√ Doa Tidur Sebelum dan Selepas Bangun: Untuk Amalan Harian

Doa Tidur Sebelum dan Selepas Bangun – Dalam Islam, tidur bukan hanya merupakan satu tindakan biasa tidur. Terdapat banyak keberkatan yang boleh kita perolehi dengan menjalankan etika tidur yang betul. Sebagai contoh, dengan membaca Doa Tidur Sebelum dan Selepas Bangun.

Dalam artikel ini, kami akan berkongsi dengan anda Doa Tidur Sebelum dan Selepas Bangun yang boleh diamalkan dalam kehidupan harian anda, sebelum tidur dan setelah terjaga.

Makna Tidur Berkualiti Dalam Islam

Tidur yang berkualiti bukanlah semata-mata mengenai tempoh tidur yang panjang. Sebaliknya, tidur yang berpanjangan boleh membawa kesan yang berbeza kepada kesihatan tubuh kita, seperti kelesuan dan kelemahan.

Rasulullah SAW sendiri mengamalkan tidur awal, kerana waktu ini sangat sesuai untuk tidur yang memberi manfaat maksimum.

Penyelidikan juga menunjukkan bahawa sekitar 80% manusia boleh tidur dengan nyenyak pada masa ini. Masa ini juga disebut sebagai “Baraka,” iaitu setiap jam tidur pada masa ini bersamaan dengan tiga jam tidur yang lain.

Masa yang disyorkan untuk tidur adalah dari pukul 9 malam hingga 12 malam dan dari pukul 10 malam hingga 3 pagi.

Bagi sisa waktu di tengah malam, ia boleh digunakan untuk beribadah kepada Allah SWT, seperti melaksanakan solat tahajjud dan qiamulail.

Doa Sebelum Tidur

اللَّهُمَّ بِاسْمِكَ أَمُوْتُ وَأَحْيَا

Allahumma bismika amutu wa ahya

Maksudnya: “Segala puji bagi Allah, yang telah membangunkan kami setelah menidurkan kami dan kepada-Nya lah kami dibangkitkan.” – (Hadis Riwayat Bukhari No. 6325)

Doa Tambahan Sebelum Tidur

Ada beberapa doa tambahan yang boleh dibaca sebelum tidur. Antara doa-doa tersebut termasuklah:

1. Ayatul kursi

اللهُ لَا اِلٰهَ إِلَّا هُوَ الْحَيُّ الْقَيُّومُ لَا تَأْخُذُهٗ سِنَةٌ وَلَا نَوْمٌ لَهٗ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ مَنْ ذَا الَّذِي يَشْفَعُ عِنْدَهٗ إِلَّا بِإِذْنِهٖ يَعْلَمُ مَا بَيْنَ أَيْدِيهِمْ وَمَا خَلْفَهُمْ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَيْءٍ مِنْ عِلْمِهٖ إِلَّا بِمَا شَاءَ وَسِعَ كُرْسِيُّهُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ وَلَا يَئُودُهٗ حِفْظُهُمَا وَهُوَ الْعَلِيُّ الْعَظِيمُ

Allahu laaa ilaaha illaa huwal haiyul qai yoom. Laa taakhuzuhoo sinatunw wa laa nawm. Lahoo maa fissamaawaati wa maa fil ard. Man zallazee yashfa’u indahooo illaa be iznih. Ya’lamu maa baina aideehim wa maa khalfahum. Wa laa yuheetoona beshai ‘immin ‘ilmihee illa be maa shaaaa. Wasi’a kursiyyuhus samaa waati wal arda wa la ya’ooduho hifzuhumaa. Wa huwal aliyyul ‘azeem

Maksudnya: “Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya).

Yang tidak mengantuk usahkan tidur.

Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi.

Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya.

Yang mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya).

Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi; dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya.

Dan Dia lah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya).”

2. Surah Al-Ikhlas

بِسۡمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحۡمَٰنِ ٱلرَّحِيمِ

قُلْ هُوَ ٱللَّهُ أَحَدٌ ١

ٱللَّهُ ٱلصَّمَدُ ٢

لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْ ٣

وَلَمْ يَكُن لَّهُۥ كُفُوًا أَحَدٌۢ ٤

Maksudnya: “Katakanlah (wahai Muhammad): (Tuhanku) ialah Allah Yang Maha Esa, Allah Yang menjadi tumpuan sekalian makhluk untuk memohon sebarang hajat, Ia tiada beranak, dan Ia pula tidak diperanakkan, Dan tidak ada sesiapapun yang serupa denganNya.”

3. Surah Al-Falaq

بِسۡمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحۡمَٰنِ ٱلرَّحِيمِ

قُلۡ أَعُوذُ بِرَبِّ ٱلۡفَلَقِ

مِن شَرِّ مَا خَلَقَ

وَمِن شَرِّ غَاسِقٍ إِذَا وَقَبَ

وَمِن شَرِّ ٱلنَّفَّـٰثَٰتِ فِي ٱلۡعُقَدِ

وَمِن شَرِّ حَاسِدٍ إِذَا حَسَدَ

Maksudnya: “Katakanlah (wahai Muhammad); “Aku berlindung kepada (Allah) Tuhan yang menciptakan sekalian makhluk. Dari bencana makhluk-makhluk yang Ia ciptakan, Dan dari bahaya gelap apabila ia masuk.

Dan dari kejahatan makhluk-makhluk yang menghembus-hembus pada simpulan-simpulan (dan ikatan-ikatan). Dan dari kejahatan orang yang dengki apabila ia melakukan dengkinya.”

