√ Amalan Doa Rabitah Pengikat Hati, dalam Rumi dan Maksud

Doa Rabitah – Selain daripada berdoa atau melaksanakan wirid harian seperti biasa, terdapat satu lagi jenis doa yang dapat kita amalkan setiap hari dalam kehidupan kita, iaitu Doa Rabitah.

Apakah yang dimaksudkan dengan doa ini, dan daripada mana ia berasal yang perlu kita ketahui? Apakah kelebihan yang kita perolehi apabila kita melafazkannya setiap hari?

Dalam artikel kali ini, kami akan berkongsi maklumat yang lebih mendalam mengenai Doa Rabitah untuk panduan yang lebih komprehensif.

Sejarah Doa Rabitah

Sebelum kita menyelami doa ini dengan lebih mendalam, mari kita kenali terlebih dahulu makna dari perkataan “Rabitah” itu sendiri.

Menurut Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka, “Rabitah” merujuk kepada perikatan atau dalam kata lain, hubungan batin atau ikatan di antara manusia.

Doa “Rabitah” merupakan sebahagian daripada Al-Mathurat, iaitu kumpulan zikir yang disusun oleh Imam Hasan Al-Banna.

Doa ini sering dijadikan amalan wirid oleh beberapa Muslim pada waktu pagi dan petang, sama ada sebagai sebahagian daripada wazhifah kubra atau sughra, sama ada secara berjemaah atau sendirian.

Tujuan membaca doa ini adalah untuk mempereratkan hubungan batin sesama manusia.

Teks Doa Rabitah


اَللّهُمَّ إِنَّكَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذِهِ الْقُلُوْبَ , قَدِ اجْتَمَعَتْ عَلَي مَحَبَّتِكَ

وَالْتَقَتْ عَلَى طَاعَتِكَ, وَتَوَحَّدَتْ عَلَى دَعْوَتِكَ
وَتَعَاهَدَتْ عَلَى نُصْرَةِ شَرِيْعَتِكَ
فَوَثِّقِ اللَّهُمَّ رَابِطَتَهَا, وَأَدِمْ وُدَّهَا، وَاهْدِهَا سُبُلَهَا

وَامْلَأَهَا بِنُوْرِكَ الَّذِيْ لاَ يَخْبُوْا
وَاشْرَحْ صُدُوْرَهَا بِفَيْضِ الْإِيْمَانِ بِكَ, وَجَمِيْلِ التَّوَكُّلِ عَلَيْكَ

وَاَحْيِهَا بِمَعْرِفَتِكَ، وَأَمِتْهَا عَلَى الشَّهَادَةِ فِيْ سَبِيْلِكَ

إِنَّكَ نِعْمَ الْمَوْلَى وَنِعْمَ النَّصِيْرِ
اَللَّهُمَّ أَمِيْنَ

Allahumma innaka ta’lamu anna hadzihil qulub, qadijtama-at ‘alaa mahabbatik.

wal taqat ‘alaa tha’atik, wa tawahhadat ‘alaa da’watik

wa ta ‘ahadat ‘ala nashrati syari’atik

Fa watsiqillahumma rabithataha, wa adim wuddaha, wah dihaa subulahaa

wamla’haa binuurikal ladzi laa yakhbu

wasy-syrah shuduroha bi faidil imaanibik wa jamiilit tawakkuli ‘alaik

wa ahyiha bi ma’rifatik, wa amitha ‘alaa syahaadati fii sabiilik

Innaka ni’mal maula wa ni’man nashiir.

Maksudnya: “Ya Allah, sesungguhnya Engkau mengetahui hati kami. Kami telah berkumpul karena cinta Mu, dan berjumpa dalam ketaatan pada Mu, dan bersatu dalam dakwah Mu, dan berpadu dalam membela syariat Mu.

Maka Ya Allah, kuatkanlah ikatannya, kekalkanlah cintanya, tunjukkanlah jalannya, penuhilah ia dengan cahaya yang tiada redup, dan lapangkanlah dada-dada dengan iman yang berlimpah kepada Mu.

Serta indahnya takwa kepada Mu, dan hidupkan ia dengan ma’rifat Mu, dan matikan ia dalam syahid di jalan Mu. Sesungguhnya Engkau sebaik-baik pelindung dan sebaik-baik penolong. Ya Allah, kabulkanlah.”

