√ Amalan Sebelum Tidur: Sunat dari Ajaran Nabi Muhamad SAW

Amalan Sebelum Tidur – Kita mungkin telah melukakan hati seseorang, atau kita sendiri mungkin pernah terluka oleh tindakan orang lain. Ini adalah perkara yang sering terjadi dalam kehidupan kita, dan tidak dapat disangkal.

Namun, mengikuti ajaran Rasulullah, terdapat lima amalan penting yang Baginda ajarkan kepada kita untuk diamalkan ketika kita tidur. Dengan melakukan ini, kita dapat meraih keberkatan dalam tidur kita, dan jika ajal menjemput kita saat kita sedang tidur, semoga kita diterima dengan rendah hati, penuh tobat, dan amalan yang diberkati oleh Allah SWT, Insha-Allah.

Allah SWT menciptakan malam sebagai waktu untuk beristirahat bagi semua makhluk-Nya. Melalui tidur, kita dapat menghilangkan rasa kelelahan setelah seharian bekerja, belajar, dan melakukan berbagai aktivitas lainnya. Namun, saat kita tidur, mungkin terdapat gangguan yang bisa terjadi.

Apa yang boleh kita lakukan sebelum tidur sebagai panduan untuk umat Islam? Dalam artikel kali ini, kita akan menjelaskan perkara ini dengan lebih terperinci.

Amalan Sebelum Tidur

Setiap tindakan baik yang kita lakukan sebenarnya dapat dianggap sebagai bentuk ibadah dalam kehidupan kita, bahkan termasuk saat kita tidur.

Cara yang paling baik adalah dengan menjalankan amalan-amalan yang diajarkan oleh Nabi Muhammad SAW sebelum kita tidur. Berikut adalah beberapa amalan yang diajarkan oleh beliau:

1. Ambil Wudhu Sebelum Tidur

Rasulullah SAW bersabda:

إِذَا أَتَيْتَ مَضْجَعَكَ فَتَوَضَّأْ وُضُوءَكَ لِلصَّلاَةِ

Maksudnya: “Jika kamu mendatangi tempat pembaringanmu, maka berwuduklah seperti mana wudukmu untuk melakukan solat.” – [Hadis Riwayat Al-Bukhari (247), Muslim (2710) & Abu Daud (5046)]

2. Mengibas Tilam Sebelum Berbaring

Riwayat daripada Abu Hurairah RA, bahawa Nabi SAW bersabda:

إِذَا أَوَى أَحَدُكُمْ إِلَى فِرَاشِهِ، فَلْيَأْخُذْ دَاخِلَةَ إِزَارِهِ، فَلْيَنْفُضْ بِهَا فِرَاشَهُ، وَلْيُسَمِّ اللهَ، فَإِنَّهُ لَا يَعْلَمُ مَا خَلَفَهُ بَعْدَهُ عَلَى فِرَاشِهِ، فَإِذَا أَرَادَ أَنْ يَضْطَجِعَ، فَلْيَضْطَجِعْ عَلَى شِقِّهِ الْأَيْمَنِ، وَلْيَقُلْ : سُبْحَانَكَ اللهُمَّ رَبِّي بِكَ وَضَعْتُ جَنْبِي، وَبِكَ أَرْفَعُهُ، إِنْ أَمْسَكْتَ نَفْسِي، فَاغْفِرْ لَهَا، وَإِنْ أَرْسَلْتَهَا فَاحْفَظْهَا بِمَا تَحْفَظُ بِهِ عِبَادَكَ الصَّالِحِينَ

Maksudnya: “Sekiranya salah seorang daripada kamu mendatangi tempat tidurnya, hendaklah dia mengambil (memegang) bahagian dalam kainnya, kemudian mengibas tempat tidurnya dengan kain tersebut serta sebutlah nama Allah (iaitu membaca Bismillah), kerana sesungguhnya tidak ada seorang pun yang tahu apa yang terjadi setelah dia meninggalkan tempat tidurnya. Sekiranya dia mahu berbaring, berbaringlah di sebelah rusuk kanannya dan berdoa; Maha suci Engkau, Ya Allah Wahai Tuhanku, dengan namaMu aku berbaring, dan dengan namaMu aku angkat pinggangku. Jika Engkau menahan nyawaku, maka berilah keampunan kepadanya dan jika Engkau melepaskannya, maka peliharalah sebagaimana hamba-hamba Mu yang soleh.” – (Hadis Riwayat Muslim, 2714)

Di dalam riwayat lain datang dengan lafaz:

إِذَا قَامَ أَحَدُكُمْ عَنْ فِرَاشِهِ ثُمَّ رَجَعَ إِلَيْهِ فَلْيَنْفُضْهُ بِصَنِفَةِ إِزَارِهِ ثَلاَثَ مَرَّاتٍ

