√ Amalan dan Kelebihan Doa Dhuha, Dalam Rumi & Maksudnya

Doa Dhuha – Agama Islam sungguh istimewa dan memukau. Kami diberi petunjuk untuk berdoa tidak hanya dalam perkara yang kompleks dan besar, tetapi juga dalam perkara yang ringan dan kecil, seperti doa dhuha.

Doa adalah penghubung yang kuat antara kita dengan Allah SWT sepanjang masa.

Dalam artikel ini, kami akan berkongsi dengan anda salah satu doa yang terkenal dan sangat disarankan untuk dibaca semasa waktu dhuha, iaitu doa dhuha.

Kami juga akan menyediakan terjemahan doa solat dhuha dalam tulisan roman dan fail audio MP3, yang pasti akan memudahkan anda untuk menghafalnya setiap kali selepas menunaikan solat dhuha di awal pagi.

Teks Doa Dhuha

Menurut pandangan Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri, secara umumnya, tidak terdapat doa tertentu yang secara khusus dianjurkan oleh Rasulullah SAW untuk digunakan dalam solat sunat dhuha.

Walau bagaimanapun, penting untuk diingat bahawa terdapat beberapa doa yang sangat disyorkan, yang telah diajar oleh ulama’ dan boleh diamalkan selepas menunaikan solat sunat dhuha.

اللهُمَّ إِنَّ الضُّحَاءَ ضُحَاءُكَ وَالْبَهَاءَ
بَهَاءُكَ وَالْجَمَالَ جَمَالُكَ وَالْقُوَّةَ قُوَّتُكَ
وَالْقُدْرَةَ قُدْرَتُكَ وَالْعِصْمَةَ عِصْمَتُكَ.
اللهُمَّ إِنْ كَانَ رِزْقِيْ فِي السَّمَاءِ فَأَنْزَلْهُ وَإِنْ كَانَ فِي الْأَرْضِ فَأَخْرِجْهُ وَإِنْ كَانَ مُعَشِرًا فَيَسِرْهُ وَإِنْ كَانَ حَرَامًا فَطَهَرْهُ وَإِنْ كَانَ بَعِيْدًا فَقَربْهُ بِحَقِّ ضُحَاءِكَ وَبَهَاءِكَ وَجَمَالِكَ وَقُوَّتِكَ وَقُدْرَتِكَ أَتِنِي مَا أَتَيْتَ عِبَادَكَ الصَّالِحِينَ.

Allahumma innaddhuhaa’a dhuhaa uka. Walbahaa’a bahaa uka. Waljamaala jamaaluka. Walquwwata quwatuka. Walqudrota qudrotuka. Wal’ismata ‘ismatuka. Allahumma inkaana rizqi fissamaa’i fa’anzilhu. Wa’inkaana fil ardhi fa’akhrijhu. Wa’in kaana mu’assaron fayassirhu. Wa’in kaana harooman fathohhirhu. Wa’inkaana ba’idan faqorribhu. Bihaqqi dhuhaa ika wabahaa ika wajamaalika waquwwatika waqudrotika aatini maa ataita min ‘ibaadikassolihiin.

Maksudnya: “Ya Allah, sesungguhnya waktu dhuha itu Dhuha Mu. Kecantikannya kecantikan Mu. Keindahannya keindahan Mu. Kekuatannya kekuatan Mu. Kekuasaannya kekuasaan Mu. Perlindungannya perlindungan Mu. Ya Allah, jika rezeki masih di langit, turunkanlah. Jika di bumi, keluarkanlah. Jika sukar, permudahkanlah. Jika haram, sucikanlah. Jika jauh, dekatkanlah. Berkat waktu dhuha. Kecantikan Mu, keindahan Mu. Kekuatan Mu, kekuasaan Mu. Limpahkan kepadaku segala Yang Engkau telah limpahkan Kepada hamba-hamba Mu yang soleh.”

