√ Doa Supaya Orang Bayar Hutang Cepat dan Tidak Terlambat

Doa Supaya Orang Bayar Hutang – Tanggungjawab hutang merupakan sesuatu yang perlu diambil berat oleh setiap individu yang meminjam wang daripada orang lain. Adakah terdapat doa yang boleh membantu seseorang untuk membayar hutang tanpa tekanan dan kesulitan yang berlebihan?

Dalam artikel ini, kami ingin berkongsi dengan anda beberapa doa yang dapat membantu seseorang membayar hutang dengan cepat. Semoga ia dapat menjadi panduan untuk anda.

Kewajiban Bayar Hutang

Menunaikan kewajipan membayar hutang merupakan satu tanggungjawab penting yang harus dilaksanakan oleh setiap individu yang pernah meminjam atau berhutang.

Seperti yang dinyatakan dalam firman Allah SWT:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذَا تَدَايَنْتُمْ بِدَيْنٍ إِلَىٰ أَجَلٍ مُسَمًّى فَاكْتُبُوهُ ۚ وَلْيَكْتُبْ بَيْنَكُمْ كَاتِبٌ بِالْعَدْلِ

Maksudnya: “Wahai orang-orang yang beriman! Apabila kamu menjalankan sesuatu urusan dengan hutang piutang yang diberi tempoh hingga ke suatu masa yang tertentu maka hendaklah kamu menulis (hutang dan masa bayarannya) itu dan hendaklah seorang penulis di antara kamu menulisnya dengan adil (benar).” (Surah Al-Baqarah, ayat 282)

Hadis daripada Abu Hurairah RA bahawa Rasulullah SAW bersabda:

نفس المؤمن مُعَلّقة بدَيْنِه حتى يُقْضى عنه

Maksudnya: “Jiwa seseorang yang beriman tergantung dengan hutangnya sehingga dia melunaskannya.” – (Riwayat al-Tirmizi)

Doa Supaya Orang Bayar Hutang

1. Surah Ali-Imran, ayat 16

اَلَّذِيْنَ يَقُوْلُوْنَ رَبَّنَآ اِنَّنَآ اٰمَنَّا فَاغْفِرْ لَنَا ذُنُوْبَنَا وَقِنَا عَذَابَ النَّارِۚ

Robbanaa innanaa aamannaa faghfirlanaa dzunuubanaa wa-qina ‘adzaabanna

Maksudnya: (Yaitu) orang-orang yang berdoa, “Ya Tuhan kami, kami benar-benar beriman, maka ampunilah dosa-dosa kami dan lindungilah kami dari azab neraka.”

2. Surah Ali-Imran ayat 26 dan 27

قُلِ اللهم مٰلِكَ الْمُلْكِ تُؤْتِى الْمُلْكَ مَنْ تَشَاۤءُ وَتَنْزِعُ الْمُلْكَ مِمَّنْ تَشَاۤءُۖ وَتُعِزُّ مَنْ تَشَاۤءُ وَتُذِلُّ مَنْ تَشَاۤءُ ۗ بِيَدِكَ الْخَيْرُ ۗ اِنَّكَ عَلٰى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيْرٌ

تُوْلِجُ الَّيْلَ فِى النَّهَارِ وَتُوْلِجُ النَّهَارَ فِى الَّيْلِ وَتُخْرِجُ الْحَيَّ مِنَ الْمَيِّتِ وَتُخْرِجُ الْمَيِّتَ مِنَ الْحَيِّ وَتَرْزُقُ مَنْ تَشَاۤءُ بِغَيْرِ حِسَابٍ

Quli Allaahumma Maalika Almulki Tu’tii Al Mulka Man Tasyaau Watanzi’u Almulka Mimman Tasyaau Watu’izzu Man Tasyaau Watudzillu Man Tasyaau Biyadika Alkhayru Innaka ‘Alaa Kulli Syay-In Qadiirun. Tuuliju Allayla Fii Alnnahaari Watuuliju Alnnahaara Fii Allayli Watukhriju Alhayya Mina Almayyiti Watukhriju Almayyita Mina Alhayyi Watarzuqu Man Tasyaau Bighayri Hisaabi

Maksudnya: Katakanlah (Muhammad), “Wahai Tuhan pemilik kekuasaan, Engkau berikan kekuasaan kepada siapa pun yang Engkau kehendaki, dan Engkau cabut kekuasaan dari siapa pun yang Engkau kehendaki. Engkau muliakan siapa pun yang Engkau kehendaki dan Engkau hinakan siapa pun yang Engkau kehendaki. Di tangan Engkaulah segala kebajikan. Sungguh, Engkau Mahakuasa atas segala sesuatu. Engkau masukkan malam ke dalam siang dan Engkau masukkan siang ke dalam malam. Dan Engkau keluarkan yang hidup dari yang mati, dan Engkau keluarkan yang mati dari yang hidup. Dan Engkau berikan rezeki kepada siapa yang Engkau kehendaki tanpa perhitungan.”

