√ Doa Elak Mimpi Buruk Guna Tidur Berkualiti (Rumi dan Maksud)

Doa Elak Mimpi Buruk – Setiap individu perlu meluangkan masa istirahat dan tidur yang mencukupi untuk mengembalikan tenaga selepas menjalani aktiviti sepanjang hari. Untuk memastikan tidur yang berkualiti dan bebas daripada gangguan, kami menggalakkan anda untuk mengamalkan beberapa doa yang berkesan untuk menghindari mimpi yang tidak diingini.

Dalam artikel kali ini, kami ingin berkongsi dengan anda beberapa doa elak mimpi buruk yang dapat membantu melindungi tidur anda daripada gangguan mimpi yang tidak menyenangkan dalam kehidupan seharian anda.

Makna Mimpi Dalam Islam

Pakar-pakar ilmu menggambarkan bahawa fenomena mimpi adalah suatu pengalaman yang luar biasa kerana ia muncul dari dalam minda dan pemikiran individu.

Dalam perkataan lain, semua yang pernah kita renungkan akan mencipta realiti dalam alam mimpi kita.

Namun, mengikut pandangan umum ulama, mimpi dapat dikelaskan dalam tiga kategori yang berbeza: pertama, mimpi yang membawa kebaikan dan kebenaran; kedua, mimpi yang digerakkan oleh gangguan makhluk halus dan tujuan yang menakutkan; ketiga, mimpi yang mencerminkan peristiwa dalam kehidupan sebenar.

“Mimpi itu ada tiga jenis: Mimpi yang merupakan gangguan syaitan untuk meresahkan anak Adam. Mimpi yang pada asalnya perkara yang difikirkan manusia ketika jaga lalu terbawa hingga ke dalam tidur. Mimpi yang merupakan satu bahagian daripada 46 bahagian kenabian.” (Hadis Riwayat Ibnu Majah, no. 3907)

 Rasulullah SAW juga ada bersabda:

الرُّؤْيَا الصَّالِحَةُ مِنَ اللَّهِ وَالْحُلُمُ مِنَ الشَّيْطَانِ فَإِذَا حَلَمَ أَحَدُكُمْ حُلُمًا يَخَافُهُ فَلْيَبْصُقْ عَنْ يَسَارِهِ وَلْيَتَعَوَّذْ بِاللَّهِ مِنْ شَرِّهَا فَإِنَّهَا لا تَضُرُّهُ

Maksudnya: “Mimpi yang baik itu adalah daripada Allah SWT, adapun mimpi yang buruk itu daripada syaitan. Jika sekiranya seseorang itu bermimpi satu mimpi yang ditakutinya hendaklah dia meludah ke belah kirinya dan hendaklah dia memohon perlindungan daripada Allah SWT daripada kejahatannya, nescaya dia tidak akan memudaratkannya.” Hadith riwayat al-Bukhari: (3292)

Di dalam satu hadis juga ada membincangkan:

“Mimpi buruk berasal dari syaitan, maka jika salah seorang diantara kalian bermimpi buruk, hendaklah meminta perlindungan kepada Allah kerananya.” – (Hadis Riwayat Al-Bukhari).

Penyebab Seseorang Bermimpi Buruk

Mimpi buruk boleh berpunca daripada pelbagai faktor yang berbeza. Di bawah ini adalah beberapa punca yang biasa:

1. Trauma

Pengalaman trauma, seperti kemalangan, penderaan, atau kehilangan yang signifikan, boleh menyebabkan timbulnya mimpi buruk. Kenangan kepada pengalaman trauma boleh berdampak dalam mimpi berulang yang mengganggu.

2. Stres

Stres dan kebimbangan harian boleh memberi kesan kepada kualiti tidur dan mencetuskan mimpi buruk. Masalah peribadi, tekanan pekerjaan, atau pengalaman trauma juga boleh memicu munculnya mimpi yang tidak diingini.

3. Kesan Sampingan Ubat-ubatan

Beberapa jenis ubat seperti antidepresan, ubat tidur, atau ubat penenang boleh mempengaruhi corak tidur dan menyebabkan munculnya mimpi buruk sebagai kesan sampingan.

