√ Hukum Kutip Duit di Jalan, Adab Yang Boleh dilakukan

Hukum Kutip Duit di Jalan – Adakah undang-undang yang mengatur tentang mengambil wang yang bukan kepunyaan kita di tepi jalan?

Dalam artikel ini, kami ingin meneliti perihal undang-undang yang berkaitan dengan Hukum Kutip Duit di Jalan tindakan mengambil wang yang tersebar di jalan tanpa pemilik.

Jumpa Duit dijalan, Tanda Rejeki?

Pernahkah anda mengalami situasi di mana anda menemui wang di jalan yang bukan kepunyaan anda? Biasanya, apa tindakan yang anda ambil terhadap wang tersebut?

Adakah anda biarkan saja atau ambil untuk kegunaan peribadi? Adalah tidak dapat disangkal bahawa bagi sesiapa yang benar-benar memerlukannya, menemui wang, walau sejumlah RM1 sekalipun, mempunyai makna yang besar.

Namun demikian, kita tidak boleh melegitimasi kepemilikan sesuatu yang bukan hak kita tanpa izin dari pemiliknya.

Dalam konteks bahasa Arab, harta yang tercicir dikenali sebagai Al-Luqatah.

Al-Luqatah merujuk kepada harta yang terpisah dari pemiliknya dan ditemui oleh orang lain.

Menurut pandangan Syeikh Mustafa Bugha, Al-Luqatah menurut undang-undang syarak adalah barang atau harta yang memiliki nilai (dalam konteks syarak), ditemui di tempat yang tidak diketahui pemiliknya, dan di mana hak miliknya tidak jelas.

Jenis-jenis Al-Luqatah

Syeikh Mustafa Bugh menjelaskan bahawa Al-Luqatah mempunyai dua kategori utama.

1. Harta Al-luqatah (haiwan)

Dalam kategori ini termasuk haiwan peliharaan yang dianggap bernilai menurut undang-undang Islam.

Para cendekiawan agama telah mengklasifikasikan haiwan-haiwan ini kepada beberapa jenis, termasuklah haiwan yang mampu menjaga dirinya sendiri seperti unta, dan haiwan yang memerlukan penjagaan seperti anak lembu.

2. Harta Al-luqatah (selain daripada haiwan)

Mengenai harta yang terbuang selain haiwan, Rasulullah SAW telah ditanya tentang hal tersebut, sebagaimana yang diceritakan dalam hadis yang diriwayatkan oleh Zaid bin Khalid:

عن زَيْدَ بْنَ خَالِدٍ الْجُهَنِيَّ،صَاحِبَ رَسُولِ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم يَقُولُ سُئِلَ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم عَنِ اللُّقَطَةِ الذَّهَبِ أَوِ الْوَرِقِ فَقَالَ ‏”‏ اعْرِفْ وِكَاءَهَا وَعِفَاصَهَا ثُمَّ عَرِّفْهَا سَنَةً فَإِنْ لَمْ تَعْرِفْ فَاسْتَنْفِقْهَا وَلْتَكُنْ وَدِيعَةً عِنْدَكَ فَإِنْ جَاءَ طَالِبُهَا يَوْمًا مِنَ الدَّهْرِ فَأَدِّهَا إِلَيْهِ ‏”‏

Daripada Zaid bin Khalid Al-Juhani, merupakan sahabat Rasullullah SAW telah berkata, Nabi SAW ditanya oleh seseorang yang tidak dikenali berkenaan harta Al-Luqatah (harta yang dijumpai) daripada emas atau perak.

Sabda Nabi SAW:

“Kenalilah pengikatnya dan bungkusannya kemudian umumkan ia selama satu tahun sekiranya tidak dijumpai (pemiliknya).

Maka bolehlah mengambil manfaat daripadanya sekiranya ia dituntut kembali maka kembalikanlah kepadanya.” – (Hadis Riwayat Muslim, No. 1722)

Hukum Kutip Duit Yang Bukan Milik

Terdapat pandangan yang berbeza mengenai hukum mengutip duit di jalan yang bukan milik kita.

Mazhab Syafie dan Mazhab Hanafi membenarkan tindakan ini dengan alasan kewajipan untuk menjaga harta saudara.

Namun, Mazhab Maliki dan Mazhab Hanbali melarangnya sepenuhnya.

