√ Mathurat Pagi Sughra Ringkas: Amalan Zikir Pagi Hari

Mathurat Pagi Sughra – Al-Mathurat ini disusun dengan tujuan yang mulia, iaitu untuk mengukuhkan kekuatan jiwa kita supaya sentiasa mengingati Allah SWT. Selain daripada itu, terdapat banyak kebaikan yang boleh diperoleh melalui koleksi zikir dan doa yang terdapat dalam Al-Mathurat ini.

Setiap arahan yang diberikan di bawah ini akan disertai dengan teks roman untuk mempermudah pembacaan al-Quran, terutamanya bagi mereka yang menghadapi kesulitan dalam membacanya.

Semoga panduan ini akan membawa manfaat yang berkekalan dan memberikan bantuan yang signifikan dalam hal pembacaan.

Pengertian Mathurat Pagi Sughra

Ini adalah ringkasan dari Al-Mathurat Pagi Sughra yang dapat kita amalkan setelah menunaikan Solat Subuh.

Al-Mathurat adalah himpunan wirid dan doa harian yang dirangka oleh Al-Shahid Imam Hassan Al Banna.

Al-Mathurat Pagi Sughra ini sesuai dibaca pada waktu pagi. Amalan yang paling baik ialah membacanya selepas menunaikan Solat Subuh.

Allah SWT berfirman:

Maksudnya: Wahai orang-orang yang beriman, berzikirlah (dengan menyebut nama) Allah, zikir yang sebanyak-banyaknya. Dan bertasbihlah kepada-Nya di waktu pagi dan petang. (Surah al-Ahzab: 41-42)

Al-Mathurat Pagi Sughra

Al-Mathurat hadir dalam dua varian, iaitu yang singkat (Sughra) untuk mereka yang kekurangan waktu, dan yang lengkap (Kubra) untuk mereka yang mempunyai lebih banyak masa.

Di bawah ini, anda akan menemui bacaan Al-Ma’thurat yang ringkas (Sughra):

Doa Selepas Membaca Al-Mathurat

Allaahumma Inna Nas’aluka Lisaanan Rootiban Bidzikrika Wa Qolban Maf’uman Bisyukrika Wa Badanan Hayyinan Layyinan Bithoo’atika Allahumma Inna Nas-Aluka Iimaanan Kaamilan Wa Nas-Aluka ‘Ilman Naafi’an Wa Nas-Aluka Yaqiinan Shoodiqon Wa Nas-Aluka Diinan Qoyyiman Wa Nas-Alukal ‘Aafiyata Min Kulli Baliyyatin Wa Nas-Aluka Tamaama-Lghinaa ‘Anin-Nnaas Wahab Lanaa Haqiiqotal Iimaani Bika Hatta Laa Nakhoofa Wa Laa Narjuu Ghoiroka Wa Laa Na’buda Syai’an Siwaaka Waj’al Yadaka Mabsuuthotan ‘Alainaa Wa ‘Alaa Ahlinaa Wa Aulaadinaa Waam-Ma’anaa Birohmatika Wa Laa Takilnaa Ilaa Anfusinaa Thorfata ‘Ainin Wa Laa Aqolla Min Dzaalika Ya Ni’mal Mujiibu Wa Sholli ‘Alaa Sayyidinaa Muhammadin-Nnabiyyi-Lkariim Wa ‘Alaa Aalihi Wa Shohbihi Ajma’iin.

Maksud Doa al-Mathurat:

Ya Allah kurniakanlah kami lisan (lidah) yang lembut membasahi mengingati dan menyebut (nama-Mu), hati yang penuh segar mensyukuri (nikmat-Mu), serta badan yang ringan menyempurnakan ketaatan kepada (perintah-Mu). Ya Allah, kurniakanlah kami iman yang sempurna, hati yang khusyuk, ilmu yang berguna, keyakinan yang benar-benar mantap, dinn (cara hidup) yang jitu dan unggul, selamat dari segala mara bahaya dan petaka.

