√ Doa Untuk Orang Sakit Agar Segera diberi Kesembuhan

Doa Untuk Orang Sakit – Ujian pahit yang Allah berikan kepada manusia adalah bukti yang menunjukkan betapa manusia ini adalah makhluk yang rapuh dan sentiasa menghadapi pelbagai kelemahan. Oleh itu, mengakui bahawa setiap ujian yang datang dari Allah adalah untuk memperkukuhkan keyakinan dalam diri kita adalah sesuatu yang sangat tepat.

Apakah yang dapat kita sampaikan sebagai doa kepada mereka yang sedang mengalami kesakitan, sama ada untuk diri sendiri atau orang lain? Dalam artikel kali ini, kami ingin berkongsi beberapa jenis doa yang cocok untuk diucapkan dengan harapan memperoleh kesembuhan dari penyakit yang sedang dialami.

Sakit Adalah Ujian Dari Allah

Ujian yang dilalui manusia atas ketentuan Ilahi adalah satu bukti nyata bahawa manusia adalah makhluk yang rentan dan sentiasa memerlukan bantuan. Oleh itu, mengakui bahawa setiap ujian yang diberikan oleh Allah adalah bertujuan untuk memperkukuhkan keimanan diri adalah sesuatu yang sangat tepat.

Hal ini dijelaskan dalam Surah Al-Ankabut, ayat 2, di mana Allah SWT berfirman:

Maksudnya: “Patutkah manusia menyangka mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata: ‘Kami beriman’, sedangkan mereka tidak diuji (dengan sesuatu cubaan)?”

Ujian ini bukan sekadar satu cabaran untuk kita, sebaliknya ia merupakan peluang besar bagi mereka yang dapat menanggung ujian dengan kesabaran dan ketulusan yang tinggi.

Pahala yang diberikan kepada mereka yang dapat menjalani ujian dengan tabah dan ikhlas adalah cukup besar.

Himpunan Doa Untuk Orang Sakit

1. Doa Untuk Orang Tua Yang Sakit

Doa ini diucapkan dengan tulus, semoga Allah SWT dengan segera menghilangkan segala penyakit yang sedang dialami oleh ibu dan bapa kita yang amat kita sayangi.

اللَّهُمَّ رَبَّ النَّاسِ مُذْهِبَ الْبَاسِ اشْفِ أَنْتَ الشَّافِى لاَ شَافِىَ إِلاَّ أَنْتَ ، شِفَاءً لاَ يُغَادِرُ سَقَمًا

Allahumma rabban naas mudzhibal ba’si isyfi antasy syaafii laa syafiya illaa anta syifaa’an laa yughaadiru saqoman

Maksudnya: “Ya Allah Wahai Tuhan segala manusia, hilangkanlah penyakitnya, sembukanlah ia. (Hanya) Engkaulah yang dapat menyembuhkannya, tidak ada kesembuhan melainkan kesembuhan dari Mu, kesembuhan yang tidak meninggalkan penyakit lain.” – ( Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

2. Doa Ketika Menjenguk Orang Sakit

Doa ini dilafazkan dengan tujuan agar Allah SWT segera menghilangkan penyakit dan memberikan kesembuhan sepenuhnya kepada orang yang sakit:

أَسْأَلُ الله الْعَظِيمَ رَبَّ الْعَرْشِ الْعَظِيمِ أَنْ يَشْفِيَكَ

As alullaahal ‘azhiim rabbal ‘arsyil ‘azhiim an yasyfiyaka

Maksudnya: “Aku memohon kepada Allah yang Agung. Tuhan ‘arasy yang megar agar menyembuhkanmu.”

3. Doa Untuk Orang Sakit Dengan Menyebut Namanya

Berdasarkan catatan dalam Imam Muslim, terdapat satu doa yang pernah diucapkan khusus untuk Sa’ad. Doa yang terdapat di bawah ini mengandungi nama Sa’ad. Sila tukarkan nama Sa’ad dengan nama pesakit yang sedang Anda kunjungi:

اللَّهُمَّ اشْفِ سَعْدًا، اللَّهُمَّ اشْفِ سَعْدًا، اللَّهُمَّ اشْفِ سَعْدًا

Allahummasyfi Sa‘dan. Allahummasyfi Sa‘dan. Allahummasyfi Sa‘dan

Maksudnya: “Tuhanku, sembuhkan Sa‘ad. Tuhanku, sembuhkan Sa‘ad. Tuhanku, sembuhkan Sa‘ad.” – (Hadis Riwayat Imam Muslim)

4. Doa Ketika Anak Sakit

Bacaan ini dilafazkan dengan niat agar Allah SWT menghilangkan penyakit dan memberikan kesembuhan kepada anak-anak kita:

امْسَحِ الْبَأْسَ رَبَّ النَّاسِ بِيَدِك الشِّفَاءُ لَا كَاشِفَ لَهُ إلَّا أَنْتَ

lmsahil ba’sa rabban nasi. Bi yadikas syifa’u. La kasyifa lahu illa anta

Maksudnya: “Tuhan manusia, sapulah penyakit ini. Di tangan Mu lah kesembuhan itu. Tidak ada yang dapat mengangkatnya kecuali Engkau.”

