√ Doa Barang Hilang Agar ditemukan (Arab, Rumi, dan Maksud)

Doa Barang Hilang – Keistimewaan membaca doa untuk mencari barang yang hilang adalah ia dapat memberikan pertolongan kepada seseorang yang sedang mencari barang atau harta yang telah hilang, dengan harapan agar barang tersebut dapat ditemui dalam keadaan yang utuh dan selamat.

Tentunya, kita merasa bimbang dan cemas apabila kita sedar bahawa barang peribadi kita telah hilang atau mungkin dicuri oleh individu yang tidak bertanggungjawab.

Perasaan tersebut menjadi lebih rumit apabila barang yang hilang itu adalah berjenama atau mempunyai nilai sentimental yang tinggi dalam kehidupan kita.

Dalam artikel kali ini, kami akan berkongsi beberapa doa yang boleh diamalkan dalam situasi hilang barang, serta panduan yang boleh membantu anda ketika menghadapi keadaan sedemikian. Doa-doaini adalah salah satu cara yang dapat kita gunakan sebagai usaha untuk mencari barang yang hilang.

Kaedah Mencari Barang Hilang Menurut Islam

Dalam perkara kehilangan barang atau manusia yang hilang, agama Islam tidak menafikan kemampuan syaitan untuk menyembunyikannya sehingga sukar ditemui oleh mata manusia yang biasa.

Terdapat situasi di mana kita juga mungkin tidak dapat melihat sesuatu yang besar di hadapan kita kerana penglihatan kita diselubungi oleh jin atau syaitan.

Oleh itu, adalah sangat dianjurkan bagi kita untuk merujuk kepada ajaran Islam dalam mengatasi permasalahan ini.

Selain daripada memperbanyakkan pelaksanaan ibadah fardhu dan sunat, kita juga dapat berdoa agar barang yang hilang dapat dipulangkan semula.

Doa Barang Hilang Agar ditemukan Semula

Ada beberapa cara untuk mengatasi kehilangan barang dan tindakan yang dapat kita ambil sebagai usaha untuk menemukan atau mendapatkan kembali barang yang hilang.

Dalam tulisan ini, kami ingin berkongsi beberapa doa dan praktik yang dapat dilakukan dalam situasi seperti ini.

1. Doa Hilang Barang 1

Dalam riwayat yang lain pula, terdapat sebuah kisah yang menceritakan bagaimana Ummu Salamah yang telah kehilangan suaminya, lalu Rasulullah SAW mengajarkan sebuah doa:

إِنّا للهِ وَإِنَا إِلَـيْهِ راجِعـون ، اللهُـمِّ اْجُـرْني في مُصـيبَتي، وَاخْلُـفْ لي خَيْـراً مِنْـها

Inna lillahi wa inna ilayhi raji`un, Allahumma jurni fi musibati wa ‘khluf li khayran minha.

Maksudnya: Kita milik Allah semata dan sesungguhnya hanya kepada-Nya semata kita kembali. Ya Allah berilah aku pahala dalam musibah yang menimpaku, dan berilah aku ganti yang lebih baik daripada musibah yang telah menimpa.

2. Doa Hilang Barang 2

اَللَّهُمَّ يَا جَامِعَ النَّاسِ لِيَوْمٍ لَا رَيْبَ فِيْهِ اِجْمَعْ بَيْنِيْ وَبَيْنَ ضَالَّتِيْ فِيْ خَيْرٍ وَعَافِيَةٍ

Allahumma ya jami‘an nasi li yaumin la raiba fihi, ijma’ baiia wa baina dlallati fi khairin wa ‘afiyah.

Maksudnya: Ya Allah, wahai Tuhan yang mengumpulkan semua manusia di hari yang tiada ragu lagi padanya. Pertemukan aku dan barangku yang hilang dengan kebaikan dan ‘afiyah.

3. Doa Hilang Barang 3

اللّهُمَّ أجِرْنِي فِيْ مُصِيْبَتِيْ وَاخْلُفْنِيْ خَيْرًا مِنْهَ

Allahumma ajini fii musiibatii wakhlufni khoiran minha.

Maksudnya: Ya Allah berilah ganjaran atas musibah yang menimpaku ini, dan gantilah dengan yang lebih baik daripadanya.

