√ Kelebihan Selawat Ibrahimiyah Dalam Rumi Beserta Maksudnya

Selawat Ibrahimiyah – Selawat Ibrahimiyah ini merupakan salah satu daripada bacaan yang paling utama bagi umat Islam. Nabi Ibrahim AS beserta keluarganya disebutkan dengan penuh penghormatan dalam tahiyat terakhir semasa solat. Malah, bersamaan dengan menyebut nama Rasulullah SAW.

Ibnu Taimiyyah juga pernah berujar, “Selawat yang paling sempurna untuk Rasulullah adalah Selawat Ibrahimiyah.”

Selawat mempunyai beragam jenis bacaan yang dapat kita bacakan dan amalkan dalam kehidupan sehari-hari kita. Dalam artikel ini, kami ingin berbagi informasi mengenai Selawat Ibrahimiyah, yang merupakan salah satu selawat terbaik yang dapat dibaca oleh umat Islam.

Mengapa Kita Selawat Ke Atas Nabi Ibrahim Dalam Tahiyat Akhir?

Penghormatan dan doa yang amat dihargai oleh Allah kepada Nabi Ibrahim AS terus diabadikan dalam tahiyat akhir semasa kita menunaikan solat. Kisah ini diceritakan dengan indah dalam firman Allah, dan kita dapat merenunginya di dalam Surah Al-Baqarah, ayat 124.

Maksudnya: “Dan (ingatlah), ketika Nabi Ibrahim diuji oleh Tuhannya dengan beberapa Kalimah (suruhan dan larangan), maka Nabi Ibrahim pun menyempurnakannya. (Setelah itu) Allah berfirman: “Sesungguhnya Aku melantikmu menjadi Imam (Pemimpin ikutan) bagi umat manusia”. Nabi Ibrahim pun memohon dengan berkata:

“(Ya Tuhanku!) Jadikanlah juga (apalah jua kiranya) dari keturunanku (pemimpin-pemimpin ikutan)”. Allah berfirman: “(Permohonanmu diterima, tetapi) janjiKu ini tidak akan didapati oleh orang-orang yang zalim.”

Terdapat pelbagai alasan mengapa hanya Nabi Ibrahim AS yang disebut bersama-sama Nabi Muhammad SAW dalam selawat. Firman Allah SWT telah menjelaskan hal ini:

Maksudnya: “Sungguhnya orang yang paling utama dengan Nabi Ibrahim a.s. ialah orang-orang yang mengikuti Nabi Ibrahim a.s. dan Nabi ini yaitu Nabi Muhammad saw dan orang-orang yang beriman.” – (Surah ‘Ali ‘Imran, ayat 68)

Teks Bacaan Selawat Ibrahimiyah

اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلٰى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلٰى آلِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ
كَمَا صَلَّيْتَ عَلٰى سَيِّدِنَا إِبْرَاهِيْمَ وَعَلٰى آلِ سَيِّدِنَا إِبْرَاهِيْمَ
و بَارِكْ عَلٰى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلٰى آلِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ
كَمَا بَارَكْتَ عَلٰى سَيِّدِنَا إِبْرَاهِيْمَ وَعَلٰى آلِ سَيِّدِنَا إِبْرَاهِيْمَ
فِيْ الْعَالَمِيْنَ إِنَّكَ حَمِيْدُ مَجِيْدٌ

Allahumma shalli ‘alaa sayyidinaa muhammad wa’alaa aali sayyidinaa muhammadin kamaa shallaita ‘alaa sayyidinaa ibraahiima wa’alaa aali sayyidinaa ibrahiima, wabaarik ‘alaa aali sayyidinaa muhammadin kamaa baarakta ‘alaa sayyidinaa ’alaa sayyidinaa ibraahima wa ‘alaa aali sayyidina ibraahima, fil ‘aalamiina innaka hamiidun majiidun.

Maksudnya: “Ya Allah, berilah rahmat kepada Penghulu kami Nabi Muhammad dan keluarga Sayidina Muhammad. Sebagaimana Engkau merahmati Sayidina Nabi Ibrahim dan keluarga Sayidina Nabi Ibrahim.

