√ Doa Awal Tahun & Amalanya (Rumi, Arab, dan Maksudnya)

Doa Awal Tahun – Awal Muharam memegang peranan utama dalam kalendar Islam, merayakan permulaan tahun baru dalam agama kita. Hari ini dirayakan untuk memperingati peristiwa penting hijrah, ketika Nabi Muhammad S.A.W. meninggalkan Mekah dan berpindah ke Madinah.

Sebagai umat Islam, kita digalakkan untuk menghayati dan mengamalkan nilai-nilai hijrah ini dalam kehidupan sehari-hari kita. Ini tidak bermakna kita harus secara fizikal berpindah dari satu tempat ke tempat lain setiap tahun, tetapi lebih kepada berhijrah daripada tabiat buruk kepada yang lebih baik. Ini juga dianggap sebagai bentuk hijrah yang bermakna.

Apa yang menjadi bacaan awal tahun yang dapat dilakukan oleh umat Islam setiap kali tiba di tarikh 1 Muharram? Dalam artikel ini, kami ingin membagikan informasi tentang teks doa awal tahun dalam bahasa Arab, tulisan rumi, serta terjemahannya.

Penetapan Bulan Pertama Dalam Kalender Hijrah

Khalifah Umar Al-Khattab, yang merupakan pemimpin kedua dalam kalangan Khalifah Ar-Rasyidin, adalah individu yang memperkenalkan kalender Hijrah. Dengan ini, dapat dijelaskan bahawa Rasulullah SAW tidaklah yang mencipta sistem penanggalan dalam kalender Islam, seperti yang dituduhkan.

Menurut catatan sejarah, terdapat tiga faktor yang mendorong Saidina Umar Al-Khattab untuk merancang penetapan bulan Hijrah:

1. Cerita Dari Lelaki Yaman

Pada suatu hari, seorang lelaki dari Yaman datang berbicara kepada Saidina Umar mengenai keunikan budaya yang diamalkan oleh penduduk tempatnya tinggal. Mereka menggunakan sebuah kalender yang istimewa. Pemimpin besar itu merasakan idea ini adalah baik dan bercadang untuk mengaplikasikannya.

2. Dari Dokumen Kewangan

Saidina Umar pernah menerima dokumen kewangan yang tercatat bukan dalam bulan Sya’ban. Walaubagaimanapun, keabsahan dokumen tersebut tidak dapat dipastikan sama ada ia berkaitan dengan bulan yang berkenaan atau bulan sebelumnya.

Karena itu, beliau telah menetapkan tahun resmi untuk menyediakan kemudahan kepada masyarakat.

3. Surat Dari Seorang Gabenor Kota Basrah

Seorang gabenor dari Kota Basrah telah mengutuskan surat yang bertuliskan,

“Kami telah menerima surat dari anda (Saidina Umar Al-Khattab) yang tiada padanya tarikh surat”. Tanpa arahan yang terperinci, memang amat sukar untuk sesuatu organisasi melaksanakan tugas yang diberi.

Doa Awal Tahun

Permulaan Muharram ini amat dikenali dengan panggilan Maal Hijrah, yang memiliki peristiwa yang besar maknanya bagi semua umat Islam.

Kita juga sangat digalakkan untuk mengamalkan doa awal tahun sebagai tindakan yang baik untuk dijalankan.

Inilah doanya:

اللَّهُمَّ أَجِرْنِي مِنَ النَّارِ وَمِنْ عَذابِ الْقَبْرِ وَمِنْ فِتْنَةِ الْمَحْيا وَالْمَماتِ

وَاجْعَلْ فِي قَلْبِي نُوراً وَفِي لِسَانِي نُوراً

وَاجْعَلْ فِي مَنْزِلِي نُوراً وَاجْعَلْ مَعَيْ رَحْمَةَكَ وَأَجْرَكَ

وَعَفْوَكَ وَغُفْرَانَكَ وَاجْعَلْنِي مِنْ أَهْلِ الْجَنَّةِ وَلا تَجْعَلْنِي مِنْ أَهْلِ النَّارِ

(Allahumma ajirni minan-nari wa min ‘adhabi al-qabri wa min fitnatil-mahya wal-mamati waj’al fi qalbi nuran wa fi lisani nuran wa j’al fi manzili nuran wa j’al ma’ay rahmataka wa ajrak wa ‘afwaka wa ghufranaka wa j’alni min ahlil-jannati wa la taj’alni min ahlin-nari)

Maksudnya: “Ya Allah, selamatkanlah aku dari neraka, dan dari siksa kubur, dan dari fitnah kehidupan dan kematian. Dan jadikanlah di dalam hatiku cahaya, dan di dalam lisanku cahaya, dan jadikanlah di dalam tempat tinggalku cahaya. Dan jadikanlah bersamaku rahmat-Mu, dan pahalamu, dan maaf-Mu, dan ampunan-Mu. Dan jadikanlah aku termasuk golongan orang-orang yang masuk surga, dan jangan Engkau jadikan aku termasuk golongan orang-orang yang masuk neraka.