4. Gangguan tidur

Gangguan tidur seperti insomnia atau sleep apnea boleh mengganggu tidur normal seseorang. Ketidakseimbangan dalam fasa tidur REM (Rapid Eye Movement) yang penting untuk mimpi boleh meningkatkan peluang munculnya mimpi buruk.

5. Gangguan Mental

Beberapa gangguan mental seperti gangguan kebimbangan, gangguan stres pascatrauma (PTSD), atau kemurungan boleh menyebabkan munculnya mimpi buruk. Gangguan-gangguan ini sering kali berkaitan dengan tahap kebimbangan yang tinggi dan masalah tidur yang terganggu.

6. Pengambilan Alkohol Atau Dadah Terlarang

Alkohol dan beberapa jenis dadah terlarang boleh mempengaruhi keupayaan otak untuk memproses maklumat dan mempengaruhi kualiti tidur. Ini boleh menyebabkan timbulnya mimpi yang tidak menyenangkan.

Cara Untuk Elak Mimpi Buruk

Untuk seseorang yang mengalami mimpi yang tidak menyenangkan, ada beberapa langkah yang dapat diambil:

  1. Pertama-tama, ludahkan ke arah kiri Anda sebanyak tiga kali. Ini adalah tindakan yang dapat membantu mengusir buruknya mimpi tersebut.
  2. Selanjutnya, minta pertolongan dari Allah untuk melindungi diri Anda dari godaan syaitan dan kedahsyatan mimpi tersebut. Ucapkan permohonan ini sebanyak tiga kali dengan tulus.
  3. Ubah posisi tubuh Anda atau berguling-guling di tempat tidur. Ini bisa membantu merubah arah mimpi dan mengurangi ketegangan yang Anda rasakan.
  4. Penting untuk tidak menceritakan mimpi buruk tersebut kepada orang lain. Dengan demikian, Anda tidak akan memperkuat pengaruh negatifnya.
  5. Jika Anda merasa perlu, ambillah wudhuk untuk membersihkan diri Anda secara rohani, dan lakukan solat sebagai cara untuk mendekatkan diri kepada Allah.
  6. Terakhir, bacalah doa untuk menghindari mimpi buruk. Ini adalah langkah yang sangat baik untuk melindungi diri Anda dari pengaruh negatif mimpi tersebut.

Himpunan Doa Elak Mimpi Buruk

Apabila seseorang terjaga dari tidurnya akibat mimpi yang mengganggu dan tidak menyenangkan, langkah yang boleh diambil adalah dengan membacakan doa ini sebagai perisai dan untuk menjauhkan diri daripada gangguan tersebut, agar dapat tidur dengan nyaman.

Doa 1

أَعُوذُ بِكَلِمَاتِ اللهِ التَّامَّاتِ مِنْ غَضَبِهِ وَعِقَابِهِ وَشَرِّ عِبَادِهِ
وَمِنْ هَمَزَاتِ الشَّيَاطِينِ وَأَنْ يَحْضُرُونِ

Maksudnya : Aku berlindung dengan kalimah-kalimah Allah yang sempurna dari kemarahanNya , seksaanNya , dan kejahatan hamba-hambaNya, dan dari godaan syaitan (bisikannya) serta jangan sampai mereka datang (kepadaku)

Doa 2

اَللّٰهُمَّ إِنّىِ أَعُوْذُ بِكَ مِنْ عَمَلِ الشَّيْطَانِ وَسَيِّئاَتِ اْلأَحْلاَمِ

Maksudnya: “Ya Allah, sesungguhnya aku memohon perlidungan kepada Engkau dari perbuatan syaitan dan dari mimpi-mimpi yang buruk.”

Doa 3

وَإِمَّا یَنزَغَنَّكَ مِنَ ٱلشَّیۡطَـٰنِ نَزۡغࣱ فَٱسۡتَعِذۡ بِٱللَّهِۚ إِنَّهُۥ سَمِیعٌ عَلِیمٌ

Wa imma yan za ghannaka minashaitoni nazghun fas ta’izbillah. Innahu sami ‘un ‘alim

Maksudnya: “Dan, jika kamu ditimpa sesuatu godaan setan maka berlindunglah kepada Allah. Sesungguhnya Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui”. (Surah Al-A’raf, Ayat 200)

