√ Inilah Penjelasan Lengkap Rukun Islam Wajib diketahui

Rukun Islam – Apa yang perlu Anda ketahui sebagai seorang Muslim mengenai rukun Islam? Artikel ini akan memberikan penjelasan menyeluruh mengenai aspek-aspek penting dalam Islam yang telah menjadi panduan bagi umat Islam sejak zaman dahulu hingga sekarang.

Rukun Islam

Makna Islam dari perspektif bahasa bermakna ketaatan dan kepatuhan. Dari segi syarak, ia merujuk kepada sikap tunduk, taat, dan patuh terhadap segala perintah Allah SWT sebagaimana yang diajarkan oleh Rasulullah SAW.

Asas Islam ini berpaksikan pada lima elemen pokok yang dikenali sebagai rukun Islam. Setiap individu Muslim diwajibkan untuk memahami dan memegang teguh kepada kelima-lima rukun Islam tersebut. Tambahan pula, adalah penting bagi kita untuk mengamalkan nilai-nilai rukun ini dalam kehidupan seharian dengan sepenuhnya.

Dalil Mengenai Rukun Islam

Perbincangan mengenai rukun islam ini banyak dinyatakan dalam Al-Quran dan hadis:

عَنِ ابْنِ عُمَرَ رضى الله عنهما قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم “‏ بُنِيَ الإِسْلاَمُ عَلَى خَمْسٍ شَهَادَةِ أَنْ لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ وَأَنَّ مُحَمَّدًا رَسُولُ اللَّهِ، وَإِقَامِ الصَّلاَةِ، وَإِيتَاءِ الزَّكَاةِ، وَالْحَجِّ، وَصَوْمِ رَمَضَانَ “

Maksudnya: “Daripada Ibn ‘Umar RA, beliau berkata, Rasulullah SAW bersabda: Islam dibangun atas lima (perkara), Syahadah La ilaha illallah dan Muhammad Rasulullah, mendirikan solat, mengeluarkan zakat, haji, dan puasa Ramadan.” – (Hadis Riwayat Imam al-Bukhari)

قَالَ عَبْدُ اللَّهِ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم “‏ بُنِيَ الإِسْلاَمُ عَلَى خَمْسٍ شَهَادَةِ أَنْ لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ وَأَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ وَإِقَامِ الصَّلاَةِ وَإِيتَاءِ الزَّكَاةِ وَحَجِّ الْبَيْتِ وَصَوْمِ رَمَضَانَ “

Maksudnya: “Daripada Abdullah (Ibnu ‘Umar), beliau berkata, Rasulullah SAW bersabda: Islam dibangun atas lima (perkara), Syahadah La ilaha illallah dan Muhammad ialah hamba Nya dan Rasul Nya, mendirikan solat, mengeluarkan zakat, haji di Baitullah, dan puasa Ramadan.” – (Hadis Riwayat Imam Muslim)

5 Perkara Rukun Islam

Seorang Muslim yang benar-benar mengamalkan agamanya seharusnya memahami dengan baik aspek-aspek yang terkandung dalam rukun Islam. Kita boleh memandangnya sebagai pondasi yang penting untuk membentuk kesempurnaan Islam dalam diri seseorang. Rukun Islam ini bersandar pada hukum yang benar dari Allah SWT dan ajaran Rasulullah SAW.

1. Mengucap Dua Kalimah Syahadah

Lafaz kalimah syahadah iaitu:

أَشْهَدُ أَنْ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّه وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا رَّسُوْلُا لله

Ashhadu al la ilaha illa llah
wa ash hadu anna muhammada rro sulu llah

Maksudnya: “Aku bersaksi bahawa tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah dan aku bersaksi bahawa Nabi Muhammad itu pesuruh Allah.”

Ikrar ini merupakan ungkapan manusia mengakui Allah sebagai Pencipta dan Nabi Muhammad SAW sebagai utusan-Nya yang telah membawa rahmat terbesar kepada umat manusia. Kalimah syahadah menjadi pondasi utama dalam keimanan bagi setiap individu yang berpegang teguh kepada agama Islam.

Seperti yang dinyatakan dalam firman-Nya:

ذَٰلِكَ بِأَنَّ ٱللَّهَ هُوَ ٱلْحَقُّ وَأَنَّ مَا يَدْعُونَ مِن دُونِهِۦ هُوَ ٱلْبَٰطِلُ وَأَنَّ ٱللَّهَ هُوَ ٱلْعَلِىُّ ٱلْكَبِيرُ

“Bersifatnya Allah dengan kekuasaan dan luas ilmu pengetahuan itu kerana bahawasanya Allah, Dialah sahaja Tuhan yang sebenar-benarnya, dan bahawa segala yang mereka sembah selain daripada Allah itulah yang nyata palsunya. Dan (ingatlah) sesungguhnya Allah jualah Yang Maha Tinggi (keadaan Nya), lagi Maha Besar (kekuasaan Nya).” – (Surah Al-Hajj, ayat 62)

2. Menunaikan Solat Lima Waktu

Solat memegang peranan penting dalam amalan agama Islam. Ia merupakan tiang utama yang menyokong kepercayaan dan hubungan antara individu dengan Tuhan. Setiap Muslim yang telah mencapai kedewasaan dikehendaki melaksanakan solat fardhu lima waktu sehari semalam. Waktu-waktu solat ini termasuklah subuh, zuhur, asar, maghrib, dan isyak.

Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Mu’az bin Jabal RA, Rasulullah SAW menyatakan dengan tegas;

‏ رَأْسُ الأَمْرِ الإِسْلاَمُ وَعَمُودُهُ الصَّلاَةُ وَذِرْوَةُ سَنَامِهِ الْجِهَادُ ‏

“Pokok (yang terpenting) dalam segala urusan adalah Islam, tiangnya adalah solat, dan kemuncaknya adalah jihad.” – (Hadis Riwayat Imam At-Tirmidzi)

3. Menunaikan Zakat

Allah SWT berfirman;

خُذْ مِنْ أَمْوَٰلِهِمْ صَدَقَةً تُطَهِّرُهُمْ وَتُزَكِّيهِم بِهَا وَصَلِّ عَلَيْهِمْ ۖ إِنَّ صَلَوٰتَكَ سَكَنٌ لَّهُمْ ۗ وَٱللَّهُ سَمِيعٌ عَلِيمٌ

“Ambilah (sebahagian) daripada harta mereka menjadi sedekah (zakat) supaya dengannya engkau membersihkan mereka (daripada dosa) dan menyucikan mereka (daripada akhlak yang buruk), dan doakanlah untuk mereka. Sesungguhnya doamu itu menjadi ketenteraman bagi mereka. Dan (ingatlah) Allah Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui.”  – (Surah At-taubah, ayat 103)

Zakat merujuk kepada memberi sebahagian dari kekayaan tertentu kepada golongan yang memerlukan apabila syarat-syarat tertentu telah dipenuhi. Terdapat dua jenis zakat iaitu zakat fitrah yang bertujuan untuk membersihkan jiwa dan hati, dan zakat harta yang bertujuan untuk membersihkan kekayaan.

4. Berpuasa Ketika Bulan Ramadan

Menjalani puasa semasa bulan Ramadan merupakan kewajipan agama yang perlu dilaksanakan kecuali jika berlaku halangan. Syarat utama untuk wajib berpuasa adalah menjadi seorang Muslim, telah mencapai usia baligh, berakal, serta mampu melakukannya.

Seperti yang dinyatakan oleh Allah SWT dalam firman-Nya:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ

“Wahai orang-orang yang beriman! Kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana diwajibkan ke atas orang-orang yang terdahulu daripada kamu, supaya kamu bertakwa.” – (Surah Al-Baqarah, ayat 183)

5. Mengerjalan Haji ke Baitullah Bagi Yang Mampu

Setiap Muslim yang memiliki kemampuan disyaratkan untuk menunaikan ibadah haji. Kemampuan tersebut merujuk kepada keupayaan kita dari segi:

  1. Kewangan yang mencukupi untuk perbelanjaan pergi dan pulang.
  2. Kewangan yang mencukupi untuk tanggungan yang ditinggalkan.
  3. Kondisi kesihatan yang baik.
  4. Jaminan keselamatan perjalanan dan kenderaan.
  5. Memiliki masa yang mencukupi untuk menunaikan haji mengikut tempoh yang biasa diambil untuk menunaikannya.

Allah SWT telah menjelaskan perkara ini seperti yang berikut;

وَلِلَّهِ عَلَى ٱلنَّاسِ حِجُّ ٱلْبَيْتِ مَنِ ٱسْتَطَاعَ إِلَيْهِ سَبِيلًا ۚ وَمَن كَفَرَ فَإِنَّ ٱللَّهَ غَنِىٌّ عَنِ ٱلْعَٰلَمِينَ

“Dan Allah mewajibkan manusia mengerjakan haji dengan mengunjungi Baitullah iaitu sesiapa yang mampu sampai kepadanya. Dan sesiapa yang kufur (ingkar akan kewajipan haji itu), maka sesungguhnya Allah Maha Kaya (tidak berhajatkan sesuatupun) daripada sekalian makhluk.” – (Surah Ali-Imran, ayat 97)

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my ini menyimpulkan bahawa Rukun Islam terdiri daripada lima unsur utama yang membentuk asas agama Islam bagi umat Muslim. Unsur-unsur tersebut termasuk mengucapkan Dua Kalimah Syahadah, menunaikan solat lima waktu, membayar zakat, berpuasa ketika bulan Ramadan, dan melaksanakan haji ke Baitullah bagi yang mampu.

Rukun Islam bukan sahaja menjadi panduan amalan tetapi juga penting dalam memperkukuhkan iman dan ketaatan kepada Allah serta meningkatkan kualiti kehidupan beragama umat Islam melalui pemahaman dan pengamalan nilai-nilai yang terkandung di dalamnya.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.