√ TAKBIR RAYA LENGKAP: Aidilfitri, Aidiladha, Rumi, Waktu

Takbir Raya – Takbir dimaksudkan untuk mengagungkan dan membesarkan Allah sebagai tanda syukur kita kepada-Nya. Ini merupakan cara yang dianjurkan dalam Islam untuk menyatakan rasa syukur dan kegembiraan kita atas ibadah wajib dan sunnah yang kita lakukan pada Hari Raya Aidilfitri, Hari Raya Aidiladha, dan Hari Tasyriq. Bagaimana cara mengucapkan Takbir pada Hari Raya Aidilfitri dan Aidiladha?

Berikut ini dijelaskan cara mengucapkan Takbir Raya sebagai panduan bagi umat Islam. Umat Islam dianjurkan untuk mengucapkan Takbir pada Hari Raya Aidilfitri dan Aidiladha. Disarankan agar Takbir dimulai pada malam sebelum Hari Raya (setelah masuk waktu Maghrib).

Untuk Hari Raya Aidilfitri, masa Takbir berlangsung hingga Imam melaksanakan solat Hari Raya pada pagi Hari Raya. Sementara itu, untuk Hari Raya Aidiladha, masa Takbir bermula dari solat Subuh Hari Arafah pada tanggal 9 Zulhijjah dan berakhir sebelum masuk waktu Maghrib pada hari ke-13 Zulhijjah.

Dalil Mengenai Takbir Hari Raya

Pada hari raya, kita didorong untuk sungguh-sungguh memuliakan Allah dengan mengucapkan takbir, tahlil, tahmid, dan tasbih.

Rasulullah SAW bersabda:

“Kamu hiasilah dua hari raya dengan tahlil, takbir, tahmid, dan taqdis.”

– Riwayat Abu Na’im dari Anas r.a.

Ini menunjukkan kepada kita bahwa dalam Islam, hari raya adalah waktu untuk memuliakan Tuhan dan menghormati simbol-simbol agama, bukan hanya untuk bersenang-senang dan merayakan semata-mata.

Mengapa Perlu Bertakbir?

Takbir Hari Raya Aidilfitri dan Aidiladha merupakan cara bagi kita untuk mengagungkan dan membesarkan Allah SWT sebagai tanda syukur kepada-Nya setelah berhasil melaksanakan ibadah puasa selama sebulan penuh dalam bulan Ramadan dan juga ibadah kurban pada bulan Zulhijjah. Hukumnya adalah sunat berdasarkan firman Allah SWT:

وَلِتُكْمِلُوا الْعِدَّةَ وَلِتُكَبِّرُوا اللَّهَ عَلَىٰ مَا هَدَاكُمْ وَلَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ

Maksudnya:

“Supaya kamu cukupkan bilangan puasa (sebulan Ramadan), supaya kamu membesarkan Allah kerana mendapat petunjuk-Nya dan mudah-mudahan kamu bersyukur. – (Surah Al-Baqarah, ayat 185).

Jenis Takbir Hari Raya

Para ulama’ telah mengklasifikasikan jenis takbir kepada dua jenis iaitu:

Takbir MursalTakbir Muqayyad
Takbir Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya AidiladhaTakbir Hari Raya Aidiladha
Juga digelar Takbir Mutlak kerana boleh dilaksanakan tanpa terikat pada waktu solatTakbir ini terikat kepada pelaksanaan solat-solat maktubah (solat fardhu lima waktu)
Dilafazkan apabila tenggelam matahari pada malam Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha sehingga takbiratulihram Solat Hari Raya (disunatkan bertakbir sepanjang masa)Takbir Muqayyad ini disunatkan untuk dilafazkan selepas setiap kali solat fardhu apabila masuk waktu bertakbir Hari Raya Aidiladha. Ianya hendaklah dilakukan secara jahar (bacaan nyaring)
Ulama menyatakan bahawa Takbir Mursal lebih ditekankan perlaksanaannya pada Hari Raya Aidilfitri berbanding Hari Raya AidiladhaTakbir ini hanya dilaksanakan pada Hari Raya Aidiladha serta tidak disunatkan pada malam Hari Raya Aidilfitri (kecuali Takbir Mursal)

