√ Manfaat Surah Al Kahfi Ayat 101-110, Dalam Lafaz Rumi

Surah Al Kahfi – Artikel ini ingin memperkenalkan anda kepada inti pati dari Surah Al Kahfi yang semestinya perlu anda ketahui.

Kami juga menyediakan bacaan audio surah ini serta teks bacaannya dalam tulisan Rumi untuk memudahkan pemahaman anda.

Pengenalan Surah Al Kahfi

Surah Al-Kahfi, juga dikenali sebagai (سورة الكهف), merupakan surah ke-18 dalam Al-Quran. Terdiri daripada 110 ayat, surah ini termasuk dalam kategori surah Makkiyah.

Surah ini diberi nama Al-Kahfi, yang merujuk kepada gua. Walaubagaimanapun, terdapat juga pendapat lain yang mengatakan bahawa surah ini dinamakan Ashabul Kahfi.

Ringkasan Surah

Sinopsis Surah Al Kahfi menerangkan kebenaran Al-Quran serta menegaskan prinsip tauhid sambil mendedahkan kesesatan orang kafir yang mengklaim Allah SWT memiliki anak.

Untuk menangani kebohongan kaum kafir tersebut, Allah SWT menceritakan kisah “Ashaab’ul-Kahfi”.

Di samping itu, topik lain yang dibincangkan dalam Surah Al Kahfi termasuk:

Kisah Nabi Musa AS dan Nabi Khidhir AS Kisah dua pemilik kebun Kisah Zulqarnain, serta Yakjuj dan Makjuj.

Surah Al-Kahfi Ayat 101-110

بِسْــــــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

ۨ(101)الَّذِيْنَ كَانَتْ اَعْيُنُهُمْ فِيْ غِطَاۤءٍ عَنْ ذِكْرِيْ وَكَانُوْا لَا يَسْتَطِيْعُوْنَ سَمْعًا ࣖ

Allazeena kaanat a’yunuhum fee ghitaaa’in ‘an zikree wa kaanoo la yastatee’oona sam’aa

 (Iaitu) orang-orang yang matanya telah tertutup daripada melihat tanda-tanda yang membawa kepada mengingatiKu, dan mereka pula tidak dapat mendengar sama sekali.


(102) اَفَحَسِبَ الَّذِيْنَ كَفَرُوْٓا اَنْ يَّتَّخِذُوْا عِبَادِيْ مِنْ دُوْنِيْٓ اَوْلِيَاۤءَ ۗاِنَّآ اَعْتَدْنَا جَهَنَّمَ لِلْكٰفِرِيْنَ نُزُلًا

Afahasibal lazeena kafarooo any yattakhizoo ‘ibaadee min dooneee awliyaaa’; innaaa a’tadnaa jahannama lilkaafi reena nuzulaa

Maka adakah orang-orang kafir menyangka bahawa mereka mengambil hamba-hambaKu sebagai makhluk-makhluk yang disembah, selain daripadaKu, dapat menolong mereka? Sesungguhnya Kami telah sediakan neraka Jahannam bagi orang-orang kafir itu sebagai tempat tetamu.


(103)قُلْ هَلْ نُنَبِّئُكُمْ بِالْاَخْسَرِيْنَ اَعْمَالًا ۗ

Qul hal nunabbi’ukum bilakhsareena a’maalaa

Katakanlah (wahai Muhammad): “Mahukah Kami khabarkan kepada kamu akan orang-orang yang paling rugi amal-amal perbuatannya?


(104) اَلَّذِيْنَ ضَلَّ سَعْيُهُمْ فِى الْحَيٰوةِ الدُّنْيَا وَهُمْ يَحْسَبُوْنَ اَنَّهُمْ يُحْسِنُوْنَ صُنْعًا

Allazeena dalla sa’yuhum fil hayaatid dunyaa wa hum yahsaboona annahum yuhsinoona sun’aa

(Iaitu) orang-orang yang telah sia-sia amal usahanya dalam kehidupan dunia ini, sedang mereka menyangka bahawa mereka sentiasa betul dan baik pada apa sahaja yang mereka lakukan”.


(105) اُولٰۤىِٕكَ الَّذِيْنَ كَفَرُوْا بِاٰيٰتِ رَبِّهِمْ وَلِقَاۤىِٕهٖ فَحَبِطَتْ اَعْمَالُهُمْ فَلَا نُقِيْمُ لَهُمْ يَوْمَ الْقِيٰمَةِ وَزْنًا

Ulaaa’ikal lazeena kafaroo bi aayaati Rabbihim wa liqaaa’ihee fahabitat a’maaluhum falaa nuqeemu lahum Yawmal Qiyaamati waznaa

Merekalah orang-orang yang kufur ingkar akan ayat-ayat Tuhan mereka dan akan pertemuan denganNya; oleh itu gugurlah amal-amal mereka; maka akibatya Kami tidak akan memberi sebarang timbangan untuk menilai amal mereka, pada hari kiamat kelak.


(106)ذٰلِكَ جَزَاۤؤُهُمْ جَهَنَّمُ بِمَا كَفَرُوْا وَاتَّخَذُوْٓا اٰيٰتِيْ وَرُسُلِيْ هُزُوًا

Zaalika jazaaa’uhum jahannamu bimaa kafaroo wattakhazooo Aayaatee wa Rusulee huzuwaa

(Mereka yang bersifat) demikian, balasannya neraka Jahannam, disebabkan mereka kufur ingkar, dan mereka pula menjadikan ayat-ayatKu dan Rasul-rasulKu sebagai ejek-ejekan.


