√ Himpunan Kisah Nabi Muhammad SAW Yang Patut diketahui

Kisah Nabi Muhammad SAW – Kisah Nabi Muhammad SAW boleh dijadikan bed time story untuk anak-anak anda sebagai pengajaran dan menjadikan mereka lebih mencintai Rasul mereka.

Artikel pada kali ini kami akan berkongsi kepada anda berkenaan dengan kisah Nabi Muhammad SAW yang istimewa untuk dibaca.

Himpunan Kisah Nabi Muhammad SAW

1. Kisah 1 – Parit Api Melindungi Rasulullah

Kisah yang diceritakan oleh Abu Hurairah melibatkan kejadian yang menarik di zaman Nabi Muhammad SAW. Pada suatu hari, seorang musuh Nabi yang bernama Abu Jahal bertanya kepada kawan-kawannya dengan nada penasaran.

“Adakah Muhammad sedang sujud di antara kalian?”

Mereka menjawab dengan tegas, “Betul, Abu Jahal. Kami menyaksikan Muhammad sedang sujud di hadapan kami!”

Abu Jahal menjawab penuh keangkuhan, “Demi Tuhan yang aku sembah, jika aku melihatnya melakukan solat sedemikian, aku akan menginjak lehernya dan menggelunggungkan mukanya di atas tanah!”

Tanpa berlengah, Abu Jahal bergegas mendatangi Nabi Muhammad, atau Rasulullah, ketika beliau sedang dalam keadaan solat. Namun, tiba-tiba saja, dengan rasa takut yang menghantui, dia mengundurkan langkah dengan cepat.

Ketika Abu Jahal terkejut, dia melihat sekeliling Rasulullah dipagari oleh parit api yang memancar cahaya mempesona.

Kejadian itu membuat Abu Jahal berhenti dari niatnya untuk menyakiti Rasulullah. Dalam penyejukan hati, Rasulullah kemudian bersabda,

“Jika Abu Jahal mendekatiku, pasti malaikat akan menyambar setiap anggota tubuhnya dengan nyala api yang membara.”

2. Kisah 2 – Keajaiban Air Memancar dari Jari-Jemari Rasulullah

Di antara segala mukjizat yang ditunjukkan oleh Rasulullah yang berkaitan dengan objek yang tidak bernyawa ialah keajaiban air yang memancar dan mengalir dari sela-sela jari-jemarinya.

Pada suatu ketika, Anas Bin Malik menyaksikan Rasulullah ketika waktu solat Asar tiba. Rakyat sedang mencari air untuk berwuduk, tetapi tiada air yang dapat mereka temui.

Maka, Rasulullah datang sambil membawa sebuah bekas yang berisi air untuk tujuan berwuduk.

Beliau lantas memasukkan tangannya ke dalam bekas itu dan memerintahkan orang-orang untuk berwuduk menggunakan air dari bekas tersebut.

Pada saat itu, Anas bin Malik melihat air memancar dari jari-jemari Rasulullah. Kejadian yang sungguh luar biasa itu membuatkan mereka terkagum-kagum.

Air yang memancar dari jari-jemari Rasulullah itu mencukupi untuk tujuan berwuduk bagi lebih kurang 300 orang.

3. Kisah 3 – Perlindungan Awan Terhadap Rasulullah

Diriwayatkan dari Abu Musa Al-Asy’ari, beliau menceritakan sebuah peristiwa. Pada suatu masa, Abu Thalib bersama Rasulullah dan beberapa orang Quraisy melakukan perjalanan ke Syam.

Di tengah perjalanan, mereka bertemu dengan seorang pendeta. Pendeta itu mendekati mereka, lalu memegang tangan Rasulullah seraya berkata,

“Inilah pemimpin bagi seluruh alam, beliau adalah utusan Tuhan yang diutus untuk seluruh alam, dan beliau diutus oleh Allah sebagai rahmat bagi seluruh alam.”

“Ketika kalian mendekati Aqabah, semua pohon dan batu akan bersujud. Mereka tidak akan sujud kecuali kepada seorang Nabi.”

“Aku mengetahui bahawa beliau adalah seorang Nabi dari tanda kenabian yang terpahat di tulang rusuknya, yang berbentuk seperti buah epal,” lanjut pendeta.

Pada saat itu, pendeta dan yang lainnya melihat ke arah Rasulullah, dan mereka melihat awan yang menaungi beliau serta bayangan pohon yang menunduk ke arah beliau.

Pendeta itu kemudian meminta mereka bersumpah untuk tidak membawa Rasulullah ke Romawi, kerana jika orang-orang Romawi melihat atau mengetahui beliau, pasti mereka akan membunuh Rasulullah.

