√ Doa Mohon Zuriat Agar Mudah Dapat Anak Beserta Maksudnya

Doa Mohon Zuriat – Setiap pasangan yang memulakan perjalanan ke arah kehidupan berumah tangga pasti mengimpikan anugerah kehadiran cahaya mata untuk menghiasi rumah mereka.

Dalam pernikahan, akan tumbuh generasi baru yang akan menyemarakkan keturunan manusia, mengembangkan pewaris keturunan Nabi Adam AS, dan memperkayakan umat Nabi Muhammad SAW.

Namun, kita perlu menyedari bahawa hakikat sebenar ialah bahawa memiliki anak adalah rezeki yang diberikan oleh Allah. Walaupun manusia berusaha dengan segala usaha mereka, jika Allah belum menentukan mereka untuk memiliki anak, maka itu belum menjadi kenyataan.

Dalam artikel ini, kami dengan senang hati akan menyampaikan beberapa doa mohon zuriat yang boleh diamalkan bersama sebagai satu permohonan untuk dianugerahkan zuriat yang mereka impikan.

Himpunan Doa Mohon Zuriat

Terdapat beberapa doa permohonan untuk mendapatkan zuriat yang boleh dibaca dan dihafal oleh pasangan suami isteri yang berharap untuk diberkati dengan anak.

Inilah beberapa doa permohonan untuk zuriat yang terdapat dalam Al-Quran:

1. Doa Nabi Zakaria AS

وَزَكَرِيَّآ اِذْ نَادٰى رَبَّهٗ رَبِّ لَا تَذَرْنِيْ فَرْدًا وَّاَنْتَ خَيْرُ الْوٰرِثِيْنَ

Maksudnya: “Wahai Tuhanku! Janganlah Engkau biarkan daku seorang diri (dengan tidak meninggalkan zuriat); dan Engkaulah jua sebaik-baik yang mewarisi.” – (Surah Anbiya, ayat 89)

2. Doa Nabi Zakaria AS

هُنَالِكَ دَعَا زَكَرِيَّا رَبَّهٗ ۚ قَالَ رَبِّ هَبْ لِيْ مِنْ لَّدُنْكَ ذُرِّيَّةً طَيِّبَةً ۚ اِنَّكَ سَمِيْعُ الدُّعَاۤءِ

Maksudnya: “Wahai Tuhanku, kurniakanlah kepada Ku dari sisi Mu zuriat keturunan yang baik. Sesungguhnya, Engkau sentiasa mendengar (menerima) doa permohonan.” – (Surah Ali-Imran, ayat 38)

3. Doa Nabi Ibrahim AS

رَبِّ اجْعَلْنِيْ مُقِيْمَ الصَّلٰوةِ وَمِنْ ذُرِّيَّتِيْۖ رَبَّنَا وَتَقَبَّلْ دُعَاۤءِ

Maksudnya: “Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenanlah doa permohonanku.” – (Surah Ibrahim, ayat 40)

4. Doa Nabi Ibrahim AS

رَبِّ هَبْ لِيْ مِنَ الصّٰلِحِيْنَ

Maksudnya: “Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku anak yang terhitung dari orang-orang yang soleh!” – (Surah Saaffat, ayat 100)

5. Surah Al-Furqan, ayat 74

وَالَّذِيْنَ يَقُوْلُوْنَ رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ اَزْوَاجِنَا وَذُرِّيّٰتِنَا قُرَّةَ اَعْيُنٍ وَّاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِيْنَ اِمَامًا

Maksudnya: “Wahai Tuhan kami, berilah Kami dari isteri-isteri dan zuriat keturunan kami, perkara-perkara yang menyenangkan hati melihatnya, dan jadikanlah Kami pemimpin ikutan bagi orang-orang yang bertakwa.” – (Surah Al-Furqan, ayat 74)

6. Surah Maryam

Surah Maryam, dengan keseluruhan 98 ayat, turun di Makkah dan adalah surah ke-19 dalam susunan Al-Quran. Surah ini dijadikan sebagai doa yang kuat untuk meminta kesuburan bagi pasangan yang berharap mendapatkan keturunan dengan cepat.

7. Zikir Al-Musowwir

Zikir “al-musowwir,” yang mengandungi makna Maha Pembentuk dan Maha Menjadikan Bentuk, merupakan salah satu daripada 99 nama Allah yang terkandung dalam ayat-ayat Al-Quran.

Sangat dianjurkan untuk melaksanakan zikir ini sekerap mungkin setiap hari. Zikir ini berfungsi sebagai doa memohon keberkatan dan kelancaran untuk mendapatkan zuriat atau anak, serta membantu mempercepatkan proses kehamilan isteri anda.

8. Banyak Beristighfar

Selain berdoa, disarankan juga untuk lebih kerap melakukan istighfar. Ini sesuai dengan ajaran hadis Rasulullah SAW.: 

“Barang siapa yang memperbanyak istighfar, niscaya Allah akan melapangkan kesusahannya, memberi jalan keluar pada setiap kesuakarannya, dan memberi rezeki tanpa diduga-duga.” – (Hadis Riwayat Abu Daud dan Nasa’i)

9. Berdoa Ketika Solat Hajat

Solat hajat adalah satu ibadah yang dijalankan apabila seseorang mempunyai hajat atau keinginan yang mendalam kepada Allah SWT. Ini juga terkait dengan permohonan rezeki yang diberkati kepada pasangan suami dan isteri.

Amalkan berdoa dengan tekun ketika melakukan solat, terutamanya ketika berada dalam sujud terakhir, berharap agar segala hajat dan impian kita dapat dikabulkan oleh Allah dengan penuh kemurahan-Nya.

10. Selawat

Umar bin Khattab RA berkata:

“Saya mendengar bahwa doa itu ditahan di antara langit dan bumi, tidak akan dapat naik, sehingga dibacakan selawat atas Nabi Muhammad SAW.” – (Hadis Riwayat Tirmidzi)

Kesimpulan

Setiap pasangan yang memulakan perjalanan kehidupan berumahtangga pasti memimpikan kelahiran anak yang akan menyinari rumah mereka. Walaupun mereka berusaha dengan tekun, adalah penting untuk diingat bahawa hadirnya zuriat adalah ketentuan Allah yang tidak boleh diubah oleh usaha manusia semata-mata.

Dalam artikel bacadoa.my ini, kami ingin berkongsi beberapa doa yang dapat diamalkan oleh pasangan suami isteri yang berharap untuk diberkati dengan zuriat yang mereka impikan. Kami juga akan memberikan cadangan seperti amalan zikir, membaca Surah Maryam, berdoa semasa solat hajat, serta beristighfar sebagai usaha untuk mendapatkan keberkatan dan kelancaran dalam mendapat zuriat yang diidamkan.

Dalam Al-Quran, terdapat beberapa doa yang dicontohkan oleh para Nabi seperti Nabi Zakaria, Nabi Ibrahim, dan lain-lain, yang boleh menjadi panduan dalam memohon zuriat yang baik dari Allah. Semua langkah ini diambil dengan harapan yang tinggi kepada Allah, kerana Dia adalah Yang Maha Pengasih dan Maha Mengetahui, yang berkuasa memberikan anugerah zuriat kepada pasangan yang mengidamkannya.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.