√ Solat Sunat Nikah: Panduan, Niat, dan Mnafaatnya

Solat Sunat Nikah – Bagaimanakah langkah-langkah yang betul untuk menunaikan solat sunat nikah beserta dengan doa yang sesuai?

Dalam tulisan ini, kami ingin berkongsi panduan yang ringkas dan menyeluruh bagi anda yang ingin menjalankan solat sunat nikah.

Solat Sunat Nikah

Satu lagi nama untuk solat sunat nikah ialah “Solat Az-Zawaj” yang melambangkan rasa syukur kepada Allah SWT bagi pasangan yang baru memulakan hidup berumah tangga.

Ada empat amalan sunat yang disyorkan selepas akad nikah, di antaranya adalah menunaikan solat sunat ini. Selain itu, pasangan boleh juga melakukan sujud syukur, isteri bersalaman dengan suami, dan suami mendoakan isteri dengan meletakkan tapak tangan di atas kepalanya.

Hukum Pelaksanaannya

Pelaksanaan solat sunat tidak dilakukan secara terus selepas akad nikah. Biasanya, ia dilakukan apabila suami mendatangi isterinya di dalam bilik.

Solat ini dijalankan bersama-sama, dengan isteri sebagai makmum. Ibn Abi Syaibah meriwayatkannya dalam Musannafnya bahawa seorang lelaki pernah mendatangi Abdullah bin Mas’ud RA dan berkata:

إِنِّي تَزَوَّجْتُ جَارِيَةً شَابَّةً، وَإِنِّي أَخَافُ أَنْ تَفْرَكَنِي قَالَ: فَقَالَ عَبْدُ اللَّهِ: إِنَّ الْإِلْفَ مِنَ اللَّهِ، وَالْفَرْكَ مِنَ الشَّيْطَانِ، يُرِيدُ أَنْ يُكَرِّهَ إِلَيْكُمْ مَا أَحَلَّ اللَّهُ لَكُمْ، فَإِذَا أَتَتْكَ فَمُرْهَا أَنْ تُصَلِّيَ وَرَاءَكَ رَكْعَتَيْنِ.

Maksudnya: “Sesungguhnya aku telah berkahwin dengan seorang hamba perempuan yang masih dara dan aku takut dia akan membenciku.

Berkata Abdullah bin Mas’ud: “Sesungguhnya rasa kasih sayang serta kelembutan itu daripada Allah, dan kebencian itu daripada syaitan.

Dia (syaitan) mahu menyemai rasa kebencian kepada kalian apa yang telah Allah halalkan.

Sekiranya kamu mendatangi isterimu, arahkan dia untuk solat di belakangmu dua rakaat.” – (Riwayat Ibn Abi Syaibah di dalam Musannafnya, 17156)

Dalam sebuah athar yang lain diriwayatkan daripada Abu Sa’id maula Abu Usaid al-Ansari telah berkata:

تَزَوَّجْتُ وَأَنَا مَمْلُوكٌ ، فَدَعَوْتُ نَفَرًا مِنْ أَصْحَابِ النَّبِيِّ – صلى الله عليه وسلم – فِيهِمْ ابْنُ مَسْعُودٍ وَأَبُو ذَرٍّ وَحُذَيْفَةُ – رضي الله عنهم – فَعَلَّمُونِي فَقَالُوا: إذَا أُدْخِلَ عَلَيْكَ أَهْلُكَ فَصَلِّ عَلَيْكَ رَكْعَتَيْنِ، ثُمَّ سَلْ اللهَ تَعَالَى مِنْ خَيْرِ مَا دَخَلَ عَلَيْكَ، 

Maksudnya: “Aku telah berkahwin dan aku masih dalam keadaan seorang hamba yang dimiliki.

Waktu Pelaksanaannya

Waktu atau jangka masa untuk melaksanakan solat ini sama seperti solat sunat yang lain.

Ia boleh dilakukan pada mana-mana masa yang dirasakan sesuai oleh suami dan isteri tanpa perlu menetapkan waktu yang khusus.

Walau bagaimanapun, bekas Mufti Kerajaan Arab Saudi, Syeikh Bin Bazz RH, apabila ditanya tentang waktu melaksanakannya.

Beliau menjawab bahawa ia sebaiknya dilakukan sebelum suami dan isteri bersatu.

Namun, dalam hadis tidak dinyatakan secara tepat masa yang disyorkan untuk melaksanakan solat sunat ini.

Mufti Wilayah Persekutuan juga telah memberi fatwa yang menyatakan bahawa solat sunat ini sebaiknya dilakukan apabila suami masuk ke bilik untuk berjumpa isterinya.

Ini bermakna solat ini tidak seharusnya dilakukan secara terbuka selepas perkahwinan untuk menjaga aurat isteri. Jika solat ini tidak dilakukan, itu tidak dianggap sebagai kesalahan.