4. Kisah 4 – Terbelahnya Bulan

Salah satu mukjizat besar Rasulullah adalah terbelahnya bulan menjadi dua hingga sebuah gunung terletak di antara kedua pecahannya.

Diceritakan dari Anas, penduduk Mekah pernah meminta Rasulullah untuk menunjukkan suatu mukjizat.

Tanpa menunggu lama, bulan di atas langit Mekah tiba-tiba terbelah dua. Maha Suci Allah. Penduduk Mekah terpesona melihat keajaiban itu.

Rasulullah kemudian membaca firman Allah, “Telah dekat (datangnya) saat itu (hari kiamat) dan bulan telah terbelah.” – (Surah Al-Qamar, ayat 1)

5. Kisah 5 – Batu yang Memberi Salam

Di antara mukjizat Rasulullah adalah batu-batu yang memberi salam kepadanya.

“Sungguh, aku mengetahui satu batu di Mekah yang memberi salam kepadaku sebelum aku diangkat menjadi Rasul,” ujar Rasulullah.

“Dan sekarang aku pun mengetahuinya.” Di antara mukjizat Rasulullah adalah batu-batu, pohon-pohon, dan gunung-gunung yang memberi salam kepada Rasulullah.

Diceritakan dari Ali Ibnu Abi Thalib, beliau berkata,

“Suatu ketika, aku bersama Rasulullah di Mekah. Kami berjalan di pelbagai sudut kota. Beliau berjumpa dengan sebuah gunung dan sebuah batu yang semuanya memberi salam kepadanya, wahai Rasulullah.”

6. Kisah 6 – Penglihatan Tajam Rasulullah

Dari Anas Ibnu Malik, diceritakan bahwa suatu hari, ketika Rasulullah hendak memimpin solat, beliau berkata kepada para jemaah,

“Aku menjadi imam kalian, maka janganlah kalian mendahuluiku dalam rukuk dan sujud, dan janganlah kalian angkat kepala kalian, kerana aku dapat melihat kalian dari arah depan dan dari arah belakang.”

“Demi keberadaan Muhammad di tangan-Nya, andai kalian melihat apa yang kulihat, pasti kalian akan tertawa sedikit dan menangis banyak.”

Para sahabat bertanya, “Ya Rasulullah, apa yang Engkau lihat?”

Beliau menjawab, “Aku melihat surga dan neraka.” – (Hadis Riwayat Muslim dan Al-Baihaqi)

Rasulullah dapat melihat barisan yang berada di belakangnya, sebagaimana beliau melihat siapa yang berada di depannya.

Dari Aisyah, beliau berkata, “Dulu, Rasulullah dapat melihat di dalam kegelapan sebagaimana beliau dapat melihat di tempat yang terang.” – (Hadis Riwayat Al-Baihaqi)

Dari Ibnu Abbas, beliau berkata, “Rasulullah dapat melihat di malam yang gelap gulita sebagaimana beliau dapat melihat di siang hari yang cerah.” – (Hadis Riwayat Al-Baihaqi)

7. Kisah 7 – Makanan yang Tidak Berkurang

Dari Abu Umrah Al-Anshari, beliau menceritakan sebuah peristiwa. Pada suatu ketika, kami bersama Rasulullah dalam sebuah peperangan. Para pasukan merasa lapar.

“Maka, bagaimana jika besok kita bertemu dengan pasukan musuh, sementara kita dalam keadaan lapar dan berjalan kaki? Jika berkenan, Ya Rasulullah, mohonlah agar mereka mengumpulkan sisa bekal mereka untuk kita.”

Rasulullah kemudian meminta mereka mengumpulkan sisa

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my ini mengisahkan beberapa keajaiban dan mukjizat yang dialami oleh Nabi Muhammad SAW, yang boleh dijadikan cerita sebelum tidur bagi anak-anak untuk mengajar serta menanamkan kasih sayang terhadap Rasulullah. Kisah-kisah tersebut termasuk perlindungan dari parit api dan keajaiban air yang memancar dari jari-jemari Rasulullah, serta mukjizat lain seperti terbelahnya bulan dan penglihatan tajam baginda.

Semua ini menunjukkan kebesaran Allah serta kenabian Rasulullah. Kesimpulannya, artikel ini menyoroti keistimewaan dan mukjizat Nabi Muhammad SAW yang dapat menginspirasi serta mendidik anak-anak, mengembangkan rasa kasih sayang dan penghormatan terhadap baginda.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.