√ Amalan Hari Jumaat, Sunat Yang Sangat Baik dilakukan

Amalan Hari Jumaat – Terdapat tujuh hari dalam seminggu, mengikut kalendar Masihi, hari yang kelima adalah Jumaat. Dalam agama Islam, Jumaat dianggap sebagai penghulu segala hari, di mana pahala yang besar boleh diperoleh dengan menjalankan amalan sunat yang disyorkan pada hari ini. Apakah amalan-amalan yang boleh kita lakukan pada hari Jumaat?

Dalam artikel ini, kami akan berkongsi dengan anda beberapa amalan yang boleh anda lakukan dengan mudah pada hari Jumaat.

Daftar Amalan Hari Jumaat

Di sini, kami ingin berkongsi senarai amalan yang boleh diamalkan pada hari Jumaat sebagai panduan untuk menyambut kedatangan Saiyyidul Ayyam dengan penuh berkat dan kebaikan.

1. Berpakaian Kemas

Agama Islam menekankan pentingnya menjaga kebersihan dan kekemasan diri serta lingkungan bagi umatnya. Sikap suka menjaga kebersihan merupakan nilai yang sangat dihargai oleh Allah SWT, dan ajaran RasulNya meliputi kebersihan baik dari segi rohani maupun jasmani.

Pentingnya berpakaian kemas tidak selalu berarti harus memiliki pakaian baru. Yang terpenting adalah menjaga agar pakaian tetap bersih dan nyaman saat dikenakan pada tubuh.

2. Mandi Sunat Hari Jumaat

Sunnah bagi kita untuk menjalani mandi pada hari Jumaat sebelum kita menunaikan solat Jumaat, meskipun pada waktu tertentu, tindakan ini tidak diwajibkan untuk beberapa golongan seperti individu yang sedang melakukan perjalanan, wanita, dan juga kanak-kanak.

Daripada Abu Sa’id al-Khudri RA, bahawa Nabi SAW bersabda:

الْغُسْلُ يَوْمَ الْجُمُعَةِ وَاجِبٌ عَلَى كُلِّ مُحْتَلِمٍ

Maksudnya: “Mandi pada hari Jumaat adalah wajib bagi setiap orang yang baligh.” – (Hadis Riwayat Muslim, 846)

3. Membaca Surah Al-Kahfi

Amalan yang berikutnya pada hari Jumaat adalah membaca surah Al-Kahfi. Amalan ini dapat dilakukan baik pada malam sebelum Jumaat atau pada hari Jumaat itu sendiri.

Rasulullah SAW pernah menyatakan:

Maksudnya: “Sesiapa yang membaca surah Al-Kahfi pada hari Jumaat nescaya akan diterangkannya dengan satu cahaya di antara dua Jumaat.” – (Hadis Riwayat al- Nasaei, al-Baihaqi dan al-Hakim)

4. Datang Awal ke Masjid

Rasulullah bersabda di dalam hadis riwayat Bukhari dan Muslim:

“Pada hari jum’ah, para malaikat berdiri di pintu masuk masjid itu di mana solat jum’ah hendak didirikan. Mereka menuliskan nama orang yang memasuki masjid terlebih dahulu, dan selepas itu nama orang yang selepas itu pula (begitulah seterusnya), dan mereka terus melakukan ini.

Orang yang masuk pertama akan mendapat pahala mengorbankan seekor unta di jalan Allah, orang yang mengikutinya akan mendapat pahala mengorbankan seekor lembu, selepas itu seekor ayam, setelah itu pahala pemberian telur sebagai amal di jalan Allah.

Ketika khatib mula nak beri khutbah, para malaikat menggulungkan catatannya dan (duduk) mula mendengar khutbah.”

5. Bersedekah Walau Sedikit

Allah SWT juga akan menganugerahkan pahala yang berlipat ganda kepada individu yang beramal dengan bersedekah, sebagaimana yang ditegaskan dalam firman Allah yang bermaksud;

“Bandingan (derma) orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji. Dan (ingatlah), Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakiNya, dan Allah Maha Luas (rahmat) kurniaNya, lagi Meliputi ilmu pengetahuanNya.” – (Surah Al-Baqarah: 261)

6. Memperbanyakkan Berdoa

Berdoa bukanlah tindakan yang terikat pada hari Jumaat sahaja, tetapi ia merupakan tindakan yang kita lakukan sebagai hamba kepada Allah Yang Maha Esa.

Kita adalah hamba yang penuh dengan kelemahan, dan satu-satunya tempat kita memohon segala keperluan adalah kepada Allah. Allah amat menghargai hamba-hamba-Nya yang sentiasa berdoa, walaupun bagi perkara-perkara yang kecil dan aduan-aduan yang sederhana.

Apabila seseorang semakin banyak berdoa, kedudukan mereka semakin dekat dengan Allah SWT.

