√ Surah Al Fiil: Pengajaran, Teks Arab Lengkap Beserta Maksud

Surah Al Fiil – Pada kesempatan ini, kami ingin berkongsi maklumat yang menyeluruh mengenai Surah Al-Fiil (سورة الفيل) beserta dengan maksud dan kelebihan yang dapat diperoleh melaluinya.

Saya akan membimbing anda secara terperinci melalui setiap ayat dalam surah ini.

Pengenalan Surah Ini

Surah Al-Fiil, yang merupakan surah ke-105 dalam Al-Quran, terdiri daripada 5 ayat dan termasuk dalam kategori surah-surah Makkiyyah.

Asal usul nama surah ini diambil dari ayat pertamanya; “Tidakkah kamu tahu bagaimana Tuhanmu telah melakukan kepada angkatan tentera bergajah.” Surah ini mengisahkan peristiwa yang berlaku pada Tahun Gajah, iaitu tahun kelahiran Nabi Muhammad S.A.W.

Surah Al-Fiil juga dikenali sebagai surah gajah, kerana dalam lima ayatnya, ia menceritakan bagaimana pasukan gajah turut serta dalam menjaga Ka’bah daripada serangan kaum Abrahah.

Teks Bacaan Surah Al-Fiil


بِسْــــــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

أَلَمْ تَرَ كَيْفَ فَعَلَ رَبُّكَ بِأَصْحَـٰبِ ٱلْفِيلِ( ١)

Alam tarokaifa Fa ‘alarobbuka biashaabil fil

Tidakkah Engkau (Muhammad) memperhatikan bagaimana Tuhanmu telah bertindak terhadap pasukan bergajah?


أَلَمْ يَجْعَلْ كَيْدَهُمْ فِى تَضْلِيلٍۢ( ٢)

Alam Yaj’al Kaidahum Fi Tadlil

Bukankah dia telah menjadikan tipu daya mereka itu sia-sia?


وَأَرْسَلَ عَلَيْهِمْ طَيْرًا أَبَابِيلَ(٣)

Wa Arsala ‘alaihim Thoiraan Abaabil

Dan Dia mengirimkan kepada mereka burung yang begitu banyak jumlahnya


تَرْمِيهِم بِحِجَارَةٍۢ مِّن سِجِّيلٍۢ( ٤)

Tarmiihim Bihijaarotiim Min sijjiil

Yang melempari mereka dengan batu daripada tanah liat yang dibakar.


فَجَعَلَهُمْ كَعَصْفٍۢ مَّأْكُولٍۭ(٥)

Faja’alahum ka’asfim Makkuul

Sehingga mereka dijadikan-Nya seperti daun-daun yang dimakan (ulat).


Kelebihan Surah Al Fiil

Ada beberapa manfaat dan pahala yang dapat diperolehi apabila seseorang kerap mengamalkan surah Al-Fil ini dalam kehidupan sehari-hari mereka:

  1. Dengan sering membaca surah Al-Fil dalam solat sunat qabliah Subuh, dua rakaat setelah Surah Al-Fatihah, bersama-sama dengan Surah As-Syarh (Alam Nasyrah), seseorang akan dilindungi oleh Allah dari serangan musuh dan terhindar dari penyakit buasir.
  2. Apabila dibaca ketika dalam pertempuran, Insya Allah musuh akan melarikan diri dengan sendirinya disebabkan oleh perasaan ketakutan yang mendalam. Lebih berkesan lagi jika pemimpin pasukan dan ahli pasukan membaca surah ini bersama-sama.
  3. Surah ini juga memberikan perlindungan jika ditulis di atas pecahan genting atau atap dengan keadaan suci, kemudian ditanam di rumah musuh yang zalim. Rumah tersebut akan terus-menerus mendapat serangan seperti dilempari batu, membuatkan orang yang zalim tersebut tidak mampu untuk tinggal di dalamnya. Keadaan ini berterusan selagi pecahan genting itu tidak dipindahkan.
  4. Dengan membaca surah ini sebanyak 20 kali setiap hari selama 7 hari berturut-turut, hajat yang sukar dan aneh akan dikabulkan.
  5. Jika dibaca sebanyak 1000 kali setiap hari selama 40 hari berturut-turut, rezeki akan dilapangkan dan hajat akan tercapai.
  6. Dengan membaca surah ini sebanyak 1000 kali setiap hari selama 10 hari berturut-turut, seseorang yang dibenci oleh orang lain akan dihormati.
  7. Apabila surah ini dibaca sebanyak 170 kali di atas makanan, gula-gula, atau minyak wangi sebelum diberikan kepada wanita atau isteri, dengan izin Allah, dia akan dicintai dan disayangi.

Kesimpulan

Ringkasan dari bacadoa.my ialah, Surah Al-Fiil, surah ke-105 dalam Al-Quran, mengisahkan penyerangan Ka’bah oleh pasukan gajah pada masa kelahiran Nabi Muhammad S.A.W. Ia menegaskan kuasa dan perlindungan Allah terhadap umat-Nya dengan menggambarkan bagaimana pasukan gajah dihancurkan oleh burung-burung yang melempari mereka dengan batu dari tanah liat yang dibakar. Selain itu, surah ini mengandungi manfaat seperti perlindungan dari musuh, peningkatan rezeki, pemenuhan hajat, dan mendapat penghormatan dari orang lain, mengajarkan umat Islam untuk bergantung kepada Allah dalam menghadapi cabaran dan mendapatkan keberkatan dalam kehidupan.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.