√ Dosa Yang Tidak diampuni Allah Dalam Hukum Islam

Dosa Yang Tidak diampuni Allah – Hukuman dosa mengiringi langkah pelanggaran perintah dan larangan Ilahi, mengkhianati ketetapan-Nya serta meninggalkan tuntutannya. Dalam kesalahan-kesalahan yang mungkin kita lakukan dalam kehidupan ini, terdapat beberapa yang tidak akan mendapat kemaafan Ilahi.

Dalam artikel ini, kami ingin membincangkan beberapa dosa yang tidak mendapat rahmat ampunan dari Allah.

Berikut Dosa Yang Tidak diampuni Oleh Allah

1. Syirik

Syirik ialah bertindak mempersekutukan Allah dengan entiti lain atau menyamakan-Nya dengan ciptaan-Nya dalam segala aspek seperti zat, sifat, kuasa, dan lain-lain.

Perbuatan syirik adalah dosa yang amat berat di sisi Allah SWT dan menjadikan individu yang melakukannya merasa hina.

Allah SWT menyatakan dalam surah An-Nisa, ayat 48 seperti berikut:

“Sesungguhnya Allah tidak akan mengampunkan dosa syirik mempersekutukanNya (dengan sesuatu apa jua), dan akan mengampunkan dosa yang lain dari itu bagi sesiapa yang dikehendaki Nya (menurut aturan Syariat Nya).

Dan sesiapa yang mempersekutukan Allah (dengan sesuatu yang lain), maka sesungguhnya ia telah melakukan dosa yang besar.

2. Makan Harta Anak Yatim

Kata “yatim” disebutkan sebanyak 23 kali dalam Al-Quran, tanpa mengira hadis-hadis sahih yang menekankan keutamaan memberi kebaikan kepada anak yatim.

Tindakan mengambil harta anak yatim bukan sahaja kejam, tetapi juga akan menarik siksaan yang pedih dari Allah di hari akhirat.

Allah SWT berfirman dalam Surah An-Nisa, ayat 10:

Sesungguhnya orang-orang yang memakan harta anak yatim secara zalim, sebenarnya mereka itu menelan api sepenuh perutnya dan mereka akan masuk ke dalam api yang menyala-nyala (neraka).

3. Melakukan Sihir

“Allah tidak akan mengampuni dosa sihir walaupun seseorang bertaubat dengan sungguh-sungguh. Individu yang terlibat dalam praktik sihir dinyatakan sebagai orang kafir menurut ajaran Islam.”

Abu Hurairah, semoga Allah meredhai dia, mengisahkan bahawa Rasulullah SAW bersabda:

اجْتَنِبُوا ‌السَّبْعَ المُوبِقَاتِ قَالُوا: يَا رَسُولَ اللَّهِ وَمَا هُنَّ؟ قَالَ: الشِّرْكُ بِاللَّهِ وَالسِّحْرُ وَقَتْلُ النَّفْسِ الَّتِي حَرَّمَ اللَّهُ إِلَّا بِالحَقِّ وَأَكْلُ الرِّبَا وَأَكْلُ مَالِ اليَتِيمِ وَالتَّوَلِّي يَوْمَ الزَّحْفِ وَقَذْفُ المُحْصَنَاتِ المُؤْمِنَاتِ الغَافِلَاتِ

Jauhilah tujuh perkara yang boleh membinasakan (dosa besar). Para sahabat bertanya : Apakah tujuh perkara tersebut wahai Rasulullah? Nabi SAW bersabda :

Menyekutukan Allah, sihir, membunuh orang yang Allah haramkan darahnya melainkan dengan cara yang benar, makan riba, makan harta anak yatim, berpaling pada hari peperangan dan menuduh wanita beriman yang terpelihara kehormatannya dan tidak terlintas untuk melakukan kejahatan.” – (Hadis Riwayat Bukhari, No. 2766)

4. Derhaka Kepada Ibu Bapa

Melakukan derhaka kepada ibu bapa bermakna mengabaikan dan melanggar hak yang telah diberikan kepada mereka. Perilaku ini termasuk bertindak kasar terhadap mereka, menghina mereka, mengabaikan untuk berkomunikasi dengan mereka, dan perbuatan yang serupa.

Anak yang tidak berbakti kepada ibu bapa akan mengalami sengsara awal dalam kehidupan ini sebelum memasuki kehidupan akhirat. Selain itu, mereka juga akan diharamkan dari memasuki syurga.

“Ada tiga jenis orang yang diharamkan Allah masuk syurga, iaitu pemabuk berat, penderhaka terhadap orang tua, dan juga seorang dayus (merelakan kejahatan berlaku di dalam keluarganya, merelakan isteri dan anak perempuan serong).” – (Hadis Riwayat Nasa’i dan Ahmad)

5. Membunuh

Mengambil nyawa seseorang atau menghapuskan kehidupan manusia merupakan tindakan yang sangat serius. Tindakan ini termasuklah menembak, memukul hingga mati, menikam, dan sebagainya.

6. Khurafat

Kepercayaan kepada khurafat merujuk kepada segala cerita, ajaran, pantang-larang, dan kepercayaan yang melanggar prinsip-prinsip Islam. Ia termasuklah kepercayaan kepada perkara-perkara mistik seperti keajaiban, larangan-larangan tertentu, adat istiadat tradisional, ramalan, penyembahan kepada entiti gaib, atau kepercayaan kepada sesuatu yang tidak berasaskan fakta atau ajaran agama.

Contoh-contoh khurafat termasuklah mempercayai kekuatan keramat, mengaitkan petaka kepada tarikh-tarikh tertentu, meminta pertolongan daripada jin, dan sebagainya.

7. Murtad

Pengertian murtad dalam konteks yang lebih terperinci ialah peralihan daripada menganuti agama Islam kepada memilih kepercayaan atau keyakinan lain, atau bahkan tidak memiliki agama sama sekali.

Sebagai contoh, ini termasuk penolakan terhadap kepercayaan bahawa Allah SWT adalah Tuhan, ketidakpercayaan terhadap Al-Quran, penolakan terhadap Rukun Iman, dan sebagainya.

8. Riba

Riba merujuk kepada pertambahan nilai atau faedah yang melebihi jumlah pinjaman semasa dikembalikan. Amalan ini dengan tegas dinyatakan sebagai haram dalam ajaran Islam.

Dalam surah Al-Baqarah, ayat 275, Allah SWT berfirman:

“Orang-orang yang memakan riba tidak dapat berdiri melainkan seperti berdirinya orang yang kemasukan setan lantaran gila. Demikian itu karena mereka berkata bahwa jual beli sama dengan riba. Padahal Allah menghalalkan jual beli dan mengharamkan riba.”

Kesimpulan

Penulisan bacadoa.my ini menegaskan bahawa terdapat beberapa perbuatan yang dianggap tidak dapat diampuni oleh Allah SWT. Antara perbuatan-perbuatan tersebut termasuklah syirik, merampas harta anak yatim, mengamalkan sihir, melakukan derhaka kepada ibu bapa, membunuh, mempercayai khurafat, murtad, dan mengamalkan riba. Oleh itu, amaran diberikan kepada pembaca untuk mengelakkan melakukan perbuatan-perbuatan tersebut agar dapat meraih rahmat dan kemaafan dari Allah SWT.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.