√ Kelebihan Zikir Isnin: Amalan Hari Isnin (Rumi dan Maksud)

Zikir Isnin – Zikir harian merupakan satu amalan yang amat digalakkan bagi umat Islam untuk dibaca setiap hari. Dalam artikel ini, kami akan berkongsi dengan anda zikir yang sesuai untuk Isnin, untuk anda bacakan, hafal, dan praktikkan dalam kehidupan sehari-hari.

Benarkah Amalan diangkat Pada Hari Isnin?

Isu mengenai sama ada tindakan manusia akan direkodkan oleh malaikat dan disajikan di hadapan Allah pada setiap hari Isnin dan Khamis sering menjadi perbualan yang hangat di kalangan ramai.

Bagi merespons persoalan ini, kami ingin berkongsi beberapa riwayat hadis yang berkaitan dengan perkara ini.

Daripada riwayat Abu Hurairah RA, Nabi SAW telah bersabda:

تُعْرَضُ الأَعْمَالُ يَوْمَ الِاثْنَيْنِ وَالخَمِيسِ، فَأُحِبُّ أَنْ يُعْرَضَ عَمَلِي وَأَنَا صَائِمٌ

Maksudnya: “Amalan dibentangkan pada hari Isnin dan Khamis, maka aku kebih suka amalanku dibentangkan ketika aku sedang berpuasa.” – (Hadis Riwayat Al-Tirmizi no. 747)

Daripada Usamah bin Zaid, bahawa Rasulullah SAW bersabda:

ذَانِكَ يَوْمَانِ تُعْرَضُ فِيهِمَا الْأَعْمَالُ عَلَى رَبِّ الْعَالَمِينَ، فَأُحِبُّ أَنْ يُعْرَضَ عَمَلِي وَأَنَا صَائِمٌ

Maksudnya: “Dua hari tersebut akan dibentangkan amalan-amalan kepada Tuhan sekalian alam. Maka aku lebih suka jika amalanku dibentangkan ketika aku sedang berpuasa.” – (Hadis Riwayat Al-Nasa’ie no. 2358)

Maksud yang terkandung dalam hadis tersebut ialah bahawa setiap perbuatan manusia akan diangkat dan dipersembahkan kepada Allah SWT. Ini termasuklah perbuatan-perbuatan tahunan yang dipersembahkan di bulan Sya’ban seperti yang diberitahu oleh Baginda SAW, dan juga perbuatan-perbuatan mingguan yang dipersembahkan pada hari Isnin dan Khamis.

Teks Amalan Zikir Isnin

Panduan zikir untuk hari Isnin ini disusun dalam dua bahasa, iaitu Bahasa Arab dan Bahasa Rumi, lengkap dengan terjemahan zikir, serta penjelasan tentang keutamaan atau fadhilat yang terkandung dalam amalan ini. Di bawah ini, kami senaraikan beberapa zikir yang sesuai untuk diamalkan.

لَا حَوْلَ وَلَا قُوَّةَ إِلَّا بِٱللَّٰهِ ٱلْعَلِيِّ ٱلْعَظِيمِ

Laa haw la wa laa quwwata illa billa hil a’li yil a’zim

Maksudnya: “Tiada daya dan upaya kecuali dengan kurniaan Allah yang Maha Besar.”

Kelebihan Zikir Isnin

1. Bekalan Ke Syurga

Nabi Muhammad SAW ada bersabda pada Abdullah bin Qois,

“Wahai ‘Abdullah bin Qois, katakanlah ‘Laa hawla wa laa quwwata illa billah’, kerana ia merupakan simpanan pahala berharga di surga.” – (Hadis Riwayat Bukhari no. 7386)

Zikir ini disebut memiliki kemampuan untuk memberikan kebahagiaan spiritual kepada hati dan jiwa karena kekuatannya sebagai jembatan yang menghubungkan diri dengan Allah.

