√ Doa Ketika Sujud Terakhir (Lafaz Arab, Rumi, dan Maksud)

Doa Ketika Sujud Terakhir – Apakah yang dimaksudkan dengan doa ketika berada dalam sujud terakhir semasa solat? Dalam artikel kali ini, kami ingin berkongsi dengan anda beberapa contoh doa yang sesuai untuk dibaca ketika berada dalam sujud terakhir semasa solat sebagai amalan harian anda.

Sujud Sebagai Tanda Kerendahan Hati Pada Allah

Sujud adalah keinginan yang mendalam bagi setiap individu yang menjalankan solat. Imam Al-Ghazali telah menjelaskan tentang hubungan yang erat antara Allah dan hamba-Nya ketika dalam keadaan sujud, sebagaimana yang disebutkan dalam hadis Rasulullah SAW.

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ أَقْرَبُ مَا يَكُونُ الْعَبْدُ مِنْ رَبِّهِ وَهُوَ سَاجِدٌ فَأَكْثِرُوا الدُّعَاءَ

Maksudnya: “Dari Abu Hurairah, Rasulullah SAW bersabda, ‘Momentum terdekat seorang hamba dan Tuhannya adalah ketika sujud. Oleh karena itu, perbanyaklah doa saat itu.” – (Hadis Riwayat Muslim, Abu Dawud, An-Nasa’i)

Imam Al-Ghazali juga ada mengambil initi pati dari Surat Al-Alaq ayat 19 sebagai berikut:

وَٱسْجُدْ وَٱقْتَرِب

Maksudnya: “Sujudlah dan dekatkanlah (dirimu kepada Tuhan).”

Sujud seakan-akan menghapuskan “jarak” antara Allah dan hamba Nya. Justeru itu tidak hairanlah bahawa salah satu waktu yang mustajab untuk berdoa adalah ketika sujud.

عَنْ أَبِى هُرَيْرَةَ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم- قَالَ « أَقْرَبُ مَا يَكُونُ الْعَبْدُ مِنْ رَبِّهِ وَهُوَ سَاجِدٌ فَأَكْثِرُوا الدُّعَاءَ

Dari Abu Hurairah, Sesungguhnya Rasulullah saw. bersabda, “Keadaan paling dekat antara hamba dan Tuhannya adalah ketika sujud, maka perbanyaklah doa.” – (Hadis Riwayat Muslim, Sahih Muslim, 2/49)

Hukum Berdoa Ketika Sujud Terakhir

Menurut sunnah, disyorkan untuk melakukan doa ketika berada dalam sujud terakhir semasa sembahyang. Namun, perlu diingat bahawa sunnah ini berlaku dalam semua sujud sembahyang dan tidak hanya terhad kepada sujud terakhir.

Kita diberi kebebasan untuk meluaskan doa kita, sama ada secara lisan atau dalam hati. Terdapat perbezaan pendapat dalam penggunaan bahasa selain Arab ketika berdoa secara lisan.

Secara amnya, disyorkan untuk berdoa dalam bahasa Arab ketika berdoa secara lisan. Tetapi jika anda lebih selesa menggunakan bahasa Melayu, maka anda boleh berdoa dalam hati. Walau bagaimanapun, yang paling baik adalah mengikuti contoh dan sunnah Rasulullah SAW dalam berdoa.

Bacaan Doa Ketika Sujud Terakhir

Terdapat beberapa variasi doa yang boleh dibacakan semasa berada dalam sujud terakhir semasa solat. Berikut adalah beberapa contoh doa tersebut, beserta dengan terjemahannya:

1. Doa 1

اللهم لك سجدت و بك آمنت و لك أسلمْت سجد وجهي للذي خلقه و صوّره و شّق سمعه و بصره تبارك الله أحسن الخالقين

Maksudnya: “Ya Allah, hanya kepada Engkau aku bersujud, hanya kepada Engkau aku beriman dan hanya kepada Engkau aku menyerah diri. Telah sujud wajahku kepada Yang Menciptanya, Yang Membentuknya dan Yang memberikannya pendengaran dan penglihatan. Maha Suci Allah yang merupakan sebaik-baik pencipta.”

