√ Hukum Jenis Air Dalam Islam: Penjelasan Lengkap

Jenis Air Dalam Islam – Terdapat lima jenis air dalam Islam yang patut anda kenali. Ini sesuai dengan syarat untuk taharah yang berbeza bergantung kepada jenis air yang digunakan.

Dalam artikel ini, kami akan berkongsi dengan anda tentang pelbagai jenis air dalam Islam yang perlu kita fahami untuk membersihkan diri.

Jenis Air Dalam Islam

1. Air Mutlak

Air suci dalam Islam dikenali sebagai air mutlak. Ini merujuk kepada air yang dianggap suci dan mampu membersihkan. Air ini dianggap abadi dengan sifat keasliannya yang diberikan oleh Allah SWT.

Walaupun seiring masa, air itu mungkin berubah akibat terbiar atau tercemar dengan tanah, lumut, dan sebagainya, ia masih dianggap sebagai air mutlak.

Dalam hadis, Rasulullah SAW menyatakan kesucian air mutlak dengan firman-Nya:

عن أنس قال : بينما نحن في المسجدِ مع رسولِ اللهِ صلَّى اللهُ عليهِ وسلَّم إذ جاء أعرابيٌّ . فقام يبولُ في المسجدِ . فقال أصحابُ رسولِ الله صلَّى اللهُ عليهِ وسلَّم : مَهْ مَهْ . قال : قال رسولُ اللهِ صلَّى اللهُ عليهِ وسلَّم لا تُزْرِمُوه . دَعُوهُ فتركوه حتى بال . ثم إن رسولَ اللهِ صلَّى اللهُ عليهِ وسلَّم دعاه فقال له إن هذه المساجدَ لا تَصْلُحُ لشيءٍ من هذا البولِ ولا القَذَرِ . إنما هي لِذِكرِ اللهِ عز وجل، والصلاةِ، وقِراءةِ القرآنِ ، فأمر رجلًا من القومِ، فجاء بدَلْوٍ من ماءٍ، فشَنَّهُ عليه .(رواه مسلم)

Daripada Anas Radhiallahu’anhu telah berkata, “Ketika kami berada di masjid bersama Rasulullah Sallallahu’alaihiwasallam, tiba-tiba datang seorang arab badwi (a’rabi) lalu berdiri sambil kencing di masjid.

Para sahabat Rasulullah Sallallahu’alaihiwasallam pun berteriak, “Apa yang dilakukannya, apa yang dilakukannya?!”

Namun Rasulullah Sallallahu’alaihiwasallam bersabda, “Janganlah kalian menghentikan kencingnya, biarkanlah ia meneruskannya.” Mereka pun membiarkannya sehingga ia meneruskan kencingnya. Kemudian Rasulullah Sallallahu’alaihiwasallam memanggil arab badwi itu dan bersabda,

“Sesungguhnya masjid ini tidak patut terkena kencing dan kotoran sedikit pun. Masjid ini hanyalah untuk zikrullah ‘Azzawajalla, solat dan membaca Al-Quran.”

Lalu beliau menyuruh seorang antara mereka untuk mengambil sebekas air  dan menyiramkan pada tempat yang dikencingnya.” – (Hadis Riwayat Muslim)

Tindakan yang diperintahkan oleh Rasulullah SAW menyorokkan fakta yang air yang digunakan untuk menyucikan tempat kencing memang boleh dianggap suci. Air yang digunakan untuk tujuan ini boleh berupa air sungai, air laut, air hujan, air perigi, air embun, air mata air, air beku, atau salji.

2. Air Musta’mal

Air yang disebut musta’mal adalah air yang dianggap suci dalam agama, namun tidak dapat digunakan untuk membersihkan diri. Ia biasanya digunakan untuk tujuan yang tidak berkaitan dengan penyucian, seperti untuk minum, memasak, atau mencuci benda-benda yang tidak kotor. Dalam konteks kebersihan ritual Islam, air musta’mal tidak boleh digunakan untuk tujuan penyucian, sama ada untuk berwuduk (bersuci kecil) atau mandi wajib (bersuci besar).

Apabila air musta’mal sudah digunakan dan kemudian ditampung semula, jika jumlahnya tidak mencapai dua qullah (ukuran yang ditetapkan), ia masih dianggap sebagai air musta’mal dan tidak boleh digunakan untuk tujuan penyucian.

Dengan kata lain, air jenis ini hanya boleh digunakan untuk keperluan lain seperti minum, makan, atau membersihkan barang-barang yang tidak kotor atau najis.

3. Air Musyammas

Air musyammas ialah air yang disucikan dan mempunyai kebolehan untuk membersihkan, namun tidak digalakkan untuk digunakan. Ia merupakan air yang terdedah kepada sinaran matahari terutamanya di negeri-negeri yang beriklim panas.

Pendedahan kepada sinaran matahari ini membawa risiko kepada kesihatan apabila bersentuhan dengan kulit atau badan, yang boleh menyebabkan karat seperti pada besi, tin, dan bahan-bahan lain.

4. Air Mutanajis

Air yang tercemar adalah cecair yang tidak murni dan tidak memperkasakan lagi yang lain. Tanda-tandanya termasuk jumlahnya kurang daripada dua qullah dan terdapat najis di dalamnya.

Jika air melebihi dua qullah tetapi telah dicemari dengan najis sehingga mengubah rasa, bau, atau warnanya, maka air tersebut tidak layak digunakan untuk tujuan membersihkan diri kerana ia tidak suci dan tidak dapat memberikan kesucian.

5. Air Mutaghayyir

Air yang mengalami perubahan adalah air yang awalnya suci tetapi tidak lagi memiliki kebolehan untuk menyucikan. Perubahannya dapat dilihat dari perubahan rasa, warna, dan bau, yang disebabkan oleh campuran dengan zat-zat lain yang memiliki sifat suci seperti gula, milo, kopi, dakwat, dan sebagainya.

Namun demikian, jika perubahan tersebut disebabkan oleh penahanan air dalam jangka masa yang panjang di dalam tempat yang berlumpur dan berdebu, maka air tersebut masih dianggap suci dan memiliki keupayaan untuk melakukan penyucian seperti yang sepatutnya.

Kesimpulan

Ringkasan artikel bacadoa.my menyatakan bahawa dalam Islam, terdapat lima jenis air yang berbeza yang memainkan peranan penting dalam penahiran diri. Air mutlak dianggap suci dan memiliki kuasa penahiran spiritual, manakala air musta’mal bersih tetapi tidak sesuai untuk tujuan penahiran.

Air musyammas adalah suci tetapi tidak digalakkan kerana terdedah kepada sinaran matahari. Selain itu, air mutanajis tidak lagi mampu membersihkan kerana tercemar dengan najis, manakala air mutaghayyir awalnya suci tetapi kehilangan keupayaannya untuk membersihkan. Kesimpulannya, pemahaman tentang jenis-jenis air dalam Islam penting untuk memastikan penahiran diri dilakukan dengan betul mengikut syariat agama.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.