2. Meningkatkan Ketaatan Kepada Allah

Kata Ibnu Mas’ud, “Tidak ada daya untuk menghindarkan diri dari maksiat selain dengan perlindungan dari Allah. Tidak ada kekuatan untuk melaksanakan ketaatan selain dengan pertolongan Allah.”

Apabila kita mengamalkan zikir ini dengan sepenuh hati, kesungguhan yang tulus, pastinya akan meningkatkan kesedaran keagamaan kita sebagai hamba Allah.

3. Sebagai Penawar Kepada Penyakit

Zikir ini memiliki hubungan yang erat dengan proses penyembuhan hati dan meredakan kesedihan, berlandaskan kepada sebuah riwayat hadis yang mengatakan:

Dalam satu riwayat, Abu Hurairah menceritakan bahawa Rasulullah SAW pernah menyampaikan dengan sabdanya:

Barangsiapa yang mengucapkan Laa Haula wa Laa Quwwata illa Billaah maka hal itu sebagai penawar baginya dari 99 penyakit dan yang termudah adalah rasa bimbang.” – (Hadis Riwayat Tabrani)

4. Perbendaharaan Syurga

“La Hawla wa la Quwwata illa billah” ialah penama bagi al-Hawqalah atau al-Hawlaqah.

Kata-kata zikir ini memiliki keagungan dan keutamaan yang sangat besar dalam agama Islam. Dalam suatu riwayat hadis, Nabi Muhammad SAW pernah berbicara kepada seorang sahabat dengan kata-kata berikut:

Wahai Abdullah bin Qais, inginkan daku tunjukkan kepadamu satu perbendaharaan daripada perbendaharaan syurga”? Lalu jawabku: Sudah tentu wahai Rasulullah. Balas baginda: “La hawla wa la quwwata illa billah.” – (Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim)

5. Mengamalkan sunnah Rasullah SAW

Rasulullah mendorong kita untuk sering berzikir, dan salah satu zikir yang sangat ditekankan adalah “La Haula wa La Quwwata Illa Billah.”

Ini karena kalimat ini mengandung kata-kata yang paling baik dan disukai oleh Allah.

6. Memberi Ketenangan Pada Hati

Bibir yang selalu merenungkan nama Allah dengan sepenuh hati dan mengucapkan puji-pujian kepada-Nya akan menghasilkan perasaan ketenangan dalam hati serta jiwa yang damai.

7. Pembuka Pintu Rezeki

“Barangsiapa yang lambat datang rezekinya hendaklah banyak mengucapkan – “La Hawla Wa La Quwwata Illa Billah.” – (Hadis Riwayat At-Tabrani)

8. Berserah hanya kepada Allah

Imam a-Nawawi berkata: “La haula wa la quwwata illa billah”, itulah kalimat yang digunakan untuk menyerah diri dan menyatakan bahwa kita tidak mempunyai hak untuk memiliki sesuatu urusan.”

Kesimpulan

Tulisan bacadoa.my ini membicarakan pentingnya zikir harian dalam Islam, terutama yang sesuai untuk hari Isnin. Ia mencatat bahwa amalan-amalan kita dipersembahkan kepada Allah pada setiap hari Isnin dan Khamis, mengikuti ajaran hadis.

Dalam tulisan ini, beberapa zikir yang sesuai untuk hari Isnin disarankan, termasuk “Laa haw la wa laa quwwata illa billa hil a’li yil a’zim,” yang berarti “Tiada daya dan upaya kecuali dengan kurniaan Allah yang Maha Besar.”

Zikir ini memiliki banyak manfaat, seperti membuka pintu syurga, meningkatkan ketaatan kepada Allah, dan menjadi penawar untuk penyakit hati. Melalui zikir ini, umat Islam diundang untuk mengamalkannya pada hari Isnin sebagai bentuk ibadah dan pengingatannya akan Allah dalam kehidupan sehari-hari.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.