5. Doa Untuk Kesembuhan Serta Pengampunan Dosa Buat Pesakit

Menurut catatan Ibnu Sunni, Rasulullah SAW membacakan doa berikut ketika beliau melawat sahabatnya, Salman Al-Farisi:

شَفَى اللهُ سَقَمَكَ، وَغَفَرَ ذَنْبَكَ، وَعَافَاكَ فِي دِيْنِكَ وَجِسْمِكَ إِلَى مُدَّةِ أَجَلِكَ

Syafakallahu saqamaka, wa ghafara dzanbaka, wa ‘afaka fī dinika wa jismika ila muddati ajalika

Maksudnya: ‘Wahai (sebut nama orang yang sakit), semoga Allah menyembuhkanmu, mengampuni dosamu, dan mengafiatkanmu dalam agama serta jasmanimu sepanjang usia.” – (Hadis Riwayat Ibnu Sunni)

6. Doa Untuk Kesembuhan Penyakit

Sebuah riwayat mengisahkan tindakan Rasulullah yang sering menziarahi mereka yang dalam keadaan sakit. Hadis ini diteruskan oleh Imam Bukhari dan Imam Muslim dari Aisyah RA, yang menyatakan bahawa Rasulullah selalu membaca doa ini untuk sahabat-sahabatnya yang sedang mengalami penyakit:

اللَّهُمَّ رَبَّ النَّاسِ أَذْهِبِ الْبَأْسَ اشْفِ أَنْتَ الشَّافِي لَا شَافِيَ إلَّا أَنْتَ شِفَاءً لَا يُغَادِرُ سَقْمًا

Allahumma rabban nasi, adzhibil ba’sa. Isyfi. Antas syafi. La syafiya illa anta syifa’an la yughadiru saqaman.

Maksudnya: “Tuhanku, Tuhan manusia, hilangkanlah penyakit. Berikanlah kesembuhan kerana Kau adalah penyembuh. Tiada yang dapat menyembuhkan penyakit kecuali Kau dengan kesembuhan yang tidak meninggalkan rasa sakit.” – (Hadis Riwayat Bukhari)

7. Doa Ruqyah Tubuh Yang Sakit

Rasulullah telah mengajarkan doa yang perlu dibacakan ketika seorang individu merasa kesakitan pada sebahagian anggota tubuhnya. Caranya ialah dengan mengenakan tangan ke anggota tubuh yang mengalami kesakitan tersebut. Berikut adalah doa yang diajar oleh Rasulullah dalam situasi ini:

(3x) اللَّهِ بِاسْمِ
(7x) وَأُحَاذِرُ أَجِدُ مَا شَرِّ مِنْ وَقُدْرَتِهِ بِاللَّهِ أَعُوذُ

Allahi bismi. Wa uha ziru ajiduma syarro min waqudrotihi billahi a ‘auzu

Maksudnya: “Dengan menyebut nama Allah. Aku berlindung kepada Allah dan kuasa Nya dari kejelakan yang aku dapatkan dan aku waspadai.” (Hadis Riwayat Muslim)

8. Doa Agar Penyakit dihilangkan

Dalam Kitab yang ditulis oleh Imam Nawawi berjudul “Al-Adzkar,” dijelaskan bahwa Rasulullah SAW pernah memanjatkan doa untuk menyembuhkan penyakit yang dialami oleh anggota keluarganya. Berikut adalah doa yang beliau panjatkan:

اللَّهُمَّ رَبَّ النَّاسِ أَذْهِبِ الْبَأْسَ اشْفِ أَنْت الشَّافِي لَا شَافِيَ إلَّا أَنْتَ شِفَاءً لَا يُغَادِرُ سَقْمًا

Allahumma robbannasi azhibil ba’shash fi antash shafi la sya fiya illa anta syifa anla yugho diru saqma

Maksudnya: “Tuhanku, Tuhan Manusia, hilangkanlah penyakit. Berikan kesembuhan karena Engkau adalah penyembuh. Tiada yang dapat menyembuhkan penyakit kecuali Engkau dengan kesembuhan yang tidak menyisakan rasa sakit.”

Kesimpulan

Kesimpulan yang dapat diambil daripada artikel bacadoa.my ini adalah bahawa penyakit adalah satu ujian yang diberikan oleh Allah sebagai tanda kerapuhan manusia dan kebergantungan mereka pada pertolongan-Nya.

Pengakuan bahawa setiap ujian datang daripada Allah untuk memperkuatkan iman adalah sikap yang betul. Artikel ini turut mengandungi beberapa doa yang boleh diucapkan untuk individu yang sedang mengalami penyakit, termasuk doa untuk kesembuhan, doa untuk ibu bapa yang sedang sakit, doa untuk anak yang sedang sakit, doa dengan menyebut nama individu yang sedang sakit, doa untuk menghilangkan penyakit, dan doa ruqyah untuk menyembuhkan anggota badan yang sakit.

Doa-doa ini diharapkan dapat membantu individu yang mengalami penyakit untuk mendapatkan kesembuhan serta memperkukuhkan iman mereka dalam menghadapi ujian penyakit.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.