√ Doa Pilihan Raya Umum Agar Dapat Pemimpin Jujur & Baik

Doa Pilihan Raya – Malaysia akan segera mengadakan Pilihan Raya Malaysia yang dinantikan. Seperti yang wajar, kami sebagai warga Malaysia yang bersemangat dengan nasionalisme memikul tanggungjawab besar dalam menentukan masa depan serta arah haluan negara kita.

Namun, kita tidak boleh mengelak dari hakikat bahawa sebagai manusia, kita seringkali terbatas dalam membuat pilihan yang terbaik. Dalam artikel ini, kami akan berkongsi dengan anda beberapa doa untuk Pilihan Raya dan untuk mendapatkan pemimpin yang cemerlang sebelum anda menuju ke tempat mengundi.

Pilihan Raya Malaysia (PRU)

Malaysia menganut sistem pemerintahan demokrasi berparlimen dengan raja sebagai ketua berperlembagaan. Di samping Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, tokoh penting lain dalam negara adalah Perdana Menteri.

Setiap lima tahun, pemilihan umum diadakan untuk memilih calon-calon yang layak dan mendapat sokongan rakyat dalam Dewan Rakyat.

Hukum Mengundi

Wujud perbezaan pandangan dalam soal hukum mengundi. Walau bagaimanapun, banyak cendekiawan agama menyatakan bahawa mengundi adalah satu bentuk pengesahan terhadap calon yang pantas untuk memegang kuasa.

Oleh itu, pandangan ini selaras dengan pendapat yang telah diberikan oleh Imam Hassan al-Banna, Sheikh Yusuf al-Qaradawi, Sheikh Ali Jum’ah, dan Sheikh Ahmad Tayyib.

Warganegara yang memenuhi syarat dan berpengetahuan perlu mengambil bahagian dalam proses pemilihan pemimpin yang adil dan layak. Ini adalah suatu kewajipan yang tidak boleh dielakkan. Mengundi, pada hakekatnya, adalah satu tindakan yang membuktikan sokongan kepada calon yang layak.

mam Hassan al-Banna berkata, “Memberikan undian adalah suatu penyaksian, manusia akan ditanya akannya (calon mana yang akan dipilih dan kenapa), maka putuslah untuk memberikan undian berdasarkan hati-hati kamu dan akal kamu, dan jadilah orang yang membantu akan kebenaran dan berani dalam memilih calon yang baik (serta amanah).”

Doa – doa Untuk Pilihan Raya

1. Doa Pilihan Raya

اللَّهُمَّ أَرِنَا الْحَقَّ حَقًّا وَارْزُقْنَا اتِّبَاعَهُ، وَأَرِنَا الْبَاطِلَ بَاطِلًا وَارْزُقْنَا اجْتِنَابَهُ

Allahumma arinal haqqo haqqon warzuqnat tiba’ah wa arinal bathilan warzuqnaj tina bah

Maksudnya: “Ya Allah tunjukkanlah kepada kami yang benar itu benar dan bantulah kami untuk mengikutinya, dan tunjukkanlah kepada kami yang batil itu batil dan bantulah kami untuk menjauhinya.”

2. Doa Mendapat Pemimpin Yang Baik

اللَّهُمَّ وَلِّ أُمُوْرَنَا خِيَارَنَا ، وَلَا تُوَلِّ أُمُوْرَنَا شِرَارَنَا

Allahumma walla umurona khiyarona wala tuwalla umurona syiro rona

Maksudnya: “Ya Allah! Lantiklah untuk urusan kami (pemerintahan) orang-orang yang terbaik di kalangan kami. Janganlah Engkau lantik untuk urusan kami orang-orang yang terburuk di kalangan kami.”

Calon Yang Tidak Layak dipilih Menurut Mufti

1. Calon Yang Telah Menzahirkan Permusuhan Dengan Islam

Allah menyebut dalam al-Quran Surah Ali ‘Imran ayat 118:

Maksudnya: “Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah kamu mengambil orang-orang yang bukan dari kalangan kamu menjadi bitanah (orang penting yang dipercayai). Mereka tidak akan berhenti-henti berusaha mendatangkan bencana kepada kamu.

Mereka sukakan apa yang menyusahkan kamu. Telahpun nyata (tanda) kebencian mereka pada pertuturan mulut mereka, dan apa yang dada mereka sembunyikan itu lebih besar lagi. Sesungguhnya telah kami jelaskan kepada kamu keterangan-keterangan itu jika kamu (mahu) berakal”.

2. Calon Yang Jelas Menyokong Pihak Yang Memusuhi Islam

Dalam Surah al-Nisa ayat 138-140, Allah SWT berfirman:

Maksudnya: “Sampaikanlah khabar berita kepada orang-orang munafik: bahawa sesungguhnya disediakan untuk mereka azab seksa yang perit; (139) (Iaitu) Mereka yang mengambil golongan kafir (anti-Islam) menjadi teman setia dengan meninggalkan mereka yang beriman.

Adakah mereka (orang-orang munafik) mencari izzah (kekuatan dan kemuliaan) di sisi orang-orang kafir itu, padahal sesungguhnya izzah (kekuatan dan kemuliaan) itu semuanya ialah milik Allah.

Dan sesungguhnya Allah telah pun menurunkan kepada kamu (perintahNya) di dalam Kitab (Al-Quran), iaitu: apabila kamu mendengar ayat-ayat keterangan Allah diingkari dan diejek-ejek (oleh kaum kafir dan munafik), maka janganlah kamu duduk (bergaul) dengan mereka sehingga mereka masuk kepada memperkatakan soal yang lain;

kerana sesungguhnya (jika kamu melakukan yang demikian), tentulah kamu sama seperti mereka. Sesungguhnya Allah akan menghimpunkan sekalian orang manufik dan orang kafir di dalam neraka Jahannam.”