Cara Lafaz Takbir Hari Raya

Perayaan Aidilfitri dan Aidiladha sepatutnya dirayakan dengan mengikuti acara-acara yang ditunjukkan oleh Al-Quran dan Al-Sunnah, seperti berikut:

a. Membanyakkan Ucapan Takbir

Allah berfirman: “Dan sempurnakanlah bilangannya dan bertasbihlah kepada Allah atas petunjuk-Nya yang telah diberikan kepadamu supaya kamu bersyukur.” (Al-Baqarah: 185) Rasulullah SAW juga bersabda: “Hiasi hari raya kamu dengan takbir dan tahmid.” Dalam kitab-kitab Fiqh, terdapat pembahasan mengenai dua jenis takbir:

i) Takbir Mursal

Juga dikenal sebagai Takbir Mutlak, kerana ia dapat dilakukan tanpa terikat oleh waktu solat. Oleh itu, saat matahari terbenam pada malam sebelum Hari Raya Aidilfitri dan Aidiladha hingga sebelum takbiratulihram Solat Hari Raya, kita dianjurkan untuk mengucapkan takbir sepanjang masa.

Para ulama menekankan bahwa pelaksanaan Takbir Mursal lebih ditekankan pada Hari Raya Aidilfitri daripada pada Hari Raya Aidiladha.

ii) Takbir Muqayyad

Pelaksanaan takbir ini terikat dengan pelaksanaan solat-solat maktubah (solat fardhu lima waktu). Oleh itu, saat memasuki waktu takbir Hari Raya Aidiladha, kita dianjurkan untuk mengucapkan takbir setelah setiap solat fardhu.

Tindakan ini disyariatkan walaupun anda melaksanakan solat di rumah, sama ada secara berjemaah atau bersendirian.

Takbir Muqayyad ini hanya berlaku pada Hari Raya Aidiladha dan tidak disunatkan pada malam sebelum Hari Raya Aidilfitri, kecuali Takbir Mursal sahaja yang ditekankan lebih pada Aidilfitri.

Waktu Bertakbir Untuk Hari Raya

Terdapat perbezaan dalam waktu pelaksanaan takbir bagi Hari Raya Aidiladha dan Hari Raya Aidilfitri. Berikut adalah penjelasan mengenai waktu takbir raya seperti yang dihuraikan oleh MuftiWP:

1. Hari Raya Aidiladha

Takbir Muqayyad untuk Hari Raya Aidiladha bermula pada waktu Subuh Hari Arafah dan berlanjutan hingga akhir waktu Asar pada Hari Tasyriq yang ketiga.

Dalam konteks ini, apabila waktu Subuh pada tanggal 9 Zulhijjah tiba, disarankan bagi mereka yang tidak sedang menunaikan haji untuk mengucapkan takbir setiap kali menyelesaikan solat fardhu, hingga waktu Asar pada tanggal 13 Zulhijjah. Ini bermakna waktu takbir berlangsung selama 5 hari dan 4 malam.

Bagi mereka yang sedang menunaikan haji, disarankan untuk memulai takbir pada saat matahari terbit, yaitu pada waktu Zuhur Hari Raya Aidiladha (10 Zulhijjah), dan terus melakukannya hingga fajar sadiq, yaitu saat Subuh pada tanggal 13 Zulhijjah. Namun, jika mereka sudah menyelesaikan tahallul yang kedua, mereka boleh melanjutkan takbir hingga waktu Asar, seperti yang dilakukan oleh orang lain.

2. Hari Raya Aidilfitri

Takbir Mursal untuk Hari Raya Aidilfitri dimulai setelah matahari terbenam pada malam sebelum hari raya, yaitu pada saat Maghrib 1 Syawal, dan berlanjut hingga takbiratulihram bagi solat Hari Raya Aidilfitri.

