√ Doa Tahajud Ringkas (Lafaz Rumi, Arab, dan Maksudnya)

Doa Tahajud – Salat Tahajjud merupakan salah satu praktik sunnah yang sangat dianjurkan dalam Islam. Sebagai seorang Muslim, tentu kita semua menyadari bahwa selain dari kewajiban ibadah, terdapat beragam perbuatan sunnah seperti membaca Al-Quran dan ibadah-ibadah sunnah lainnya yang dapat dilakukan untuk meningkatkan kebaikan dan mendapatkan lebih banyak pahala, sekaligus mengurangi dosa-dosa yang kita lakukan. Salah satu ibadah sunnah yang sangat dianjurkan untuk diamalkan oleh umat Islam adalah Salat Tahajjud.

Berikut adalah artikel yang akan kami kongsikan dengan anda pada kali ini, merungkai dengan lebih mendalam mengenai pelbagai doa yang boleh dibaca semasa menjalankan solat sunat tahajud pada malam hari.

Dalil Melaksanakan Solat Tahajud

Allah SWT ada berfirman dalah surah Al-Isra’, ayat 79:

وَمِنَ الَّيْلِ فَتَهَجَّدْ بِهٖ نَافِلَةً لَّكَۖ عَسٰٓى اَنْ يَّبْعَثَكَ رَبُّكَ مَقَامًا مَّحْمُوْدًا

Maksudnya: “Dan bangunlah pada sebahagian daripada waktu malam serta kerjakanlah solat tahajud sebagai solat tambahan bagi kamu; semoga Tuhanmu membangkit dan menempatkanmu pada hari akhirat di tempat yang terpuji.”

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:

“Kerjakanlah solat malam sebab itu adalah kebiasaan orang solihin sebelum kamu, juga suatu jalan untuk mendekatkan diri kepada Tuhan Mu, juga sebagai penebus segala amalan buruk, pencegah dari amalan dosa dan dapat menghalangi penyakit.” – (Hadis Riwayat Tirmizi dan Ahmad RA)

Turut diceritakan bahawa Rasulullah SAW amat teguh dalam melaksanakan solat tahajud, sehingga kakinya mengalami pembengkakan yang disebabkan oleh berdiri terlalu lama dalam sembahyang.

Abu Hurairah RA telah menyampaikan riwayat berikut:

Maksudnya:Rasulullah SAW pernah melaksanakan solat sehingga kedua-dua kaki Baginda bengkak (kerana lamanya berdiri). Seseorang pernah bertanya kepada Baginda:

Mengapakah kamu melakukan hal sedemikian sedangkan sudah tertulis bahawa Allah telah mengampuni segala dosa kamu yang telah lalu dan akan datang. Baginda pun bersabda: Adakah aku tidak boleh menjadi hamba yang banyak bersyukur kepada Nya.” – (Hadis Riwayat Al-Tirmizi)

Doa Sebelum Solat Tahajud

Berikut adalah doa sebelum solat tahajud yang boleh anda amalkan:

لاَاِلهَ إِلاَّأَنْتَ سُبْحَانَك،اَسْتَغْفِرُكَ لِذَنْبِي وَاَسْأَلُكَ رَحْمَتَكَ

La ilaha illa anta subhaanaka, astaghfiruka lidzambii wa as aluka rahmataka

اَللَّهُمَ زِدْنِيْ عِلْماً وَلاَتُزِغْ قَلْبِيْ بَعْدَ اِذْهَدَ يْتَنِيْ وَهَبْ لِيْ مِنْ لَدُنْكَ

Allahuma zidnii ‘ilmaan wala tuzigh qalbii ba’da idzhadaitanii wahablii min ladunnka

رَحْمةًاِنَّكَ اَنْتَ الْوَهَّابُ. اَلْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِيْ اَحْيَانِيْ َبَعْدَمَا اَمَاتَنِىْ وَاِلَيهِ النُّشُوْرِ

Rahmataan innaka antalwahaab, alhamdulillahi lladzii ahyaana ba’damaa amaa tanii wailaihi nnusyur

وَصَلّى اللَّهُ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلَّمَ وَالْحَمْدُ للَّهِ رَبَّ الْعَلَمِيْنَ

Washolawallahu a’laa sayyidina muhammadin waa’la aalihi washohbihi wasallama wallhamdulillahi rabbil a’lamiin

Maksudnya: “Tiada Tuhan melainkan Dikau, Maha Suci Dikau! Daku memohon ampun kepada Mu bagi dosa-dosaku dan daku memohon kepada Mu akan Rahmat Mu.

Ya Allah! Tambahkanlah padaku ilmu dan janganlah Dikau pesongkan hatiku setelah Dikau berikan petunjuk. Dan berikanlah daku Rahmat-Mu;

Sesungguhnya Dikaulah yang melimpahkan rahmat! Segala puji bagi Allah yang telah menghidupkanku dan kepada Nyalah tempatku kembali.”

Doa Sujud Akhir Tahajud

Berikut adalah doa pada sujud terakhir solat tahajud yang boleh anda amalkan:

رَبِّ اَدْخِلْنِيْ مُدْخَلَ صِدْقٍ وَأَخْرِجْنِيْ مُخْرَجَ صِدْقٍ وَاجْعَل لِّي مِن لَّدُنْكَ سُلْطَانًانَّصِيرًا

Rabbi adkhilnii mudkhola shidqin wa akhrijnii mukhraja shidqin waaj’allii min lladunka sulthoonaannashiiraan

Maksudnya: “Wahai Tuhanku! Masukkanlah aku kedalam urusan agamaku dengan kemasukan yang benar lagi mulia, serta keluarkanlah aku daripadanya dengan cara keluar yang benar lagi mulia; dan berikanlah kepadaku daripada sisi mu hujah keturunan serta kekuasaan yang menolongku.”