3. Baca Al-Fatihah dengan menyebut nama peminjam

Bismillaah ar-Rahman ar-Raheem. Al hamdu lillaahi rabbil ‘alameen. Ar-Rahman ar-Raheem. Maaliki yaumid Deen. Iyyaaka na’abudu wa iyyaaka nasta’een. Ihdinas siraatal mustaqeem. Siraatal ladheena an ‘amta’ alaihim. Ghairil maghduubi’ alaihim waladaaleen

Maksudnya: Pujian bagi Allah, Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekalian alam. Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani. Yang Menguasai pemerintahan hari Pembalasan (hari Akhirat). Engkaulah sahaja (Ya Allah) Yang Kami sembah, dan kepada Engkaulah sahaja kami memohon pertolongan. Tunjukkanlah kami jalan yang lurus, Iaitu jalan orang-orang yang Engkau telah kurniakan nikmat kepada mereka, buka (jalan) orang-orang yang dimurkai ke atas mereka, dan bukan pula (jalan) orang-orang yang sesat.

4. Surah Al-Insyirah, ayat 5 – 6

فَاِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًاۙ

اِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًاۗ

Fa inna ma al usri yusraa. Inna ma al usri yusraa

Maksudnya: Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan.Bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan.

5. Surah Al-Baqarah, ayat 250

وَلَمَّا بَرَزُوْا لِجَالُوْتَ وَجُنُوْدِهٖ قَالُوْا رَبَّنَآ اَفْرِغْ عَلَيْنَا صَبْرًا وَّثَبِّتْ اَقْدَامَنَا وَانْصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكٰفِرِيْنَ ۗ

Wa lammaa barazoo liJaaloota wa junoodihee qaaloo Rabbanaaa afrigh ‘alainaa sabranw wa sabbit aqdaamanaa wansurnaa ‘alal qawmil kaafireen

Maksudnya: Dan ketika mereka maju melawan Jalut dan tentaranya, mereka berdoa, “Ya Tuhan kami, limpahkanlah kesabaran kepada kami, kukuhkanlah langkah kami dan tolonglah kami menghadapi orang-orang kafir.

Hikmah Membayar Hutang Yang Tertunggak

Ada beberapa manfaat yang dapat diraih dengan menunaikan hutang yang tertunggak. Antara kelebihannya ialah:

1. Membina kepercayaan dengan pihak berkepentingan

Melunaskan hutang yang tertunggak membantu memulihkan kepercayaan antara anda dan individu atau entiti yang anda berhutang.

Tindakan ini dapat memperbaiki hubungan serta membuka pintu untuk lebih banyak peluang kerjasama pada masa akan datang.

2. Membina reputasi yang cemerlang

Dengan memenuhi komitmen untuk menyelesaikan hutang yang tertunggak, anda menunjukkan sikap tanggungjawab dan integriti dalam pengurusan kewangan.

Ini dapat membina reputasi yang baik di mata orang lain, termasuk syarikat atau institusi kewangan, yang pada gilirannya meningkatkan peluang untuk mendapatkan pinjaman atau kredit pada masa akan datang.

3. Mengelakkan tindakan undang-undang

Kegagalan menyelesaikan hutang boleh membawa kepada tindakan undang-undang. Pihak yang berhutang berhak untuk mengambil langkah undang-undang bagi menuntut pembayaran hutang.

4. Mengurangkan beban kewangan dan tekanan

Hutang yang tertunggak menimbulkan beban kewangan yang besar serta menambah tekanan kepada kebanyakan individu.

Dengan menyelesaikan hutang tersebut, anda dapat mengurangkan beban tersebut dan merasa lebih tenang serta dapat memberi fokus kepada aspek-aspek lain dalam kehidupan anda.

5. Membina kestabilan kewangan

Menyelesaikan hutang yang tertunggak merupakan sebahagian daripada pengurusan kewangan yang cermat dan bijak.

Kesimpulan

Kesimpulan dari bacadoa.my, membayar hutang adalah tanggungjawab penting dalam Islam yang perlu diambil serius oleh semua. Artikel ini menekankan pentingnya melunasi hutang tepat pada masanya serta memberikan doa-doa sebagai panduan rohani untuk menghadapinya dengan lebih mudah. Melunasi hutang yang tertunggak tidak hanya membina kepercayaan dan reputasi yang baik, tetapi juga mengelakkan masalah undang-undang, mengurangkan tekanan kewangan, serta menunjukkan integriti dan tanggungjawab dalam pengurusan kewangan individu.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.