√ Zikir Ya Latif: Amalan, Khasiat, dan Mukjizatnya dalam Rumi

Zikir Ya Latif – Ada satu doa yang sangat baik untuk dibaca dan diamalkan dalam membina hubungan yang akrab dan penuh kasih sayang, terutama dalam konteks hubungan suami isteri dan hubungan dengan anak-anak.

Dalam artikel kali ini, kami ingin berkongsi dengan anda semua tentang Zikir Ya Latif yang boleh diamalkan setiap hari. Zikir Ya Latif ini memainkan peranan penting dalam memperkukuhkan ikatan kasih sayang dalam rumah tangga.

Makna Ya Latif dalam Asmaul Husna

Istilah “Ya Latif” berasal daripada asal perkataan “lathafa,” yang mengandungi beberapa huruf seperti Laam, thaa’, dan faa. Arti dari “Ya Latif” adalah Sang Pemurah dan Maha Lembut.

Sifat kelembutan Allah dapat kita lihat dan rasakan melalui ciptaan-Nya di dunia ini. Contohnya, dalam bentuk rezeki yang dianugerahkan oleh Allah.

Allah memberikan rezeki kepada setiap hamba-Nya melebihi dari apa yang mereka perlukan, tanpa memberatkan mereka dengan beban yang tak tertanggungkan.

Lafaz Bacaan Zikir Ya Latif

يَالَطِيْفُ يَالَطِيْفُ اَللّٰهُ لَطِيْفٌۢ بِعِبَادِهٖ يَرْزُقُ مَنْ يَّشَاۤءُ وَهُوَ السَّمِيْعُ الْعَلِيْمُ

Ya Latif Ya Latif. Allahu latifu bi ‘ibadihi yaqzuqu maiya shaa’ wahuswas sami’ ul ‘alim

Maksudnya: “Allah Maha Lembut tadbirNya (serta melimpah-limpah kebaikan dan belas kasihanNya) kepada hamba-hambaNya; Ia memberi rezeki kepada sesiapa yang dikehendakiNya (menurut peraturan yang telah ditetapkan), dan Dia lah Yang Maha Kuat, lagi Maha Kuasa. Dan Dia Maha Mendengar lagi Mengetahui.”

Hukum Amalan Zikir dari Asmaul Husna

Pandangan yang diutarakan oleh ulama-ulama yang dihormati adalah mereka tidak menghalang seseorang yang berhasrat untuk mendekati Allah dengan memanggil nama-nama Allah dengan menambahkan “Ya,” yang membawa maksud “wahai,” sebelum perkataan tersebut.

Kepercayaan ini ditegakkan dengan rujukan kepada firman Allah SWT dalam Surah Al-A’raf, ayat 180 yang menyatakan:

وَللَّهِ ٱلأَسْمَآءُ ٱلْحُسْنَىٰ فَٱدْعُوهُ بِهَا

“Dan kepunyaan Allah Nama-Nama yang indah maka serulah Dia dengan Nama-Nama tersebut.”

Apabila mengkaji ayat tersebut, Imam al-Qurtubi membawa kepada perhatian hadis yang menjelaskan latar belakang penurunan ayat ini, iaitu:

قال مقاتل وغيره من المفسرين : نزلت الآية في رجل من المسلمين ، كان يقول في صلاته : يا رحمن يا رحيم . فقال رجل من مشركي مكة : أليس يزعم محمد وأصحابه أنهم يعبدون ربا واحدا ، فما بال هذا يدعو ربين اثنين ؟ فأنزل الله سبحانه وتعالى : ولله الأسماء الحسنى فادعوه بها

Imam Muqatil dan ahli tafsir yang lain berkata: Ayat ini diturunkan tentang seorang Muslim, yang biasa berkata dalam doanya:

“Ya Rahman Ya Rahim. Maka seorang lelaki dari kaum musyrikin Mekah mengejeknya: Bukankah Muhammad dan para sahabatnya mendakwa bahawa mereka menyembah tuhan yang satu, maka bagaimana pula dengan orang ini yang memanggil dua tuhan (Rahman dan Rahim)?” Kemudian Allah Taala mewahyukan: “Allah mempunyai Nama-Nama yang paling indah, maka berserulah kepada Nya dengan nama-nama tersebut.”

