√ Doa Untuk Anak Agar Soleh & Solehah (Arab, dan Maksudnya)

Doa Untuk Anak – Setiap bayi dilahirkan dalam keadaan suci, seperti sehelai kain putih yang bersih. Tanggungjawab utama untuk membentuknya terletak pada bahu kedua-dua ibu bapa. Itulah sebabnya, doa bagi anak-anak mereka sangat penting.

Doa ibu bapa kepada anak-anak mereka mempunyai kekuatan yang luar biasa, terutamanya jika doanya untuk kebaikan mereka, seperti menjadi anak yang berakhlak mulia dan baik.

Mendidik Anak Menjadi Soleh dan Solehah

Pendidikan yang diberikan kepada anak akan membentuk mereka menjadi individu yang diharapkan. Kejayaan anak dalam dunia dan akhirat sebagai anak yang berakhlak mulia adalah anugerah yang amat berharga bagi setiap ibu bapa.

Oleh itu, penting bagi kita untuk memahami bahawa pendidikan anak haruslah dimulakan sejak mereka kecil, bertujuan membentuk sikap, personaliti, dan moral mereka. Penekanan perlu diberikan kepada pendidikan agama sejak awal, kerana apabila agama mereka kukuh, maka moral mereka juga akan cemerlang. Sambil itu, ibu bapa haruslah menjadi contoh teladan yang terbaik bagi anak-anak.

Bagaimana mungkin kita mengharapkan anak-anak patuh dalam melaksanakan solat jika mereka tidak pernah melihat ibu bapa mereka solat, baik di rumah mahupun di masjid?

Himpunan Doa Untuk Anak

Inilah kami berkongsi beberapa doa yang sangat berkesan apabila diamalkan oleh ibu bapa kepada anak-anak mereka.

1. Doa Agar Anak Rajin Solat

رَبِّ اجْعَلْنِيْ مُقِيْمَ الصَّلٰوةِ وَمِنْ ذُرِّيَّتِيْۖ رَبَّنَا وَتَقَبَّلْ دُعَاۤءِ

Maksudnya: “Ya Tuhanku, jadikanlah aku dan anak cucuku orang yang tetap melaksanakan solat, ya Tuhan kami, perkenanakanlah doaku.” – (Surah Ibrahim, ayat 40)

2. Doa Untuk Mengatasi Anak Yang Nakal

وَالَّذِيْنَ يَقُوْلُوْنَ رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ اَزْوَاجِنَا وَذُرِّيّٰتِنَا قُرَّةَ اَعْيُنٍ وَّاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِيْنَ اِمَامًا

Maksudnya: “Ya Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami pasangan kami dan keturunan kami sebagai penyenang hati (kami), dan jadikanlah kami pemimpin bagi orag-orang yang bertakwa.” – (Surah Al-Furqan, ayat 74)

3. Doa Agar dikurniakan Anak

وَزَكَرِيَّآ اِذْ نَادٰى رَبَّهٗ رَبِّ لَا تَذَرْنِيْ فَرْدًا وَّاَنْتَ خَيْرُ الْوٰرِثِيْنَ

Maksudnya: “Ya Tuhanku janganlah Engkau membiarkan aku hidup seorang diri dan Engkaulah waris yang paling baik.” – (Surah Al-Anbiya, ayat 89)

4. Doa Dapat Keturunan Yang Baik

هُنَالِكَ دَعَا زَكَرِيَّا رَبَّهٗ ۚ قَالَ رَبِّ هَبْ لِيْ مِنْ لَّدُنْكَ ذُرِّيَّةً طَيِّبَةً ۚ اِنَّكَ سَمِيْعُ الدُّعَاۤءِ

Maksudnya: “Ya Tuhanku, berilah aku keturunan yang baik dari sisi-Mu, sesungguhnya Engkau maha mendengar doa.” – (Surah Ali-Imran, ayat 38)

5. Doa Memohon Anak dan Keturunan Yang Soleh

رَبِّ اَوْزِعْنِيْٓ اَنْ اَشْكُرَ نِعْمَتَكَ الَّتِيْٓ اَنْعَمْتَ عَلَيَّ وَعَلٰى وَالِدَيَّ وَاَنْ اَعْمَلَ صَالِحًا تَرْضٰىهُ وَاَصْلِحْ لِيْ فِيْ ذُرِّيَّتِيْۗ اِنِّيْ تُبْتُ اِلَيْكَ وَاِنِّيْ مِنَ الْمُسْلِمِيْنَ