Kami mohon kepada-Mu Ya Allah kecukupan yang tidak perlu kami terpaksa meminta kepada orang lain. Berikanlah kami Ya Allah iman yang sebenarnya sehingga kami tidak menyekutukan-Mu.

Berikanlah rahmat-Mu kepada kami, keluarga dan anak-anak kami serta sesiapa sahaja yang bersama-sama kami. Jangan (Ya Allah) Engkau biarkan nasib kami ditentukan oleh diri kami sendiri; walaupun hanya dalam sekelip mata atau lebih pendek dari masa itu. Wahai Tuhan yang paling mudah dan cepat memperkenankan permintaan.

Selawat (berkat dan rahmat) dan restu Allah untuk junjungan kami Muhammad, nabi yang mulia, kepada keluarga Baginda dan para sahabat Baginda amnya.

Manfaat Membaca Al-Mathurat

Terdapat berbagai kebaikan yang akan kita peroleh jika kita rajin membaca Al-Mathurat. Di antaranya:

 1. Mendekatkan diri kepada Allah S.W.T. dan mengukuhkan keyakinan melalui zikir-zikir yang diamalkan oleh Rasulullah S.A.W.
 2. Melindungi diri dari gangguan dan godaan syaitan.
 3. Memupuk rasa syukur dan kasih sayang kepada Allah S.W.T.
 4. Memohon petunjuk dan panduan dari Allah S.W.T. untuk menjalani kehidupan yang benar dan mendapat redha-Nya.
 5. Memperoleh pahala besar sebagai ganjaran.
 6. Merasa aman dari segala jenis malapetaka seperti kemalangan, penyakit, atau serangan.
 7. Membersihkan hati yang tercemar.
 8. Memadai untuk memenuhi segala keperluan dan urusan dalam kehidupan dunia dan akhirat.
 9. Melindungi rumah dan keluarga dari perkara yang tidak diingini.
 10. Jika seseorang yang membaca Al-Mathurat meninggal pada hari atau malam yang sama, Allah akan menjaminkan syurga baginya.
 11. Allah akan menyempurnakan nikmat-Nya kepada orang yang membaca Al-Mathurat.
 12. Terhindar dari dosa syirik.

Semoga dengan amalan membaca Al-Mathurat ini, kita dapat mencapai keberkatan dan kebaikan yang Allah S.W.T. janjikan kepada kita.

Video Bacaan Al Mathurat

Untuk mereka yang ingin mendengarkan pelantunan al-Mathurat ini, sila layari video yang disediakan di BAZLI CHANNEL di bawah ini:

Kesimpulan

Al-Mathurat Pagi Sughra adalah kumpulan wirid dan doa harian yang bertujuan mulia, iaitu untuk menguatkan kekuatan jiwa dan mengingati Allah SWT secara tetap. Artikel ini juga menerangkan manfaat yang dapat diperoleh melalui amalan membaca Al-Mathurat ini. Ia sesuai dibaca selepas Solat Subuh dan terdapat dua versi: yang singkat (Sughra) untuk mereka yang mempunyai masa terhad, dan yang lengkap (Kubra) untuk mereka yang ada lebih banyak waktu.

Doa yang diberikan bacadoa.my selepas membaca Al-Mathurat adalah permohonan kepada Allah untuk memberikan lisan yang sentiasa mengingati-Nya, hati yang bersyukur, dan badan yang taat kepada perintah-Nya. Manfaat membaca Al-Mathurat termasuk mendekatkan diri kepada Allah, melindungi diri dari godaan syaitan, memupuk rasa syukur, meminta petunjuk dari Allah, mendapatkan pahala yang besar, merasa aman dari pelbagai malapetaka, membersihkan hati, serta melindungi rumah dan keluarga.

Membaca Al-Mathurat juga diyakini dapat memberikan jaminan syurga kepada mereka yang membacanya, serta meningkatkan nikmat yang diberikan oleh Allah. Artikel ini mengajak pembaca untuk membaca Al-Mathurat dan mengamalkan amalan ini dengan harapan agar mencapai keberkatan dan manfaat yang telah dijanjikan oleh Allah SWT.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.