√ Sihir Pemisah Tanda Terkena Sihir Ikhtiar Yang Boleh dilakukan

Sihir Pemisah Tanda Terkena Sihir Ikhtiar Yang Boleh dilakukan – Praktis ilmu sihir seperti sihir pemisah bukanlah perkara asing. Ia telah berlangsung sejak zaman Nabi Musa AS. Dalam tulisan ini, kami ingin berkongsi dengan anda mengenai kesan Sihir Pemisah Tanda Terkena Sihir Ikhtiar Yang Boleh dilakukan

Pengertian Sihir Pemisah

Praktis ilmu hitam merupakan amalan yang menjalinkan ikatan dengan kuasa jahat, dipersembahkan oleh syaitan. Terdapat pelbagai bentuk ilmu hitam yang perlu difahami, antaranya:

 • Ilmu hitam untuk memisahkan pasangan suami isteri.
 • Ilmu hitam guna-guna cinta.
 • Ilmu hitam yang menjadikan seseorang terpinggir dari kewarasan.
 • Ilmu hitam yang mencetuskan penyakit dan sebagainya.

Ilmu hitam yang bertujuan untuk memisahkan pasangan merupakan satu bentuk gangguan terhadap perkahwinan dengan mencetuskan perasaan kebencian atau ketidakselesaan terhadap pasangan sendiri, tanpa sebarang masalah yang benar-benar wujud dalam hubungan tersebut.

Dalam ajaran Islam, hadis Rasulullah SAW dengan jelas mengutuk amalan ilmu hitam sebagai salah satu dosa besar. Abu Hurairah RA meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda:

اجْتَنِبُوا السَّبْعَ المُوبِقَاتِ، قَالُوا: يَا رَسُولَ اللَّهِ وَمَا هُنَّ؟ قَالَ: الشِّرْكُ بِاللَّهِ، وَالسِّحْرُ، وَقَتْلُ النَّفْسِ الَّتِي حَرَّمَ اللَّهُ إِلَّا بِالحَقِّ، وَأَكْلُ الرِّبَا، وَأَكْلُ مَالِ اليَتِيمِ، وَالتَّوَلِّي يَوْمَ الزَّحْفِ، وَقَذْفُ المُحْصَنَاتِ المُؤْمِنَاتِ الغَافِلاَتِ

“Jauhilah tujuh jenis dosa besar yang membinasakan. Sahabat bertanya: Wahai Pesuruh Allah? Apakah dosa-dosa itu?

Sabda Baginda: Menyekutukan Allah, sihir, membunuh jiwa yang diharamkan melainkan dengan alasan yang benar, makan riba, makan harta anak yatim, lari daripada perang dan menuduh wanita muhsan beriman yang tidak bersalah dengan tuduhan zina.” – (Hadis riwayat Imam Bukhari, No. 2766)

Dalil Mengenai Sihir

Allah SWT berfirman dalam surah Yunus, ayat 106 yang bermaksud:

“Dan janganlah engkau (wahai Muhammad) menyembah atau memuja yang lain daripada Allah, yang tidak dapat mendatangkan manfaat kepadamu dan juga tidak dapat mendatangkan mudarat kepadamu. Oleh itu, sekiranya engkau mengerjakan yang demikian maka pada saat itu menjadilah engkau dari orang-orang yang berlaku zalim.”

Rasulullah SAW bersabda

Maksudnya:“Sesiapa yang menemui tukang tilik atau tukang sihir dan menanyakan sesuatu kepadanya lalu terus mempercayai apa yang telah dikatakannya, maka sesungguhnya ia telah mengkufurkan apa yang telah diturunkan kepada Nabi Muhammad SAW.” – (Hadis Riwayat Ahmad dan Hakim)

Kegunaan Sihir Ini dihantar

Penghantaran sihir biasanya dilakukan melalui beberapa cara seperti berikut:

 1. Menanam barang-barang sihir.
 2. Memuja gambar.
 3. Mengirim melalui angin atau makanan.
 4. Menggunakan patung sebagai pengganti individu yang ingin dizalimi.

Tujuan atau niat seseorang yang mengirim sihir kepada mangsanya adalah untuk merosakkan kehidupan mangsa dengan cara yang halus tetapi sangat licik.

Tanda-tanda Terkena Sihir Pemisah

Inilah petunjuk-petunjuk yang menandakan bahawa anda mungkin terkena pengaruh sihir yang memisahkan dalam hubungan anda:

 1. Perubahan mendadak dari kasih kepada kebencian.
 2. Timbulnya keraguan di antara suami dan isteri.
 3. Enggan untuk meminta maaf.
 4. Memperbesarkan pertikaian walaupun punca sebenar kecil.
 5. Sering mengajukan permohonan cerai kerana tidak mampu bertoleransi dengan tingkah laku pasangan.
 6. Mengalami rasa panas hampir sepanjang masa ketika berdekatan dengan pasangan.
 7. Mengalami kerinduan apabila jauh daripada pasangan tetapi benci ketika berdekatan.
 8. Sentiasa memperhatikan kelemahan pasangan.
 9. Susah untuk mendapatkan keturunan.
 10. Merasa terangsang dengan orang lain.
 11. Selalu berbau tidak sedap di tempat tidur, kawasan rumah, dan badan pasangan.
 12. Sering bermimpi tentang tempat-tempat kotor.

Kesan Rumah Tangga Terkena Sihir

Rumah tangga yang terkena sihir bakal menjadi kacau-bilau dan berpecah belah. Sebabnya, sihir dihantar dengan tujuan utama untuk merobohkan ikatan kasih antara suami dan isteri secara terselindung.

Amalan Untuk Elak Terkena Sihir

Apabila keluarga kita dilanda sihir, kita berusaha mencari jalan penyelesaian dan mengamalkan ibadah yang mendekatkan diri kepada Allah.

Anda boleh mengamalkan membaca surah Al-Hijr, ayat 47 sambil meletakkan tangan di atas mata.

وَنَزَعْنَا مَا فِيْ صُدُوْرِهِمْ مِّنْ غِلٍّ اِخْوَانًا عَلٰى سُرُرٍ مُّتَقٰبِلِيْنَ 

“Dan Kami cabut akan apa Yang ada dihati mereka dari perasaan hasad dengki sehingga menjadilah mereka bersaudara (dalam suasana kasih mesra), serta mereka duduk berhadap-hadapan di atas pelamin masing-masing.”

Kesimpulan

Ringkasan dari artikel bacadoa.my tersebut menekankan bahawa Sihir Pemisah adalah amalan hitam yang berusaha memisahkan pasangan suami isteri dengan menimbulkan perasaan kebencian atau ketidakselesaan tanpa sebab yang jelas. Dalam ajaran Islam, sihir dipandang sebagai salah satu dosa besar yang harus dihindari, seperti yang ditegaskan dalam hadis Rasulullah SAW.

Al-Quran dan hadis memberikan peringatan serta hukuman terhadap praktik sihir dan tindakannya. Selain itu, artikel juga menyebutkan tanda-tanda keberadaan sihir pemisah seperti perubahan mendadak dari kasih kepada kebencian, keraguan di antara pasangan, dan seringnya pertikaian. Keluarga yang terkena sihir cenderung mengalami ketidakharmonian dan pergaduhan. Untuk menghindari dari sihir, disarankan untuk mendekatkan diri kepada Allah dengan melakukan ibadah dan membaca surah Al-Hijr, ayat 47, sebagai bentuk perlindungan.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.