Cara Pelaksanaan Solat Sunat Nikah

Jumlah keseluruhan solat sunat nikah adalah dua rakaat dengan satu salam, diikuti oleh sujud syukur selepasnya. Dalam aspek rukun solat, ia sama seperti solat biasa, hanya dengan niat yang berbeza.

1. Niat Solat

Mulakan dengan membaca niat solat:

أصلي سنة النكاح ركعتين الله تعالى

Usolli sunnata ba’dan nikahi rak’ataini lillahi Ta’ala

Maknanya: “Aku berniat solat sunat nikah dua rakaat kerana Allah Ta’ala.”

2. Rakaat Pertama

Pada rakaat pertama, bacalah surah Al-Fatihah dan surah Al-Kafiruun.

3. Rakaat Kedua

Pada rakaat kedua, bacalah surah Al-Fatihah dan surah Al-Ikhlas. Setelah selesai rakaat kedua, berilah salam.

4. Sujud Syukur

Selepas memberi salam, disarankan untuk melakukan sujud syukur.

Bacalah sujud syukur:

سُبْحَانَ اللَّهِ وَالْحَمْدُ لِلَّهِ وَلاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ وَاللَّهُ أَكْبَرُ

Subhanallah walhamdulillah walaa ilaha illallah wallahu akbar

Maknanya: “Maha Suci Allah, Segala Puji Bagi Allah, Tiada Tuhan Melainkan Allah, Allah Maha Besar.”

Doa Selepas Solat Nikah

Tentang hal berdoa, suami sebenarnya diperbolehkan membaca mana-mana doa yang dianggap baik dan cocok untuk situasi tertentu.

Beberapa contoh doa yang boleh dibaca adalah seperti yang diajar oleh Abdullah Ibn Mas`ud:

اللَّهُمَّ، بَارِكْ لِي فِي أَهْلِي، وَبَارِكْ لَهُمْ فِيَّ، اللَّهُمَّ ارْزُقْنِي مِنْهُمْ
، وَارْزُقْهُمْ مِنِّي، اللَّهُمَّ، اجْمَعْ بَيْنَنَا مَا جَمَعْتَ إِلَى خَيْرٍ
، وَفَرِّقْ بَيْنَنَا إِذَا فَرَّقْتَ إِلَى خَيْرٍ

Maksudnya: “Ya Allah! Berkatilah diriku dengan apa yang ada pada keluargaku, dan berkatilah keluargaku dengan apa yang ada pada diriku.

Ya Allah! Rezekikanlah aku daripada apa yang ada pada keluargaku, den rezekikanlah mereka daripada apa yang ada padaku.

Ya Allah! Satukanlah antara kami dengan pertemuan ke arah kebaikan, dan, jika engkau takdirkan perpisahan, pisahkanlah kami (juga) ke arah kebaikan.” – (Riwayat ‘Abd al-Razzaq, 10460)

Doa Sambil Memegang Ubun-ubun Isteri

Selain menunaikan solat sunat, suami juga dapat mengucapkan doa memohon keberkatan bagi isterinya semasa meletakkan tangannya di atas ubun-ubun isteri.

اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَسْأَلُكَ مِنْ خَيْرِهَا وَخَيْرِ مَا جَبَلْتَهَا عَلَيْهِ
، وَأَعُوْذَ بِكَ مِنْ شَرِّهَا وَشَرِّ مَا جَبَلْتَهَا عَلَيْهِ

Allahumma inni as’aluka khairiha wa khairi ma jabaltaha ‘alaihi, wa a’udzubika min syarriha wa syarri ma jabaltaha ‘alaihi.

Maksudnya: “Ya Allah, sesungguhnya aku memohon kepada-Mu kebaikan dirinya dan kebaikan yang Engkau tetapkan atas dirinya. Dan aku berlindung kepada-Mu daripada keburukan dirinya dan keburukan yang Engkau tetapkan atas dirinya.” – (Hadis Riwayat Abu Daud)

Kesimpulan

bacadoa.my menuliskan, Solat sunat nikah, juga dikenali sebagai Solat Az-Zawaj, adalah amalan sunat yang digalakkan selepas perjanjian nikah. Ia melibatkan sujud syukur, salam antara suami dan isteri, serta doa suami untuk isteri dengan menempatkan tangan di atas kepalanya. Pelaksanaannya dilakukan apabila suami mengunjungi isterinya di bilik, bertujuan untuk mengukuhkan ikatan mereka serta sebagai ungkapan rasa syukur kepada Allah SWT.

Walaupun waktu pelaksanaan adalah fleksibel, solat ini sering disyorkan dilakukan sebelum suami dan isteri bersatu. Solat sunat nikah terdiri daripada dua rakaat dengan satu salam, diikuti dengan sujud syukur, serta doa yang sesuai bagi memohon keberkatan bagi perkahwinan mereka.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.