Berkatilah penghulu kami Sayidina Nabi Muhammad dan keluarga Penghulu kami Sayidina Muhammad. Sebagaimana Engkau memberkati Sayidinia Nabi Ibrahim dan keluarga Sayidina Nabi Ibrahim. Di alam semesta ini, Engkau sahajalah Yang Paling Terpuji dan Yang Paling Mulia.”

Hadis Yang Berkenaan Selawat Ibrahimiyah

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ
كَمَا صَلَّيْتَ عَلَى آلِ إبْرَاهِيمَ وَبَارِكْ عَلَى مُحَمَّدٍ
وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ كَمَا بَارَكْتَ عَلَى آلِ إبْرَاهِيمِ إنَّكَ حَمِيدٌ مَجِيدٌ

Maksudnya: “Ya Allah! Berilah selawat ke atas Muhammad dan kerabat Muhammad seperti mana Engkau berikan selawat ke atas kerabat Ibrahim dan berkatilah ke atas Muhammad dan ke atas kerabat Muhammad seperti mana Engkau memberkati ke atas kerabat Ibrahim, sesungguhnya Engkau Maha Terpuji dan Maha Agung.” – (Hadis Riwayat Imam Muslim, no. 406)

Fadhilat Selawat Ibrahimiyah

1. Syafaat di hari kiamat

“…Kemudian bacalah shalawat kepadaku. Karena barangsiapa membaca selawat untukku satu kali, maka Allah membalasnya dengan sepuluh selawat. Lalu mintakanlah kepada Allah Wasilah untukku. Wasilah adalah sebuah kedudukan di syurga yang tidak layak kecuali bagi hamba Allah, dan aku berharap agar aku adalah hamba Allah tersebut. Barangsiapa memintakan wasilah kepada Allah untukku, maka dia berhak mendapatkan syafaat.” – (Hadis Riwayat Imam Muslim)

2. Doa yang mustajab

Dari Sa’id Al-Musayyab, dari Umar bin Khaththab, ia berkata, “Sesungguhnya doa akan terhenti antara langit dan bumi dan tidak mampu naik ke atas, hingga kamu membaca selawat atas Nabimu SAW.” – (Hadis Riwayat Tirmidzi)

3. Dikurniakan pahala

Ali bin Hujr berkongsi cerita kepada kami, Ismail bin Ja’far memberitahu kami, melalui perantaraan Al-Ala’ bin Abdurrahman yang mendengarnya dari ayahnya, dan ayahnya pula mendapatnya daripada Abu Hurairah. Abu Hurairah berkata,

“Rasulullah SAW bersabda, ‘Barangsiapa membaca selawat untukku satu kali, maka Allah akan memberinya rahmat sepuluh kali.” – (Hadis Riwayat Imam Muslim dan Abu Daud: 1369, dengan sanad Sahih)

4. Terhindar dari penyakit hati

Disyorkan untuk kita mengamalkan bacaan selawat ini sebanyak 41 kali setiap hari sebagai langkah pencegahan daripada penyakit hati yang boleh menyebabkan hati kita menjadi gelap dengan sifat sombong, dendam, iri hati, dan mencaci orang lain.

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my ini menjelaskan pentingnya Selawat Ibrahimiyah dalam agama Islam dan menggambarkan penghormatan terhadap Nabi Ibrahim AS dalam ajaran Islam. Selawat ini merupakan ungkapan pujian dan berkah kepada Nabi Muhammad SAW, Nabi Ibrahim AS, dan keluarga mereka.

Dalam Al-Quran, kisah Nabi Ibrahim dan penunjukannya sebagai Imam bagi umat manusia diceritakan dengan indah. Selawat Ibrahimiyah juga merupakan doa yang mustajab, dapat memberikan syafaat di hari kiamat, melindungi hati dari penyakit hati, dan membawa pahala besar bagi yang melantunkannya.

Oleh karena itu, Selawat Ibrahimiyah memiliki kedudukan yang istimewa dalam kepercayaan umat Islam dan menjadi salah satu doa yang penting dalam praktik keagamaan mereka.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.