7. Memperbanyakkan Selawat Nabi Muhammad SAW

Perintah untuk mengucapkan selawat seharusnya tidak terbatas hanya pada hari Jumaat semata-mata. Sebaliknya, kita seharusnya mengamalkan selawat pada semua hari lainnya dengan sepenuh hati.

Rasulullah SAW pernah berkata:

Maksudnya: “Perbanyakkanlah membaca selawat kepadaku pada malam dan hari Jumaat, maka siapa yang membaca selawat untukku satu kali, Allah akan berselawat kepadanya 10 kali (Allah akan memberinya rahmat 10 kali).” – (Hadis Riwayat Al-Baihaqi)

Selawat yang kita baca juga akan dibentangkan di hadapan Nabi Muhammad pada setiap hari Jumaat. Rasulullah SAW bersabda:

“Perbanyakkanlah berselawat ke atasku pada setiap hari Jumaat. Sesungguhnya selawat yang dibaca oleh umatku akan dibentangkan kepadaku pada setiap hari Jumaat. Barangsiapa yang paling banyak berselawat ke atasku, maka dia akan berada paling hampir denganku (di dalam syurga).”

8. Memotong Kuku

Akhirnya, satu amalan yang mudah untuk kita lakukan pada hari Jumaat ialah memotong kuku.

Walau tiada hadis sahih yang menghuraikan tatacara dan menetapkan hari-hari tertentu untuk memotong kuku seperti yang diajar oleh Nabi SAW, namun terdapat beberapa riwayat daripada para sahabat dan tabi’in yang menunjukkan bahawa mereka mengamalkan memotong kuku pada hari Jumaat.

Imam Nawawi menyatakan: “Imam Syafie dan para ulama Mazhab Syafi’iyyah menegaskan, dianjurkan memotong kuku dan mencukur rambut-rambut di badan (kumis dan bulu kemaluan) pada hari Jumaat.” (Rujuk Al-Majmu’ Syarh Al-Muhadzdzab, 1:287)

9. Berkata Yang Baik-baik

Segala perkataan yang kita lafazkan akan terekam dalam catatan pahala atau dosa, yang akan dinilai oleh Allah.

Karenanya, hendaklah kita bercakap dengan kata-kata yang memberi manfaat dan kebaikan. Jika tidak, adalah lebih baik untuk kita menjaga keheningan daripada mengucapkan perkataan yang dapat merugikan atau menyakiti hati orang lain.

10. Memakai Wangi-wangian

Memakai wangian adalah sesuatu yang sangat disarankan bagi kaum lelaki, terutamanya apabila kita merancang untuk menghadiri solat Jumaat di masjid. Menurut riwayat dari RA, Rasulullah SAW pernah bersabda:

Maksudnya: “Wangian lelaki adalah apa yang nyata baunya dan tersembunyi warnanya, (manakala) wangian perempuan itu pula adalah yang nyata warnanya dan tersembunyi baunya.” – (Hadis Riwayat At-Tirmidzi)

11. Melazimkan Diri Beristighfar

Dengan beristighfar, kita memiliki peluang untuk menghapuskan segala dosa, baik yang besar mahupun yang kecil, yang kita pernah lakukan. Ini adalah hakikat bahawa sebagai hamba di muka bumi ini, kita tidak dapat mengelak daripada melakukan dosa.

Istighfar merujuk kepada tindakan kita yang merendahkan diri, baik hati, jiwa, maupun fikiran kita, untuk memohon keampunan daripada Allah atas segala kesalahan dan dosa yang kita perbuat. Allah adalah Yang Maha Pengampun, dan kita berharap agar Allah melimpahkan keampunan-Nya ke atas kita semua.

Kesimpulan

Hari Jumaat dalam agama Islam adalah sebuah hari yang dilihat sebagai istimewa dan penuh dengan rahmat. Dalam tulisan bacadoa.my ini, kami akan menyampaikan beberapa tindakan yang disyorkan untuk dilakukan pada hari Jumaat.

Beberapa daripada amalan-amalan ini termasuk mandi sunat sebelum solat Jumaat, memakai pakaian yang bersih dan kemas, datang awal ke masjid, membaca Surah Al-Kahfi, memperbanyakkan doa, memberikan sedekah, berbicara dengan kata-kata yang baik, melazimkan selawat kepada Nabi Muhammad SAW, beristighfar, mengenakan wangi-wangian (terutamanya bagi lelaki yang pergi ke masjid), dan memotong kuku.

Semua amalan ini bertujuan untuk mendekatkan diri kepada Allah, membersihkan diri secara jasmani dan rohani, serta mendapatkan pahala yang besar pada hari Jumaat yang dianggap sebagai penghulu segala hari dalam Islam. Semoga dengan mengamalkan tindakan-tindakan ini, umat Islam dapat merasai keberkatan dan kebaikan pada hari yang mulia ini.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.