Lafaz Takbir Raya Aidilfitri dan Aidiladha

Antara lafaz masyhur untuk bertakbir adalah berdasarkan lafaz yang warid daripada Rasululllah SWT antaranya yang ditulis dalam kitab Sunan al-Kubra oleh al-Baihaqi (no.6280):

اللهُ أَكْبَرُ اللهُ أَكْبَرُ اللهُ أَكْبَرُ وَلِلَّهِ الْحَمْدُ اللهُ أَكْبَرُ وَأَجَلُّ اللهُ أَكْبَرُ عَلَى مَا هَدَانَا

Selain itu, Imam An-Nawawi turut menyebut dalam kitabnya al-Majmu’ Syarh al-Muhadzdzab (2/81) lafaz yang berikut:

اللَّهُ أَكْبَرُ اللَّهُ أَكْبَرُ اللَّهُ أَكْبَرُ لَا إلَهَ إلَّا اللَّهُ وَاَللَّهُ أَكْبَرُ اللَّهُ أَكْبَرُ وَلِلَّهِ الْحَمْدُ

Maksudnya:

“Allah Maha Besar, Allah Maha Besar, Allah Maha Besar, Tidak ada sembahan yang benar melainkan Allah, dan Allah Maha Besar, Allah Maha Besar dan untuk Allah segala pujian.”

Selepas itu, disunatkan juga untuk menambah lafaz yang berikut:

اللَّهُ أَكْبَرُ كَبِيرًا وَالْحَمْدُ لِلَّهِ كَثِيرًا وَسُبْحَانَ اللَّهِ بُكْرَةً وَأَصِيلًا لَا إلَهَ إلَّا اللَّهُ وَلَا نَعْبُدُ إلَّا إيَّاهُ مُخْلِصِينَ لَهُ الدِّينَ وَلَوْ كَرِهَ الْكَافِرُونَ لَا إلَهَ إلَّا اللَّهُ وَحْدَهُ صَدَقَ وَعْدَهُ وَنَصَرَ عَبْدَهُ [ وَأَعَزَّ جُنْدَهُ ] وَهَزَمَ الْأَحْزَابَ وَحْدَهُ لَا إلَهَ إلَّا اللَّهُ وَاَللَّهُ أَكْبَرُ [ اللَّهُ أَكْبَرُ وَلِلَّهِ الْحَمْدُ]

Maksudnya: 

“Allah Maha Besar dengan sebenar-benar Kebesaran-Nya, dan pujian bagi Allah sebanyaknya. Maha suci Allah di waktu pagi dan petang. Tiada Tuhan melainkan Allah dan tidaklah kami menyembah melainkan-Nya dengan tulus ikhlas menuruti Agama-Nya, sekalipun dibenci oleh orang kafir. Tiada Tuhan melainkan Allah sahaja. Dia membenarkan janjinya, membantu hambanya dan memuliakan tenteranya serta mengalahkan pakatan tentera Ahzab secara bersendirian. Tiada Tuhan melainkan Allah. Allah Maha Besar, Allah Maha Besar dan bagi Allah segala pujian”

a. Bacaan Rumi Takbir Raya

Allahu Akbar, Allahu Akbar ,Allahu Akbar, La illaha il Allah , Allahu Akbar, Allahu Akbar walilahil Hamd , (3 kali)

Allahu Akbaru Kabeera wal-Hamdulilahi katheera wa Subhan allahi bukratan wa aseila .

La illaha il Allah sadaqa wa’dah ,wa nasara abda, wa a’azza jundahu wa hazamal-ahzaaba wahdah ,

La illaha il Allah ,wa laa na’budu illa iyyah, mukhlessena lahud-deena ,walaw karehal-Kafeeroon.

La illaha il Allahu wallahu Akbar, Allahu Akbar walillahil Hamd

b. Maksud Bacaan

Allah Maha Besar, Allah Maha Besar, Allah Maha Besar Tidak ada Tuhan melainkan Allah dan Allah Maha Besar Allah Maha Besar dan bagi Allah segala puji-pujian Dan Subhanallah (Maha Suci Allah) pagi dan petang Tidak ada Tuhan melainkan Allah, Kami tidak menyembah kecuali kepada-Nya, 

Dengan ikhlas untuk Agama (Islam), Walaupun dibenci oleh golongan kafir Tidak ada Tuhan melainkan Allah yang Esa, Yang benar janji-Nya, Dan yang menolong hamba-Nya, Dan yang memuliakan tentera-tentera-Nya (tentera Muslimin), Dengan mengalahkan tentera Ahzab dengan keesaan-Nya Tidak ada Tuhan melainkan Allah dan Allah Maha Besar, Allah Maha Besar dan bagi Allah segala puji-pujian

Semoga penjelasan mengenai takbir raya ini dapat memberikan anda semua ilmu pengetahuan yang bermanfaat dalam merayakan hari kemenangan bagi umat Islam. Sambutlah hari raya ini dengan perasaan syukur dan keagungan yang penuh.