Menurut pandangan Syeikh Mustafa Bugha, terdapat beberapa pembahagian yang perlu diperhatikan:

  1. Sunnah untuk mengambilnya jika seseorang bertanggungjawab dan mampu menjaganya, terutama jika ada risiko kehilangan barang yang dijumpai.
  2. Disyorkan untuk mengambilnya jika seseorang bertanggungjawab dan mampu menjaga barang tersebut, walaupun tidak ada risiko kehilangan.
  3. Wajib untuk mengambilnya jika seseorang bertanggungjawab dan mampu menjaga, terutama jika meyakini bahawa barang itu akan hilang jika tidak diambil, kerana menjaga harta orang Islam adalah suatu kewajipan.
  4. Tidak digalakkan untuk mengambilnya jika merasa tidak mampu menjaga amanah untuk masa akan datang.
  5. Haram untuk mengambilnya bagi mereka yang tidak bertanggungjawab dan tidak dapat menjaga harta tersebut.

Cara Untuk Menghebahkan Barang Yang dijumpai (bernilai)

Ajaran Islam membimbing kita untuk memberikan pemberitahuan yang tepat ketika kita menemui barang berharga yang bukan kepunyaan kita.

Menurut hadis Rasulullah SAW dari Zaid bin Khalid yang menyatakan “beritahu tentangnya selama setahun.”

Syeikh Wahbah Zuhaili menjelaskan dalam karyanya tentang cara memberitahu:

المناداة عليها، أو الإعلان عنها حيث وجدها، وفي المجتمعات العامة كالأسواق وأبواب المساجد، والمقاهي

Mengumumkan ke atasnya (harta Al-Luqatah) atau mengiklankannya di tempat yang dijumpai, dan di tempat pengumpulan masyarakat seperti pasar, pintu masjid dan kedai-kedai makan. 

Sekiranya harta tersebut tidak dituntut, adalah lebih baik ia diserah kepada pihak berautoriti bagi menjamin keselamatannya.

Lalu hal ini akan diputuskan oleh qodi atau hakim untuk proses kegunaan bertujuan kemaslahatan umum atau diserahkan kepada baitumal.

Cara Untuk Menghebahkan Barang Yang dijumpai (tidak bernilai)

Mengenai perkara yang tidak menarik perhatian ramai dan cenderung rosak dengan cepat seperti tali, kayu, atau makanan.

Tidak perlu disampaikan dengan cara yang serupa dengan ucapan Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh Jabir bin Abdullah:

قَالَ رَخَّصَ لَنَا رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم فِي الْعَصَا وَالسَّوْطِ وَالْحَبْلِ وَأَشْبَاهِهِ يَلْتَقِطُهُ الرَّجُلُ يَنْتَفِعُ بِهِ

Maksudnya: “Rasullullah SAW memberikan kami rukhsah (kelonggaran) mengambil tongkat, cemeti, tali dan sejenis dengannya yang diambil oleh seseorang bertujuan untuk mengambil manfaat dengannya.” – (Sunan Abi Daud, No. 1212)

Sama halnya dengan harta yang mungkin kecil nilainya tapi jadi pusat perhatian ramai seperti wang kecil.

Jadi, sepatutnya dia mengumumkan seberapa lama dia rasa pemiliknya tak mahu lagi ambilnya.

Ini seperti yang disabdakan oleh Saidina Ali RA ketika berjumpa Rasulullah SAW dan bertanya tentang satu dinar yang dia jumpa.

Maka, Rasulullah menyuruhnya mengumumkannya sebanyak tiga kali. Kalau tak ada yang menuntut, maka manfaatnya bagi semua.

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my ini membicarakan hukum Islam berkaitan menemui dan mengambil harta tercecer di jalan. Dalam Islam, mendapat wang di jalan dianggap sebagai rezeki, tetapi perlu mematuhi aturan agama mengenai hak milik dan tanggungjawab terhadap harta tersebut. Mazhab-mazhab Islam mempunyai pandangan yang berbeza mengenai isu ini, dengan beberapa membenarkannya untuk menjaga harta saudara dan yang lain melarangnya sepenuhnya. Oleh itu, penting untuk memahami panduan agama serta hakikat menjaga harta orang lain dalam konteks keadilan dan kebenaran.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.