Kemudian, Imam al-Qurtubi menerangkan ayat “serulah Dia dengan Nama-Nama-Nya”. Dalam penafsiran ini, beliau juga merujuk kepada kalimah “Ya Latif”. Beliau menjelaskan seperti berikut:

قوله تعالى : فادعوه بها أي اطلبوا منه بأسمائه ; فيطلب بكل اسم ما يليق به ، تقول : يا رحيم ارحمني ، يا حكيم احكم لي ، يا رازق ارزقني ، يا هاد اهدني ، يا فتاح افتح لي ، يا تواب تب علي ; هكذا . فإن دعوت باسم عام قلت : يا مالك ارحمني ، يا عزيز احكم لي ، يا لطيف ارزقني . وإن دعوت بالأعم الأعظم فقلت : يا ألله ; فهو متضمن لكل اسم . ولا تقول : يا رزاق اهدني ; إلا أن تريد يا رزاق ارزقني الخير . قال ابن العربي : وهكذا ، رتب دعاءك تكن من المخلصين

Adapun firman Allah: “Maka serulah Dia dengan Nama-Nama Nya” bermaksud mohonlah kepada Nya dengan Nama-Nama Nya; Maka seseorang itu meminta kepada Allah dengan setiap nama yang sesuai dengan permintaannya seperti berkata: Ya Rahim, kasihanilah aku, Ya Hakim, putuskanlah untukku,

Ya Razzaq, berikanlah rezeki kepadaku, Ya Hadi, bimbinglah aku, Ya Fattah, bukakanlah untukku, Ya Tawwab, bertaubatlah kepadaku; dengan demikian. Jika seseorang ingin menyeru dengan Nama Allah secara rawak, maka bolehlah berkata: Ya Malik, kasihanilah aku, wahai Ya Aziz, putuskanlah untukku,

Ya Latif, berikanlah rezeki kepadaku. Dan jika saya menyeru kepada yang terbesar dari semuanya, dan berkata: Ya Tuhan; Ia termasuk setiap nama. Dan janganlah kamu berkata: Wahai Razzaq, bimbinglah aku;

Kecuali anda mahu, wahai Razak, berikan saya kebaikan. Imam Ibn al-Arabi al-Maliki berkata: Maka susunlah doamu agar kamu jadi orang yang ikhlas.

Khasiat Zikir Ya Latif

Manfaat Zikir Ya Latif ini sering dikaitkan dengan kemampuannya untuk menceriakan wajah dan melembutkan hati seseorang. Banyak individu, terutama pasangan suami isteri, mengamalkannya dengan tujuan meningkatkan kasih sayang di antara mereka.

Apabila zikir ini diamalkan secara berterusan, hati individu yang menjadi sasaran zikir ini akan menjadi lebih fleksibel, dan ia juga dapat membantu mengurangkan ketegangan dalam hubungan suami isteri.

Manfaat lain yang dapat diperolehi melalui zikir ini termasuklah:

  1. Membentuk peribadi anak-anak dan mengendalikan kelakuan nakal untuk menghindari kemarahan dan masalah ketidakpatuhan.
  2. Mengurangkan sifat marah, melunakkan hati musuh, serta mencegah perceraian.
  3. Meningkatkan rezeki.
  4. Berfungsi sebagai penawar penyakit dengan izin Allah.
  5. Berguna ketika menghadapi ujian dalam kehidupan.

Kesimpulan

Doa “Ya Latif” adalah amalan penting dalam Islam untuk memperkukuhkan hubungan kasih sayang dalam keluarga, terutama dalam hubungan suami-isteri dan dengan anak-anak. Dalam agama ini, menggunakan nama-nama Allah yang bermakna seperti “Ya Latif” dalam doa-doa adalah digalakkan.

Amalan ini membantu individu merasakan kasih sayang Allah dalam kehidupan harian mereka. Artikel ini menekankan pentingnya berdoa dengan nama-nama Allah yang indah dan menyebut “Ya” sebelumnya sebagai cara untuk mendekati Allah dan memohon kasih sayang serta berkah-Nya dalam kehidupan sehari-hari.

Kesimpulan dari artikel bacadoa.my, doa “Ya Latif” adalah salah satu doa yang dapat memperkuatkan hubungan keluarga dan menghadirkan kasih sayang Allah dalam kehidupan seorang Muslim.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.