√ Doa Memasuki Bulan Rejab, Bacaan Lafaz & Amalan Sunahnya

Doa Bulan Rejab – Kedatangan bulan Rejab adalah petanda awal menuju bulan yang mulia, iaitu Ramadhan yang semakin hampir.

Dalam artikel ini, kami ingin berkongsi dengan anda doa-doa bulan Rejab serta amalan-amalan yang amat baik untuk diamalkan dalam bulan ini.

Bulan Rejab

Bulan Rejab, yang merupakan bulan ketujuh dalam kalendar Hijrah, memegang tempat yang istimewa dalam agama Islam. Bulan ini juga dikenali sebagai bulan Mikraj, disebabkan oleh peristiwa penting yang berlaku pada masa ini, iaitu Israk dan Mikraj. Oleh itu, agama Islam sangat mendorong umatnya untuk menghidupkan bulan ini dengan pelaksanaan amalan-amalan ibadat yang berharga.

Bulan Rejab diberkati oleh agama Islam sebagai persediaan untuk menyambut kedatangan bulan Ramadan yang akan datang. Dengan kedatangan bulan ini, umat Islam dianjurkan untuk lebih tekun dalam meningkatkan amalan ibadat mereka, dengan tujuan untuk meningkatkan ketakwaan dan keimanan mereka sebagai seorang Mukmin yang taat.

Dalil Tentang Bulan Rejab

Terdapat beberapa alasan yang disebutkan dalam hadis-hadis tentang bulan Rejab. Di antaranya adalah seperti berikut:

1. Bulan yang diiktiraf oleh Allah SWT

Bulan Rejab juga dihormati oleh Allah sebagai bulan-Nya, sebagaimana yang terdapat dalam Hadis yang diriwayatkan oleh Aisyah RA:

عن عائشة,قالت رسول الله صلى الله عليه وسلم: (ٳن رجب شهر الله))

Maksudnya: “A’ishah RA berkata bahawa Rasulullah SAW bersabda: “Sesungguhnya Rejab merupakan bulan Allah SWT.” – (Hadis Riwayat Al-Baihaqi)

2. Bulan Suci dalam Islam

Bulan ini dianggap sebagai salah satu bulan yang dihormati dalam agama Islam. Dalam ajaran Nabi Ibrahim AS, bulan Rejab telah dihargai, dan masyarakat Arab kuno sangat menghormati bulan ini, sehingga mereka tidak memperbolehkan perang selama bulan ini. Hal ini sesuai dengan keterangan dalam hadis yang disampaikan oleh Nabi SAW:

عن أبي بكرة – رضي الله عنه – عن النبي – صلى الله عليه وسلم – قال: (إن الزمان قد استدار كهيئته يوم خَلَق الله السموات والأرض، السنة: اثنا عشر شهرًا، منها أربعة حُرُم؛ ثلاثٌ متواليات: ذو القعدة، وذو الحجة، والمحرم، ورجب مُضر الذي بين جمادَى وشعبان))

Maksudnya: “Abu Bakrah berkata bahawa Nabi SAW bersabda: “Zaman (masa) terus berjalan dari sejak awal penciptaan langit dan bumi. Satu tahun ada dua belas bulan antaranya ada empat bulan haram (suci), tiga bulan berurutan, iaitu Zulkaedah, Zulhijah dan Muharam serta Rejab yang berada antara Jamadilakhir dan Syaaban.” – (Hadis Riwayat al-Bukhari)

Peristiwa Yang Pernah Terjadi Dalam Bulan Rejab

 1. Peristiwa Isra’ Mikraj
 2. Penghijrahan pertama ke Habsyah
 3. Peperangan Tabuk
 4. Imam Syafie meninggal dunia
 5. Pembebasan kedua Baitul Maqdis
 6. Malaikat Jibril membelah dada Rasulullah SAW
 7. Rasululullah SAW diperlihatkan tentang syurga dan neraka
 8. Rasulullah SAW bertemu dengan Rasul-Rasul terdahulu
 9. Perintah solat lima waktu difardhukan ke atas umat Islam
 10. Kelahiran Ali ibn Abi Talib
 11. Perjanjian Aqabah Kedua
 12. Kemenangan tentera Islam dan Perang Khaibar

Doa Bulan Rejab

Berikut ini adalah doa bulan Rejab yang boleh dibaca apabila masuk sahaja bulan Rejab.

اللهُمَّ بَارِكْ لَنَا فِيْ رَجَبٍ وَشَعْبَانَ وَبَلِّّغْنَا رَمَضَانَ

Allahumma baarik lana fii rajabi wasya’ban wa ballighna ramadhan

Maksudnya: “Ya Allah, berkatikanlah kami pada bulan Rejab dan Syaaban dan sampaikanlah kami ke bulan Ramadhan.” – (Hadis Riwayat Baihaqi)

Amalan Sunah Bulan Rejab

Secara keseluruhannya, tiada amalan khusus yang disyorkan untuk dilakukan pada bulan ini. Walaubagaimanapun, berikut adalah beberapa amalan sunat yang boleh diamalkan dalam bulan Rejab.

1. Memperbanyakkan sedekah

Memberi sedekah membawa kebaikan bukan hanya kepada penerima, tetapi juga kepada yang memberi.

