√ Pengertian Hukum Acara Maraton Riba Menurut Islam, Lengkap

Acara Maraton Riba – Apakah pandangan agama mengenai penyertaan dalam acara maraton riba dan ancaman-ancaman yang dikenakan oleh Tuhan kepada individu yang terlibat dalam riba ini?

Dalam artikel ini, kami akan menerangkan pandangan Islam mengenai penyertaan dalam acara maraton riba dan impaknya dalam kehidupan seseorang.

Acara Maraton

Menurut definisi dalam Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka, maraton ialah satu jenis perlumbaan larian jarak jauh yang melibatkan larian sejauh kira-kira 26 batu atau setara dengan 41.8420 kilometer.

Di Malaysia, kita dapat menjumpai pelbagai acara maraton yang diadakan secara berkala, dan antara yang paling terkenal serta diminati oleh penduduk Malaysia termasuklah:

  1. Standard Chartered Kuala Lumpur Marathon (SCKLM)
  2. Penang Bridge International Marathon (PBIM)
  3. Twincity Marathon
  4. Perlis Marathon (PM)
  5. Putrajaya Night Marathon (PNM)
  6. Borneo International Marathon (BIM)

Acara-acara ini telah menjadi kegemaran di kalangan peminat larian Malaysia dan terus menjadi daya tarikan utama dalam dunia sukan negara kita.

Hukum Menyertai Acara maraton Riba

Hukum penyertaan dalam acara maraton riba sangat erat hubungannya dengan isu promosi yang jelas-jelas menggalakkan perkara yang diharamkan.

Promosi yang dimaksudkan di sini merujuk kepada semua usaha dan aktiviti yang bertujuan untuk meningkatkan penjualan barang, seperti eksport, pelancongan, dan lain-lain.

Oleh itu, apa-apa bentuk usaha atau aktiviti yang bertujuan untuk mendorong masyarakat untuk meningkatkan bilangan pelanggan yang akan menggunakan perkhidmatan yang disediakan oleh syarikat berdasarkan riba yang dipromosikan itu adalah diharamkan dalam Islam.

Ini adalah jelas berdasarkan firman Allah SWT dalam Surah Al-Ma’ida, ayat 2 yang bermaksud:

وَتَعَاوَنُوا عَلَى الْبِرِّ وَالتَّقْوَى وَلَا تَعَاوَنُوا عَلَى الْإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ

Maksudnya: “Dan hendaklah kamu bertolong-tolongan untuk membuat kebajikan dan bertaqwa, dan janganlah kamu bertolong-tolongan pada melakukan dosa (maksiat) dan pencerobohan. Dan bertaqwalah kepada Allah, kerana sesungguhnya Allah Maha Berat azab seksa-Nya (bagi sesiapa yang melanggar perintah-Nya).”

Imam Ibn Kathir juga menegaskan larangan Allah SWT terhadap perkara yang tidak sah, seperti berkerjasama dalam dosa dan aktiviti yang diharamkan. Oleh itu, dalam Islam, menyertai maraton yang diadakan oleh entiti yang berkaitan dengan riba adalah dilarang, kerana ia merupakan sokongan kepada perkara yang diharamkan, iaitu riba.

Peserta maraton perlu berwaspada dan memahami penajaan acara sebelum mengambil bahagian. Jika mereka mengetahui penaja terlibat dalam riba dan masih menyertai, mereka melakukan perbuatan yang tidak sah. Namun, jika tidak mengetahui penajaan tersebut, mereka akan dimaafkan, tetapi harus lebih berhati-hati dalam penyertaan akan datang.

Ciri-ciri Acara Maraton Mempromosikan Riba

Selain mengetahui latar belakang penaja atau syarikat yang menaja acara tersebut serta jika mereka terlibat dalam riba, terdapat juga ciri-ciri lain yang perlu diperhatikan yang mungkin mempromosikan riba dalam acara maraton tersebut.

Contohnya, dalam setiap acara maraton, peserta biasanya diberikan baju t-shirt rasmi untuk penyertaan mereka. Anda boleh mengamati beberapa ciri-ciri pada rekaan t-shirt ini:

  1. Logo rasmi syarikat yang bertanggungjawab untuk menganjurkan acara tersebut.
  2. Logo rasmi acara maraton berserta nama syarikat yang berkaitan dengan riba.
  3. Logo rasmi syarikat yang menjual peralatan untuk sukan larian.