Maksudnya: “Apabila salah seorang daripada kamu bangun dari tempat tidurnya, kemudian dia kembali kepadanya, maka hendaklah dia mengibaskannya dengan hujung kainnya sebanyak tiga kali.” – (Hadis Riwayat al-Tirmizi, 3401)

3. Membaca Surah 3 Qul

Ini berdasarkan hadis Nabi SAW daripada `Aisyah RA:

أَنَّ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم كَانَ إِذَا أَوَى إِلَى فِرَاشِهِ كُلَّ لَيْلَةٍ جَمَعَ كَفَّيْهِ ثُمَّ نَفَثَ فِيهِمَا فَقَرَأَ فِيهِمَا ‏{‏قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ‏}‏ وَ‏{‏قُلْ أَعُوذُ بِرَبِّ الْفَلَقِ‏}‏ وَ‏{‏قُلْ أَعُوذُ بِرَبِّ النَّاسِ‏}‏ ثُمَّ يَمْسَحُ بِهِمَا مَا اسْتَطَاعَ مِنْ جَسَدِهِ يَبْدَأُ بِهِمَا عَلَى رَأْسِهِ وَوَجْهِهِ وَمَا أَقْبَلَ مِنْ جَسَدِهِ يَفْعَلُ ذَلِكَ ثَلاَثَ مَرَّاتٍ

Maksudnya: “Adalah Nabi SAW jika ingin tidur pada setiap malam akan menadah tangannya lalu dihembuskan pada keduanya dan dibacakan padanya Surah al-Ikhlas, al-Falaq dan al-Naas kemudian Baginda menyapu pada kedua tapak tangannya it uke bahagian badan (yang boleh dicapai) dimulai dengannya pada bahagian kepala. Muka dan bahagian depan badan Baginda dan Baginda melakukannya sebanyak tiga kali.” – (Hadis Riwayat al-Bukhari, 5017)

4. Membaca Doa Sebelum Tidur

Dari Hudzaifah, ia berkata, “Apabila Nabi SAW hendak tidur, beliau mengucapkan: ‘Bismika allahumma amuutu wa ahya (Dengan nama Mu, Ya Allah aku ma ti dan aku hidup).’ Dan apabila bangun tidur, beliau mengucapkan: “Alhamdulillahilladzii ahyaana ba’da maa amatana wailaihi nusyur (Segala puji bagi Allah yang telah menghidupkan kami setelah mematikan kami, dan kepada Nya lah tempat kembali).” – (Hadis Riwayat Bukhari)

5. Amalkan Baca Dua Ayat Terakhir Dalam Surah Al-Baqarah

Di dalam riwayat yang lain, Nabi SAW mengajarkan umatnya agar membaca dua ayat terakhir daripada Surah Al-Baqarah. Daripada Abu Huraira RA bahawa Nabi SAW bersabda:

مَنْ قَرَأَ بِالْآيَتَيْنِ مِنْ آخِرِ سُورَةِ الْبَقَرَةِ فِي لَيْلَةٍ كَفَتَاهُ

Maksudnya: “Sesiapa yang membaca dua ayat terakhir Surah Al-Baqarah pada malam hari, maka ia sudah cukup.” – (Hadis Riwayat Al-Bukhari, 5009)

6. Berbaring Dalam Keadaan di Sisi Kanan

Menurut Ibn Qayyim, “Tidur berbaring pada sisi kanan dianjurkan dalam Islam agar seseorang tidak susah untuk bangun solat malam. Tidur pada sisi kanan lebih bermanfaat untuk jantung. Manakala, tidur pada sisi kiri juga bagus untuk badan tetapi membuat seseorag semakin malas.”

Berdasarkan hadis Nabi Muhammad SAW, “Berbaringlah di atas rusuk kananmu.” – (Hadis Riwayat Al-Bukhari dan Muslim).

Kesimpulan

Dalam tulisan ini, bacadoa.my akan menerangkan lima amalan penting yang diajar oleh Rasulullah SAW untuk dilakukan sebelum tidur dalam agama Islam. Amalan-amalan ini bertujuan untuk meraih keberkatan dalam tidur serta mempersiapkan diri kita untuk menghadapi ajal jika ia menjelma ketika kita tidur.

Kesimpulan yang dapat kita ambil dari tulisan ini adalah bahawa amalan-amalan ini adalah cara bagi umat Islam untuk menghormati ajaran Nabi Muhammad SAW dan memaksimumkan manfaat tidur sambil menjaga hubungan yang baik dengan Allah SWT.

Beberapa amalan yang disyorkan termasuklah menggoyangkan tempat tidur sebelum tidur, melakukan wuduk sebelum tidur, membaca doa sebelum tidur, membaca Surah Al-Ikhlas, Al-Falaq, dan Al-Naas, serta tidur dengan posisi berbaring pada sisi kanan. Amalan-amalan ini dianggap sebagai bentuk ibadah yang dapat membantu kita untuk mengalami tidur yang lebih bermakna dan memberi makna dalam kehidupan seharian kita.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.