Amalan memberi sedekah sering dikaitkan dengan membuka pintu rezeki. Oleh itu, ada individu di masa lampau yang merasa sukar untuk memberi sedekah.

Walau bagaimanapun, apabila mereka telah meninggal dunia, mereka memohon kepada Allah agar waktu mereka ditangguhkan seketika, supaya mereka dapat melakukan amalan tersebut.

2. Berpuasa sunat

Tidak terdapat bukti yang secara eksplisit mendorong atau melarang seseorang untuk berpuasa selama bulan Rejab. Imam Al-Nawawi telah menjelaskan perkara ini secara terperinci.

Maksudnya: “Tiada dalil yang khusus mengena berpuasa di bulan Rejab (sahaja) dan tiada juga dalil yang melarang. Namun secara asasnya hukum berpuasa (di bulan ini) adalah harus.”

3. Memperbanyakkan berzikir

Sayyidul istighfar merupakan salah satu dari doa atau ungkapan taubat yang sangat disarankan untuk kita amalkan. Ia dibacakan dengan cara berikut:

للَّهُمَّ أَنْتَ رَبِّيْ لاَ إِلَـهَ إِلاَّ أَنْتَ، خَلَقْتَنِيْ وَأَنَا عَبْدُكَ، وَأَنَا عَلَى عَهْدِكَ وَوَعْدِكَ مَا اسْتَطَعْتُ، أَعُوْذُ بِكَ مِنْ شَرِّ مَا صَنَعْتُ، أَبُوْءُ لَكَ بِنِعْمَتِكَ عَلَيَّ، وَأَبُوْءُ بِذَنْبِيْ فَاغْفِرْ لِيْ فَإِنَّهُ لاَ يَغْفِرُ الذُّنُوْبَ إِلاَّ أَنْتَ

Allahumma anta robbii laa ilaaha illaa anta, kholaqtanii wa anaa ‘abduka wa anaa ‘alaa ‘ahdika wa wa’dika mastatho’tu. A’udzu bika min syarri maa shona’tu, abuu-u laka bini’matika ‘alayya, wa abuu-u bi dzanbii, faghfirlii fainnahuu laa yaghfirudz dzunuuba illa anta

Maksudnya: ”Ya Allah Engkau adalah Tuhanku, Tidak ada sesembahan yang haq kecuali Engkau,Engkau yang menciptakanku, sedang aku adalah hamba Mu dan aku diatas ikatan janji -Mu dan akan menjalankannya dengan semampuku, aku berlindung kepadamu dari segala kejahatan yang telah aku perbuat, aku mengakui Mu atas nikmat-Mu terhadap diriku dan aku mengakui dosaku pada Mu, maka ampunilah aku, sesungguhnya tiada yang mengampuni segala dosa kecuali Engkau.” – (Hadis Riwayat Bukhari no. 6306)

4. Memperbanyakkan membaca Al-Quran

Individu yang mengamalkan pembacaan Al-Quran memperoleh pelbagai kebaikan serta balasan yang besar dari-Nya.

Kitab suci Al-Quran memberikan impak yang sangat mendalam terhadap roh dan kehidupan seseorang.

Daripada Ibnu Umar RA, beliau berkata, “Rasulullah SAW bersabda, hati manusia akan berkarat seperti besi yang dikaratkan oleh air. Apakah cara untuk menjadikan hati bersinar semula. Katanya dengan banyak mengingati mati dan membaca Al-Quran.”

5. Memperbanyakkan berselawat

Menyampaikan salam kepada Nabi Muhammad SAW adalah cara yang memperoleh kasih sayang Allah dan Rasulullah SAW.

Dari Anas bin Malik RA berkata: “Rasulullah SAW bersabda: “Barangsiapa yang berselawat ke atasku satu selawat maka nescaya Allah berselawat ke atasnya sepuluh selawat, dihapuskan darinya sepuluh dosa dan diangkatkan untuknya 10 tingkatan.” – (Hadis Riwayat An-Nasai)

6. Memperbanyakkan solat-solat sunat

Solat-solat sunat yang dilakukan bertujuan untuk meningkatkan ganjaran dan merakam sebarang kebaikan dalam solat-solat fardhu.

Kesimpulan

Dalam artikel bacadoa.my ini Bulan Rejab adalah bulan yang dihormati dalam Islam, dan ia menandakan kedekatan dengan bulan Ramadhan yang mulia. Bulan ini disebutkan dalam hadis sebagai bulan yang diiktiraf oleh Allah SWT. Beberapa peristiwa penting dalam sejarah Islam terjadi dalam bulan Rejab, seperti Isra’ Mikraj dan perang-perang yang signifikan.

Dalam bulan ini, umat Islam dianjurkan untuk berdoa dan melakukan amalan ibadat seperti berpuasa sunat, memberi sedekah, membaca Al-Quran, berzikir, melaksanakan solat-solat sunat, dan berselawat kepada Nabi Muhammad SAW sebagai persiapan menuju Ramadhan.

Meskipun tidak ada amalan wajib yang dikenakan, meningkatkan ibadat dan kebaikan dalam bulan Rejab adalah cara yang dianjurkan untuk memperoleh keberkatan dan mendekatkan diri kepada Allah SWT.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.