Kehadiran logo-logo ini mungkin mengandungi unsur-unsur yang mempromosikan syarikat yang terlibat dengan riba. Oleh itu, jelaslah bahawa tindakan ini dapat dianggap sebagai salah satu bentuk promosi yang dilarang berdasarkan hukum agama yang melarang bantuan dalam perkara yang haram.

Imam al-‘Izz bin Abdul Salam telah menyatakan bahawa apa-apa alat atau medium yang membawa kepada tujuan yang sangat baik juga dianggap sebagai yang terbaik. Demikian juga, apa-apa alat atau medium yang membawa kepada tujuan yang sangat buruk juga dianggap sebagai yang terburuk.

Riba Berbahaya Dalam Hidup

Riba adalah haram dalam Islam seperti mana kata Imam An-Nawawi:

“Telah ijma’ seluruh ulama Islam mengenai pengharaman riba dan ia termasuk dalam kategori dosa besar dan dikatakan juga riba diharamkan oleh semua agama. Antara yang berpendapat demikian adalah Imam al-Mawardi (rujuk Al-Majmu’, 9/391).

Tuhan Yang Maha Esa memberikan peringatan yang tegas kepada mereka yang terlibat dalam amalan riba dalam kehidupan mereka.

Dalam surah Al-Baqarah, ayat 275, Allah SWT telah berfirman dengan kata-kata yang berikut:

“Orang yang makan (mengambil) riba tidak dapat berdiri melainkan seperti berdirinya orang yang kemasukan setan lantaran (tekanan) penyakit gila. Keadaan mereka yang demikian itu, adalah disebabkan mereka berkata (berpendapat), sesungguhnya jual beli itu sama dengan riba, padahal Allah sudah menghalalkan jual beli dan mengharamkan riba.

“Orang yang sudah sampai kepadanya larangan dari Tuhannya, lalu terus berhenti (dari mengambil riba), maka baginya apa yang sudah diambilnya dahulu (sebelum datang larangan); dan urusannya (terserah) kepada Allah. Orang yang mengulangi (mengambil riba), maka orang itu adalah penghuni neraka; mereka kekal di dalamnya.”

Sementara di akhirat nanti, setiap amalannya di dunia tidak diterima. Berkatalah Ibn Abbas:

“Tidak diterima daripada pemakan riba (yang menggunakan harta riba tadi) sedekahnya, hajinya, jihadnya dan persaudaraannya.”

Malah, tidak keterlaluan dikatakan mereka yang mengamalkan riba seperti berzina dengan ibu bapa sendiri kerana Nabi SAW bersabda:

“Riba mempunyai 73 pintu, riba yang paling ringan (dosanya) seperti seorang lelaki berzina dengan ibunya.” (Riwayat Ibn Majah, sahih menurut syarat Al-Bukhari dan Muslim)

Individu yang mengamalkan riba juga akan kehilangan makna berkat dalam setiap harta dan rezeki yang diperoleh.

Daripada Ibn Mas’ud, Nabi SAW bersabda: “Sesungguhnya riba walaupun lumayan (dari sudut kuantiti) tetapi hasilnya ia akan membawa kepada sedikit dan papa.” (Riwayat Ahmad)

Kesimpulan

Ringkasan tulisan bacadoa.my ini adalah pandangan Islam terhadap penyertaan dalam acara maraton riba serta ancaman yang Allah kenakan kepada individu yang terlibat dalam riba. Dalam Islam, penyertaan dalam acara maraton yang disokong oleh pihak yang terlibat dalam riba adalah diharamkan, kerana ia dianggap sebagai sokongan kepada perkara yang diharamkan.

Tulisan ini juga menyoroti ciri-ciri dalam acara maraton yang boleh mempromosikan riba, serta mengingatkan tentang bahaya dan ancaman riba dalam kehidupan, di mana amalan riba dianggap sebagai sesuatu yang diharamkan dan tidak diterima di akhirat. Oleh itu, individu perlu berhati-hati dan memahami konsekuensi serta risiko terlibat dalam riba dalam kehidupan mereka.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.