√ Hukum Akikah Untuk Anak Lelaki Dan Perempuan Dalam Islam

Hukum Akikah – Tiap kali bayi dilahirkan, kita selalunya menerima undangan untuk majlis akikah. Tetapi apakah sebenarnya hukum dan pentingnya akikah ini?

Dalam artikel kali ini, kami ingin berkongsi dengan anda mengenai hukum akikah bagi kedua-dua anak lelaki dan perempuan.

Apa Itu Akikah

Dari sudut bahasa, akikah ialah satu upacara potong dan melubangkan.

Dari perspektif syarak, akikah merujuk kepada proses menyembelih binatang serta memotong atau mencukur rambut bayi yang baru dilahirkan selepas tujuh hari, lalu memberikan nama kepada bayi tersebut.

Sejarah Akikah

Tradisi akikah telah menjadi satu amalan yang dipegang teguh sejak zaman jahiliah. Kisah seorang sahabat yang bernama Buraidah turut diceritakan,

Dahulu kami pada masa jahiliah apabila salah seorang di antara kami mempunyai anak, ia menyembelih kambing dan melumuri kepalanya dengan darah kambing itu. Maka setelah Allah mendatangkan Islam, kami menyembelih kambing, mencukur (menggondol) kepala si bayi dan melumurinya dengan minyak wangi.” – (Riwayat Abu Daud)

Amalan menyapu kepala bayi dengan darah kambing dan seumpamanya adalah salah satu tradisi yang tidak sihat dari zaman Arab jahiliah. Namun, sejak syariat Islam diperkenalkan, tradisi ini tidak dilupuskan sepenuhnya; sebaliknya, ia disempurnakan.

Walaupun amalan akikah masih dikekalkan, namun tidak lagi melibatkan proses menyapu kepala bayi dengan darah kambing dan sebagainya. Sebaliknya, bayi disapukan dengan minyak wangi selepas dicukur.

Ini adalah sama dengan apa yang ditegaskan oleh Siti Aisyah RA.

Dahulu orang-orang pada masa jahiliah apabila mereka beraqiqah untuk seorang bayi, mereka melumuri kapas dengan darah aqiqah, lalu ketika mencukur rambut si bayi, mereka melumurkan pada kepalanya. Maka Nabi SAW bersabda, ‘Gantilah darah itu dengan minyak wangi’.” (Riwayat Ibnu Hibban)

Jelas terdapat unsur penyaringan dalam pelaksanaan itu. Adat boleh diamalkan selagi ia mematuhi nilai-nilai yang baik dan tidak bertentangan dengan prinsip-prinsip syariah.

Hukum Akikah Dalam Islam

Pelaksanaan akikah adalah amat ditekankan bagi individu yang mampu melakukannya. Prinsip ini disokong oleh sebuah hadis yang disampaikan oleh Salman bin Amir al-Dhabbi RA, yang mengatakan, “Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda:”

مَعَ الْغُلاَمِ عَقِيقَتُهُ فَأَهْرِيقُوا عَنْهُ دَمًا وَأَمِيطُوا عَنْهُ الأَذَى

Maksudnya: “Bersama-sama kelahiran bayi ada aqiqahnya. Oleh itu, tumpahkanlah darah aqiqah bagi pihaknya dan buangkanlah kekotoran dan najis daripadanya”.

Hukum Berhutang Untuk Akikah

Menjalankan akikah dengan menggunakan hutang adalah diterima dalam pandangan syarak. Walaubagaimanapun, menggunakan konsep berhutang untuk melaksanakan ibadah adalah bertanggungjawab mengenakan diri dengan bebanan masa hadapan yang sukar.

