√ Jenis Tidur Dalam Islam, Penjelasan Dan Khasiat Kesehatannya

Jenis Tidur Dalam Islam – Adakah kamu sedar bahawa terdapat tiga bentuk tidur dalam ajaran Islam yang memberikan impak kepada kehidupan kita setiap hari?

Dalam artikel ini, kami ingin berkongsi dengan anda mengenai jenis-jenis tidur dalam Islam yang sepatutnya anda ketahui.

Jenis tidur dalam Islam dan Al-Quran

Dalam agama Islam, terdapat tiga jenis tidur yang perlu kita fahami dengan lebih mendalam. Mari kita kupas satu persatu:

1. ‘Ailulah

Istirahat selepas menunaikan solat asar amatlah tidak digalakkan kerana tindakan ini berpotensi untuk memperburuk kesihatan fizikal dan mental kita. Kesannya mungkin termasuk perasaan murung, cemas, kecewa, dan mudah lupa.

Meskipun begitu, tidak ada hadis yang sahih secara langsung melarang tidur selepas solat asar.

2. Qoilulah

Tidur yang dilakukan sebelum solat Zuhur. Biasanya berlaku kira-kira 25 hingga 30 minit sebelum masuk waktu Zuhur.

Makna “qoilulah” dapat diselami melalui satu hadis yang diriwayatkan oleh Ibnu Mas’ud RA tentang kata-kata Rasulullah SAW:

مالي ولِلدُّنيا إنَّما مَثَلي ومَثَلُ الدُّنيا كمثل راكبٍ قالَ في ظلِّ شجرةٍ ثم راحَ وتركها

Maksudnya : “Apa dah jadi padaku dan pada dunia. Perumpamaan aku dan dunia seperti seorang penunggang yang mana dia berehat sebentar di bawah pokok, kemudian pergi meninggalkan pokok tersebut.” – (Hadis Riwayat al-Tirmizi, No. 2377 & Ibnu Majah, No. 4109)

Tidur adalah amalan yang sangat ditekankan oleh Rasulullah dan memberikan banyak manfaat kepada kita. Bahkan, tidur adalah salah satu sunnah yang disepakati oleh kebanyakan ulama.

Faktanya, ini dapat dilihat dari hadis yang diriwayatkan dari Ibnu Abbas, yang meriwayatkan dari Nabi Muhammad SAW. Dalam hadis tersebut, Baginda bersabda:

قِيلُوا فَإِنَّ الشَّيَاطِينَ لَا تَقِيلُ

Maksudnya : “Lakukanlah qailulah. Sesungguhnya syaitan tidak berehat.

Kebaikan ini memberikan kekuatan kepada diri kita, terutamanya jika anda berhasrat untuk bangun pada waktu tengah malam untuk melakukan qiamullail.

3. Hailulah

Tidur yang mampu menggugat rezeki. Ia berlaku apabila seseorang tidur selepas menunaikan solat Subuh atau bahkan terlelap sepanjang waktu Subuh.

Ia dinamakan demikian kerana keberkatan rezeki cenderung terhalang pada masa pagi yang berharga.

Kesan waktu tidur menurut psikologi

Kajian telah mengesahkan bahawa kebanyakan penduduk Amerika akan merasai kebahagiaan yang lebih, kesihatan yang lebih baik, dan keselamatan yang lebih terjamin jika mereka tidur selama 60 hingga 90 minit lebih setiap malam.

Tidur merupakan satu fungsi penting bagi manusia. Ia membenarkan otak untuk kembali segar dan tubuh kita untuk berehat sepenuhnya.

Apabila kita tidak tidur secukupnya atau untuk tempoh yang mencukupi, tubuh kita tidak dapat memperoleh semua manfaat yang sepatutnya daripada tidur, seperti proses pembaikan otot dan pengukuhan ingatan.

Tidur memainkan peranan yang sangat penting kerana ia dapat memberi kesan kepada ingatan, penilaian, dan mood seseorang.

Selain daripada rasa keletihan, masalah kurang tidur yang berterusan boleh menyumbang kepada pelbagai masalah kesihatan seperti obesiti dan tekanan darah tinggi, meningkatkan risiko kemalangan semasa memandu.

Secara keseluruhannya, kita haruslah menghargai nikmat masa yang diberikan kepada kita setiap hari dengan bijak.

Mengimbangi masa bekerja dan masa tidur akan menjadikan kita lebih bersemangat untuk memulakan setiap hari dengan penuh keyakinan.

Kesimpulan

Artikel bacadoa.my ini membincangkan tiga jenis tidur dalam ajaran Islam: “Hailulah”, “Qoilulah”, dan “‘Ailulah”. Tidur memiliki kesan besar terhadap kebahagiaan dan kesihatan kita. Kajian menunjukkan tidur yang mencukupi memainkan peranan penting dalam kesejahteraan keseluruhan tubuh. Oleh itu, penting untuk menguruskan masa tidur dengan bijak dan mengimbangi antara istirahat dan kerja agar dapat memulakan hari dengan keyakinan yang tinggi.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.