-Hanbali yang mana beliau berkata: “Oleh kerana itulah – wallahualam – Ubai Ibn Ka’b RA dahulu membaca doa qunut dalam solat witir pada malam-malam separuh yang terakhir (dari bulan Ramadan) kerana diharapkan padanya berlaku malam al-Qadr.” – (Rujuk Latha’if al-Ma’arif, Ibn Rajab (1/176)

Bacaan Doa Qunut Tarawih dan Terjemahan

اللَّهُمَّ اهْدِنِي فِيمَنْ هَدَيْتَ، وَعَافِنِي فِيمَنْ

عَافَيْتَ، وَتَوَلَّنِي فِيمَنْ تَوَلَّيْتَ، وَبَارِكْ لِي

فِيمَا أَعْطَيْتَ، وَقِنِي شَرَّ مَا قَضَيْتَ، إِنَّ

كَ تَقْضِي وَلَا يُقْضَى عَلَيْكَ، وَإِنَّهُ لَا يَذِلُّ مَنْ

وَالَيْتَ، وَلَا يَعِزُّ مَنْ عَادَيْتَ، تَبَارَكْتَ رَبَّنَا

وَتَعَالَيْتَ

Allahummahdina fi man hadait. Wa ‘afina fi man ‘afait. Wa tawallana fi man tawallait. Wa bariklana fi ma a’thait. Wa qina syarra ma qadhait. Fa innaka taqdhi wa la yuqdha ‘alaik. Wa innahu la yazillu man walait. Wa la ya’izzu man ‘adait. Tabarakta rabbana wa ta’alait.

Maksudnya: “Ya Allah, tunjukilah aku sebagaimana Engkau berikan petunjuk (kepada selainku), berilah keselamatan sebagaimana Engkau berikan keselamatan (kepada selainku), jadikanlah aku wali Mu sebagaimana Engkau jadikan (selainku) sebagai wali, berilah keberkahan kepadaku pada semua pemberian-Mu, lindungilah aku dari kejelekan takdir-Mu; sesungguhnya Engkau mentakdirkan dan tidak ditakdirkan, dan sesungguhnya tidak terhinakan orang yang menjadikan Engkau sebagai wali, dan tidak mulia orang yang Engkau musuhi. Maha suci dan Maha tinggi Engkau, wahai Rabb kami.” – (Hadis Riwayat Abu Dawud, dan dishahîhkan Syaikh al-Albâni dalam Irwa` al-Ghalil, 2/172)

Bagaimana Doa Qunut Tarawih dilakukan?

Doa qunut dalam solat tarawih adalah satu doa atau bacaan yang diucapkan semasa melaksanakan solat witir. Bacaan doa ini sepatutnya dilafazkan ketika berada pada rakaat terakhir semasa menjalankan solat witir.

Jika kita hanya menjalankan solat witir dengan satu rakaat, maka doa qunut dibacakan selepas kita bangun dari rukuk dalam solat.

Namun, jika kita menjalankan solat witir dengan tiga rakaat, maka bacaan doa qunut witir dilakukan pada rakaat terakhir semasa solat berlangsung.

Kesimpulan

Kesimpulan utama dari artikel bacadoa.my ini ialah Doa Qunut Tarawih adalah amalan penting dalam bulan Ramadan untuk mencari malam Lailatul Qadar yang istimewa. Doa ini digalakkan dibaca semasa Solat Witir, terutamanya pada separuh terakhir bulan Ramadan, sebagai usaha untuk meraih malam Lailatul Qadar.

Artikel ini juga menyertakan teks bacaan Doa Qunut Tarawih beserta terjemahan, serta panduan untuk melaksanakan doa ini dalam Solat Witir, sama ada satu rakaat atau tiga rakaat.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.