√ Hukum Kirim Doa Dari Tanah Suci, Beserta Contoh Doanya

Hukum Kirim Doa Dari Tanah Suci – Adakah sah menghantar doa dari tempat yang dianggap suci yang sering diamalkan oleh masyarakat kita?

Dalam artikel ini, kami ingin mengutarakan pandangan mengenai keabsahan menghantar doa dari tempat suci serta memberikan contoh doa yang sesuai.

Doa di Tanah Suci

Tidak dapat disangkal bahawa melakukan doa di Tanah Suci memperoleh kelebihan dan keutamaan yang unik.

Imam Ibn Rajab al-Hanbali Rahimahullah, dalam karyanya Lathaif al-Ma’arif (Hlm. 269), menegaskan hal ini dengan jelas:

“Penggandaan pahala bagi setiap amalan itu berlaku apabila kita berdoa di tempat yang mulia seperti tanah haram. Oleh kerana itulah solat di dalam dua masjid Makkah dan juga Madinah itu dilipat gandakan ganjarannya.”

Seperti yang telah diungkapkan dalam sebuah riwayat yang sahih dari Nabi SAW, beliau bersabda:

صَلاَةٌ فِي مَسْجِدِي هَذَا خَيْرٌ مِنْ أَلْفِ صَلاَةٍ – أَوْ كَأَلْفِ صَلاَةٍ – فِيمَا سِوَاهُ مِنَ الْمَسَاجِدِ إِلاَّ أَنْ يَكُونَ الْمَسْجِدَ الْحَرَامَ

Maksudnya: “Solat di dalam masjidku ini (Masjid Nabawi) adalah lebih baik berbanding 1000 solat – atau menyamai 1000 solat – berbanding masjid-masjid selainnya, kecuali Masjid al-Haram.” – (Hadis Riwayat Muslim, No. 1394)

Tempat-tempat Yang dianjurkan Berdoa

Ada beberapa lokasi di tanah suci yang disarankan untuk berdoa dengan tekun. Beberapa di antaranya termasuklah:

1. Hijir Ismail

Hijir Ismail ialah sebuah struktur kecil berbentuk setengah bulatan yang dikelilingi oleh tembok rendah di bahagian utara Kaabah.

Rasulullah SAW menyampaikan, “Dari Aisyah r.a., saya mendengar:”

Aku ingin sekali masuk ke dalam Kaabah untuk solat di dalamnya.” Maka Rasulullah SAW menarik tanganku masuk ke Hijir Ismail seraya berkata

“Apabila engkau mau masuk ke dalam Kaabah, maka sesungguhnya hijir ini sebagian dari Kaabah. Kerana kaummu ketika membina Kakbah kembali menguranginya hingga Hijir itu berada di luar Kaabah.” – (Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud, Nasai, dan Tirmizi)

2. Multazam

Multazam terletak di dalam Masjidil Haram dengan tepat di antara Hajar Aswad dan pintu masuk Kaabah.

Multazam adalah tempat dikabulkannya doa. Tidak ada satu pun doa seorang hamba di Multazam kecuali akan dikabulkan.” – (Hadis Riwayat Ahmad)

3. Rukun Yamani dan Hajar Aswad

Empat penjuru Kaabah dikenali sebagai Rukun, dengan nama-nama Rukun Aswad, Rukun Iraqi, Rukun Syami, dan Rukun Yamani.

Rukun Aswad, atau lebih dikenali sebagai Hajar Aswad, adalah batu hitam yang menjadi titik permulaan bagi para jemaah haji ketika mereka melaksanakan tawaf.

Mengambil waktunya untuk berdoa di dekat Hajar Aswad adalah satu amalan yang dianjurkan, juga disyorkan untuk mencium batu hitam tersebut. Firman Allah SWT dalam Surah Al-Baqarah, ayat 127:

Dan (ingatlah), ketika Ibrahim meninggikan (membina) dasar-dasar Baitullah bersama Ismail (seraya berdoa): “Ya Tuhan kami, terimalah daripada kami (amalan kami), sesungguhnya Engkaulah yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.

4. Di Belakang Makam Ibrahim

Berdekatan dengan Hijir Ismail terletak Makam Ibrahim. Makam ini dibina sebagai sebuah struktur kecil yang terselindung dengan kubah berlapis emas, perak, dan kaca.

Dari struktur kecil tersebut, terlihatlah bekas tapak Nabi Ibrahim. Di sekeliling makam Ibrahim ini, para jemaah biasanya menunaikan solat sunat selepas menunaikan tawaf.

Ibnu Abbas pernah menyatakan, “Tiada sesuatu pun di dunia ini yang berasal dari syurga melainkan Hajar Aswad dan Makam Ibrahim.”

5. Raudah

Raudah merupakan sebuah kawasan syurga kecil yang terletak di Masjid Nabawi antara mimbar Imam Masjid Nabawi dan makam Rasulullah Muhammad SAW, Abu Bakar As Sidiq, serta Umar bin Khattab.

Setiap hari, kawasan ini dipadati oleh jemaah yang berbondong-bondong datang. Mereka berdesakan untuk mendapatkan ruang yang selesa dan menenangkan.

Sabda Rasulullah SAW:

“Tempat antara rumahku dan mimbarku adalah taman dari taman-taman syurga.” – (Hadis Riwayat Muslim)

Hukum Kirim Doa Dari Tanah Suci

Menghantar doa dari tanah suci adalah sesuatu yang diperbolehkan dalam agama Islam. Ini dipetik dari sebuah riwayat yang melibatkan Saidina Umar al-Khattab RA.

Beliau pernah memohon izin kepada Nabi SAW untuk melakukan umrah. Baginda kemudian memberikan izin dan bersabda kepada Umar:

لاَ تَنْسَنَا يَا أُخَىَّ مِنْ دُعَائِكَ

 “Jangan lupakan kami wahai saudaraku dari doa kamu.” – (Hadis Riwayat Abu Daud, No. 1498)

Kesimpulan

Kesimpulan dari artikel bacadoa.my ini adalah, mengirim doa dari tanah suci merupakan amalan yang disokong dalam Islam, seperti yang ditunjukkan dalam riwayat tentang Saidina Umar al-Khattab RA yang meminta izin untuk menunaikan umrah kepada Nabi SAW.

Doa dari tempat-tempat suci seperti Masjidil Haram dan Masjid Nabawi memperoleh keutamaan tersendiri, serta beberapa lokasi disarankan untuk berdoa dengan tekun seperti Multazam, Hijir Ismail, Makam Ibrahim, Rukun Yamani, Hajar Aswad, dan Raudah. Oleh itu, mengirim doa dari tanah suci dan berdoa di tempat-tempat yang dianggap suci merupakan amalan yang ditekankan dalam Islam, dengan doa dari tempat-tempat tersebut memiliki kelebihan yang istimewa.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.