Kelebihan Doa Rabitah

1. Melahirkan Masyarakat Yang Bersatu Padu

Asas yang paling penting dalam kehidupan berkomuniti ialah kesepaduan. Tanpa kesepaduan yang kukuh, kita akan kesulitan untuk bekerjasama dalam menjalankan tugas kita masing-masing demi mencapai kejayaan.

Seperti yang diungkapkan dalam pepatah lama, “Kita kuat dalam kesatuan, kita lemah dalam perpecahan.”

2. Memperoleh kemanisan iman

Kaitan antara doa ini dengan mencapai kelezatan iman adalah sebab ikatan yang erat antara seseorang dengan Allah dan sesama manusia.

Dalam sebuah hadis yang disampaikan oleh Rasulullah SAW, beliau menyatakan dengan maksudnya:

“Terdapat tiga perkara yang barangsiapa mendapati tiga perkara ini dalam dirinya, maka dia akan dapat merasa kemanisan iman (halawatul iman).

Pertama, menjadikan Allah dan Rasul paling disayangi dan dicintai berbanding dari keduanya. Kedua, menyayangi seseorang manusia kerana Allah SWT dan ketiga, membenci kekufuran sebagaimana membenci dirinya jika dimasukkan di dalam neraka.” – (Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

3. Mengeratkan Persaudaraan Umat Islam

“Doa ini memperkuat hubungan kasih-sayang di antara sesama Muslim, walaupun kita mungkin berjauhan atau berpisah secara fizikal.

Selain itu, ia juga memiliki kekuatan untuk merapatkan hubungan di kalangan ahli keluarga, suami, isteri, anak-anak, dan rakan-rakan dalam usrah.

Oleh itu, tidak menghairankan bahawa banyak orang yang mengamalkannya merasakan doa ini sebagai pengikat kasih sayang yang kuat.”

4. Mendekatkan diri Kepada Allah SWT

Dalam setiap tindakan yang kita lakukan di dunia ini, apabila kita menghayati dengan mendalam, ia akan kembali kepada kuasa Allah sebagai Pengurus alam semesta.

Hal yang sama berlaku dalam konteks kemakmuran yang berakar dalam hubungan yang kukuh antara manusia dan manusia lain. Seperti yang dinyatakan dalam Surah al-Anfal ayat 63, Allah SWT berfirman yang bermaksud:

“Dan Yang mempersatukan hati mereka (orang-orang yang beriman). Walaupun kamu membelanjakan semua (kekayaan) yang berada di bumi, nescaya kamu tidak dapat mempersatukan hati mereka, akan tetapi Allah telah mempersatukan hati mereka. Sesungguhnya Dia Maha Gagah lagi Maha Bijaksana”.

Keutamaan Amalan Doa Rabitah

Apabila kita mengambil pendekatan untuk memahami doa ini, ia tidak kalah besar keberkesanannya daripada kita mengetahui manfaat amalan doa ini.

Doa Rabitah adalah salah satu doa yang sering diucapkan, dan ia membawa bersama banyak kebaikan, antaranya ialah:

  1. Doa Rabitah dapat membantu seseorang menyelesaikan konflik dengan saudara sendiri dan juga sesama Muslim.
  2. Amalan ini membantu mengukuhkan hubungan kekeluargaan kerana ia mampu melembutkan hati seseorang.
  3. Doa ini memiliki kuasa untuk mengubah hati seseorang Muslim yang awalnya keras menjadi lembut, dan yang sebelumnya kelam menjadi terang benderang.
  4. Rutin berdoa dengan Doa Rabitah akan meningkatkan rasa simpati seseorang terhadap ciptaan Allah, menjadikannya lebih cenderung untuk membantu dan memaafkan.
  5. Ia dianggap sebagai doa yang mengikat hati, bukan dalam konteks mencari jodoh, tetapi dalam usaha menyambung silaturahim sesama Muslim dan mendekatkan diri kepada Allah SWT.

Kesimpulan

Doa Rabitah adalah satu bentuk doa yang digunakan oleh setiap Muslim setiap hari untuk mempereratkan ikatan batin, merasai kemanisan iman, dan memperdekati Allah SWT. Doa ini juga membantu menyelesaikan konflik, mengukuhkan hubungan keluarga, dan mengubah hati yang keras menjadi lebih lembut, menjadikannya penting dalam hubungan sosial umat Islam.

Selain itu Artikel bacadoa.my juga menjelaskan, Doa Rabitah dianggap sebagai doa yang mengikat hati dan menyambung silaturahim di antara sesama Muslim. Ia memberikan banyak manfaat dalam kehidupan harian dan memperkukuhkan persaudaraan dalam kalangan umat Islam.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.