√ Doa Minta Jodoh Agar Mendapat Pasangan Terbaik dai Allah

Doa Minta Jodoh – Pernikahan merupakan salah satu aspek penting dalam perkembangan agama Islam. Dalam cahaya ini, adalah penting untuk diingat bahawa Islam memberikan sokongan yang kuat kepada institusi perkahwinan dan usaha untuk membina sebuah keluarga.

Walaubagaimanapun, tidak semua individu diberikan keberuntungan mudah dalam menemui pasangan hidup yang ideal. Oleh itu, sebagai manusia, kita dikehendaki untuk bersungguh-sungguh berusaha dan memohon kepada Allah agar kita dapat bertemu dengan pasangan yang paling sesuai untuk kita.

Dalam artikel ini, kami akan berkongsi dengan anda enam doa yang boleh diamalkan dalam agama Islam untuk memohon keberkatan dalam mencari jodoh yang diridhai oleh Allah.

Pengertian Perkahwinan Dalam Islam

Pernikahan, dalam pengertian istilahnya, merupakan sebuah perjanjian yang menghalalkan kehidupan bersama antara seorang lelaki dan seorang perempuan, sambil menetapkan hak-hak dan tanggungjawab masing-masing pihak.

Pernikahan ini diwujudkan melalui lafaz nikah atau ijab dan qabul, yang menjadi perjanjian resmi yang menghalalkan hubungan antara seorang lelaki dan seorang perempuan yang sebelumnya mungkin tidak saling mengenal, kini menjadi sah di mata agama dan masyarakat.

Keutamaan Berkahwin

Dalam Al-Quran, perkahwinan menjadi satu tema yang sering disentuh untuk semua umat Islam. Ia merupakan suatu tindakan yang digalakkan dengan tersirat atau tersurat, sesuai dengan tabiat asal manusia.

Allah SWT berfirman dalam Surah An-Nisaa, ayat 3:

Maksudnya: “Dan jika kamu takut tidak akan dapat berlaku adil (bila menikah) anak-anak yatim, maka nikahilah wanita-wanita (lain) yang kamu senangi, dua, tiga atau empat. Tetapi, jika kamu takut tidak dapatberlaku adil, maka seorang sajalah, atau hamba sahaya yang kamu miliki. Yang demikian itulah yang lebih memungkinkan kamu terhindar dari berlaku sewenang-wenangnya.”

Anas bin Malik ra melaporkan bahawa Rasulullah saw telah memberi perintah kepada kami untuk berkahwin dan telah dengan tegas mengharamkan kehidupan bujangan. Beliau saw bersabda:

تَزَوَّجُوا الْوَدُوْدَ الْوَلُوْدَ، فَإِنِّي مُكَاثِرٌ بِكُمُ اْلأَنْبِيَاءَ يَوْمَ الْقِيَامَةِ

Maksudnya: “Kahwinlah kamu dan beranak pinaklah kamu kerana sesungguhnya aku berbangga kerana banyak bilangan kamu pada hari kiamat kelak.” – (Hadis Riwayat Imam Ahmad)

Pernikahan menjadi amalan yang dianjurkan oleh Nabi Muhammad SAW. Terdapat banyak kebaikan dalam institusi perkahwinan yang dapat kita nikmati, seperti kebahagiaan, ketenangan, dan peningkatan dalam keimanan.

Himpunan Doa Minta Jodoh

Ini adalah beberapa permohonan doa untuk mendapatkan pasangan hidup yang terdapat dalam Al-Quran, yang kita boleh amalkan.

1. Surah Al-Qasas, ayat 24

رَبِّ اِنِّيْ لِمَآ اَنْزَلْتَ اِلَيَّ مِنْ خَيْرٍ فَقِيْرٌ

Rabbi inni. Lima anzalta. Ilayya min. Khairin faqir

Maksudnya:“Ya Tuhanku, sesungguhnya aku sangat memerlukan suatu kebaikan yang Engkau turunkan kepadaku.”