Baca juga: Doa Majlis Perkahwinan Rumi & Doa untuk Pengantin.

Kepentingan Bertakbir

Bertakbir dianggap penting kerana:

 1. Satu Syiar Gembira dan Bersyukur kepada Allah:
  Takbir merupakan simbol untuk menyatakan rasa gembira dan ungkapan syukur kepada Allah.
 2. Tanda Kemenangan Menentang Nafsu Buruk Sepanjang Ramadan:
  Takbir juga menggambarkan kemenangan individu melawan hawa nafsu negatif selama bulan Ramadan.
 3. Lambang Kesatuan dan Kekuatan Ummah:
  Melalui takbir, umat Islam menyatukan diri dalam semangat yang sama, menunjukkan kekuatan bersama, dan menyuarakan takbir yang serupa di seluruh dunia.
 4. Ketenangan Jiwa dan Pemaafan:
  Bunyi takbir memberi ketenangan jiwa, meredakan pikiran, dan membuka hati untuk bermaafan serta saling memaafkan.
 5. Penyubur Ukhuwah dan Ikatan Persaudaraan:
  Takbir dan tahmid memperkuat ikatan persaudaraan dalam memelihara hubungan ukhuwah di kalangan umat Islam.

Baca juga: Perkara yang Membatalkan Puasa dan Maksud (Hukum).

Penutup

Siapa yang disunatkan untuk bertakbir?

Disunatkan bagi lelaki dan perempuan, baik anak-anak yang sudah mumayyiz (memiliki pemahaman) maupun orang dewasa, baik mereka yang berada di dalam negeri atau sedang dalam perjalanan (musafir).

Ini juga termasuk wanita yang sedang mengalami haid atau lelaki yang berada dalam keadaan junub. (Al-Majmu’, 5/42).


Apakah dalil disunatkan bertakbir pada hari raya?

Salah satu dalilnya adalah riwayat dari Ummu ‘Athiyyah r.a. yang menceritakan:

“Kami (para wanita) diperintahkan untuk keluar pada hari raya (ke tempat solat) sehingga kami mengeluarkan anak perempuan dari tirai mereka (*yakni kami mengajak anak perempuan kami keluar dari kamar mereka untuk ikut bersama ke tempat solat), bahkan perempuan yang sedang haid juga ikut keluar, mereka duduk di belakang orang banyak; mereka bertakbir bersama-sama dengan takbir mereka dan berdoa bersama-sama dengan doa-doa mereka serta mengharapkan berkah hari tersebut dan kesuciannya”.

– Riwayat Imam Bukhari

Apakah disunatkan untuk meninggikan suara saat bertakbir?

Ketika mengucapkan takbir, disunatkan untuk mengucapkannya dengan suara yang tinggi untuk menunjukkan simbol agama.

Diriwayatkan dari Nafi’ yang menceritakan:

“Ibnu Umar r.a. mengucapkan takbir pada hari raya kurban dan hari raya fitri; dia mengucapkan takbir dan meninggikan suaranya”.

– Riwayat Imam Ad-Daruqutni dan Al-Baihaqi

Namun, ini tidak berlaku untuk kaum wanita; mereka seharusnya mengucapkan takbir dengan suara yang lebih rendah.

Dalam kitab Kifayatul-Akhyar, pengarangnya menjelaskan; “Mengangkat suara dengan takbir hanya disunatkan bagi laki-laki, tidak bagi perempuan”. (Lihat halaman 151)


Apakah tujuan utama dari takbir?

Tujuan utama dari mengucapkan takbir adalah untuk memuliakan Allah SWT pada hari-hari yang dianjurkan oleh Syariat untuk merayakannya.

Ini adalah simbol dan tanda agama kita yang harus kita rayakan dengan penuh semangat sebagai bukti komitmen dan ketaatan kita kepada Tuhan Yang Maha Esa.

Semoga penjelasan ini memberikan manfaat kepada Anda semua.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.