(107) اِنَّ الَّذِيْنَ اٰمَنُوْا وَعَمِلُوا الصّٰلِحٰتِ كَانَتْ لَهُمْ جَنّٰتُ الْفِرْدَوْسِ نُزُلًا ۙ

Innal lazeena aamanoo wa ‘amilus saalihaati kaanat lahum Jannaatul Firdawsi nuzulaa

Sesungguhnya orang-orang yang beriman dan beramal soleh, disediakan bagi mereka Syurga-syurga Firdaus, sebagai tempat tetamu (yang serba mewah).


(108) خٰلِدِيْنَ فِيْهَا لَا يَبْغُوْنَ عَنْهَا حِوَلًا

Khaalideena feeha la yabghoona ‘anhaa hiwalaa

Mereka kekal di dalamnya, (dan) tidak ingin berpindah daripadanya.


(109) قُلْ لَّوْ كَانَ الْبَحْرُ مِدَادًا لِّكَلِمٰتِ رَبِّيْ لَنَفِدَ الْبَحْرُ قَبْلَ اَنْ تَنْفَدَ كَلِمٰتُ رَبِّيْ وَلَوْ جِئْنَا بِمِثْلِهٖ مَدَدًا

Qul law kaanal bahru midaadal lik Kalimaati Rabbee lanafidal bahru qabla an tanfada Kalimaatu Rabbee wa law ji’naa bimislihee madadaa

Katakanlah (wahai Muhammad): “Kalaulah semua jenis lautan menjadi tinta untuk menulis Kalimah-kalimah Tuhanku, sudah tentu akan habis kering lautan itu sebelum habis Kalimah-kalimah Tuhanku, walaupun Kami tambahi lagi dengan lautan yang sebanding dengannya, sebagai bantuan”.


(110) قُلْ اِنَّمَآ اَنَا۠ بَشَرٌ مِّثْلُكُمْ يُوْحٰٓى اِلَيَّ اَنَّمَآ اِلٰهُكُمْ اِلٰهٌ وَّاحِدٌۚ فَمَنْ كَانَ يَرْجُوْا لِقَاۤءَ رَبِّهٖ فَلْيَعْمَلْ عَمَلًا صَالِحًا وَّلَا يُشْرِكْ بِعِبَادَةِ رَبِّهٖٓ اَحَدًا ࣖ

Qul innamaaa ana basharum mislukum yoohaaa ilaiya annamaa ilaahukum Ilaahunw Waahid; faman kaana yarjoo liqaaa’a Rabbihee falya’mal ‘amalan saalihanw wa laa yushrik bi’ibaadati Rabbiheee ahadaa

Katakanlah (wahai Muhammad): “Sesungguhnya aku hanyalah seorang manusia seperti kamu, diwahyukan kepadaku bahawa Tuhan kamu hanyalah Tuhan Yang Satu; Oleh itu, sesiapa yang percaya dan berharap akan pertemuan dengan Tuhannya, hendaklah ia mengerjakan amal yang soleh dan janganlah ia mempersekutukan sesiapapun dalam ibadatnya kepada Tuhannya”.

Kelebihan & Manfaat Surah Al Kahfi

Dikatakan bahawa sesiapa yang mengamalkan membaca surah Al-Kahfi akan disinari dengan cahaya di antara dua hari Jumaat.

Kisah dari Abu Sa’id Al-Khudri RA:

“Barangsiapa membaca surah Al-Kahfi pada hari Jumaat, maka akan dipancarkan cahaya untuknya di antara dua Jumaat.” – (Hadis Riwayat Al-Hakim 2/368, al-Baihaqi 3/249.

Ibnu Hajar menyatakan bahawa hadis ini dinilai sebagai ‘Hadis Hasan’ dalam Takhrij al-Azkar. Beliau berpendapat bahawa hadis ini merupakan yang paling kuat berkaitan dengan surah Al-Kahfi.

Tambahan pula, surah Al-Kahfi juga diakui dapat melindungi kita daripada godaan dajjal seperti yang disebutkan dalam sebuah riwayat oleh Imam Muslim dari Abu Darda’ RA. Dalam hadis tersebut, Nabi SAW menyatakan:

مَنْ حَفِظَ عَشْرَ آيَاتٍ مِنْ أَوَّلِ سُورَةِ الْكَهْف عُصِمَ مِنَ الدَّجَّالِ

Maksudnya: “Sesiapa yang menghafal 10 ayat daripada awal surah al-Kahfi akan terselamat daripada fitnah Dajjal.” – (Hadis Riwayat Muslim, 1342)

Kesimpulan

Kesimpulan bacadoa.my dari Surah Al-Kahfi, sebuah surah yang terdapat dalam Al-Quran, memaparkan kisah-kisah penting yang mengandungi pelajaran kebenaran Al-Quran, prinsip tauhid, dan kesesatan orang kafir yang menyangka Allah memiliki anak. Allah menceritakan kisah Ashaab’ul-Kahfi dan beberapa peristiwa lain, seperti kisah Nabi Musa AS, Nabi Khidhir AS, dua pemilik kebun, Zulqarnain, serta Yakjuj dan Makjuj.

Surah ini menegaskan ganjaran neraka bagi orang kafir dan syurga bagi orang yang beriman. Selain itu, membaca surah Al-Kahfi memberikan keistimewaan seperti cahaya di antara dua hari Jumaat dan perlindungan dari godaan Dajjal.

Photo of author

Team Bacadoa

Team bacadoa.my terdiri daripada mereka yang memiliki pengalaman luas dalam bidang keagamaan. Kami berhasrat agar bacadoa.my dapat dijadikan sumber rujukan untuk membantu umat Islam dalam menjalankan ibadah harian mereka.