2. Doa 2

أنَّ رَسولَ اللهِ ﷺ كانَ يقولُ في سُجُودِهِ اللَّهُمَّ اغْفِرْ لي ذَنْبِي كُلَّهُ دِقَّهُ، وجِلَّهُ، وأَوَّلَهُ وآخِرَهُ وعَلانِيَتَهُ وسِرَّهُ

Maksudnya: “Bahawasanya Rasulullah SAW berdoa ketika sujudnya, “Wahai Tuhan-ku, ampunkanlah dosaku kesemuanya sama ada yang kecil atau besar, yang di awal dan juga di akhir, serta yang jelas dan yang tersembunyi.”

3. Doa 3

ٱللّٰهُمَّ إِنِّيْ أَسْأَلُكَ حُسْنَ ٱلْخَاتِمَة

Allahumma innii as aluka husnal khootimah

Maksudnya: “Ya Allah! Aku memohon kepada Mu husnul khotimah.”

4. Doa 4

ٱللّٰهُمَّ ارْزُقْنِيْ تَوْبَتًا نَصُوْحَا قَبْلَ ٱلْمَوْت

Allahummar zuqnii taubatan nasuuha qoblal maut

Maksudnya: Ya Allah! Berilah aku rezeki taubat nasuha (atau sebenar-benarnya taubat) sebelum mati

5. Doa 5

ٱللّٰهُمَّ يَا مُقَلِّبَ ٱلْقُلُوْبِ ثَبِّتْ قَلْبِيْ عَلَى دِيْنِكَ

Allahumma yaa muqollibal quluub tsabbit qolbii ‘alaa diinika

Maksudnya: Ya Allah! Wahai sang pembolak balik hati, tetapkanlah hatiku pada agama Mu

6. Doa 6

سُبْحَانَ رَبِّيَ الْأَعْلَى وَبِحَمْدِهِ

Subhaana robbiyal a’laa wa bihamdih

Maksudnya: Maha Suci Rabbku yang Maha Tinggi dan segala pujian aku kepada Nya

7. Doa 7

سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ، رَبُّ الْمَلَائِكَةِ وَالرُّوحِ

Subbuuhun qudduusun robbul malaa ikati war ruuh

Maksudnya: Maha Suci, Maha Kudus, Rabbnya Para Malaikat dan Roh

8. Doa 8

سُبْحَانَكَ اللَّهُمَّ رَبَّنَا وَبِحَمْدِكَ اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِي

Subhaa nakallahumma robbanaa wa bihamdika, allahummaghfir lii

Maksudnya: Maha Suci Engkau Ya Allah, Wahai Rabb kami, dan dengan memujiMu, Ya Allah, berilah keampunan bagiku

9. Doa 9

اللهُمَّ اغْفِرْ لِي ذَنْبِي كُلَّهُ دِقَّهُ، وَجُلَّهُ، وَأَوَّلَهُ وَآخِرَهُ وَعَلَانِيَتَهُ وَسِرَّه

Allahummagh firlii dzan bii kullahuu, diqqahuu, wa jullahuu, wa awwa lahuu, wa a khirohuu, wa ‘alaa niya tahuu wa sirrohuu

Maksudnya: Ya Allah, ampunilah segala dosa-dosaku, yang sekecil-kecilnya dan yang sebesar-besarnya, yang pertama dan yang terakhir, yang terang dan yang tersembunyi

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my ini membincangkan tentang pentingnya berdoa semasa sujud terakhir semasa solat bagi umat Islam. Dalam sujud terakhir ini, umat Islam merasakan kedekatan dengan Allah dan mengekspresikan kerendahan hati mereka.

Artikel ini juga menyatakan bahawa menurut sunnah, disarankan untuk berdoa dalam semua sujud sembahyang, bukan hanya sujud terakhir. Beberapa contoh doa yang sesuai diberikan, seperti doa untuk memohon ampunan, kestabilan dalam agama, dan kebaikan di akhir hidup.

Artikel ini juga menekankan pentingnya mengikuti contoh dan sunnah Rasulullah SAW dalam berdoa serta memberikan fleksibiliti dalam penggunaan bahasa ketika berdoa. Sebaiknya berdoa dalam bahasa Arab ketika berdoa secara lisan, namun bahasa Melayu juga boleh digunakan jika lebih selesa, dengan mengutamakan mengikuti sunnah Rasulullah SAW dalam berdoa.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.