3. Calon Yang Ada/Berpotensi Melakukan Rasuah Atau Salahguna Kuasa

Sabda Nabi SAW:


وَإِنَّ الرَّجُلَ لَيَتَكَلَّمُ بِالْكَلِمَةِ مِنْ سَخَطِ اللَّهِ مَا كَانَ يَظُنُّ أَنْ تَبْلُغَ مَا بَلَغَتْ يَكْتُبُ اللَّهُ لَهُ بِهَا سَخَطَهُ إِلَى يَوْمِ يَلْقَاهُ

Maksudnya: “Adakalanya seseorang kamu pula berucap dengan sesuatu kalimat dari kemurkaan Allah, padahal dia tidak menyangka ia akan sampai tahap sedemikian lalu dengannya Allah mencatatkan kemurkaaan  untuknya sehingga hari dia bertemu Allah.” – (Hadis Riwayat Malik dan al-Tirmizi)

4. Calon Yang Zahir

Sabda Nabi SAW:

وَمَنْ أَشَارَ عَلَى أَخِيهِ بِأَمْرٍ يَعْلَمُ أَنَّ الرُّشْدَ فِي غَيْرِهِ فَقَدْ خَانَهُ

Maksudnya: “Sesiapa yang memberikan pendapat untuk saudaranya dalam sesuatu perkara sedangkan dia tahu bahawa kebaikan itu pada perkara yang lain (pendapat lain) maka dia telah mengkhianatinya.” – (Hadis Riwayat Abu Daud, dinilai sebagai hasan).

5. Calon Yang Menzahirkan Sikap Zalim Dalam Pengurusan Atau pentadbiran

Firman Allah Surah al-Maidah, ayat 8:

يَاأَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُونُوا قَوَّامِينَ لِلَّهِ شُهَدَاءَ بِالْقِسْطِ وَلَا يَجْرِمَنَّكُمْ شَنَآنُ قَوْمٍ عَلَى أَلَّا تَعْدِلُوا اعْدِلُوا هُوَ أَقْرَبُ لِلتَّقْوَى وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ خَبِيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ

Maksudnya: “Wahai orang-orang yang beriman, hendaklah kamu semua sentiasa menjadi orang-orang yang menegakkan keadilan kerana Allah dan jangan sekali-kali kebencian kamu terhadap sesuatu kaum itu membawa kamu kepada tidak melakukan keadilan.

Hendaklah kamu berlaku adil (kepada sesiapa jua) kerana sikap adil itu lebih hampir kepada taqwa. Dan bertaqwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dengan mendalam akan apa yang kamu lakukan.”

6. Calon Yang Mempunyai Latar Suka Berbohong

Sabda Nabi SAW:

وَإِيَّاكُمْ وَالْكَذِبَ، فَإِنَّ الْكَذِبَ يَهْدِي إِلَى الْفُجُورِ، وَإِنَّ الْفُجُورَ يَهْدِي إِلَى النَّارِ، وَمَا يَزَالُ الرَّجُلُ يَكْذِبُ وَيَتَحَرَّى الْكَذِبَ حَتَّى يُكْتَبَ عِنْدَ اللهِ كَذَّابًا

Maksudnya: “Jauhilah kamu daripada berbohong. Sesungguhnya pembohongan membawa kepada kejahatan. Sesungguhnya kejahatan membawa kepada neraka. Seseorang itu selalu berbohong dan berusaha untuk berbohong sehingga ditulis di sisi Allah sebagai pembohong.” – (Hadis Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Tambahan lagi, kata Khalifah Abu Bakr al-Siddiq ketika memberikan ucapan sebagai khalifah:

الصدق أمانة والكذب خيانة

“Benar adalah amanah dan dusta adalah khianat.” – (Ibn Hisyam, al-Sirah al-Nabawiyyah, 4/232. Beirut: Dar al-Khair)

7. Calon Yang Mempunyai Rekod Perkhidmatan Yang Buruk

Sabda Nabi SAW:

لاَ يُلْدَغُ المُؤْمِنُ مِنْ جُحْرٍ وَاحِدٍ مَرَّتَيْنِ

“Seorang mukmin tidak disengat dari satu lubang sebanyak dua kali” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Kesimpulan

Tulisan bacadoa.my ini mengulas mengenai Pilihan Raya Malaysia (PRU) yang bakal berlangsung, serta betapa pentingnya peran serta rakyat Malaysia dalam memilih pemimpin dan menentukan masa depan negara.

Artikel ini juga menyoroti pandangan agama Islam terhadap proses pemungutan suara dan menegaskan kepada warganegara untuk bersikap cermat dalam memilih calon yang memiliki catatan hitam, menyokong kelompok yang bermusuhan dengan Islam, memiliki potensi terlibat dalam tindakan rasuah, atau menunjukkan sifat zalim dalam urusan pemerintahan.

Demi memastikan masa depan yang cerah dan negara yang adil, tulisan ini menggalakkan rakyat Malaysia untuk menjalankan hak mereka untuk mengundi dengan bijak, memohon petunjuk dari Allah dalam pemilihan pemimpin yang bermoral, dan menghindari calon yang tidak layak untuk memegang tanggung jawab pemerintahan. Oleh itu, artikel ini menekankan pentingnya pelaksanaan tanggung jawab kewarganegaraan dalam menghadapi Pilihan Raya Malaysia yang akan datang.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.