√ Niat Solat Sunat Isyraq, Panduan Lengkap dan Tata Cara

Solat Sunat Isyraq – Solat sunat isyraq merupakan satu tanda penghargaan yang kita tunjukkan kepada Allah SWT atas limpahan nikmat-Nya yang membolehkan kita menyambut satu lagi hari kehidupan ini dengan penuh syukur.

Di antara anugerah Allah kepada hamba-Nya adalah peluang yang diberikan untuk terus menjalani kehidupan ini, untuk bertaubat dan merasai segala nikmat yang telah diberikan kepada kita.

Dalam artikel ini, kami akan berkongsi panduan lengkap mengenai solat isyraq serta keistimewaan yang terdapat di dalamnya.

Pengertian Solat Sunat Isyraq

Syuruq merujuk kepada saat matahari naik atau bersinar. Manakala Isyraq adalah tentang cahaya yang bersinar terang.

Solat sunat Isyraq adalah ungkapan syukur kepada Allah SWT atas anugerah-Nya, memberikan kita satu hari lagi untuk bertaubat dan menikmati nikmat kehidupan yang diberikan-Nya.

Rasulullah SAW menggalakkan umatnya untuk duduk berzikir kepada Allah SWT selepas menunaikan Solat Subuh berjemaah sehingga matahari naik, lalu melaksanakan solat sunat dua rakaat.

Dalam sabda Rasulullah SAW, disebutkan pahala besar bagi sesiapa yang melaksanakan ibadah tersebut. Beliau SAW bersabda:

Maksudnya: Sesiapa yang melakukan Solat subuh secara berjemaah kemudian dia duduk berzikir kepada Allah hingga terbit matahari kemudian dia bersolat dua rakaat maka dia akan mendapat pahala seperti pahala mengerjakan haji dan umrah. Berkata Rasulullah SAW “Secara sempurna, sempurna, sempurna” -Riwayat Tirmizi-

Waktu Untuk Mendirikan Solat Ini

Solat sunat Isyraq paling sesuai dilakukan selepas matahari terbit dan ketinggiannya sekitar tiga meter, iaitu selepas waktu yang diharamkan untuk solat.

Dalam pengiraan moden, waktu ini sekitar 1 jam 16 minit atau 1 jam 17 minit selepas masuk waktu subuh.

Secara mudahnya, solat ini dilakukan kira-kira 16 atau 17 minit selepas terbitnya matahari.

Masa yang sesuai untuk memulakan solat ini adalah antara jam 7.15 pagi hingga 7.30 pagi waktu Semenanjung Malaysia. Bagi Sabah dan Sarawak, waktu mungkin sedikit lebih awal.

Solat Isyraq ini adalah singkat, hanya mengambil masa lebih kurang 15 minit selepas matahari terbit sehingga masuk waktu Dhuha.

Niat Solat Sunat Isyraq

أُصَلِّي سُنَّةَ الْإِشْرَاقِ رَكْعَتَيْنِ لِلَّهِ تَعَالَى

Usolli Sunnatal Isyraqi Rak’ataini Lillahi Ta’ala

“Sahaja aku solat sunat isyraq dua rakaat kerana Allah Taala.”

Tata Cara Solat Sunat Isyraq

Inilah langkah-langkah lengkap untuk melaksanakan solat sunat isyraq:

Rakaat pertama:

  1. Mulakan dengan mengucapkan takbiratul ihram dengan berkata “Allahu Akbar” dan sertakan niat di dalam hati,
  2. Selepas itu, bacalah doa iftitah.
  3. Kemudian, bacalah Surah Al-Fatihah.
  4. Seterusnya, bacalah mana-mana surah (disarankan Surah Al-Kafirun, Al-A’la, atau surah lain dari Al-Quran).
  5. Lakukan rukuk dan sujud seperti biasa sehingga selesai rakaat pertama.

Rakaat kedua:

  1. Bermula dengan mengucapkan takbir intiqalat (takbir untuk memulakan rakaat kedua).
  2. Bacalah Surah Al-Fatihah.
  3. Kemudian, bacalah mana-mana surah (disarankan Surah Al-Ikhlas, Al-Fil, atau surah lain).
  4. Lakukan rukuk dan sujud seperti biasa sehingga selesai rakaat kedua.
  5. Akhirnya, berikan salam.

Doa Selepas Solat Israq

الْحَمْدُ لله الذي جَعَلَ الْيَوْمَ مُعَافِيَةً
، وَجَاءَ بِالشَّمْسِ مِنْ مَطْلَعِهَا
. اللَّهُمَّ ارْزُقْنِي خَيْرَ هَذَا الْيَوْمِ وَادْفَعْ عَنِّي
شَرَّهُ اللَّهُمَّ نَورٌ قَلْبِي بِنُور هِدَايَتِكَ
، كَمَا نَوَّرْتَ الْأَرْضَ بِنُورِ شَمْسِكَ
. أَبَدًا أَبَدًا يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ.

Maksudnya:“Segala puji kembali pada Allah, yang telah menjadikan hari ini sejahtera dan telah terbit matahari dari tempat terbitnya. 

Ya Allah, berilah aku kebaikan hari ini dan jauhkan daripadaku keburukan hari ini.

Ya Allah, terangilah hatiku dengan cahaya hidayahMu sebagaimana telah Engkau terangi bumi dengan cahaya matahariMu terus-menerus dengan rahmatMu, Ya Tuhan Yang Maha Pengasih.”

Fadhilat dan Kelebihan Solat Isyraq

Ganjaran melaksanakan solat sunat Isyraq sama nilainya dengan ganjaran melaksanakan haji dan umrah. Tambahan pula, Anas bin Malik RA telah meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda:

“Sesiapa yang menunaikan solat subuh secara berjemaah, setelah itu dia duduk sebentar sambil berzikir kepada Allah sehingga terbit matahari.

Kemudian dia mendirikan solat sunat dua rakaat, baginya pahala seperti pahala haji dan umrah, Dengan sempurna, Dengan Sempurna.– Hadis riwayat al-Tirmizi-

Berkata At-Thiibi:

Maksudnya:“Kemudian ia mengerjakan solat selepas naik matahari kadar segalah sehingga keluar waktu makruh. Solat ini dinamakan solat isyrak dan ialah awal bagi Dhuha.” (Kitab Mir’atul Mafatih)

Pandangan beberapa cendekiawan agama menyatakan bahawa solat isyraq juga sering disebut sebagai solat dhuha. Oleh itu, sama ada disebut sebagai solat isyraq atau dhuha, kelebihan dan ganjarannya tetap sama seperti yang tercatat dalam hadis Anas RA yang disebutkan sebelum ini.

Kesimpulan

bacadoa.my menyimpulkan, Solat Sunat Isyraq adalah ungkapan syukur kepada Allah SWT atas nikmat kehidupan. Rasulullah SAW menganjurkan umatnya untuk melaksanakannya selepas Subuh berjemaah, dengan pahala yang setara dengan haji dan umrah. Solat ini dilakukan kira-kira 16 hingga 17 minit selepas matahari terbit, antara jam 7.15 hingga 7.30 pagi, dengan pembacaan Al-Fatihah dan surah lain dalam dua rakaat solat. Pentingnya doa selepas solat Isyraq ditekankan sebagai bentuk penghargaan kepada Allah atas segala nikmat-Nya. Solat ini juga dikenali sebagai solat Dhuha, menjadi amalan yang dianjurkan dengan ganjaran yang besar.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.