4. Doa Hilang Barang 4

يَا جَامِعَ النَّاسِ لِيَوْمِ لاَ رَيْبَ فِيهِ، اِجْمَعْ عَلَيَّ ضَآلَّتِي

Ya Jami’an Naasi li yaumil la raiba fihi, ijma’ alayya dhollati.

Makasudnya: Wahai Tuhan Yang Menghimpunkan menusia di hari yang tidak ada ragu-ragu lagi padanya, himpunkanlah aku dengan barangku yang hilang itu.

5. Doa Hilang Barang 5

اَللّٰهُمَّ يَارِبِّ الضَّآلَّةِ وَيَاهَادِيًا مِنَ الضَّلاَلَةِ رُدَّ ضَآ لَّتِىْ

Allaahumma ya rabbadl dloollati wa yaa haadiyan minadl dlolaalati rudda dloollati.

Maksudnya: Ya Allah Tuhan dari sesuatu yang hilang. Ya Tuhan yang memberikan petunjuk dari kesesatan, kembalikanlah barangku yang hilang.

6. Doa Hilang Barang 6

بسم الله يا هادي الضلال وراد الضالة اردد علي ضالتي بعزتك وسلطانك فإنها من عطائك وفضلك

Bismillahi yaa haadi al dhalal wa raadi al dhaalah, urdud ‘ala dhaalatii bi izzatika wa sulthanika fainnahaa min ‘athaaika w fadhlikaBismillah.

Maksudnya: Wahai Yang Maha Memberikan Petunjuk sesuatu yang hilang arah, wahai yang Maha Mengembalikan sesuatu yang hilang, kembalikanlah kepadaku barangku yang hilang dengan kemuliaan Mu dan kekuasaan Mu, sesungguhnya itu adalah dari pemberian Mu dan kemurahan Mu.

Cara Mengikhlaskan Jika Kehilangan

Kunci untuk merasa tenang dalam setiap situasi ujian dan cobaan dalam kehidupan adalah kesabaran dan ikhlas. Kita juga perlu memahami konsep dari ujian yang kita hadapi.

Setiap individu, yang merupakan hamba yang lemah, tidak akan pernah terlepas dari ujian yang Allah berikan kepada mereka.

Sebab, ujianlah yang akan mengukur sejauh mana ketulusan iman kita yang sejati.

Seperti yang pernah diucapkan oleh Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu, dalam sabdanya yang mulia:

مَا يُصِيبُ المُسْلِمَ، مِنْ نَصَبٍ وَلاَ وَصَبٍ، وَلاَ هَمٍّ وَلاَ حُزْنٍ وَلاَ أَذًى وَلاَ غَمٍّ، حَتَّى الشَّوْكَةِ يُشَاكُهَا، إِلَّا كَفَّرَ اللَّهُ بِهَا مِنْ خَطَايَاهُ

“Tidak ada satu musibah yang menimpa setiap muslim, baik rasa penat, sakit, gusar, sedih, gangguan orang lain, resah yang mendalam, sampai duri yang menancap di badannya, kecuali Allah jadikan hal itu sebagai sebab pengampunan dosa-dosanya.” – (Hadis Riwayat Bukhari 5641)

Kita perlu menerima dengan tawakkal kepada segala yang berlaku dan bersedia meredhai ujian yang Allah limpahkan, seumpama kehilangan harta yang kita cintai atau orang yang kita sayangi.

Bersenang-senanglah dengan segala yang telah Allah tetapkan untuk kita, kerana apabila kita menjalani dengan kesabaran dan keikhlasan, kita akan mendapat ganjaran yang lebih besar.

Kesimpulan

Mengenai usaha mencari barang yang hilang, doa memiliki kuasa istimewa untuk membantu individu yang sedang mencari harta atau benda yang telah hilang. Dalam tulisan ini, bacadoa.my ingin berkongsi beberapa doa yang boleh digunakan ketika menghadapi kehilangan barang, dengan harapan agar barang tersebut dapat ditemui dalam keadaan yang utuh dan selamat.

Selain daripada itu, tulisan ini juga menitikberatkan kepentingan sabar dan ketulusan dalam menghadapi ujian kehilangan dalam Islam, sambil mengingatkan bahawa ujian ini juga boleh menjadi sebab untuk pengampunan dosa-dosa individu.

Oleh itu, dalam konteks Islam, doa, kesabaran, dan ketulusan adalah kunci untuk mengatasi kehilangan barang atau orang yang kita cintai dengan lebih baik.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.