√ Doa Nabi Yunus Ketika Dalam Kesusahan: Lafaz & Kelebihan

Doa Nabi Yunus – Kisah Nabi Yunus yang terselamatkan dari perut ikan nun adalah salah satu cerita yang sangat terkenal dalam literatur Islam. Kisah ini telah menjadi sumber pembacaan yang amat digemari dan memberikan pelajaran yang amat berharga kepada seluruh umat Islam.

Ketika Nabi Yunus berada di dalam perut ikan nun, dia dengan rendah hati memohon kepada Allah agar dilepaskan dari ujian yang dia alami. Dalam artikel ini, kami ingin berkongsi dengan anda doa yang pernah dipanjatkan oleh Nabi Yunus semasa berada dalam perut ikan nun. Doa ini dapat dijadikan sebagai bacaan zikir harian yang boleh diamalkan pada setiap waktu.

Nabi Yunus

Nabi Yunus AS, merupakan seorang utusan ilahi dan Rasul, diutuskan oleh Allah dengan tujuan memberikan petunjuk kepada manusia agar mereka kembali ke landasan yang betul.

Nabi Yunus ditempatkan di tengah-tengah komuniti yang berjumlah seratus ribu orang di Mosul, Iraq, juga dikenali sebagai Ninawa. Masyarakat Ninawa terlibat dalam amalan penyembahan berhala dan patung.

Baginda dengan penuh keikhlasan menyeru penduduk tersebut untuk menyembah Allah berkali-kali. Namun, seperti Nabi yang sebelumnya, kaum Nabi Yunus menolak ajaran Islam dengan degil.

Mereka lebih cenderung kepada jalan-jalan kesesatan dan kekafiran, memilihnya berbanding iman dan panduan yang benar.

Oleh kerana itu, penduduk Mosul terus mengingkari Nabi Yunus, mencemooh dan merendahkan baginda.

Kisah Nabi Yunus Dengan Ikan Nun

Walaupun Nabi Yunus telah berusaha dengan tekun untuk menyebarkan ajaran Islam, penduduk Mosul tidak menerimanya dengan baik, bahkan mereka meneruskan gaya hidup yang jahil.

Dalam usaha dakwah Nabi Yunus, beliau tidak hanya dihadapi dengan penentangan yang hebat, malah juga dihadapi dengan pelbagai pertanyaan yang dilemparkan kepada beliau, seperti:

“Alasan apakah yang membenarkan kami meninggalkan agama yang diwariskan oleh nenek moyang kami dan menggantikannya dengan agama barumu?”

Disebabkan oleh penghinaan dan penindasan yang dialaminya, Nabi Yunus merasa sangat marah dan merasa bahwa tidak ada lagi alasan baginya untuk menyampaikan dakwah kepada penduduk Mosul. Oleh karena itu, dengan hati yang berat, dia meninggalkan kampung halamannya, meskipun Allah belum memberikan izin.

Baginda memulai perjalanan menuju pantai, dengan tujuan untuk menyeberangi lautan dan pergi ke negara lain. Sambil melakukan perjalanan tersebut, Nabi Yunus juga terus berdoa kepada Allah SWT.

Tanpa berlengah lagi, mereka secara tiba-tiba teringat akan peringatan-peringatan yang telah diungkapkan oleh Nabi Yunus mengenai hukuman yang mungkin dikenakan oleh Allah.

Akhirnya, umat Musa merasa sungguh-sungguh menyesal dan tulus dalam bertaubat, hingga ada yang berpendapat bahawa Nabi Yunus adalah satu-satunya nabi yang berhasil membawa seluruh kaumnya kembali kepada iman kepada Allah.