Doa Selepas Tahajud

Doa tahajud yang telah diceritakan oleh Ibn Majah melalui Abdullah Ibn Abbas, serta dilaporkan oleh Al-Bukhari (No. 1120, 6317, 7385) dan Muslim (No. 769), adalah seperti yang berikut ini:

اَللهُمَّ رَبَّنَا لَكَ الْحَمْدُ اَنْتَ قَيِّمُ السَّمَوَاتِ وَاْلاَرْضِ وَمَنْ فِيْهِنَّ. وَلَكَ الْحَمْدُ اَنْتَ مَلِكُ السَّمَوَاتِ واْلاَرْضِ وَمَنْ فِيْهِنَّ. وَلَكَ الْحَمْدُ اَنْتَ نُوْرُ السَّمَوَاتِ وَاْلاَرْضِ وَمَنْ فِيْهِنَّ. وَلَكَ الْحَمْدُ اَنْتَ الْحَقُّ وَوَعْدُكَ الْحَقُّ وَلِقَاءُكَ حَقٌّ وَقَوْلُكَ حَقٌّ وَالْجَنَّةُ حَقٌّ وَالنَّارُ حَقٌّ وَالنَّبِيُّوْنَ حَقٌّ وَمُحَمَّدٌ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ حَقٌّ وَالسَّاعَةُ حَقٌّ. اَللهُمَّ لَكَ اَسْلَمْتُ وَبِكَ اَمَنْتُ وَعَلَيْكَ تَوَكَّلْتُ وَاِلَيْكَ اَنَبْتُ وَبِكَ خَاصَمْتُ وَاِلَيْكَ حَاكَمْتُ فَاغْفِرْلِيْ مَاقَدَّمْتُ وَمَا اَخَّرْتُ وَمَا اَسْرَرْتُ وَمَا اَعْلَنْتُ وَمَا اَنْتَ اَعْلَمُ بِهِ مِنِّيْ. اَنْتَ الْمُقَدِّمُ وَاَنْتَ الْمُؤَخِّرُ لاَاِلَهَ اِلاَّ اَنْتَ. وَلاَ حَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ اِلاَّ بِاللهِ

Allahumma lakal hamdu anta qoyyimus samawaa tiwal ardhi waman fii hinna. Walakal hamdu laka mulkus samaa waa tiwal ardhi waman fii hinna.

Walakal hamdu nuurus samaa waa tiwal ardhi.

Walakal hamdu antal haqq wawa’ dukal haqq waliqoo uka haqq waqauluka haqq wal jannatu haqq wannaru haqq. Wannabiyyuuna haqq.

Wamuhammadun sollallahu ‘alaihiwasallam haqq. Wassa ‘atu haqq.

Allahumma laka aslamtu. Wabika amantu. Wa ‘alaika tawakkaltu wa ilaika anabtu wabika khosomtu. Wa ilaika hakamtu.

Fagfirli maaqaddamtu. Wamaa akh khortu wamaa asrartu wamaa a’ lantu.

Antal muqoddimu wa antal mu akh khiru. Laa ilaha illa anta au laa ilaha ghoiruka walaa haula walaa quwwata illa billah.

Maksudnya: “Ya Allah, bagi Mu segala puji, Engkaulah penegak langit dan bumi serta segala isinya.

Bagi Mulah segala puji, Engkau raja penguasa langit dan bumi. Bagi Mulah segala puji, pemancar cahaya langit dan bumi.

Bagi Mulah segala puji, Engkaulah yang benar, janji Mu adalah benar, perjumpaan Mu itu adalah benar, firman Mu adalah benar, syurga adalah benar, neraka adalah benar, para nabi adalah benar, Nabi Muhammad SAW adalah benar, dan hari kiamat adalah benar.

Ya Allah, kepada Mulah aku berserah diri, kepada Mulah aku kembali, kepada Mulah aku rindu, dan kepada Engkaulah aku berhukum.

Ampuni aku atas kesalahan yang telah aku lakukan dan yang sebelumnya, baik yang aku sembunyikan mahupun yang dinyatakan.

Engkaulah Tuhan yang terdahulu dan Tuhan yang terakhir. Tiada Tuhan melainkan Engkau. Tiada daya dan kekuatan melainkan dengan (kekuasaan) Allah.”

Kesimpulan

Kesimpulan dari tulisan bacadoa.my ini ialah bahawa Salat Tahajjud merupakan satu amalan sunnah yang sangat digalakkan dalam Islam. Amalan ini melibatkan bangun di sebahagian malam untuk menunaikan solat tambahan sebagai cara untuk mendekatkan diri kepada Allah, mendapatkan ganjaran, dan menjauhi dosa.

Tulisan ini turut mengandungi doa-doa yang boleh dibaca sebelum, semasa, dan selepas menjalankan Salat Tahajjud. Amalan Tahajjud ditekankan dengan kuat dalam Islam dan diberikan contoh oleh Rasulullah SAW, yang bahkan berdiri dalam solat tersebut sehingga kakinya bengkak. Ini merupakan cara untuk mengukuhkan iman, mendekatkan diri kepada Allah, dan memohon keampunan serta rahmat-Nya.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.