4. Surah An-Naas

بِسۡمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحۡمَٰنِ ٱلرَّحِيمِ

قُلْ أَعُوذُ بِرَبِّ ٱلنَّاسِ ١

مَلِكِ ٱلنَّاسِ ٢

إِلَـٰهِ ٱلنَّاسِ ٣

مِن شَرِّ ٱلْوَسْوَاسِ ٱلْخَنَّاسِ ٤

ٱلَّذِى يُوَسْوِسُ فِى صُدُورِ ٱلنَّاسِ ٥

مِنَ ٱلْجِنَّةِ وَٱلنَّاسِ ٦

Maksudnya: “Katakanlah (wahai Muhammad): “Aku berlindung kepada (Allah) Pemulihara sekalian manusia. Yang Menguasai sekalian manusia,

Tuhan yang berhak disembah oleh sekalian manusia. Dari kejahatan pembisik penghasut yang timbul tenggelam. Yang melemparkan bisikan dan hasutannya ke dalam hati manusia.

(Iaitu pembisik dan penghasut) dari kalangan jin dan manusia.”

Doa Selepas Bangun Tidur

1. Doa Selepas Bangun Tidur (Pendek)

الحَمْدُ لِلهِ الًّذِيْ أَحْيَانَا بَعْدَ مَا أَمَاتَنَا وَإِلَيْهِ النُّشُوْرُ

Alhamdulillahillazi ahyana ba’da ma amatana wa ilaihin nusyur

Maksudnya: “Segala puji bagi Allah yang menghidupkan kami (dengan bangun tidur) setelah mematikan kami (dengan tidur) dan hanya kepada Nya lah kami akan dibangkitkan.” – (Hadis Riwayat Bukhari No. 6325)

2. Doa Selepas Bangun Tidur (Panjang)

الْحَمْدُ للهِ الَّذِى أَحْيَانَا بَعْدَ مَا أَمَاتَنَا وَإِلَيْهِ النُّشُوْرُ أَصْبَحْنَا وَأَصْبَحَ الْمُلْكُ للهِ وَالْعُظْمَةُ وَالسُّلْطَانُ ِللهِ وَالْعِزَّةُ وَالْقُدْرَةُ للهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ أَصْبَحْنَا عَلَى فِطْرَةِ الْإِسْلَامِ وَعَلَى كَلِمَةِ الْإِخْلَاصِ وَعَلَى دِيْنِ نَبِيِّنَا مَحَمَّدٍ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَعَلَى مِلَّةِ أَبِيْنَا إِبْرَاهِيْمَ حَنِيْفًا مُسْلِمًا وَمَا كَانَ مِنَ الْمُشْرِكِيْنَ. أَللَّهُمَّ بِكَ أَصْبَحْنَا وَبِكَ أَمْسَيْنَا وَبِكَ نَحَيَا وَبِكَ نَمُوْتُ وَإِلَيْكَ النُّشُوْرُ. أَللَّهُمَّ إِنَّا نَسْأَلُكَ أَنْ تَبْعَثَنَا فِى هَذَا الْيَوْمِ إِلَى كُلِّ خَيْرٍ وَنَعُوْذُ بِكَ أَنْ نَجْتَرِحَ فِيْهِ سُوْأً أَوْنجْرِهِ إِلَى مُسْلِمٍ أَوْ يُجْرِهِ أَحَدٌ إِلَيْنَا. نَسْأَلُكَ خَيْرَ هَذَا الْيَوْمِ وَخَيْرَ مَا فِيْهِ وَنَعُوْذُ بِكَ مِنْ شَرِّ هَذَا الْيَوْمِ وَشَرِّ مَا فِيْهِ.

Maksudnya: “Segala puji bagi Allah yang telah menghidupkan kami setelah mematikan kami dan kepada Nyalah kami kembali. Aku memasuki pagi, sedang kekuasaan tetap hanyalah milik Allah, kemuliaan dan kekuasaan milik Allah pula. (Dialah) Tuhan seru sekalian alam. 

Aku menyongsong pagi dengan kesucian Islam dan dengan kalimat ikhlas (syahadat) serta dengan agama (yang dibawa) Nabi Muhammad SAW. Juga dengan agama Bapak kami Ibrahim dengan berserah diri, serta bukanlah kami termasuk golongan orang-orang musyrik.

Ya Allah dengan Mu lah kami memasuki pagi dan petang, dengan Mu lah kami hidup dan mati dan kepada Mu lah kami kembali. 

Ya Allah kami mohon bangkitkanlah kami di hari ini pada kebaikan. Dan kami berlindung kepadamu dari mengerjakan kebaikan atau mempekerjakan orang islam pada keburukan dan dipekerjakan orang untuk keburukan.

Aku meminta kepada Mu kebaikan hari ini dan kebaikan yang ada di dalamnya serta memohon perlindungan dari kejelekan hari ini dan kejelekan yang ada di dalamnya.”

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my ini membincangkan pentingnya doa sebelum tidur dan doa setelah bangun tidur dalam Islam. Doa ini tidak hanya menghormati waktu tidur, tetapi juga membawa berkah kepada individu yang melaksanakannya. Dalam Islam, tidur adalah peluang untuk mendapatkan keberkatan, dengan tidur yang berkualiti mengikut sunnah Rasulullah SAW.

Doa sebelum tidur mengungkapkan rasa syukur kepada Allah dan permohonan akan pemulihan selepas tidur. Terdapat juga doa tambahan yang memberikan perlindungan dan rahmat dari Allah.

Sementara doa setelah bangun tidur mencerminkan rasa syukur atas peluang untuk hidup kembali dan permohonan untuk berjalan dalam kebaikan sepanjang hari serta perlindungan dari perbuatan yang tidak baik. Ini menekankan pentingnya etika tidur yang betul dalam Islam dan menghargai waktu tidur sebagai peluang untuk mendekatkan diri kepada Allah.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.