√ Zikir Munajat Melembutkan Hati (Teks Rumi, Dengan Maksudnya)

Zikir Munajat – Zikir merujuk kepada cara kita mengingati Allah dengan menyebut nama-nama-Nya. Ia merupakan sebahagian daripada ibadat, dan orang Islam yang melakukannya akan mendapat pahala.

Dalam artikel ini, kami ingin berkongsi dengan anda beberapa bacaan zikir munajat yang boleh diamalkan oleh umat Islam pada setiap waktu sehari-hari.

Zikir Munajat

Munajat ialah bentuk doa atau zikir yang dijalankan dengan tujuan meraih keredhaan, petunjuk, bantuan, dan anugerah dari Allah.

Sementara itu, bermunajat adalah tindakan yang dilakukan oleh individu dengan maksud untuk mendekati atau berada dalam kedekatan Allah melalui doa, zikir, dan cara-cara lain.

Dalam Surah Al-Baqarah ayat 186, Allah SWT telah berfirman dengan makna yang berikut:

Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu mengenai Aku maka (beritahu kepada mereka): sesungguhnya Aku (Allah) sentiasa hampir (kepada mereka);

Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila ia berdoa kepadaKu. Maka hendaklah mereka menyahut seruanku (dengan mematuhi perintahKu), dan hendaklah mereka beriman kepadaKu supaya mereka menjadi baik serta betul.

Allah sesungguhnya tidak memerlukan solat, zikir, atau amal kebajikan yang kita lakukan. Sebaliknya, kita adalah yang memerlukan mereka untuk menjaga keselamatan kita di dunia dan akhirat.

Oleh itu, marilah kita rajinkan diri dalam berbuat kebaikan, walaupun ia sekecil-kecil tindakan. Kerana kita tidak tahu amalan baik yang mana yang akan membawa kita ke syurga, dan perbuatan buruk yang mana yang boleh menjatuhkan kita ke dalam neraka.

Himpunan Zikir Munajat Untuk dibaca

Di sini, kami ingin berkongsi beberapa zikir munajat yang dapat menjadi panduan Anda, disertakan dengan teks dalam huruf Rumi, teks dalam bahasa Arab, audio MP3, serta terjemahannya.

1. Zikir 1

سُبْحَانَ اللهِ وَالْحَمْدُ للهِ وَلاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَاللهُ أَكْبَرُ

Subhana Allah wal hamdulillah wala ilaha illallah wawwahu akbar

Maksudnya: “Maha suci Allah dan pujian itu bagi Allah tiada Tuhan yang lain melainkan Allah, Dialah Allah Tuhan yang Maha Besar”. – (33 kali)

2. Zikir 2

اللهُ ، اللهُ ، اللهُ ، يَا اللهُ

Allah Allah Allah Ya Allah

Maksudnya: Allah , Allah , Allah , Ya Allah

3. Zikir 3

تُبْنَا إِلَى اللهِ وَرَجَعْنَا إِلَى اللهِ وَنَدِمْنَا عَلَى مَا فَعَلْنَا

Tubna ilallah wa roja’na ilallah wanadimna ‘ala ma fa ‘alna

Maksudnya: “Kami bertaubat kepada Allah dan kami kembali kepada Allah , dan kami menyesal di atas apa yang telah kami lakukan”

4. Zikir 4

فَسُبْحَانَ مَنْ لاَ يَقْدِرُ الْخَلْقُ قَدْرَهُ

وَمَنْ هُوَ فَوْقَ الْعَرْشِ فَرْدٌ مُوَحَّدٌ

مَلِيْكٌ عَلَى عَرْشِ السَّمَاءِ مُهَيْمِنُ

لِعِزَّتِهِ تَعْنُو الْوُجُوْهُ وَتَسْجُدُ

Fasubhanamalla yaqdirul kholkuqadrohu. Waman huwafal qol arshifardummuwahhadu. Maliikul ‘ala a’rshissama i muhaimin. Liizzatihi ta’nulwujuhuwatasjudu

Maksudnya: “Maha suci Tuhan (Allah) Tiada kuasa makhluk mengatasi kudrat kekuasaan-Nya, Dialah Tuhan (Allah) di atas singgahsana Arash dengan kerana Esa dan Tunggal, memiliki segala di atas Arash langit dengan senang dan mudah demi kerana kemuliaan Nya, semua wajah-wajah sujud dan tunduk kepada Nya.”

5. Zikir 5

حَسْبِيْ رَبِّيْ جَلَّ اللهُ  ، مَا فِيْ قَلْبِيْ غَيْرُ اللهِ ، نُوْرُ مُحَمَّدٍ صَلَّىاللهُ

Hasbi rabbi jallallah. Mafi qalbi ghairullah. Nur muhammad sallallah
Lailahaillallah.

Maksdunya: “Cukuplah Allah Yang Maha Agung sebagai Tuhanku, Tiada di dalam hatiku melainkan Allah dan nur (cahaya) Muhammad SAW”

6. Zikir 6

لَيْسَ لَهَا مِنْ دُوْنِ اللهِ كَاشِفَةٌ

Laisa laha mindunillah hi ka shifa

Maksudnya: “Tiada sesuatu yang lain yang tersingkap selain daripada Allah”. – (l0 kali)

7. Zikir 7

لَا إِلَهَ إِلاَّ اللهُ الْمَلِكُ الْحَقُّ الْمُبِيْنُ مُحَمَّدٌ رَسُوْلُ اللهِ صَادِقُ الْوَعْدِ اْلأَمِيْنُ

Lailahaillah almalikul haqqu mubin muhammadur rasulullah. Sodiqul wa’di amin

Maksudnya: “Tiada Tuhan melainkan Allah Raja Yang Maha Besar. Nabi Muhammad itu Rasul Allah yang benar segala janji-janjinya lagi dipercayai”

8. Zikir 8

أَسْتَغْفِرُ اللهَ إِنَّ اللهَ كَانَ تَوَّابًا

Astaqfirullah ha innallah kanataw waba

Maksudnya: “Aku memohon ampun daripada Allah sesungguhnya Dia Maha Penerima Taubat”

Kesimpulan

Dalam tulisan bacadoa.my ini, kita akan merangkum konsep penting seputar zikir, munajat, dan ibadah kepada Allah. Zikir merupakan cara mengenang Allah dengan menyebut nama-Nya, sementara munajat adalah doa yang kita panjatkan dengan harapan mendapatkan keredhaan, petunjuk, dan anugerah dari-Nya.

Berbicara tentang berdoa dan bermunajat kepada Allah membantu kita mendekati-Nya, dan Surah Al-Baqarah mengingatkan kita bahwa Allah selalu dekat dengan hamba-Nya. Tulisan ini juga mengingatkan bahwa walaupun Allah tidak memerlukan ibadah kita, kita memerlukan tindakan-tindakan ini untuk menjaga keselamatan kita di dunia dan akhirat. Oleh karena itu, kita dihimbau untuk tetap beribadah, bermunajat, dan mengingat Allah dalam kehidupan sehari-hari.

Selain itu, tulisan ini juga menyajikan beberapa contoh bacaan zikir munajat yang dapat diamalkan oleh umat Islam dalam kehidupan sehari-hari, lengkap dengan teks dalam bahasa Arab, terjemahan, dan panduan pelafalannya. Ini semua bertujuan agar umat Islam dapat terus mendekatkan diri kepada Allah, mencari keredhaan, dan petunjuk-Nya di setiap langkah kehidupan mereka.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.