√ SURAH AL FALAQ: Teks Arab, Rumi dan Maksudnya

Surah Al Falaq – Dalam artikel ini, saya ingin berkongsi dengan anda beberapa aspek penting mengenai esensi dari surah Al-Falaq yang sebaiknya anda ketahui. Saya juga menyediakan audio bacaan surah ini dalam format MP3 dan teks bacaannya dalam tulisan rumi untuk memudahkan pemahaman.

Pengenalan Surah Al-Falaq

Surah Al-Falaq, berjumlah 5 ayat, menyusul surah Al-Fill, dan dikenal sebagai surah ke-113 dalam urutan Al-Quran. Penurunan surah ini dianggap berasal dari Mekah, walaupun ada yang berpendapat bahawa ia bersifat Madaniyyah.

Asal nama Al-Falaq diambil dari kata “Al-Falaq” yang disebut dalam ayat pertama surah ini, yang bermaksud “waktu subuh”.

Dalam Riwayat Al-Baihaqi, disebutkan bahwa surah Al-Falaq dan An-Naas diturunkan ketika Rasulullah SAW disihir oleh seorang Yahudi bernama Labid bin al-A’sham dengan menggunakan sebelas simpulan tali.

Setiap kali ayat-ayat dari kedua surah itu dibacakan satu per satu, simpulan-simpulan itu terlepas satu per satu. Kisah tentang pengetuaan Rasulullah SAW ini dirakamkan dalam Sahih Al-Bukhari.

Abdullah Yusuf Ali mengisahkan bahawa pada zaman kenabian Rasulullah SAW, ada seorang bomoh perempuan yang melekatkan sihir hitam pada musuhnya melalui simpulan-simpulan.

Oleh itu, Allah SWT menurunkan surah ini sebagai perlindungan daripada sihir tersebut.

Ringkasan Surah Ini

Kandungan utama dalam surah ini adalah perintah Allah SWT agar manusia mencari perlindungan kepada-Nya dari segala jenis kejahatan.

Surah ini mengandungi isti’aadzah, iaitu permohonan perlindungan kepada Allah SWT dari segala bentuk kejahatan yang mungkin dilakukan oleh makhluk. Makhluk ini termasuklah siapa saja dan apa saja, termasuk diri sendiri yang diciptakan oleh Allah.

Surah ini juga menjelaskan dengan jelas bahawa perasaan hasad dengki akan membawa dampak buruk dan memunculkan kejahatan.

Bacaan Surah Al-Falaq

بِسْــــــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

قُلۡ أَعُوذُ بِرَبِّ ٱلۡفَلَقِ

Qul a’oozu bi rabbil falaq

Katakanlah (wahai Muhammad); “Aku berlindung kepada (Allah) Tuhan yang menciptakan sekalian makhluk,


مِن شَرِّ مَا خَلَقَ

Min sharri maa khalaq

“Dari bencana makhluk-makhluk yang Ia ciptakan;


وَمِن شَرِّ غَاسِقٍ إِذَا وَقَبَ

Wa min sharri ghaasiqin izaa waqab

“Dan dari bahaya gelap apabila ia masuk;


وَمِن شَرِّ ٱلنَّفَّـٰثَٰتِ فِي ٱلۡعُقَدِ

Wa min sharrin naffaa saati fil ‘uqad

“Dan dari kejahatan makhluk-makhluk yang menghembus-hembus pada simpulan-simpulan (dan ikatan-ikatan);


وَمِن شَرِّ حَاسِدٍ إِذَا حَسَدَ

Wa min sharri haasidin izaa hasad

“Dan dari kejahatan orang yang dengki apabila ia melakukan dengkinya”.

Kelebihan dan Manfaat Surah Ini

Surah Al-Falaq adalah satu daripada surah yang termasuk dalam kumpulan tiga surah yang dikenali sebagai “3 Qul”, bersama dengan Surah Al-Ikhlas dan Surah An-Nas. Menurut sebuah hadis yang diriwayatkan, ia menyatakan:

“Barangsiapa yang membacanya 3 kali ketika pagi dan petang maka dia akan dicukupkan dari segala sesuatu.” – (Hadis Riwwayat Imam Abu Daud, 5082 & Imam Tirmizi, 3575, Sahih Hasan) 

Surah tersebut memiliki keunggulan yang unik. Antara kelebihannya:

 1. Menyembuhkan Penyakit
  Surah ini memiliki kekuatan penyembuhan alami untuk mereka yang sakit, terutama penyakit mistis dan serangan makhluk halus seperti sihir, gangguan jin, santau, dan sebagainya.
 2. Surah yang Luar Biasa
  Nabi Muhammad SAW pernah bersabda: “Tidakkah kau lihat ayat-ayat yang diturunkan malam ini yang tak ada bandingannya sebelumnya. Ayat-ayat itu ialah ‘Qul A’uzdu Birabbil Falaq’ (Al-Falaq) dan ‘Qul A’udzu Birabbin Naas’ (An-Nas).” – (Hadis Riwayat Muslim).
 3. Perlindungan dari Sihir
  Kisah Rasulullah SAW yang disihir oleh seorang lelaki Yahudi menunjukkan kekuatan surah ini dalam meminta perlindungan dari sihir dan ancaman luar.
  Allah Al-Wakil, Yang Maha Menjaga. Al-Wakil adalah penjamin bagi mereka yang bertawakkal kepada-Nya.
 4. Penawar Gigitan Binatang Berbisa
  Ali Bin Abi Thalib RA pernah menceritakan bahwa Rasulullah SAW pernah disengat oleh seekor jengking. Baginda kemudian menggunakan air garam dan membaca surah Al-Falaq dan An-Nas, lalu mengoleskannya ke bagian tubuh yang disengat.

Kesimpulan

Ringkasan dari bacadoa.my adalah Surah Al-Falaq adalah sebuah surah yang sangat penting dalam Islam kerana ia memohon perlindungan daripada Allah SWT terhadap segala bentuk kejahatan serta memberikan pemahaman tentang bahaya dengki dan cemburu. Surah ini juga memiliki kelebihan khusus seperti menyembuhkan penyakit, memberikan perlindungan daripada sihir dan ancaman luar, dan menjadi penawar bagi gigitan binatang berbisa.

Selain itu, disarankan untuk umat Islam membaca Surah Al-Falaq secara berulang kali, terutamanya di waktu pagi dan petang, kerana ia diyakini dapat memberikan perlindungan dan keberkatan daripada Allah SWT serta merupakan salah satu daripada tiga surah yang dikenali sebagai “3 Qul”, yang mempunyai keistimewaan tersendiri dalam agama Islam.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.