√ Selawat Syifa Untuk Kesembuhan Penyakit (Rumi & Maksud)

Selawat Syifa – Rasa kesakitan merupakan cabaran yang diberikan oleh Tuhan kepada semua makhluk yang tinggal di planet ini. Selain daripada perkembangan perubatan terkini yang sedia ada, sebagai umat Islam, kita juga digalakkan untuk mencari penawar dari perspektif agama kita.

Dalam artikel ini, kami ingin berkongsi dengan anda tentang kelebihan selawat syifa yang amat bermanfaat untuk diamalkan sebagai satu usaha tambahan dalam proses penyembuhan bagi individu yang mengalami kesakitan.

Sejarah Selawat Syifa

Selawat Syifa ini adalah satu bentuk selawat yang istimewa, dirangsang khas untuk kesihatan serta menyembuhkan penyakit. Sebenarnya, semua penyakit yang wujud di muka bumi ini pasti mempunyai penyelesaiannya.

Pernyataan ini sesuai dengan perkataan Nabi SAW yang bermakna:

“Tidak ada sesuatu penyakit yang diturunkan oleh Allah SWT kecuali bersamanya juga terdapat kesembuhan.” – (Hadis Riwayat al-Bukhari)

Menurut catatan Sheikh Yusuf bin Ismail an-Nabhani, selawat syifa adalah satu jenis selawat yang dicontohkan oleh Sheikh Hasan Abul Halawah al-Ghazali. Beliau dikenali sebagai seorang ulama terkenal yang memiliki pengetahuan yang mendalam pada zaman abad ketiga belas Hijriah. Perkara ini dirakamkan dengan jelas dalam kitabnya:

اَلصَّلَاةُ التَّاسِعَةَ عَشَرَ صَلَاةُ سَيِّدِيْ الشَّيْخِ حَسَنِ أَبِي حَلَاوَةِ اَلْغّزِّيْ

Maksudnya: “Selawat yang kesembilan belas adalah selawat yang ditulis oleh As-Sayyid Syekh Hasan Abul Halawah Al-Ghazali.” – (Yusuf an-Nabhani, Sa’adatud Darain fis Shalati ‘ala Sayyidil Kaunaini, [Beirut, Darul Kutub al-‘Ilmiah: 2010], halaman 323)

Cara Menggunakan Selawat ini Sebagai Ikhtiar Penyembuhan

  1. Mulakan dengan membaca kalimah Basmalah (بِسْــــــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ) sekali.
  2. Selepas itu, lanjutkan dengan membaca selawat syifa sekali.
  3. Bacalah doa yang tertera di bawah ini, kemudian tiupkan ke dalam segelas air. Air tersebut boleh diminum atau diberikan kepada mereka yang sedang sakit.
    اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوْذُ بِكَلِمَاتِ التَّامَّاتِ التَّامَّاتِ مِنَ الرِّيحِالْأَحْمَرِ، وَالدَّاءِ الْأَكْبَرِ، وَمِنْ كُلِّ دَاءٍ فِي النَّفْسِ وَالدَّمِوَاللَّحْمِ وَالجُلُودِ وَالْعُرُوقِ وَالْعِظَامِ.لَا إِلَهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحَانَكَ إِذَاقَضَيْتَ أَمْرًا أَنْ تَقُولَ لَهُ كُنْ فَيَكُونُ.
  4.  Amalkan secara istiqamah sebelum tidur.

Doa ini telah diamalkan oleh banyak ulama terkemuka, termasuk al-’Allamah Sayyid Muhammad ’Alawi al-Maliki, yang menggunakannya dalam karya wiridnya, Syawariq al-Anwar min Ad’iyah al-Sadah al-Akhyar, pada halaman 95.

Selain itu, Selawat Syifa’ ini juga menjadi amalan dari Tuan Guru Dato’ Dr. Haron Din, serta menjadi wirid yang diamalkan oleh Tuan Guru Nik Aziz, yang pernah menjabat sebagai Menteri Besar Kelantan.

Teks Bacaan Selawat Syifa

أَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ طِبِّ الْقُلُوْبِ وَدَوَائِهَا وَعَافِيَةِ الأَبْدَانِ

وَشِفَائِهَا وَنُوْرِ الأَبْصَارِ وَضِيَائِهَا وَعَلَى آَلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلِّمْ

Allahumma solli ‘ala sayyidina Muhammad. Tibbil qulubi wadawaa iha. Wa ‘afiyatil abdani wa syifa iha. Wanuu ril absori wa dhiya iha. Wa ‘ala aalihi wasohbihi wasallim

Maksudnya: “Ya Allah, limpahkanlah selawat ke atas penghulu kami, Nabi Muhammad yang merupakan ubat kepada hati-hati manusia dan penawarnya,

kesembuhan bagi badan-badan dan penyembuhnya, cahaya segala penglihatan dan sinarannya, (begitu juga selawat ini dilimpahkan) ke atas ahli keluarga baginda, para sahabatnya, serta limpahkanlah kesejahteraan (ke atas mereka).”

Ayat-ayat Syifa Dalam Al-Quran

Pada dasarnya, Al-Quran adalah sumber penyembuhan, doa, dan zikir yang amat kuat. Kami ingin berkongsi dengan anda beberapa ayat syifa yang terdapat dalam Al-Quran yang boleh anda amalkan.

1. Surah At-Taubah, ayat 14

قَاتِلُوهُمْ يُعَذِّبْهُمُ اللّهُ بِأَيْدِيكُمْ وَيُخْزِهِمْ وَيَنصُرْكُمْ عَلَيْهِمْ وَيَشْفِ صُدُورَ قَوْمٍ مُّؤْمِنِينَ

Maksudnya: “Perangilah mereka, nescaya Allah akan menyeksa mereka dengan (perantaraan) tangan kamu, dan Allah akan menghinakan mereka serta menolong kamu menewaskan mereka, dan Ia akan memuaskan hati orang-orang yang beriman.”