Doa Lain Yang Boleh Diamalkan

رَبِّي اغْفِرْلِي وَتُبْ عَلَيَّ إِنَّكَ أَنْتَ التَّوَابُ الرَّحِيْم
، اَللَّهُمَّ لَكَ الْحَمْدُ أَصْبَحْتُ عَبْدَك وَعَهْدَك وَوَعْدَك أَنْتَ
خَلَقْتَنِيْ وَلَمْ أَكُ شَيْئًا أَسْتَغْفِرُكَ لِذَنْبِيْ
فَإِنَّهُ قَدْ أَرْهَقَتْنِيْ ذُنُوْبِي وَأَحَاطَتْ بِيْ
إِلاَّ أَنْ تَغْفِرَهَا لِيْ فَاغْفِرْهَا يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِيْنَ

Maksudnya: “Ya Tuhanku ampunkan dosaku dan terimalah taubatku. Sesungguhnya Engkau Maha Penerima Taubat lagi Maha Penyayang. Ya Allah bagi Mu segala pujian, aku di waktu pagi sebagai hamba Mu dan atas perjanjian dengan Mu dan apa yang Kamu janjikan, Kamu menciptakanku dan tiadalah aku sesuatu, aku beristighfar kepada Mu dari segala dosaku kerana sesungguhnya ia telah membelenggu dosa-dosaku dan meliputiku kecuali Engkau mengampuninya, maka ampunkanlahnya hai Tuhan yang bersifat Maha Rahmat dan kasih sayang.”

Dari ‘Aisyah RA, ia berkata bahawa Rasulullah SAW selesai solat sunat dhuha, baginda mengucapkan,

اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِي، وَتُبْ عَلَيَّ، إِنَّكَ أَنْتَ التَّوَّابُ الرَّحِيْمِ

Allohummaghfir lii wa tub ‘alayya, innaka antat tawwabur rohiim

Maksudnya: “Ya Allah, ampunilah aku dan terimalah taubatku, sesungguhnya Engkau Maha Penerima Taubat lagi Maha Penyayang.” – (Hadis Riwayat Bukhari dalam Al-Adab Al-Mufrad, no. 619)

Pentingnya Solat Dhuha Dalam Kehidupan

Dalam sebuah riwayat, Nabi Muhammad SAW telah memberikan nasihat kepada Abu Hurairah RA, menyuruhnya untuk tidak melupakan solat Dhuha ini:

أَوْصَانِيْ خَلِيلِي صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ بِثَلاَثٍ: صِيَامِ ثَلاَثَةِ أَيَّامٍ مِنْ كُلِّ شَهْرٍ، وَرَكْعَتَي الضُّحَى، وَأَنْ أُوتِرَ قَبْلَ أَنْ أَنَامَ

Maksudnya: “Kekasihku (Muhammad SAW) mengingatkan akan daku supaya melakukan tiga perkara iaitu: berpuasa tiga hari pada setiap bulan, melaksanakan solat Dhuha sebanyak dua rakaat dan melakukan solat Witir sebelum tidur.” – (Hadis Riwayat al-Bukhari, 1880 dan Muslim, 721)

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my ini membahas Doa Dhuha adalah doa yang sangat penting dalam Islam, membawa permohonan kepada Allah SWT untuk rezeki, keberkahan, dan perlindungan pada waktu Dhuha, yang merujuk kepada waktu pagi. Meskipun tidak ada doa khusus yang diajarkan oleh Rasulullah SAW untuk solat sunat Dhuha, ulama menyarankan beberapa doa yang bisa diamalkan setelah solat tersebut.

Salah satu doa mencerminkan keagungan Allah dan permohonan untuk rezeki yang baik. Selain itu, terdapat juga doa untuk memohon ampunan dan taubat kepada Allah, mengakui kebesaran-Nya dan memohon ampunan atas dosa-dosa yang telah dilakukan.

Dalam sebuah hadis, Nabi Muhammad SAW menegaskan pentingnya solat Dhuha dan memberikan nasihat untuk menjaganya. Beliau juga menganjurkan berpuasa tiga hari setiap bulan dan melaksanakan solat Witir sebelum tidur. Dengan demikian, doa Dhuha memegang peranan penting dalam kehidupan umat Islam, sebagai sarana berkomunikasi dengan Allah untuk memohon rezeki, ampunan, dan perlindungan, serta mengamalkan doa-do tertentu setelah solat Dhuha sesuai dengan ajaran Nabi Muhammad SAW.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.