2. Surah Furqan, ayat 74

رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ اَزْوَاجِنَا وَذُرِّيّٰتِنَا قُرَّةَ اَعْيُنٍ وَّاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِيْنَ اِمَامًا

Rabbana hab lana. Min azwajina. Wa dzurriyyatina. Qurro ta a’yun. Waj ‘alna lil muttaqina imama

Maksudnya: “..Ya Tuhan, anugerahkan kepada kami isteri dan zuriat yang menyejukkan (hati) dan jadikanlah kami pemimpin bagi orang yang bertaqwa..”

3. Surah Al-Anbiya, ayat 89

رَبِّ لَا تَذَرْنِيْ فَرْدًا وَّاَنْتَ خَيْرُ الْوٰرِثِيْنَ

Rabbi la tazarni fardan. Wa anta khirul warisin

Maksudnya: “Ya Tuhanku, janganlah Engkau biarkan aku hidup seorang diri (tanpa keturunan) dan Engkaulah Pewaris yang terbaik.”

4. Doa minta jodoh untuk lelaki

رَبِّ هَبْ لِي مِنْ لَدُنْكَ زَوْجَةً طَيِّبَةً أَخْطُبُهَا وَأَتَزَوَّجُ بِهَا وَتَكُوْنُ صَاحِبَةً لِى فِى الدُنْيَا وَالْأَخِرَةِ

Robbi hablii milladunka zaujatah thoyyibah akhtubuhaa wa atazawwaju biha watakunu shoohibatan lii fiddini waddunyaa wal aakhiroh.

Maksudnya: “Ya Tuhanku, berikanlah kepadaku istri yang terbaik dan sisi Mu, istri yang aku lamar dan nikahi dan istri yang menjadi sahabatku dalam urusan agama, urusan dunia, dan akhirat.”

5. Doa minta jodoh untuk perempuan

رَبِّ هَبْ لِي مِنْ لَدُنْكَ زَوْجًا طَيِّبًا أَخْطُبُهَ وَأَتَزَوَّجُ بِهِ وَيَكُوْنُ صَاحِبًا لِى فِى الدُنْيَا وَالْأَخِرَة

Robbi hablii milladunka zaujan thoyyiban wayakuuna shoohiban lii fiddini waddunya wal aakhiroh

Maksudnya: “Ya Tuhanku, berikanlah kepadaku suami yang terbaik dari sisi Mu, suami yang juga menjadi sahabatku dalam urusan agama, urusan dunia, dan akhirat.”

Jangan Berputus Asa Soal jodoh

Untuk mereka yang belum menemui pasangan hidup, janganlah bimbang. Sebabnya, ketentuan jodoh telah ditetapkan oleh Allah bagi setiap individu beribu-ribu tahun sebelum kita dilahirkan. Mungkin saja rezeki itu belum tiba pada waktunya untuk kita memilikinya, mungkin ada urusan lain yang perlu diselesaikan terlebih dahulu.

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my ini menjelaskan, Pernikahan dalam Islam adalah aspek penting dalam perkembangan agama, diberikan sokongan kuat oleh Islam untuk membina keluarga. Meskipun mencari pasangan hidup yang sesuai tidak selalu mudah, kita sebagai manusia diharapkan untuk bersungguh-sungguh dan memohon kepada Allah agar dapat bertemu dengan pasangan yang cocok.

Selain itu, dalam Islam, pernikahan adalah perjanjian yang menghalalkan kehidupan bersama dengan hak dan tanggungjawab yang ditetapkan melalui lafaz nikah atau ijab dan qabul, dan Al-Quran menggalakkannya sebagai amalan yang dianjurkan.

Dalam agama Islam, terdapat enam doa yang dapat diamalkan untuk memohon keberkatan dalam mencari pasangan hidup yang diridhai oleh Allah. Doa-doanya mencakup permohonan untuk mendapatkan pasangan yang baik, menyenangkan hati, dan menjadi sahabat dalam urusan agama, dunia, serta akhirat.

Penting untuk diingat bahawa kita tidak boleh berputus asa dalam mencari jodoh, kerana Allah telah menetapkan ketentuan jodoh, dan mungkin masih belum tiba pada masanya atau ada urusan lain yang perlu diselesaikan terlebih dahulu.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.