√ Doa Solat Hajat Agar Hajat dimakbulkan (Arab, dan Maksudnya)

Doa Solat Hajat – Solat hajat ialah suatu bentuk solat sunat yang dilakukan apabila kita mempunyai hajat kepada Allah, sama ada untuk mencari kebaikan atau untuk menghindari kejahatan.

Tambahan pula, Imam al-Syatibi mendefinisikan hajat sebagai sesuatu yang sangat penting bagi seseorang untuk melepaskannya daripada situasi kesempitan yang biasanya akan membawa kepada kesulitan.

Dengan menjalankan solat hajat dengan penuh kesungguhan, pasti Allah SWT akan mengabulkan doa-doa kita yang menjadi hajat kita dengan izinNya.

Sebagaimana yang dinyatakan dalam Surah Ghafit ayat 60 yang bermaksud;

“Berdoalah kamu kepadaKu nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu.”

Hukum Solat Hajat

Menurut ijmak ulama, melaksanakan solat Hajat adalah sunnah. Hal ini telah disepakati oleh para ulama berdasarkan hadis Rasulullah S.A.W yang diriwayatkan oleh Abdullah Ibn Abi Awfa Al-Aslami r.a.

Pada suatu hari, Rasulullah S.A.W keluar dan menuju ke arah kami, lalu beliau bersabda:

Sesiapa yang mempunyai sebarang hajat kepada Allah atau kepada salah seorang daripada makhluk-Nya, maka hendaklah dia berwuduk dan kemudiannya solat dua rakaat lalu dia membaca:

لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ الْحَلِيمُ الْكَرِيمُ سُبْحَانَ اللَّهِ رَبِّ الْعَرْشِ الْعَظِيمِ الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ مُوجِبَاتِ رَحْمَتِكَ وَعَزَائِمَ مَغْفِرَتِكَ وَالْغَنِيمَةَ مِنْ كُلِّ بِرٍّ وَالسَّلاَمَةَ مِنْ كُلِّ إِثْمٍ أَسْأَلُكَ أَلاَّ تَدَعَ لِي ذَنْبًا إِلاَّ غَفَرْتَهُ وَلاَ هَمًّا إِلاَّ فَرَّجْتَهُ وَلاَ حَاجَةً هِيَ لَكَ رِضًا إِلاَّ قَضَيْتَهَا لِي

Maksudnya: Tidak ada tuhan yang diabdikan diri selain Allah, Tuhan yang Maha Lembut lagi Maha Mulia. Maha suci Allah, tuhan kepada ‘arasy yang agung. Segala puji bagi Allah, tuhan sekalian alam. Ya Allah, sesungguhnya aku memohon kepada-Mu perkara-perkara yang mendatangkan rahmat-Mu, serta pengampunan-Mu, ghanimah dari setiap kebaikan, dan kesejahteraan daripada semua dosa. Aku juga memohon ampun kepada-Mu, supaya Kau tidak meninggalkan kepadaku satu dosapun kecuali telah Kau ampunkannya. Tidak juga sebarang kegusaran melainkan Kau pemudahkan ia, serta tidak ada hajat yang Kau redha kepadanya melainkan kau laksanakan ia untuk diriku.Kemudian dia meminta kepada Allah berkenaan perkara dunia dan akhirat, maka sesungguhnya ia ditakdirkan.

Doa Solat Hajat

Anda dapat mengucapkan doa Solat Hajat yang diajar oleh Rasulullah S.A.W ketika berada dalam sujud atau setelah menyelesaikan solat:

لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ الْحَلِيمُ الْكَرِيمُ سُبْحَانَ اللَّهِ رَبِّ الْعَرْشِ الْعَظِيمِ الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ مُوجِبَاتِ رَحْمَتِكَ وَعَزَائِمَ مَغْفِرَتِكَ وَالْغَنِيمَةَ مِنْ كُلِّ بِرٍّ وَالسَّلاَمَةَ مِنْ كُلِّ إِثْمٍ أَسْأَلُكَ أَلاَّ تَدَعَ لِي ذَنْبًا إِلاَّ غَفَرْتَهُ وَلاَ هَمًّا إِلاَّ فَرَّجْتَهُ وَلاَ حَاجَةً هِيَ لَكَ رِضًا إِلاَّ قَضَيْتَهَا لِي

Maksudnya: Tidak ada tuhan yang diabdikan diri selain Allah, Tuhan yang Maha Lembut lagi Maha Mulia. Maha suci Allah, tuhan kepada ‘arasy yang agung. Segala puji bagi Allah, tuhan sekalian alam. Ya Allah, sesungguhnya aku memohon kepada-Mu perkara-perkara yang mendatangkan rahmat-Mu, serta pengampunan-Mu, ghanimah dari setiap kebaikan, dan kesejahteraan daripada semua dosa. Aku juga memohon ampun kepada-Mu, supaya Kau tidak meninggalkan kepadaku satu dosapun kecuali telah Kau ampunkannya. Tidak juga sebarang kegusaran melainkan Kau pemudahkan ia, serta tidak ada hajat yang Kau redha kepadanya melainkan kau laksanakan ia untuk diriku.Kemudian dia meminta kepada Allah berkenaan perkara dunia dan akhirat, maka sesungguhnya ia ditakdirkan. (Hadith riwayat Ibn Majah, hadith no. 1384)

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my ini menjelaskan, Solat Hajat merupakan satu bentuk solat sunat dalam agama Islam yang dilakukan apabila seseorang mempunyai hajat tertentu kepada Allah, sama ada untuk mencari kebaikan atau menghindari kejahatan.

Solat ini dianggap sebagai cara untuk mendekatkan diri kepada Allah, dan juga sebagai sarana untuk memohon pertolongan dan pengabulan doa-doa yang dihajati. Dalam ajaran Islam, Solat Hajat dianggap sebagai sunnah, yang bermaksud ia adalah suatu perbuatan yang dianjurkan tetapi tidak diwajibkan.

Doa yang dibaca semasa Solat Hajat meliputi permohonan untuk rahmat, pengampunan, kebaikan, dan kesejahteraan. Selain itu, dalam solat ini, kita memohon agar Allah mempermudah segala kegusaran yang kita hadapi dan memenuhi segala hajat yang kita inginkan dengan redha-Nya. Solat Hajat adalah satu bentuk ibadah yang sangat penting bagi umat Islam dalam mencapai kebahagiaan dan kejayaan, baik dalam kehidupan dunia maupun akhirat.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.