2. Surah Fussilat, ayat 44

وَلَوْ جَعَلْنَاهُ قُرْآناً أَعْجَمِيّاً لَّقَالُوا لَوْلَا فُصِّلَتْ آيَاتُهُ أَأَعْجَمِيٌّ وَعَرَبِيٌّ قُلْ هُوَ لِلَّذِينَ آمَنُوا هُدًى وَشِفَاء وَالَّذِينَ لَا يُؤْمِنُونَ فِي آذَانِهِمْ وَقْرٌ وَهُوَ عَلَيْهِمْ عَمًى أُوْلَئِكَ يُنَادَوْنَ مِن مَّكَانٍ بَعِيدٍ

Maksudnya: “Dan kalaulah Al-Quran itu Kami jadikan (bacaan) dalam bahasa asing, tentulah mereka akan berkata: “Mengapa tidak dijelaskan ayat-ayatnya (dalam bahasa yang kami fahami)?

Patutkah Kitab itu berbahasa asing sedang Rasul yang membawanya berbangsa Arab?”

Katakanlah (wahai Muhammad): “Al-Quran itu, menjadi (cahaya) petunjuk serta penawar bagi orang-orang yang beriman; dan sebaliknya orang-orang yang tidak beriman, (AL-Quran itu) menjadi sebagai satu penyakit yang menyumbat telinga mereka (bukan penawar);

dan ia juga merupakan gelap-gelita yang menimpa (pandangan) mereka (bukan cahaya yang menerangi).

Mereka itu – (dengan perbuatan melarikan diri dari ajaran Al-Quran, tidak ubahnya seperti) orang-orang yang diseru dari tempat yang jauh (masakan mereka dapat mendengar dengan betul atau melihat dengan nyata).”

3. Surah Al-Nahl, ayat 69


ثُمَّ كُلِي مِن كُلِّ الثَّمَرَاتِ فَاسْلُكِي سُبُلَ رَبِّكِ ذُلُلاً يَخْرُجُ مِن بُطُونِهَا شَرَابٌ مُّخْتَلِفٌ أَلْوَانُهُ فِيهِ شِفَاء لِلنَّاسِ إِنَّ فِي ذَلِكَ لآيَةً لِّقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ

Maksudnya: “Kemudian makanlah dari segala jenis bunga-bungaan dan buah-buahan (yang engkau sukai), serta turutlah jalan-jalan peraturan Tuhanmu yang diilhamkan dan dimudahkannya kepadamu”.

(Dengan itu) akan keluarlah dari dalam badannya minuman (madu) yang berlainan warnanya, yang mengandungi penawar bagi manusia (dari berbagai-bagai penyakit).

Sesungguhnya pada yang demikian itu, ada tanda (yang membuktikan kemurahan Allah) bagi orang-orang yang mahu berfikir.”

4. Surah Yunus, ayat 57

يٰٓاَيُّهَا النَّاسُ قَدْ جَاۤءَتْكُمْ مَّوْعِظَةٌ مِّنْ رَّبِّكُمْ وَشِفَاۤءٌ لِّمَا فِى الصُّدُوْرِۙ وَهُدًى وَّرَحْمَةٌ لِّلْمُؤْمِنِيْنَ

Maksudnya: “Wahai manusia! Sungguh, telah datang kepadamu pelajaran (Al-Qur’an) dari Tuhanmu, penyembuh bagi penyakit yang ada dalam dada dan petunjuk serta rahmat bagi orang yang beriman.”

5. Surah Al-Israa’, ayat 82

وَنُنَزِّلُ مِنَ الْقُرْآنِ مَا هُوَ شِفَاء وَرَحْمَةٌ لِّلْمُؤْمِنِينَ وَلاَ يَزِيدُ الظَّالِمِينَ إَلاَّ خَسَاراً

Maksudnya: “Dan Kami turunkan dengan beransur-ansur dari Al-Quran Aya-ayat Suci yang menjadi ubat penawar dan rahmat bagi orang-orang yang beriman kepadanya; dan (sebaliknya) Al-Quran tidak menambahkan orang-orang yang zalim (disebabkan keingkaran mereka) melainkan kerugian jua.”

6. Surah Asy-Syu’ara, ayat 80

وَإِذَا مَرِضْتُ فَهُوَ يَشْفِينِ

Maksudnya: “Dan apabila aku sakit, maka Dia lah yang menyembuhkan penyakitku;

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my menekankan pentingnya menghadapi kesakitan sebagai ujian dari Tuhan dan menggalakkan umat Islam untuk mencari penawar dari sudut pandangan agama.

Selawat Syifa adalah bentuk selawat yang khas yang digunakan untuk menyembuhkan penyakit dan diamalkan oleh ulama terkenal seperti Sheikh Hasan Abul Halawah al-Ghazali, Tuan Guru Dato’ Dr. Haron Din, dan Tuan Guru Nik Aziz. Cara mengamalkannya termasuk membaca kalimah Basmalah, mengucapkan selawat syifa, dan berdoa dengan cara tertentu yang kemudian tiupkan ke dalam segelas air untuk diminum atau diberikan kepada mereka yang sakit.

Keseluruhannya, artikel ini mengajak umat Islam untuk mengamalkan Selawat Syifa sebagai usaha tambahan dalam proses penyembuhan dari sudut pandangan agama, dengan meyakini kuasa dan rahmat Tuhan yang tersirat dalam ayat-ayat Al-Quran.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.