√ Doa Bulan Syaban dan Amalan Sunah (Rumi, Arab, dan Maksud)

Doa Bulan Syaban – Kedatangan bulan Sya’ban menandakan bahawa seluruh umat Islam semakin mendekati bulan mulia, Ramadhan.

Dalam artikel ini, kami ingin berkongsi dengan anda doa-doa dan amalan-amalan baik yang amat baik untuk diamalkan dalam bulan ini.

Bulan Sya’ban

Bulan Sya’ban, merupakan bulan kedelapan dalam kalendar Hijriah, yang memisahkan antara bulan Rejab dan bulan Ramadhan.

Istilah “Sya’ban” memiliki makna yang menggambarkan perpecahan. Terdapat pendapat yang mengemukakan bahwa asal usul kata ini berasal dari peristiwa ketika suku Quraisy terpaksa bercerai-berai menjadi beberapa kumpulan untuk mencari sumber air di tengah padang pasir yang tandus.

Dalam bulan ini, terdapat berbagai kebaikan dan berkat yang dapat kita nikmati. Ada juga pandangan yang merujuk bulan ini sebagai “Sya’ban an-Nabi” (bulan Nabi Muhammad SAW).

Hal ini dikarenakan Allah SWT telah menghormati dan memuliakan Nabi dengan mujizat-mujizat yang diberikan pada bulan Sya’ban ini.

Dalil Tentang Bulan Sya’ban

Terdapat beberapa alasan yang tersurat dalam hadis-hadis yang berkaitan dengan bulan Sya’ban. Di antara petunjuk tersebut, berikut adalah beberapa di antaranya:

1. Galakan berbuat amal baik

“Apabila datang malam Nisfu Syaaban maka hendaklah kamu bangun mendirikan  solat-solat sunat pada malamnya dan melaksanakan puasa sunat pada siang harinya. Kerana sesungguhnya Allah turun ke langit dunia pada malam tersebut bermula dari terbenam matahari.” – (Hadis Riwayat Ibnu Majah)

2. Bulan yang diampunkan dosa

Daripada Abu Musa Al-Asya’ri RA bahawa Rasulullah SAW bersabda:

“Sesungguhnya Allah SWT menilik (hamba-hamba Nya) pada malam Nisfu Syaaban, lalu diampunkan seluruh hamba-hamba Nya melainkan orang melakukan syirik dan orang munafik.” – (Hadis Riwayat Ibnu Majah)

3. Bulan yang dihormati

Allah SWT berfirman yang bermaksud:

“Sesungguhnya bilangan bulan-bulan di sisi (hukum) Allah ialah dua belas bulan, (yang telah ditetapkan) dalam Kitab Allah semasa ia menciptan langit dan bumi, di antaranya empat bulan yang dihormati. Ketetapan yang demikian itu ialah agama yang betul lurus.” – (Surah at-Taubah, ayat 36)

Peristiwa-peristiwa Pada Bulan Sya’ban

  1. Perpindahan kiblat dari Baitulmaqdis ke Kaabah
  2. Turunnya ayat dalam Al-Quran tentang untuk berselawat
  3. Penetapan kewajipan berpuasa pada bulan Ramadhan
  4. Pernikahan Rasulullah SAW bersama Saidatina Hafsah Binti Umar
  5. Peperangan Badar yang terjadi buat kali kedua
  6. Peristiwa Al-Ifki
  7. Peristiwa Nahrawan
  8. Perampasan Baitul Maqdis

Doa Bulan Sya’ban

Berikut ini adalah doa bulan Sya’ban yang boleh dibaca apabila masuk sahaja bulan Sya’ban:

اللهُمَّ بَارِكْ لَنَا فِيْ رَجَبٍ وَشَعْبَانَ وَبَلِّّغْنَا رَمَضَانَ

Allahumma baarik lana fii rajabi wasya’ban wa ballighna ramadhan

Maksudnya: “Ya Allah, berkatikanlah kami pada bulan Rejab dan Syaaban dan sampaikanlah kami ke bulan Ramadhan.” – (Hadis Riwayat Baihaqi)

Amalan Sunat Bulan Sya’ban

Walau tiada amalan yang secara khusus disyorkan sepanjang bulan Sya’ban ini, umat Islam masih boleh melaksanakan beberapa amalan sunat seperti yang tertera di bawah. Ini akan meningkatkan lagi ganjaran pahala yang diterima.

1. Bersedekah

Rasulullah SAW bersabda: “Harta tidak akan berkurang dengan bersedekah. Dan seorang hamba yang pemaaf pasti akan Allah tambahkan kebaikkan baginya.” – (Hadis Riwayat Muslim)

2. Berqiamulail

Sabda baginda SAW: “Solat yang paling utama setelah solat fardu iaitu qiamullail atau solat pada tengah malam.” – (Hadis Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

3. Berpuasa sunat

Daripada Usamah bin Zaid RA, beliau berkata: Wahai Rasulullah, aku tidak pernah melihat engkau berpuasa dalam satu bulan sebagaimana engkau berpuasa di dalam bulan Sya’ban? Nabi SAW bersabda:

Maksudnya: “Itu adalah bulan yang mana manusia sering lalai akannya iaitu bulan yang berada di antara Rejab dan Ramadhan. Bulan tersebut adalah bulan yang diangkat amalan-amalan kepada Rabb al-‘Alamin (Allah SWT), maka aku suka ketika amalanku diangkat dalam keadaan aku sedang berpuasa.” – (Hadis Riwayat al-Nasa’ie)

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my menjelaskan, Bulan Sya’ban memegang peranan yang sangat utama dalam agama Islam kerana ia menjadi tanda yang mendekati datangnya bulan Ramadhan yang mulia. Dalam tempoh ini, umat Islam digalakkan untuk melakukan perbuatan baik, berdoa, serta memohon keampunan daripada Allah.

Amalan-amalan sunat seperti memberi sedekah, melakukan qiamulail, dan berpuasa sunat juga digalakkan untuk meningkatkan pahala. Selain itu, Bulan Sya’ban juga dianggap sebagai bulan di mana Allah mengampuni dosa-dosa hamba-Nya, kecuali dosa syirik dan munafik. Oleh itu, umat Islam disarankan untuk mengambil peluang ini untuk membersihkan diri dan mendekatkan hubungan dengan Allah.

Tambahan pula, Bulan Sya’ban juga menyimpan peristiwa-peristiwa penting dalam sejarah Islam, seperti perubahan arah kiblat, penurunan ayat-ayat berkaitan dengan berselawat, dan penentuan kewajipan berpuasa pada bulan Ramadhan. Semua ini menunjukkan betapa signifikannya Bulan Sya’ban dalam agama Islam dan pentingannya dalam memperkuatkan keimanan serta amalan ibadah umat Islam.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.