√ Doa Sebelum dan Selepas Belajar (Arab, Rumi, dan Terjemahan)

Doa Sebelum Selepas Belajar – Mencari pengetahuan adalah satu tanggungjawab yang wajar bagi setiap individu. Pengetahuan adalah sebuah alat yang berharga untuk mengukur kualiti kehidupan kita sehari-hari, memungkinkan kita untuk memutuskan dengan bijak apa yang baik dan yang tidak. Keuntungan dalam mengejar pengetahuan ini adalah sangat besar.

Allah SWT telah meninggikan kedudukan mereka yang berilmu dan mulia di sisi-Nya, seperti yang dinyatakan dalam Surah Al-Mujadalah ayat 11:

Maksudnya: “Nescaya Allah akan mengangkat (darjat) orang-orang yang diberikan ilmu beberapa darjat”

Inilah betapa signifikannya bagi setiap individu untuk menjalankan tanggungjawab dalam mengejar pengetahuan. Melalui ilmu, kita akan ditinggikan darjat oleh Allah SWT.

Dalam perkongsian ini, kami menyediakan beberapa doa yang boleh diamalkan semasa belajar. Terdapat juga bacaan dalam aksara Latin berserta dengan terjemahannya, demi memudahkan pemahaman para pembaca.

Doa Sebelum Dan Selepas Belajar

Imej: Odua

1. Doa Sebelum Belajar

اَللَّهُمَّ افْتَحْ عَلَيْنَا حِكْمَتَكَ وَانْشُرْ عَلَيْنَا مِنْ خَزَائِنِ رَحْمَتِكَ يَا اَرْحَمَ الرَّاحِمِيْن

Allahummaftah ‘alaina hikmataka wansyur ‘alainaa min khozaa inirohmatika yaa arhamarrahimiin.

Maksudnya: Ya Allah bukakanlah kepada kami hikmahMu dan limpahkanlah ke atas kami khazanah rahmatMu wahai Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.

2. Doa Sebelum Belajar (Doa Dipermudahkan Urusan dalam Pembelajaran)

رَبَّنَا آتِنَا مِن لَّدُنكَ رَحْمَةً وَهَيِّئْ لَنَا مِنْ أَمْرِنَا رَشَدًا

Rabbana aatina min ladunka rahmatan wahayyi’lanaa min amrinaa rasyadaan.

Maksudnya: Wahai Tuhan kami, kurniakanlah rahmat kepada kami dari sisi-Mu dan sempurnakan lah bagi kami petunjuk yang lurus dalam urusan kami. [Surah Al-Kahfi: Ayat 10].

3. Doa Sebelum Belajar (Doa Menuntut Ilmu)

رَبِّ زِدْنِي عِلْمًا وَارْزُقْنِيْ فَهْمًا وَاجْعَلْنِيْ مِنَ الصَّالِحِيْنَ

Robbi zidnii ‘ilman Warzuqnii fahman Waj’alnii minash-shoolihiin

Maksudnya: Ya Allah, tambahkanlah ilmuku dan kurniakanlah kefahaman bagiku, dan jadikanlah aku termasuk dalam golongan orang-orang yang soleh.

4. Doa Sebelum Belajar (Doa Penerang Hati)


رَبِّ اشْرَحْ لِي صَدْرِي وَيَسِّرْ لِي أَمْرِي وَاحْلُلْ عُقْدَةً مِّن لِّسَانِي يَفْقَهُوا قَوْلِي

Robbisyorhlii sodrii wa yassirlii amrii wahlul ‘ugdatannminlisaani yafqahu qauli.

Maksudnya: Ya Allah, lapangkanlah dadaku, permudahkanlah urusanku dan lancarkanlah lidahku agar mereka faham perkataanku.

Doa yang disampaikan ini bersumber daripada Surah Taha, Ayat 25 hingga 28, yang mana telah dipersembahkan oleh Nabi Musa a.s semasa menghadapi Firaun.

Selain itu, doa ini amat sesuai untuk dibaca ketika kita ingin melakukan sebarang persembahan atau menerima panggilan temuduga untuk pekerjaan atau apa-apa urusan seumpamanya.

5. Doa Selepas Belajar

رَبَّنَا انْفَعْنَا بِمَاعَلَمْتَنَا الَّذِيْ يَنْفَعُنَا وَزِدْنَا عِلْمًا وَالْحَمْدُلِلّٰهِ عَلَى كُلِّ حَالٍ

Rabbanan fa’naa bima ‘allamtana ladzi yanfa’una wa zidna ‘ilman walhamdulillahi ‘ala kulli hal.

Maksudnya: Ya Tuhan kami, jadikanlah ilmu kami ilmu yang bermanfaat, ajarkan kami apa-apa yang bermanfaat bagi kami serta tambahkan ilmu bagi kami, segala puji hanya bagi Allah dalam setiap keadaan.

6. Doa Selepas Belajar (Doa Peperiksaan)

اَللّٰهُمَّ اِنِّى اِسْتَوْدِعُكَ مَاعَلَّمْتَنِيْهِ فَارْدُدْهُ اِلَىَّ عِنْدَ حَاجَتِىْ وَلاَ تَنْسَنِيْهِ يَارَبَّ الْعَالَمِيْنَ

Allaahumma innii istaudi’uka maa ‘allamtaniihi fardud-hu ilayya ‘inda haajatii. Wa laa tansaniihi yaa robbal ‘alamiin

Maksudnya: Ya Allah, sesungguhnya ku titipkan kepada-Mu apa yang telah Engkau ajarkan kepadaku, maka kembalikanlah dia kepadaku disaat aku membutuhkannya. Janganlah Engkau buat aku lupa kepadanya wahai Tuhan pemelihara alam.

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my ini mengemukakan betapa pentingnya pengetahuan dalam kehidupan seseorang dan bagaimana ia berkaitan dengan penghormatan kepada Allah SWT. Penulis menekankan bahawa pengetahuan adalah suatu aset yang berharga yang memungkinkan individu membuat keputusan yang bijak dalam kehidupan sehari-hari mereka. Mereka merujuk kepada Surah Al-Mujadalah ayat 11 sebagai bukti bahawa Allah menghormati mereka yang berilmu di sisi-Nya.

Tambahan pula, kami berkongsi beberapa doa yang boleh diamalkan sebelum dan selepas proses pembelajaran. Doa pertama adalah untuk memohon hikmah dan kasih sayang dari Allah sebelum memulakan proses belajar. Doa kedua adalah untuk mempermudahkan urusan dalam pembelajaran. Doa-doa ini memberikan dorongan rohani dalam usaha pembelajaran serta memohon keberkatan dari Allah dalam mencapai pengetahuan.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.