اللَّهُمَّ أَعِنِّي عَلَى تَقْوَى الدُّنْيَا وَالآخِرَةِ، وَأَعِنِّي عَلَى نَجَاةِ الْقَلْبِ وَالنَّفْسِ

، وَأَعِنِّي عَلَى مُصْلِحَةِ الْعَمَلِ

، وَأَعِنِّي عَلَى التَّوْفِيقِ فِي كُلِّ أَمْرٍ.

اللَّهُمَّ اجْعَلْ أَعْمَالِي مَصْلَحَةً لِي فِي هَذِهِ السَّنَةِ

، وَأَسْعِدْ قَلْبِي بِذِكْرِكَ، وَأَرِنِّي فِيهَا مِنْ رَحْمَتِكَ.

(Allahumma a’inni ‘ala taqwad dunya waal-akhirati, wa a’inni ‘ala najatil qalbi wa annafsi, wa a’inni ‘ala muslihatil ‘amali, wa a’inni ‘ala tawfiqu fi kulli amrin. Allahumma aj’al a’mali maslihatan li fi hadhihi assanati, wa as’id qalbi bithikrika, wa arinni fiha min rahmatika.)

Maksudnya: “Ya Allah, bantulah aku untuk bertaqwa kepada dunia dan akhirat, dan bantulah aku untuk selamat hati dan jiwa, dan bantulah aku untuk kebaikan dalam amal, dan bantulah aku untuk berjaya dalam segala urusan. Ya Allah, jadikanlah amalanku baik bagiku pada tahun ini, dan sukai hatiku dengan mengingati-Mu, dan tunjukkanlah kepada ku rahmat-Mu pada tahun ini.”

Amalan Puasa Sunat Pada Bulan Muharam

Puasa sunat yang sangat dianjurkan pada bulan Muharam ialah puasa hari Asyura. Ibnu Abbas pernah menyatakan,

“Aku tidak pernah melihat Rasulullah SAW sangat bersemangat untuk berpuasa di suatu hari, kecuali di hari ini (hari Asyura) dan di bulan Ramadhan.” – (Hadis Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

Hari Asyura merupakan hari kesepuluh dalam bulan Muharram. Keistimewaan berpuasa pada hari ini adalah kemampuannya untuk menghapuskan dosa-dosa dari tahun sebelumnya. Ini dinyatakan dalam hadis berikut:

Ketika Rasulullah SAW ditanya mengenai keutamaan berpuasa pada Hari Asyura, beliau menjawab:

يُكَفِّرُ السَّنَةَ الْمَاضِيَةَ

“Puasa Arafah akan menghapus dosa setahun yang lalu dan setahun yang akan datang.

“Baginda juga ditanya mengenai keistimewaan puasa Asyura. Lalu, baginda menjawab: “Puasa Asyura akan menghapus dosa setahun yang lalu.” – (Hadis Riwayat Muslim)

Kesimpulan

Muharram merupakan awal tahun dalam kalendar Islam yang memperingati hijrah Nabi Muhammad S.A.W. dari Mekah ke Madinah. Dalam artikel ini, kita pentingkan penghayatan nilai-nilai hijrah dalam kehidupan harian umat Islam dan transformasi dari kebiasaan buruk kepada yang lebih baik.

Khalifah Umar Al-Khattab memperkenalkan kalendar Hijrah berdasarkan beberapa faktor termasuk cerita dari lelaki Yaman, dokumen kewangan yang tidak jelas tarikh, dan surat-surat dari gabenor Kota Basrah.

Selain itu, artikel bacadoa.my ini juga mengandungi doa awal tahun yang menitikberatkan permohonan keselamatan daripada neraka, siksa kubur, fitnah, serta cahaya dalam hati, lisani, dan tempat tinggal. Ia juga menggalakkan amalan puasa sunat pada bulan Muharram, terutamanya puasa Asyura, yang dipercayai dapat menghapuskan dosa-dosa dari tahun sebelumnya sebagai cara untuk mendekatkan diri kepada Allah dalam bulan suci ini.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.