Maksudnya: “Wahai Tuhanku ilhamkanlah padaku untuk bersyukur atas nikmatmu yang telah Engkau kurniakan kepadaku juga pada orang tuaku. Dan ilhamkanlah padaku untuk melakukan amal soleh yang Engkau redai dan perbaikilah keturunanku.” – (Surah Al-Ahqaf, ayat 15)

6. Doa Agar Mendapat Anak Yang Soleh/Solehah

رَبِّ هَبْ لِيْ مِنَ الصّٰلِحِيْنَ

Maksudnya: “Ya Tuhanku, anugerahkanlah kepadaku (seorang anak) yang termasuk orang yang soleh.” – (Surah As-Saffat, ayat 100)

7. Doa Agar diberikan Rahmat

اِنَّهٗ كَانَ فَرِيْقٌ مِّنْ عِبَادِيْ يَقُوْلُوْنَ رَبَّنَآ اٰمَنَّا فَاغْفِرْ لَنَا وَارْحَمْنَا وَاَنْتَ خَيْرُ الرّٰحِمِيْنَ ۚ

Maksudnya: “Wahai Tuhan kami, kami telah beriman, maka ampunilah kami dan rahmatilah kami. dan Engkau adalah sebaik-baik pemberi rahmat.” – (Surah Al-Mukminun, ayat 109)

8. Doa Anak dilembutkan Hatinya

اَللّٰهُ لَطِيْفٌۢ بِعِبَادِهٖ يَرْزُقُ مَنْ يَّشَاۤءُ ۚوَهُوَ الْقَوِيُّ الْعَزِيْزُ ࣖ

Maksudnya: “Allah maha lembut tadbirNya (serta melimpah-limpah kebaikan dan belas kasihanNya) kepada hamba-hambaNya: la memberi rezeki kepada sesiapa yang dikhendakiNya (menurut aturan yang telah ditetapkan) dan Dialah yang maha kuat, lagi maha kuasa.” – (Surah As-Syura, ayat 19)

9. Doa Supaya dikurniakan Anak Aang Mentaati Perintah Allah

رَبَّنَا وَاجْعَلْنَا مُسْلِمَيْنِ لَكَ وَمِنْ ذُرِّيَّتِنَآ اُمَّةً مُّسْلِمَةً لَّكَۖ وَاَرِنَا مَنَاسِكَنَا وَتُبْ عَلَيْنَا ۚ اِنَّكَ اَنْتَ التَّوَّابُ الرَّحِيْمُ

Maksudnya: “Wahai Tuhan kami! Jadikanlah kami berdua: orang-orang Islam (yang berserah diri) kepadaMu, dan jadikanlah daripada keturunan kami: umat Islam (yang berserah diri) kepadamu, dan tunjukkanlah kepada kami syariat dan cara-cara ibadat kami, dan terimalah taubat kami; sesungguhnya Engkaulah Maha Penerima taubat, lagi Maha Mengasihani.” – (Surah Al-Baqarah, ayat 128)

10. Doa Agar Anak Kuat & Bersabar

يٰٓاَيُّهَا الَّذِيْنَ اٰمَنُوا اصْبِرُوْا وَصَابِرُوْا وَرَابِطُوْاۗ وَاتَّقُوا اللّٰهَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُوْنَ ࣖ

Maksudnya: “Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan).” – (Surah Ali-Imran, ayat 200)

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my ini menitikberatkan betapa utamanya doa yang dilakukan oleh ibu bapa dalam membentuk karakter anak-anak supaya mereka menjadi insan yang berakhlak tinggi serta mulia. Ibu bapa memikul tanggungjawab besar dalam mendidik anak-anak, dan kekuatan doa mereka memainkan peranan penting dalam memastikan kebajikan anak-anak tersebut.

Artikel ini turut mencakup beberapa contoh doa yang efektif untuk dimohonkan bagi perkembangan anak-anak, seperti doa agar mereka rajin menunaikan solat, diberikan keturunan yang berbakti, dan tetap taat kepada ajaran agama.

Semua doa yang disebutkan ini mencerminkan harapan yang mendalam dari ibu bapa, yang berharap agar anak-anak mereka tumbuh menjadi individu yang penuh iman serta berakhlak mulia.

Untuk mengakhiri, artikel ini menegaskan peranan penting yang dimainkan oleh ibu bapa dalam membentuk masa depan anak-anak mereka melalui doa serta pendidikan agama, dan menyediakan beberapa contoh doa sebagai panduan bagi mereka yang ingin mendoakan anak-anak agar menjadi insan yang soleh dan solehah.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.