Oleh itu, amalan sedemikian tidak digalakkan sama sekali kerana ibadah dalam Islam tidak pernah diarahkan untuk menyusahkan umat manusia. Seperti yang diungkapkan dalam Surah al-Maidah, ayat 6:

مَا يُرِيدُ اللَّـهُ لِيَجْعَلَ عَلَيْكُم مِّنْ حَرَجٍ وَلَـٰكِن يُرِيدُ لِيُطَهِّرَكُمْ وَلِيُتِمَّ نِعْمَتَهُ عَلَيْكُمْ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ

Maksudnya: “Allah tidak mahu menjadikan kamu menanggung sesuatu kesusahan (kepayahan), tetapi Ia berkehendak membersihkan (mensucikan) kamu dan hendak menyempurnakan nikmatNya kepada kamu, supaya kamu bersyukur.”

Waktu Terbaik Untuk Melaksanakan Akikah

Masa yang paling sesuai untuk menjalankan upacara akikah ialah pada hari ketujuh selepas kelahiran bayi. Tetapi jika terlepas disebabkan oleh sebarang halangan, anda masih boleh melaksanakannya pada hari ke-14.

Atau ia juga boleh dilakukan pada hari ke-21. Perbezaan kadar adalah setiap 7 hari selepas itu sehingga anak itu mencapai usia baligh.

Bagi sesetengah individu yang mungkin tidak mampu untuk melaksanakan akikah pada masa yang ditetapkan, anda masih boleh melakukannya apabila anda mampu kelak.

Haiwan Yang dibolehkan Untuk Akikah

Tradisi akikah bagi seorang anak lelaki melibatkan dua ekor kambing, sementara bagi seorang anak perempuan, satu ekor kambing sudah mencukupi. Penetapan ini merujuk kepada ajaran yang terdapat dalam hadis yang diriwayatkan oleh Ummul Mukminin, Aisyah RA.

“Rasulullah telah menyuruh kami mengerjakan akikah bagi bayi lelaki 2 ekor kambing yang bersamaan kedua-duanya dan bagi bayi perempuan pula satu (1) ekor kambing.” – (Hadis Riwayat At-Tirmizi)

Hikmah Melaksanakan Akikah

Melakukan akikah, sebuah tradisi agama dalam Islam, membawa berbagai manfaat yang signifikan:

1. Mendekatkan diri kepada Allah

Melaksanakan akikah adalah bentuk ibadah yang diperintahkan oleh Allah SWT. Dengan memenuhi kewajiban ini, seseorang dapat merasakan kedekatan dengan Sang Pencipta, serta memperoleh berkat dan rahmat dari-Nya.

2.Memperkuat rasa syukur

Akikah juga merupakan ungkapan syukur kepada Allah atas karunia-Nya berupa kelahiran seorang anak. Dengan menyembelih hewan kurban sebagai bagian dari akikah, orang tua dan keluarga menunjukkan rasa terima kasih mereka kepada Allah atas anugerah tersebut.

3. Mempererat Tali Silaturahim Keluarga dan Masyarakat

Pelaksanaan akikah juga menjadi kesempatan untuk mempererat hubungan antara anggota keluarga dan masyarakat. Dengan melibatkan kerabat, tetangga, dan teman-teman, acara akikah menjadi momentum untuk mempererat ikatan sosial, berbagi kebahagiaan, dan mempererat hubungan dalam lingkungan masyarakat.

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my ini menuliskan, Akikah merupakan satu tradisi sunnah dalam Islam yang melibatkan penyembelihan binatang dan mencukur rambut bayi selepas tujuh hari dilahirkan, diikuti dengan pemberian nama, yang ditekankan dalam ajaran Islam sebagai bentuk ibadah penting. Walaupun berhutang untuk melaksanakan akikah diterima, disarankan agar ibadah ini dilakukan tanpa membebankan kewangan di masa hadapan, dengan waktu pelaksanaan yang sesuai adalah pada hari ketujuh selepas kelahiran bayi atau pada hari ke-14 atau ke-21.

Melalui akikah, umat Islam dapat merasai kebersyukuran kepada Allah, mempereratkan hubungan kekeluargaan dan sosial, serta memahami hukum, tradisi, dan hikmah di sebaliknya untuk melaksanakan ibadah ini dengan kesedaran dan keberkatan.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.