Akhirnya, Allah mencabut azab-Nya sepertimana yang dinyatakan dalam Surah Yunus, ayat 98:

Maksudnya: “Dan mengapa tidak ada (penduduk) suatu kota yang beriman, lalu imannya itu bermanfaat kepadanya selain kaum Yunus? Tatkala mereka (kaum Yunus itu), beriman, Kami hilangkan dari mereka azab yang menghinakan dalam kehidupan dunia, dan Kami beri kesenangan kepada mereka sampai kepada waktu yang tertentu.”

Doa Nabi Yunus dan Maksudnya

لاَ إِلَهَ إِلاَّ أَنتَ سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ

Lailahailla anta subhanaka inni kuntu minaz zhaalimiin.

Maksudnya: “Tiada tuhan selain Engkau. Sesungguhnya aku termasuk dalam kalangan orang-orang yang zalim.” – (Surah Al-Anbiya’, ayat 87)

Kelebihan Doa Nabi Yunus

Doa Nabi Yunus ini adalah doa yang khusus digunakan untuk memohon keampunan dan taubat kepada Allah SWT. Sebab itulah banyak manfaat yang dapat diperoleh ketika kita membacanya. Beberapa kelebihan yang bisa kita dapatkan termasuk:

1. Diberi ketenangan hati

Hebatnya doa yang dilafazkan oleh Nabi Yunus ini ia dirangkumi oleh 3 jenis zikir iaitu tauhid (لاَ إِلَهَ إِلاَّ أَنتَ), tasbih (سُبْحَانَكَ ), dan istighfar ( إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ ).

2. Penyelesaian Masalah

Selama 40 hari, Nabi Yunus berada di dalam perut ikan nun. Selama itu, tubuhnya menjadi lemah. Akhirnya, Allah mengabulkan doanya dengan memerintahkan ikan nun untuk memuntahkan Nabi Yunus di tepi pantai. Meskipun keluar dalam keadaan sakit, Nabi Yunus berhasil selamat dari masalah tersebut.

3. Doa dimakbulkan oleh Allah

Rasulullah SAW bersabda dalam sebuah hadis:

فإنه لم يدع بها مسلم ربه في شيء قط إلا استجاب له

Maksudnya: “Sesungguhnya tidak ada muslim yang berdoa dengannya untuk apa saja (hajatnya), melainkan akan dimakbulkan Allah doanya itu.” – (Hadis Riwayat Ahmad).

4. Bergantung hanya kepada Allah

Allah merupakan sumber kepercayaan yang paling mulia. Allah bersama Rasul-Nya telah memberikan janji-janji yang luar biasa kepada mereka yang tawakkal kepada-Nya, memberikan berbagai macam keutamaan dan ganjaran.

Kenyataan ini sejajar dengan firman Allah dalam Surah Ali-Imran, ayat 160:

Maksudnya: “Jika Allah menolong kamu, Maka tak adalah orang yang dapat mengalahkan kamu; jika Allah membiarkan kamu (tidak memberi pertolongan), Maka siapakah gerangan yang dapat menolong kamu (selain) dari Allah sesudah itu? karena itu hendaklah kepada Allah saja orang-orang mukmin bertawakkal.”

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my ini merangkum kisah Nabi Yunus, yang merupakan cerita terkenal dalam literatur Islam. Nabi Yunus diutus oleh Allah untuk memberikan petunjuk kepada penduduk Mosul yang menyembah berhala.

Meskipun dihadapi dengan penolakan dan penghinaan, dia dengan tekun menyampaikan ajaran Islam. Kisah puncaknya adalah ketika Nabi Yunus berada di dalam perut ikan nun sebagai hukuman dari Allah karena meninggalkan kampung halamannya tanpa izin. Namun, penduduk Mosul akhirnya bertaubat, dan Allah mencabut azab-Nya.

Artikel juga menekankan pentingnya tawakkal (bergantung sepenuhnya) kepada Allah dalam menghadapi masalah dan menjalani kehidupan sehari-hari. Doa Nabi Yunus mengingatkan umat Muslim untuk selalu bergantung pada Allah dalam setiap aspek kehidupan mereka.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.