Doa 4

اَللّٰهُ لَآ اِلٰهَ اِلَّا هُوَۚ اَلْحَيُّ الْقَيُّوْمُ ەۚ لَا تَأْخُذُهٗ سِنَةٌ وَّلَا نَوْمٌۗ
لَهٗ مَا فِى السَّمٰوٰتِ وَمَا فِى الْاَرْضِۗ مَنْ ذَا الَّذِيْ يَشْفَعُ عِنْدَهٗٓ اِلَّا بِاِذْنِهٖۗ
يَعْلَمُ مَا بَيْنَ اَيْدِيْهِمْ وَمَا خَلْفَهُمْۚ
وَلَا يُحِيْطُوْنَ بِشَيْءٍ مِّنْ عِلْمِهٖٓ اِلَّا بِمَا شَاۤءَۚ وَسِعَ كُرْسِيُّهُ السَّمٰوٰتِ وَالْاَرْضَۚ
وَلَا يَـُٔوْدُهٗ حِفْظُهُمَاۚ وَهُوَ الْعَلِيُّ الْعَظِيْمُ

Allahu laa ilaaha illa huwal haiyul qaiyyum, laa takhudzuhuu sinatuw walaa nauum, lahu maa fii samaawaati wamaa fil ‘ardhi, man dzalladzi yasyfau indahuu illa biidznih, yaklamu maa baina aidiihim wa maa khalfahum, wa laa yukhiituuna bi syaiin min ‘ilmihii illaa bimaasyaak, wasi’a kursiyyuhus samaawaati wal ‘ardla, wa laa yauuduhuu hifdzuhumaa wa huwal ‘aliyyul adziim.

Maksudnya: “Allah, tidak ada tuhan selain Dia. Yang Maha Hidup, Yang terus menerus mengurus (makhluk-Nya), tidak mengantuk dan tidak tidur. Milik-Nya apa yang ada di langit dan apa yang ada di bumi. Tidak ada yang dapat memberi syafaat di sisi-Nya tanpa izin-Nya. Dia mengetahui apa yang di hadapan mereka dan apa yang di belakang mereka, dan mereka tidak mengetahui sesuatu apa pun tentang ilmu-Nya melainkan apa yang Dia kehendaki. Kursi-Nya meliputi langit dan bumi. Dan Dia tidak merasa berat memelihara keduanya, dan Dia Mahatinggi, Mahabesar.”

Doa 5

هُوَ اللهُ ، اَللهُ رَبِّيْ لَا شَرِيْكَ لَهُ. أَعُوْذُ بِكَلِمَاتِ اللهِ التَّامَّةِ مِنْ غَضَبِهِ
وَمِنْ شَرِّ عِبَادِهِ وَمِنْ هَمَزَاتِ الشَّيَاطِيْنِ وَأَنْ يَحْضُرُوْنِ

Huwallahu, allahu rabbi, la syarika lahu. A‘udzu bikalimatillahit tammati min ghadhabihi wa min syarri ibadihi wamin hamazatis syayatini wa an yahdhuruni.

Maksudnya: “Dialah Allah, Allah Tuhanku. Tiada sekutu bagi-Nya. Aku berlindung dengan kalimat Allah yang sempurna dari murka-Nya, kejahatan para hamba-Nya, dan godaan setan. Aku pun berlindung kepada-Nya dari kepungan setan itu.”

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my ini membahas tentang pentingnya tidur yang berkualiti, doa-doa yang membantu menghindari mimpi buruk, serta makna dan klasifikasi mimpi dalam Islam. Artikel ini juga menjelaskan penyebab umum mimpi buruk seperti stres, trauma, masalah tidur, dan penggunaan zat-zat tertentu. Untuk mengelakkan mimpi buruk, artikel ini memberikan langkah-langkah seperti mengubah posisi tidur, berdoa, dan melakukan wudhu.

Selain itu, artikel ini mencantumkan doa-doa perlindungan dari mimpi buruk beserta maknanya. Ia mengajak pembaca untuk mengambil tindakan rohani dalam menjaga tidur mereka dari gangguan mimpi yang tidak diinginkan. Kesimpulannya, artikel ini memberikan pemahaman tentang tidur berkualiti dalam Islam, sebab-sebab timbulnya mimpi buruk, dan langkah-langkah untuk melindungi diri daripada gangguan tersebut.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.